сряда, 14 януари 2015 г.

Портокалова фантазия


         Портокалова фантазия





Зимно-Коледната версия на лятната  Лимонова фантазия - Портокалова фантазия
Лесен, лек и икономичен десерт с дъх на портокал,който се хареса от всички,опитали и пробвали рецептата



Ето и продуктите за портокаловата вариация:
4 яйца , ако са домашни придават невероятен наситен жълт цвят
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия






За крема:


2 кисели млека от по 400г. с висока масленост
(ползвах голямата опаковка на кисело мляко Саяна от 800г.,която е с 4,6% масленост)
1 ч.ч. пудра захар
сока и кората на 1 портокал




Начин на приготвяне:


Яйцата разбиваме със захарта, докато стане пухкав крем и удвоят обема си.
Малко по малко се прибавя брашното с бакпулвера и ванилията и като се споят всички съставки,прехвърляме в подходяща тавичка за печене.
Печем около 20 мин. в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор фурна. Проверяваме с клечка и като излезе суха можем да извадим от фурната и да охладим.





За крема разбиваме киселите млека със пудрата захар и кората и сока на портокала и заливаме вече охладения блат.
Съвет: Правете си у дома пудра захар, тъй като в повечето пакетирана в търговските вериги я смесват с пшенично нишесте и ако сте забелязали и сте използвали купена изобщо не подслажда)
Оставяме за една нощ в хладилник или за не по-малко от 8 часа да стегне и хубаво да се сиропира.
Сложете тавичката с десерта в друга по-голяма тава ,защото има опасност сиропа да се разтече в хладилника Ви и всичко да започне да лепне,а най-добре да го приготвите директно в тава може и продълговата.
Добър Апетит!


източник: Нели Йонева <3





 











6 коментара:

Unknown каза...

Здравейте,в какъв размер на съда е печен сладкишът на снимките?Блаодаря!

Elena Dimitrova каза...

Тавичката е с диаметър 28 см,но ако имате по-малка ще стане по-висок и сладкишът

Unknown каза...

Много блаодаря още веднъж!Приятни почивни дни.

Elena Dimitrova каза...

Хубави почивни дни и на Вас!

Unknown каза...

Здравейте, страхотен сладкиш,правя го за трети път но сега нещо се обърка и не можа да се сиропира сладкиша и следователно и млякото да се стегне а остана рядко а блата сух,може ли да ми кажете къде и какво обърках

Elena Dimitrova каза...

Да , при мен първия път се получи така , при печенето е станал проблема,била е твърде силна фурната или сте пекли повече от необходимото и затова е станала лъскава повърхността и не е могъл да се сиропира.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...