понеделник, 7 март 2016 г.

Козунак

Козунак





Необходими продукти:

3 яйца (делим на едното жълтъка за намазване)

130 мл. топло мляко
160г. захар
 кората на един лимон
130 г. разтопено масло 
1 пак. суха мая (7г.) или 1/2 кубче свежа мая
Брашно колкото поеме за средно меко тесто (при мен беше около 600г.)


по желание можете да добавите локум, сушени плодове или сладко





Начин на приготвяне:


Замесете от посочените продукти тесто и го оставете да втаса докато удвои обема си.
След като това стане прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и офрмете по желание.
Разбира се, ако желаете да добавите сушени плодове или сладко сега е моментът при оформянето.
Отново оставете да втаса в подходяща тавичка с пласт хартия за печене и за всеки случай намазнете и набрашнете,защото тестото е доста "тежко".
Разбийте жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и намажете козунака.



Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна (или на 160+ вентилатор) до готовност.
Ако забележите, че е доста изпечен отгоре , а от вътре е все още суров , покрийте с алуминиево фолио и доизпечете.


След като е готов и все още топъл направете захарен сироп от захар и вода 1:1 , намажете козунака с него и поръсете обилно със захар.
Да Ви е сладко!

Източник на рецептата  Sonia Danova



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!














2 коментара:

Валентина каза...

Много апетитен козунак, Ели! Ще взема да си отчупя малко от твоя! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Заповядай, стана страхотен :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...