Класически хумус
Хумусът е хранителна паста направена от нахут и тахан, овкусена с лимонов сок,чесън , зехтин.
Любима е в Близкия Изток от векове като се консумира най-вече като се загребва с плосък хляб.
В днешно време се комбинира с чипс, в сандвичи и може да се обогати с всякакви вкусове като на мен лично са ми любими освен този класически, хумус с авокадо и хумус с печени червени пиперки или Баба Гануш - разядката с печен патладжан
Добавя се и в дюнер.
Хумусът е изключително здравословна и вкусна добавка.
Опитайте и ще се убедите!
Хумусът е хранителна паста направена от нахут и тахан, овкусена с лимонов сок,чесън , зехтин.
Любима е в Близкия Изток от векове като се консумира най-вече като се загребва с плосък хляб.
В днешно време се комбинира с чипс, в сандвичи и може да се обогати с всякакви вкусове като на мен лично са ми любими освен този класически, хумус с авокадо и хумус с печени червени пиперки или Баба Гануш - разядката с печен патладжан
Добавя се и в дюнер.
Хумусът е изключително здравословна и вкусна добавка.
Опитайте и ще се убедите!
Необходими продукти:
1 буркан нахут,
1/2 ч.л. кимион ( аз забравих да го сложа, но непременно сложете ще забележите какъв вкус придобива)
сусамов тахан (правя си го сама вижте ТУК как ако желаете да си го приготвите и Вие у дома)
зехтин,
лимонов сок,
сол,
скилидки чесън.
1/2 ч.л. кимион
Начин на приготвяне:
Нахутът се слага в блендер или кухненски робот,а аз използвах Нутрибулет, защото трябва да стане със съвършено гладка консистенция ,а и е супер лесно да си го съхранявам в хладилника директно в чашата ,в която съм го разбила .
Прибавете към нахута и течността , в която е бил консервиран, като се прибавят на всеки 100г. сварен нахут по 1 с.л. зехтин и 1 с.л. тахан, 4-5 скилидки чесън и се смила до гладкост.
Използвах приставката с кръстатите ножове на Нутрибулет и моят хумус стана точно за 10 секунди.
Ако сами си варите нахута, който се вари точно както зрелият фасул, използвайте водата ,в която се е варил.
Подправя се на вкус със сол,кимион и лимонов сок.
Изключително вкусен е върху филия хляб или просто с нарязани на пръчици зеленчуци.
Съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник и ще можете да му се наслаждавате дълго време.
Съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник и ще можете да му се наслаждавате дълго време.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
5 коментара:
Здравейте. Рецептата звучи много интересно и бих искала да я пробвам. Обаче имам въпрос - може ли зехтинът да се замести с ленено масло?
Здравейте, Деси! Мисля,че няма да е никакъв проблем ако го замените
Привет Ели, бих искала да те попитам за хумуса. Днес се хванах да направя, имах 1 пакет сух нахут, накиснах го 1 денонощие. Сварих го, добавих 5с.л. зехтин и 5-6 с.л. тахан, лимоновия сок...но... още стои на твърде суха смес, не е гладка кашичка да се маже. Добавих около 100мл от водичката, в която го варих, но не става за мазане. Какво да му добавям още, за да се получи кашичка?
Здравей,Маги! нещото,което бих те посъветвала е да добавиш още от водата, в която се е варил. За да те ориентирам аз използвах такъв от буркан т.е. консервиран и излях цялото съдържание.
Просто добави още вода и опитай за да видиш с какво още да го дообкусиш, например сол,кимион или зехтин и ще се получи.
Уникално вкусна рецепта! Преди да я открия правих хумус по друга, но със сигурност вече ще използвам само тази!
Публикуване на коментар