Най-търсени за последните 7 дни
Бамя на фурна с домати и чесън
Необходими продукти:
500г. бамя2 големи домата1 морков5-6 скилидки чесънсололио/зехтин
Начин на приготвяне:
Почистете бамята от дръжките и я измийте.Доматите настържете на ренде или смелете в чопър/блендер,но не трябва да станат на пюре.Моркова нарежете на кръгчета.В подходяш съд на умерена температура сгорещете мазнина и сложете скилидките чесун нарязани на тънки резенчета,Трябва добре да овкусят мазнината, без да изгарят и след това добавяме бамята.Задушаваме я за около 5 минути и сипваме и смлените домати.Посоляваме, разбъркваме и оставяме да къкри на бавен огън докато бамята стане полу-готова.Тогава пресипваме всичко в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса.Това е едно от постните ястия,които са ми толкова любими и мога да хапвам без да ми омръзне.Опитайте и Вие!Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Салата от червен боб и печени зеленчуци
Тази комбинация съм си я измислила аз не е нищо особено,но е страхотно на вкус.
Дали ще предпочетете да консумирате като гарнитура,салата или мезе към чаша студена бира или бяло вино Вие изберете,
Ето и какво съдържа:
1 голям патладжан или 2 по-малки
4-5 големи червени печени пиперки
400г. сварен червен боб може и консервиран ,аз често ползвам такъв
3-4 скилидки чесън
сол
олио/зехтин
Начин на приготвяне:
Изпечете и обелете пиперките и патладжана.
В хаванче сложете скилидките чесън заедно с малко сол и струйка олио или зехтин.
Счукайте на паста.
Добавете и почистените до колкото е възможно от семките пиперки , а след това и патладжана.
Трябва да се получи нещо като кьоополу.
Ако използвате кухненски робот сложете всичко наведнъж и пасирайте,като се стремите да не стане на гладко пюре,а да има и парченца.
Пресипете всичко в купа, добавете сварения червен боб, разбъркайте и овкусете със още сол ако е необходимо и мазнина.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Печен мармалад от сини сливи
Необходими продукти:
10кг. сини сливи почистени от костилките
3 кг. захар
3-4 листа индрише
300г. орехови ядки
2 пакетчета лимонтозу
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете сливите на парчета,но е много важно да са добре узрели.
Посипете ги със захарта като я разпределите така,че да има навсякъде от нея.
Оставете ги за една нощ или поне 6-7 часа за да си пуснат сироп.
Аз тази цялата процедура я направих в две големи тави, така,че не се налагаше да ги местя в други съдове за печенето.
Сложете листата индрише и печете като периодично разбърквате в предварително загрята на 200 градуса фурна и тъй като моята е с голям обем пекох на 2 нива т.е. двете тави едновременно с вентилатор.
Отне ми около час и половина
Като са вече готови ,разпределете орехите (може и без тях) и сложете по пакетче лимонтозу във всяка от тавите.
Върнете във фурната за още 5-6 мин.
Извадете тавите и премахнете листенцата индрише.
Ако искате мармалад пасирайте с ръчен пасатор до гладка смес,но тогава трябва да не слагате по-рано орехите, а едва чак след като сте пасирали сместа.
Напълнете в сухи стерилизирани бурканчета от още горещия мармалад ,затворете плътно и обърнете с капаците надолу за да се вакуумират от горещата смес, а ако желаете стерилизирайте за 10-15 мин. ,колкото да "дръпнат" капачките.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Песто "Дженовезе"
Необходими съставки:
една шепа листа от босилек
25г. кедрови ядки /кашу
2 скилидки чесън
1 пълна с.л. пармезан
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете всичко в блендер и пасирайте до еднородна смес.
Аз използвах мраморно каванче,защото слагах продуктите поетапно.
Изчетох много рецепти за босилково песто и в тях пишеше,че може да се заменят кедровите ядки с кашу.
Пестото може да се консервира за зимата като се стерилизира в буркани, но трябва да знаете,че не трябва да слагате сирене в този случай.
Босилковото песто е прекрасно допълнение към салата "Капрезе" , а съставките за нея вижте ТУК
Може също така да използвате пестото и като добавка към паста .
Ако не използвате веднага или само част от него, съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник ,но не за повече от седмица.Ако сте фенове на пестото бих Ви препоръчала и песто "Росо",което се прави със сушени домати и доматена паста и то лично на мен, най ми допада.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Петльови кълки
Необходими продукти:
6 броя пилешки долни бутчета
50г. горчица
4 яйца със среден размер
150г. кашкавал
сол,черен пипер
галета
Начин на приготвяне:
Смесете горчицата с кашкавала настърган на дребно ренде, две от яйцата сол и черен пипер.
Разбъркайте добре.
Облепете всяко бутче с тази кашкавалена панировка, след това оваляйте в галета , потопете в другите две яйца,които сте разбили на пяна и отново в галета и яйца.
Няма да Ви лъжа, ще се поизцапате,но Ви уверявам заслужава си.
Пържете на умерена температура в силно сгорещена мазнина, защото в противен случай ще се изпържат бърза отвън ,а от вътре ще останат сурови.
Получават се със страхотна кашкавалена коричка и вътре са невероятно сочни.
Отцедете готовите бутчета върху пласт кухненска хартия и поднесете топли.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Бананово смути с ядково мляко и фъстъчено масло
Ако разгледате блога ми , ще се уверите, че не харесвам крайностите и готвя много разнообразни неща както здравословни, така и не чак толкова, но когато се намери златната среда нищо не е забранено или нездравословно.
Като всеки съвременен човек и аз ежедневно приготвям домашни здравословни напитки и по-точно смутита и днес искам да Ви предложа комбинация,която открих наскоро и е невероятно вкусна същевременно и засищаща и много здравословна - бананово смути с фъстъчено масло и ядково мляко.
Подходящо е за супер старт на деня като закуска или просто да замените някое хапване.
Необходими продукти:
300мл. ядково мляко (рецептата ТУК)
7 кубчета лед
мед по желание
Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки в блендер или кана за шейк и разбийте до гладка консистенция.
Опитайте , ако е необходимо добавете мед или кленов сироп за да подсладите.
Сервирайте веднага!
Наздраве!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!