петък, 18 юли 2014 г.

Домашен сладолед "Мока"


                                                        Домашен сладолед "Мока"





Необходими продукти: 4 жълтъка, 250 мл. прясно мляко,150г. захар, 50г. пудра захар, 200мл. сладкарска сметана, 3 с.л. равни нескафе класик, 1 с.л. ром , може да използвате и ромова есенция.

Начин на приготвяне: Първо да уточня, че удвоих дозата и използвах вместо бяла, кафява захар.
Жълтъците отделих от белтъците ( те отидоха за целувки) и разбих на крем. Прясното мляко сложих в тенджерка и загрях на умерен котлон като добавих и кафявата захар. Получава се един много приятен бежов цвят и с тел за яйца разбърквах итензивно до пълното разтваряне на захарта. След това пак с постоянно разбъркване добавях на тънка струйка от жълтъците. Сместа започва малко по малко да се сгъстява като крем. Тогава добавих и ромът и нескафето докато не се е сгъстил кремът да се усвоят съставките. След това като видите, че остават следи от телта или бъркалката , каквото ви е по-удобно, отнемате от котлона и оставяте да се охлади.
Аз оставих за около 30 мин.
Сметаната разбих заедно с пудрата захар,която отново беше кафява и която направих в приставката за смилане на подправки на кухненския робот,но можете да използвате и обикновена мелничка за кафе.

Оставих в хладилника, тъй като ме беше страх, че ще се втечни от топлото време и затова не оставих на стайна температура.
Като се охлади вече получилият се "Мока" крем, добавих на части разбитата сметана , като бърках в една посока до пълното й усвояване.
Ето така изглежда преди да я бях присипала в кутия за съхранение във фризер:



Кутията е с вместимост 2 л. , което ще рече че единичната доза от сладоледа ще излезе 1 л.
Сложих във фризера за една нощ, а ето и резултатът,който меко казано е превъзходен!









А така изглеждаше сладоледчето на моята принцеса ...

Рецептата за основните съставки взаимствах от ТУК

1 коментар:

Анонимен каза...

Sladoleda e straxoten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...