петък, 21 март 2014 г.

Катък с печен пипер и сирене

Катък с печен пипер и сирене



Необходими продукти:
1 опаковка катък
 , 10 бр. изпечени и обелени червени капии,
200г. сирене,
 1/2 връзка копър
сол,черен пипер
по желание можете да добавите и няколко скилидки чесън


Начин на приготвяне:


Катъка се разбива добре до гладка смес и се прибавя натрошеното сирене, ситно нарязания копър и нарязаните на ивички капии.
Внимателно се разбърква да не стане на каша цялата смес и се сервира.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Ягодов чийзкейк



                                                       Ягодов чийзкейк

Необходими продукти: 1 бурканче ягодово сладко, 1 1/2 пакет обикновени бисквити, ванилийка за аромат, 150г. разтопено краве масло, 2 пакетчета крема сирене , 1 опаковка заквасена сметана, 1 1/2 ч.ч. пудра захар, 1 пакетче желатин.

Начин на приготвяне: Бисквитите се смилат много фино като пясък, с помощта на чопър или кухненски робот, а ако нямате на разположение такива джаджи се слагат в някаква кърпа завиват се добре и се налагат с чукче за месо или с тиган :) .
Размесват се в купа с разтопеното масло и с ръка се притриват през пръсти така, че да се омазни всяка прашинка от бисквитите. Тук е момента да сложите аромат ако желаете, може да е както ванилия така и какао , въпрос на вкус.
След като сте омазнили хубаво бисквитената смес се слагат във форма с подвижно дъно , предварително постлана с хартия за печене , и се разстилат на тънък блат.(ако желаете може и по-дебел да си го направите,но ще трябва да се удвоят дозите на бисквитите и маслото.Също така ако желаете да е по-сладко и в бисквитите може да сложите от пудрата захар.
Придтиска се бисквитения блат например с чиния и го оствяте в хладилника да стегне за 2 часа.
Крема се прави като сиренето крема , заквасената сметана и пудрата захар се слагат в купа и се разбиват с миксер на по-ниска скорост докато се вкара достатъчно въздух и се удвои сместа.
Слага се върху бисквитения блат и се връща в хладилника за още 2 часа.
Желатина се разтваря според указанията на марката,която ползвате и се прибавя към сладкото.
Следва и то да се сложи върху крема на чийзкейка и отново се слага в хладилника, докато стегне.

Най-добре е да се направи вечерта , за да се стегне както трябва и да не се разтроши.

Шкембе чорба

Шкембе чорба








Необходими продукти:


1 кг. телешко шкембе ако не намерите става и със свинско ,а някои ползват дори агнешко
 500 мл. прясно мляко, 
2 с.л. брашно, 
1 ч.л. червен пипер, 
100г. краве масло.



Начин на приготвяне:

Измитото и почистено шкембе се слага да се свари в около 1,5-2л. вода
След това се изважда и се нарязва на кубчета.

Връща се в бульона.
През това време правим запръжката като към разтопеното масло слагаме брашното и червения пипер и запържваме, а веднага след това се слага и прясното мляко като непрекъснато се бърка да не загори.



Прибавя се запръжката към шкембето и ври още 10-15 мин.
Сервира се чорбата топла със счукан чесън с оцет и лют червен пипер или люто чили.
Ако все пак на сте любители на тази вкусна чорбичка,то има алтернатива,която също много ми допада и тя фалшива шкембе чорба от гъби кладница и Ви препоръчвам да я опитате непременно.
Рецептата можете да откриете ТУК.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



четвъртък, 20 март 2014 г.

Мусака


    Мусака




Необходими продукти:
750г. кайма смес, 2 средни глави лук, 1 голям морков, 7 средни картофа, 5 с.л. доматено пюре, 300 мл. вода, кимион,черен пипер, сол, чубрица, 1 кофичка кисело мляко, 2  яйца.


Начин на приготвяне:
Картофите, лука и моркова се нарязват на средни кубчета.
В дълбок тиган се слага мазнина и се прибавя каймата заедно с подправките. Задушава се като се прави с шпатула на съвсем малки парченца, като се внимава да не останат едри парчета.
Прибавят се зеленчуците. Задушават се 10 мин. и се прибавя доматеното пюре. Слага се и водата и се оставя за малко да покъкри на среден огън.
Прехвърля се в тава и се посолява. Пече се на 180 градуса около 45 мин. като като започне да се запича се прави заливка от млякото и яйцата и се връща във фурната до зачервяване.




Поднася се топло като може да се поръси с пресен лук и магданоз за допълнителна свежест.





Торта "Ягодова фантазия"



                                                       Торта "Ягодова Фантазия"




За блатовете са ви нужни: 225 г. брашно, 165г. фина захар, 6 яйца, 1 ванилийка, 75г.  краве масло, 1 бакпулвер.
За крем Ганаш: 300 мл. сладкарска сметана, 300 г. бял шоколад
За сиропа: 1 ч.ч. захар, 1ч.ч. вода.
За аранжиране: 10 -12 бр. ягоди и листенца мента.

Пояснение:
за блатовете се използва 20 см. форма, тъй като моята е 26 см. удвоих дозата.

Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват на водна баня, върху съд с леко вряща вода . до като се получи гъста бледо-жълта смес и бъркалките на миксера започнат да оставят следи. Отдръпва се от съда с вода и се разбърква много леко да се охлади. Прибавя се разтопеното и охладено краве масло, а след това и 3 пъти пресятото брашно с бакпулвера. Прибавя се на части като се разбърква вече не с миксер а с шпатула, защото има риск да се отнеме от обема на сместа и тя спадне. Слага се и ванилията и се пресипва внимателно в тавичка, която е намаслена и набрашнена.
Загрява се фурната на 180 градуса и чак тогава се слага да се пече блата 15-20 мин. като се пробва с шиш или клечка за зъби кога е готов.
Ако използвате по-малка 20 см. тава се разделя сместа на 2 и се пече в 2 тавички.
Крема приготвяме като кипваме сметаната и чупим шоколада вътре до пълното му разтваряне, като се бърка с шпатула и се внимава да не заври. Като получим гладка не много гъста смес с миксер бъркаме да се охлади , след това се оставя в хладилник и така се повтаря действието още 4-5 пъти до получаването на крем, който като се обърне съда , в който се намира да не може да се излее.
Блатовете ( ако са в 2 рави) се режат на по 2 по-тънки блата, а ако е в голяма се режат на 4.

Завира се водата със захарта и се оставя да се сгъсти леко.
Сглобява се тортата като се слага блат, който е охладен, сиропира се с топлия сироп и се нанася от крема, и така докато свършат блатовете, като за най-отгоре се избира най-равния. По желание може да се сложат ягоди между пластовете.
Отгоре тортата се покрива с пласт крем и се оставя да стегне за 30-40 мин. в хладилника. Като се стегне се нанася още един пласт за да се изглади повърхността или се правят шарки с вилица.
украсява се по желание , а в случая използвах  ягоди ,които са разрязани във формата на роза и листенца мента.






Някой се опитва да нападне розите ми ...

вторник, 18 март 2014 г.

Пицо-пай





                                                             Пицо-пай


 Необходими продукти за тестото: 600г. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб, 1 ч.л. сол, щипка захар, 250 мл. топло мляко, 3 с.л. олио.

За плънката: 4-5 малки печурки,  200г. колбас по избор, 100 г. черни маслини, 2 с.л. олио или зехтин, 5 с.л. доматено пюре, 150 г. кашкавал, подправки по желание.


Начин на приготвяне: Тестото се замесва и се оставя да почине и да се отпусне за 20 мин.
Колбаса се нарязва на не много едри кубчета, а гъбите на филийки.
Тестото се разточва на продълговат лист с дебелина около 2 см. Намазва се с доматеното пюре и се поръсва с гъбите,колбаса, маслините и с част от настъргания кашкавал. подправя се с подправка за пица и се намазнява съвсем леко.
Навива се на руло и се реже на парчета с дебелина 4 см.
В намазнена и набрашнена тава се подреждат парчетата като всяко трябва да се застъпва с предходното и със следващото парче. Поръсва се отново обилно с кашкавал и с подправки и се намазнява отново леко.
По желание може да се сложи от доматеното пюре там където има тестени участъци за да се придаде допълнителен вкус.



Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 мин.
Като е готова се оставя 5 мин, да поизстине и се обръща с помощта на голяма чиния за сервиране.
Става изключително вкусен и оригинална на вид пицо -пая.
Сервира се докато е още топъл.

Солени кексчета пиленца




                                   Солени кексчета пиленца




Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. лимонов сок, 2 ч.ч. брашно, 4 яйца,100 г. сирене , 100 г. шунка или друг мек колбас, 2 киселаи краставички, 100 г. черни маслини без костилките, 1/2 бурканче стерилизирани гъби, черен пипер за овкусяване.


Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и се прибавя киселото мляко със содата за хляб. Разбърква се добре сместа. Слага се лимоновият сок. Брашното се пресява и се прибавя в купата.
Шунката и киселите краставички се нарязват на дребно. Сиренето се начупва, а маслините се нарязват на кръгчета като предварително се махат костилките.
Гъбите ако не са нарязани се режат на филийки.
Прибавят се към сместа и се разбърква до гладка лепкава консистенция. Подправя се със сол и черен пипер като може и да се сложи ситно нарязан магданоз за свежест.
В тавичка за мъфини се слагат хартиени чашки за кексчета, ако не разполагате с такива се намазнява и набрашнява всяко гнездо . Слага се от сместа като не се пълни до горе за да не излезе от формите.
Пекат се на 180 градуса 20-25 мин.



Като се изпекат се оставят да изстинат добре. Мажат се със сладкарска шпатула или гладък нож с топено сирене или крема сирене и се поръсват с дребно настърган кашкавал.
Правят се клюнчета от морков, очички от маслини и гребенче от печена червена капия.
От сместа излизат 18 мъфинчета.



.

понеделник, 17 март 2014 г.

Пролетно картофено пюре




                                                    Пролетно картофено пюре


Необходими продукти:
7 средни картофа, 1/2 връзка магданоз, 3-4 стръка зелен лук,  малко кубче краве масло, 1/2 к.ч. прясно мляко.


Начин на приготвяне: Картофите се измиват добре и се слагат да се варят в подсолена вода.
Магданоза и зеленият лук се наситняват и леко се посоляват.

След като се сварят, картофите се обелват и се пасират, ако имате приставка за картофено пюре иначе се намачкват с вилица. Добавят се маслото и млякото, а след това зеленият лук и магданоза.
Подправя се.






Разбърква се много добре и се сервира.

Вкусно таралежче





                                                                Вкусно таралежче

Необходими продукти за кюфтенцата и галетата: 750 г. кайма смес, 1 ч.л. чубрица, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/2 връзка магданоз или цяла по-малка, 3 филии хляб, щипка сол, средна глава лук.

Начин на приготвяне: Каймата се слага в купа и се овкусява с черният пипер, и кимионът. По желание може да се сложи и чубрица. Лукът се нарязва на много ситно както и магданозът. Прибавят се към каймата и се омесва много добре.
Купата се завива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 мин. да се слеят ароматите и вкусовете.


Свежата галета се приготвя като в кухненски робот или чопър се накъсват 3 филии задължително трябва да са поне от миналия ден , тъй като ако хляба е мек не се получават трохи. Завъртат се няколко пъти (ако имате пулс бутон се използва той) и като се оформят трохите се слагат листенцата без стъблата на снопче магданоз , щипка сол и черен пипер. Отново се завърта с робота и е готово за употреба.

Кюфтенцата се оформят с размера на малка топка , овалват се в трохите и се пържат на маслена баня за да запазят формата си и да не опират дъното на тигана( може и във фритюрник).
С такъв размер стават 42 броя.
От картофено пюре се оформя таралеж като едната страна се прави продълговата  за муцунката, а другата заоблена за задната част.
За очички и нос се използва черна маслина , общо 3 на брой.
Като се сложат очи и нос се  оформят и бодлите. За целта са ви нужни обикновени бамбукови шишове , които се разделят на 2 или 3 зависи от разстоянието на което ги слагате. Кюфтенцата се набучват така че да стърчи част от шиша за да може да се захване т.е. около 1,5см.



Аранжира се със зелена салата , която имитира трева.

Салата с макарони

Салата с макарони









Необходими продукти:
1 пакет макарони с форма  на спирали или панделки,
 1 буркан стерилизирани гъби,
200г. пушен колбас,
1 пакет рулца от раци,
 4-5 кисели краставички,
1 опаковка майонеза,
1 малка консерва царевица,
сол, черен пипер





Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в силно подсолена вода и се оставят да се изцедят много добре. Колбасът, краставичките, рулцата от раци и гъбите се режат на не много едри парченца.
В дълбока купа се разбърква майонезата и се прибавят всички продукти. Салатата се овкусява и се оставя за 30 мин. в хладилник за да се слеят всички вкусове и аромати.
 Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Кренвиршки

 Кренвиршки





Необходими продукти : 

 600г. брашно, 
200г. топла вода,
1 пакетче суха мая за хляб, 
щипка сол, щипка захар,
 3 с.л. олио, 
5 бр. кренвирши ,

жълтък за мазане.

Начин на приготвяне: 

Замесва се тестото и втасва 20 мин.
 Разточва се на лист с дебелина сантиметър. 
Разрязва се на дебели около 5 см. широки ленти, които се увиват около всеки кренвирш  или си оформяте по желание и се оставят се да починат 20 мин. ,а след се мажат с жълтък. 

Пекат се на 180 градуса 30-35 мин .
След като се извадят от фурната се  напръскват с вода и се завиват с кърпа да омекнат.



Получава се хрупкава кашкавалена коричка и пухкава вътрешност с ароматна плънка!
 Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







       


Закуска с шунка и листно сирене



                                      



                                         Закуска с шунка и листно сирене



Необходими продукти за тестото: 450г. брашно, 200г. топла вода,1 пакетче суха мая за хляб, щипка сол, щипка захар, 3 с.л. олио, жълтък за мазане.
За плънката: 5 парчета шунка или друг мек колбас, 5 парчета листно сирене или кашкавал.

Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се замесва тесто,което се оставя да втаса. Разделя се на 5 топки,които се разточват на продълговат лист. В единия край се слага шунка и листно сирене , а другия се нарязва на няколко разреза за да се получат шарки при печенето.
Оставя се да втасат за 20 мин.
Мажат се с жълтък разбит с малко вода.
Пекат се на предварително загрята на 170 градуса фурна за 30-35 мин.
Като се изпекат се напръскват с вода и се завиват с кърпа за десетина минути.




















































събота, 15 март 2014 г.

Ябълков щрудел


            Ябълков щрудел



 




 Необходими продукти:

3-4 яйца според големината, 
1 1/2 ч.ч. брашно, 
250мл. прясно мляко, 
1/2 к.ч. олио,
 500г. ябълки,
 1 ч.ч. захар, 
1 бакпулвер, 
1 пакетче канела, 
пудра захар за поръсване.







Начин на приготвяне:
Яйцата се разбъркват със захарта, прибавя се млякото и олиото.
 Пресява се брашното заедно с бакпулвера и се разбърква добре до гладка смес.
Ябълките се измиват и се настъргват.
 Прибавят се към сместа заедно с канелата.
Пече се на 180 градуса за 35 мин.
Като изстине се поръсва обилно с пудра захар.
Да Ви е сладко!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






  

                                                   





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...