Кекс с газирана вода
Необходими продукти:
3 яйца (голям размер)
1 ч.ч. газирана вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
аромат на вкус аз използвах ванилия
1 пакетче бакпулвер
2 ч.л. натурално какао за оцветяване на част от сместа
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем.
Прибавете и течните съставки ( газираната вода и олиото), разбийте с миксер и добавете останалите съставки.
Сега някои ще кажат,че биха използвали лимонада вместо газирана вода за по-жълт цвят ,но аз не бих Ви я препоръчала, защото вече в нея освен оцветители се съдържат и много Е-та и консерванти.
В подходяща кексова форма най-добре с незалепващо покритие , а ако не е с такова намазнете и набрашнете съда , изсипете по-голямата част от сместа във формата, а в останалата смес сложете какаото.
Разбъркайте добре и изсипете върху светлата смес.
Тупнете 2-3 пъти кексовата форма в плота или на масата за да излезе излишния въздух от сместа и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
След това охладете и обърнете върху подходяща чиния или поднос, оставете още за 5 минути да се охлади напълно и поръсете с пудра захар, а по желание можете да добавите и някаква глазура.
Става невероятно пухкав и лек и се надявам ,че ще Ви хареса.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
15 коментара:
Zdravete,moia keks ne stana,nady se i kato go ostavih da iztine spadna i kato go otriazoh vatre beshe neopechen.probvah s klechka yj.olio polzvah zehtin dali tova e prichinata?blagodaria vi predvaritelno
Две може да са причините едната е в разбъркването на сместа. Уверете се, че е напълно хомогенна и всички продукти са се слели добре.
Второ - печката: Според мен е била много силна и затова се е надул бързо,а вътре е останал суров.
Препоръката ми е да следвате продуктите както са описани без да замествате. Зехтинът поне според мен не е вариалнт за направата на десерт
Много благодаря за отговора.Аз ползвам само зехтин и кокосово олио,масло смятате ли,че е добре да го разтопя?днес ще го правя пак.много благодаря за вашата помощ.
Кокосовото масло е твърда мазнина и дори да го разтопите не съм сигурна за резултата,но не пречи да опитате.
Здравей Елена намерих слънчогледово олио направих го,качих снимка на фесбоок.благодаря за помоща
Чудесно, радвам се,че се е получил :)
Страхотен - пухкав, красив и ароматен. Позволих си да сложа бучка масло и по-малко олио и ми стана. Пекох го на по-ниска решетка.
Много се радвам,че Ви е харесал :)
Страхотен кекс..благодаря за рецептата само искам да попитам украсата от горе на кекса как я направихте и с какво
Отгоре е само пудра захар,но ако желаете можете да направите и шоколадова глазура или друг вид украса, с която да го украсите
Страхотен кекс ,аз вместо обикновенна захар сложих кафява и добавих пресни малини ,стана фантастично :)
Здравейте, ако използвам брашно за кекс трябва ли да намаля бакпулвера.
Здравейте,
Прочетете на опаковката ако пише самонабухващо изобщо не слагайте ,иначе слагайте бакпулвера толкова,колкото е посочен
Здравейте, 1 чаена чаша колко мл. е? Благодаря!
стандартна чаена чаша от 250 мл.
Публикуване на коментар