четвъртък, 10 март 2016 г.

За любителите на палачинки и катми

За любителите на палачинки и катми




Ако и Вие като мен и моето семейство сте любители на палачинките и катмите със сладки и солени плънки, то тази публикация се надявам да Ви хареса.
Тук събирам любимите ми рецепти за тези популярни закуски и ще се радвам ако си харесате поне една от тях.



"Дантелени" плачинки

рецептата можете да видите ТУК











Мини палачинки с пълнеж от сладко







Американски палачинки
рецептата вижте ТУК







Палачинки







Руски палачинки с вряща вода 

рецептата ТУК







Дебеланки със сирене









Палачинки с брашно от лимец








Панирани палачинки







Магданозени бохчи с кълцано месо и заквасена сметана








Катми









Запечени рулца от катми








сряда, 9 март 2016 г.

Пиле лютика

Пиле лютика




Необходими продукти:

1 цяло пиле
2 големи глави лук
5-6 скилидки чесън
10 изпечени червени пиперки
400г.  консервирани белени домати 
1/2 ч.л. червен пипер
сол
 2-3 стръка прясна мащерка
растително олио
ситно нарязан магданоз


Начин на приготвяне:



Сварете пилето, а след това го порционирайте, разбира се можете и да използвате само части от него като например бутчета, гърди или крила.
Нарежете на ситно лука и скилидките чесън и ги задушете в сгорещена мазнина.



След като станат прозрачни, добавете и нарязаните да дребно домати заедно със сока им.
Посолете и подправете със червения пипер.
Добавете и печените пиперки нарязани на едро.
Оставете да покъкри на тих огън за 5 минути, добавете пилешкото месо и стръкчетата мащерка и оставете за още 5 минути под капак.
Готовото ястие поднесете топло поръсено обилно със ситно нарязан магданоз ( който аз забравих да сложа за снимката :( )
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 7 март 2016 г.

Козунак

Козунак





Необходими продукти:

3 яйца (делим на едното жълтъка за намазване)

130 мл. топло мляко
160г. захар
 кората на един лимон
130 г. разтопено масло 
1 пак. суха мая (7г.) или 1/2 кубче свежа мая
Брашно колкото поеме за средно меко тесто (при мен беше около 600г.)


по желание можете да добавите локум, сушени плодове или сладко





Начин на приготвяне:


Замесете от посочените продукти тесто и го оставете да втаса докато удвои обема си.
След като това стане прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и офрмете по желание.
Разбира се, ако желаете да добавите сушени плодове или сладко сега е моментът при оформянето.
Отново оставете да втаса в подходяща тавичка с пласт хартия за печене и за всеки случай намазнете и набрашнете,защото тестото е доста "тежко".
Разбийте жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и намажете козунака.



Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна (или на 160+ вентилатор) до готовност.
Ако забележите, че е доста изпечен отгоре , а от вътре е все още суров , покрийте с алуминиево фолио и доизпечете.


След като е готов и все още топъл направете захарен сироп от захар и вода 1:1 , намажете козунака с него и поръсете обилно със захар.
Да Ви е сладко!

Източник на рецептата  Sonia Danova



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!














неделя, 6 март 2016 г.

Тутманик


Тутманик





Необходими продукти:


300 мл. топло мляко
3 яйца 
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
25г. жива мая ( 1 пак. суха мая)
180г. масло / свинска мас (за намазване)
около 400г. сирене
брашно до средно меко тесто или около 3 1/2 ч.ч. 





Начин на приготвяне:



В част от топлото мляко сложете захарта, маята и чаена лъжичка брашно.
Разбъркайте и оставете да маята да шупне за около 5 минути.
Пресейте брашното и направете кладенче в него, сипете маята и останалите продукти като отделяме на едното яйце жълтъка за да намажем тутманика преди печене.
Замесете средно меко тесто, сложете го в купа и го покрийте или с фолио за свежо съхранение или с кърпа и го оставете да втаса до удвояване на обема си.
След като втаса, го разточете в правоъгълна форма с дебелина около сантиметър, намазнете го обилно с маслото , поръсете сиренето и навийте на руло.
Аз го нарязах на триъгълници и така го наредих в намазнена тава, но можете да си го оформите както си пожелаете.
Оставете отново да втаса като покриете тавата и като си удвои обема намажете с разбития жълтък разреден с 2 с.л. прясно мляко.
Печете в предварително сгорещена фурна на 200 градуса или на 180+ вентилатор.
Добър Апетит!

източник на рецептата : Titi Atanasova




Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







четвъртък, 3 март 2016 г.

Ябълков щрудел с домашни кори

Ябълков щрудел с домашни кори





Необходими продукти за тестото:

2 яйца (средни по размер)
240 мл. вода със стайна температура или съвсем леко затоплена
600г. брашно
1 с.л. олио
1 с.. оцет

100 мл. олио за почиване на тестото




Необходими продукти за плънката:

150 г. разтошено масло
4 ябълки по възможност сладки
1 чаша смлени орехови ядки
1 ч.л. канела на прах
1 ч.ч. захар



Пудра захар за поръсване





Начин на приготвяне:



Замесете меко тесто и го разделете на 3 части.
В тавичка сложете половината олио, след това 3-те топки тесто, леко сплескани и отгоре намажете обилно с останалото олио.
Покрийте с кърпа  и оставете да почина за 30 минути. 


През това време измийте, обелете и настържете ябълките на ситно ренде, добавете към тях захарта и разбъркайте.
Оставете в ситна цедка или друг подходящ съд за да се отдели водата,която захарта ще извлече от ябълките за около 20 минути.
След като са се изцедили добре добавете още захар ако е необходимо , канелата и смлените орехови ядки.
Върху памучна кърпа разтеглете с ръце едната топка тесто като се опитайте да го направите възможно най-тънко (метода е подобен като на дърпаната баница), след това изрежете краищата където е останало по-дебело тесто, хубаво намазнете с разтопеното масло и разпределете плънката от ябълки.


С помощта на кърпата навийте разтеглената кора на руло , после го навийте като охлюв и сложете в намазнена тавичка, в която ще печем щрудела.
Така процедирайте и с останалите 2 части тесто.
След като сте оформили щрудела, го намазнете и отгоре  с масло и печете до златисто в предварително загрята на 200 градуса фурна.
След като е изпечен, покрийте с кърпа и оставете да се охлади за 10 минути.
Поръсете обилно с пудра захар, а по желание поднесете и с топка сметанов сладолед.
Да Ви е сладко!




Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!















неделя, 28 февруари 2016 г.

Картофена салата с пушена скумрия

Картофена салата с пушена скумрия




Необходими продукти:

1 пушена скумрия около 250-270 грама
5 средни картофа
1 връзка зелен лук
3-4 с.л. майоназа
черен пипер 





Начин на приготвяне:


Сварете картофите в подсолена вода като предварително само ги измиете добре.

След това ги обелете и ги нарежете на не много едри кубчета.

Сложете ги в купа и към тях добавете ситно нарязания пресен лук, рибата, но само месестата част,защото кожата е много солена и майонезата.
Майонезата си я приготвих у дома и не съм добавила сол, отново заради рибата.
Рецептата за майонезата вижте ТУК.
Разбъркайте добре и поднесете веднага.
Можете да използвате салатата и като предястие и като основно ,защото е много засищаща.

Добър Апетит!


рецептата е адаптирана от maggi.bg

Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Испанска тортия

Испанска тортия





Необходими продукти:

5 средни картофа или около килограм
1 средна глава лук
7 яйца от големия размер
сол,черен пипер




Начин на приготвяне:

Обелете и измийте картофите.
Нарежете ги на много тънки шайби.
Нарежете и лука на тънки полумесеци.
Използвах тиган с диаметър 30 см.
Сложете олио и го сгорещете на умерена температура.
След това задушете лука, а след него сложете и картофите.
Става доста количество,но не се безпокойте ще "слегнат" като се задушат.
Бъркайте периодично и внимателно докато станат прозрачни картофите (след около 10 мин.)
През това време разбийте яйцата със сол и черен пипер, а аз добавих и магданоз за свежест.
Изсипете задушените лук и картофи в купата с разбитите яйца, разбъркайте добре и върнете сместа в тигана.


След като по края забележите ,че яйцата са побелели, а в средата е останало съвсем малко течно, обърнете като си помогнете с чиния или с капак на тенджера.
Признавам си докато набера смелост да обърна тъй като си става тежичко цялото количество, леко ми загоря от едната страна ,но не беше фатално.
Върнете в тигана и оставете да се изпече и от другата страна.
Ще забележите колко приятна форма придобива самата тортия.
Поднесете веднага с подходяща гарнитура, а по желание и със сос.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










сряда, 24 февруари 2016 г.

Разядка с лютеница

Разядка с лютеница





Необходими съставки:

3 твърдо сварени яйца
около 150 г. сирене
зеленийки каквито предпочитате - магданоз, пресен зелен лук


Начин на приготвяне:


Намачкайте с вилица яйцата и сиренето или ги настържете на ситно ренде , добавете наситнените зеленийки и накрая лютеницата.
Разбъркайте всичко много добре и поднесете.
Бързо,лесно и вкусно и много подходящо за моментите,когато Ви се иска просто да си намажете нещо и да похапнете като междинна закуска.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 23 февруари 2016 г.

Хлебчета "гъсенички"

Хлебчета "гъсенички"




Необходими съставки:

300 мл. топло прясно мляко
2 с.л. с връх кисело мляко 
1 с.л. сол
1 с.л. захар
550г. бяло брашно - пресято
7 г. суха мая за хляб (1/2 кубче прясна)
5 с.л. олио




Начин на приготвяне:


Пресейте брашното и направете в него кладенче.
В топлото мляко сложете маята заедно със захарта, разбъркайте и оставете да шупне и след като това стане сипете в кладенчето и прибавете и останалите продукти.
Замесете меко тесто и оставете да втаса до удвяване на обема си.
Разбира се можете да замесите и в домашната хлебопекарна на функция "тесто" и тя ще свърши цялата работа по замесване и втасване.
След като е втасало тестото го разделете на две и всяка част разделете на 5 еднакви части от по 100 грама. 


Направете на топки и ги сложете в тава с хартия за печене като ги наредите една след друга.
По същия начин направете и другата част от тестото и така ще получим 2 гъсенички от по 5 хлебчета или общо 10 мини земелки.
Оставете да починат на топло още за около 30 минути и разрежете по дължината с остър нож.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор или на 200 без вентилатор до получаване на златист цвят.
След като са готови завийте тавата с памучна кърпа и оставете за 15 минути да омекнат допълнително.
Хлебчетата са с невероятен вкус и остават много меки и за следващия ден.
Добър Апетит!



рецептата видях от ТУК


Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...