Козунак без месене
от това тесто можете лесно да направите и кифлички |
Необходими продукти:
600 г. брашно
250 мл. прясно мляко
2 яйца (голям размер)
100 г. краве масло + 10 мл. олио
175г. захар
1 пак. суха мая или 1/2 кубче свежа
кората от един лимон
по желание можете да добавите локум, сладко, сушени плодове
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване
Начин на приготвяне:
Затоплете на слаб огън маслото със захарта и млякото ( аз го направих в микровълновата), но не трябва да завира, а да стане дотолкова топло, че да се разтопи захарта.
След като се охлади леко добавяме яйцата и олиото и разбиваме добре.
Тази процедура я направих в миксера с приставката за леки теста.
Към вече добре споената смес добавете брашното, маята ,щипката сол и кората от лимона.
Оставете на средна скорост докато се получи гъсто,лепкаво тесто.
Тази гъстота на тестото търсим :
Ако не използвате миксер и шпатула ще Ви свърши добра работа.
Така трябва да изглежда вече готовото тесто:
Така трябва да изглежда вече готовото тесто:
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете да втаса тестото до удвояване на обема.
Аз загрявам фурната на 50 градуса и като достигне тази температура я изключвам и слагам тестото да втаса на топло.
Така става бързо и няма нужда с часове да се чака предвид времето все още навън.
След като е втасало вече със силиконова шпатула го нагъваме няколко пъти, то спада ,но това е нормално и отново го покриваме във фолио.
Този път го оставяме в хладилника за една нощ.
Хубаво е цялата процедура да си я направите вечерта.
На следващия ден е втасало и е добило прекрасен вид и вече с намазнени ръце го слагаме на плот , разделяме тестото на части (работи се много лесно със студеното тесто и не лепне толкова, защото на го оставяйте да се затопли на стайна температура, а веднага работете с него) ако ще оформяме някак , тук е мястото ако ще слагате локум, сладко ,ядки или други добавки по желание да го направите.
Преместете вече оформения козунак в тавичка с хартия за печене и оставете да втаса до удвояване на обема си.
Аз използвах Стоун Ледженд 2 в 1 -тава и тенджера
,която е с дебело дъно и незалепващо покритие ,а като сложих козунака затворих със СтоунЛедженд капак за фурна
тъй като по този начин много бързо втасват тестените изделия и както виждате даже се изгуби и формата на козунака.
Аз използвах Стоун Ледженд 2 в 1 -тава и тенджера
След като е втасал го намажете с разбития жълтък размит с прясно мляко и посипете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса или 160+ вентилатор до суха клечка.
Първите 5 минути пекох с СтоунЛедженд капак за фурна
след това го премахнах , като по този начин циркулира горещият въздух и печивата бухват двойно повече и стават по- въздушни.
Можете да оформите и кифлички ,които стават невероятни и съм показала на най-горната снимка.
Първите 5 минути пекох с СтоунЛедженд капак за фурна
Можете да оформите и кифлички ,които стават невероятни и съм показала на най-горната снимка.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
рецептата е адаптирана от ТУК
2 коментара:
Здравейте, аз малко се обърках. В заглавието на рецептата пише "Кроасани без месене" а се оказа, че накрая е козунак.
Поздрави :;-)
Самото тесто се забърква,а не се меси и можете да си направите както кифлички ,така и козунак както съм показала.
Кроасани без месене не пише никъде,явно сте се объркали :)
Публикуване на коментар