петък, 28 август 2015 г.

Сладко от нектарини

Сладко от нектарини







Необходими продукти:

3кг. нектарини

3 кг. захар
10г. лимонена киселина




Начин на приготвяне:


Измийте плодовете и ги прегледайте да не са наранени или загнили и ако е така изрежете тези участъци.

Нарежете на парчета,сложете в подходящ съд и поръсете със захарта.
Оставете да престоят поне за 12 часа за да си пуснат сироп.
След като това стане сложете на умерена температура и варете докато плодовете омекнат напълно.


 


Трябва периодично да разбърквате.
С ръчен пасатор  пасирайте сладкото до гладка консистенция или оставете да има парченца - това решевате Вие.
Върнете обратно на котлона и добавете лимонената киселина.
Разбъркайте и след 4-5 мин. можете да разпределите в чисти сухи бурканчета.
Ако използвате бурканчета с винтови капачки затворете плътно и обърнете с капаците надолу.
Така ще се вакуумират от горещото сладко или ако искате заварете за 5-10 мин. само за да "дръпнат" капачките.
Също паралелно със сладкото направих и нектар от нектарините отново за зимата и Ви го препоръчвам горещо . 
Рецептата за него можете да видите ТУК.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


четвъртък, 27 август 2015 г.

Нектар от нектарини


Нектар от нектарини








Необходими продукти:

3 кг. нектарини
3 кг. захар


 
 

 




Начин на приготвяне:

Измийте добре нектарините като внимавате да няма загнили части и ако има трябва да се отстранят.
Нарязваме ги и ги наръсваме със захар.
Оставяме ги в хладилник поне за 12 часа и като си пуснат сиропа ги слагаме на умерена температура на котлона докато омекнат.
Тогава ги пасираме много фино, разреждаме с 4 л. вода и оставяме отново да заври цялото количество нектар.
Ако желаете разредете повече или по-малко и опиайте на вкус, ако обичате по-сладко сега е момента докато ври да сложите захарта за да се разтопи .
Оставете да ври 10 минути и прелейте в бутилки с винтови капаци, затворете добре и или оставете с капаците надолу да се вакуумират от горещия нектар или заварете за 5 мин. само до колкото да "дръпнат" капачките.
Получих от това количество 6л. нектар.
Наздраве!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!





сряда, 26 август 2015 г.

Бамя на фурна с домати и чесън


Бамя на фурна с домати и чесън




Необходими продукти:

500г. бамя
2 големи домата
1 морков
5-6 скилидки чесън
сол
олио/зехтин


Начин на приготвяне:

Почистете бамята от дръжките и я измийте.
Доматите настържете на ренде или смелете в чопър/блендер,но не трябва да станат на пюре.
Моркова нарежете на кръгчета.
В подходяш съд на умерена температура сгорещете мазнина и сложете скилидките чесун нарязани на тънки резенчета,
Трябва добре да овкусят мазнината, без да изгарят и след това добавяме бамята.
Задушаваме я за около 5 минути  и сипваме и смлените домати.
Посоляваме, разбъркваме и оставяме да къкри на бавен огън докато бамята стане полу-готова.
Тогава пресипваме всичко в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Това е едно от постните ястия,които са ми толкова любими и мога да хапвам без да ми омръзне.
Опитайте и Вие!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 


Салата от червен боб и печени зеленчуци

Салата от червен  боб и печени зеленчуци

Тази комбинация съм си я измислила аз  не е нищо особено,но е страхотно на вкус.
Дали ще предпочетете да консумирате като гарнитура,салата или мезе към чаша студена бира или бяло вино Вие изберете,



Ето и какво съдържа:

1 голям патладжан или 2 по-малки
4-5 големи червени печени пиперки
400г. сварен червен боб може и консервиран ,аз често ползвам такъв
3-4 скилидки чесън
сол
олио/зехтин

Начин на приготвяне:

Изпечете и обелете пиперките и патладжана.
В хаванче сложете скилидките чесън заедно с малко сол и струйка олио или зехтин.
Счукайте на паста.
Добавете и почистените до колкото е възможно от семките пиперки , а след това и патладжана.
Трябва да се получи нещо като кьоополу.



Ако използвате кухненски робот сложете всичко наведнъж и пасирайте,като се стремите да не стане на гладко пюре,а да има и парченца.
Пресипете всичко в купа, добавете сварения червен боб, разбъркайте и овкусете със още сол ако е необходимо и мазнина.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

Печен мармалад от сини сливи

Печен мармалад от  сини сливи

 

 

Необходими продукти:

10кг. сини сливи почистени от костилките
3 кг. захар
3-4 листа индрише
300г. орехови ядки
2 пакетчета лимонтозу


Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете сливите на парчета,но е много важно да са добре узрели.
Посипете ги със захарта като я разпределите така,че да има навсякъде от нея.
Оставете ги за една нощ или поне 6-7 часа за да си пуснат сироп.
Аз тази цялата процедура я направих в две големи тави, така,че не се налагаше да ги местя в други съдове за печенето.
Сложете листата индрише и печете като периодично разбърквате в предварително загрята на 200 градуса фурна и тъй като моята е с голям обем пекох на 2 нива т.е. двете тави едновременно с вентилатор.




Отне ми около час и половина
Като са вече готови ,разпределете орехите (може и без тях) и сложете по пакетче лимонтозу във всяка от тавите.
Върнете във фурната за още 5-6 мин.
Извадете тавите и премахнете листенцата индрише.
Ако искате мармалад пасирайте с ръчен пасатор до гладка смес,но тогава трябва да не слагате по-рано орехите, а едва чак след като сте пасирали сместа.
Напълнете в сухи стерилизирани бурканчета от още горещия мармалад ,затворете плътно и обърнете с капаците надолу за да се вакуумират от горещата смес, а ако желаете стерилизирайте за 10-15 мин. ,колкото да "дръпнат" капачките.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

Песто "Дженовезе"

Песто "Дженовезе"





Необходими съставки:


една шепа листа от босилек
25г. кедрови ядки /кашу
2 скилидки чесън
1 пълна с.л. пармезан
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус



Начин на приготвяне:

Сложете всичко в блендер и пасирайте до еднородна смес.
Аз използвах мраморно каванче,защото слагах продуктите поетапно.
Изчетох много рецепти за босилково песто и в тях пишеше,че може да се заменят кедровите ядки с кашу.
Пестото може да се консервира за зимата като се стерилизира в буркани, но трябва да знаете,че не трябва да слагате сирене в този случай.
Босилковото песто е прекрасно допълнение към салата "Капрезе" , а съставките за нея вижте ТУК
Може също така да използвате пестото и като добавка към паста .
Ако не използвате веднага или само част от него, съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник ,но не за повече от седмица.Ако сте фенове на пестото бих Ви препоръчала и песто "Росо",което се прави със сушени домати и доматена паста и то лично на мен, най ми допада.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



Салата "Капрезе"

Салата "Капрезе"




Необходими съставки:

1 розов домат
1 бр. сирене "Моцарела"
2 с.л. песто Дженовезе (рецептата ТУК)
листа пресен босилек
зехтин



Начин на приготвяне:

Оформлението на тази салата зависи изцяло от Вашия вкус,но класическото поднасяне е да се нарежат доматите и Моцарелата на кръгчета и да се сложат резен домат, отгоре резен моцарела и да се овкуси с песто "Дженовезе".
Можете също така да ги така,че всеки резен да застъпва следващия като редувате домат и моцарела и отново да овкусите с песто.
Вариантите са много, изберете си свой .
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 




вторник, 25 август 2015 г.

Петльови кълки

Петльови кълки






Необходими продукти:

6 броя пилешки долни бутчета
50г. горчица
4 яйца със среден размер
150г. кашкавал
сол,черен пипер
галета

Начин на приготвяне:

Смесете горчицата с кашкавала настърган на дребно ренде, две от яйцата сол и черен пипер.
Разбъркайте добре.
Облепете всяко бутче с тази кашкавалена панировка, след това оваляйте в галета , потопете в другите две яйца,които сте разбили на пяна и отново в галета и яйца.
Няма да Ви лъжа, ще се поизцапате,но Ви уверявам заслужава си.





Пържете на умерена температура в силно сгорещена мазнина, защото в противен случай ще се изпържат бърза отвън ,а от вътре ще останат сурови.
Получават се със страхотна кашкавалена коричка и вътре са невероятно сочни.
Отцедете готовите бутчета върху пласт кухненска хартия и поднесете топли.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 


 

 

понеделник, 24 август 2015 г.

Мини "Павлова" със сладко от праскови

Мини "Павлова" със сладко от праскови



Необходими продукти:

4 белтъка
280г. захар
щипка сол
4-5 капки лимонов сок
ванилия на прах или 1 ч.л. ванилов екстракт

за гарниране:

сладко от праскови
дребни горски плодове или други по Ваш избор
Листенца мента

Начин на приготвяне:

Приготвянето на "Павлова" е идентична с приготвянето на най-обикновените целувки.
Бетъците ,които ще използвате , трябва да са поне на ден и преди да разбиете  оставете поне 2 часа на стайна температура.
Разбийте белтъците заедно със захарта,лимоновия сок. солта и ванилията.

 


Трябва да получите твърд сняг и като обърните бъркалката или бъркалките на миксера да си остане белтъчно връхче на място.



Поставете пласт хартия за печене върху подходяща тава и направете "гнезда" от целувчената смес като с лъжичка направите вдлъбнатина върху всяко.
Сушете на 100 градуса за час или докато започнат да се отделят без проблем от хартията.
Оставете да се охладят.
Трябва да станат с твърда повърхност с пукнатини на места и с приятна сърцевина.
Гарнирайте с плодове по желание или например сладко от праскови каквото ползвах аз.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Бананово смути с ядково мляко и фъстъчено масло

Бананово смути с ядково мляко и фъстъчено масло


Ако разгледате блога ми , ще се уверите, че не харесвам крайностите и готвя много разнообразни неща както здравословни, така и не чак толкова, но когато се намери златната среда нищо не е забранено или нездравословно.
Като всеки съвременен човек и аз ежедневно приготвям домашни здравословни напитки и по-точно смутита и днес искам да Ви предложа комбинация,която открих наскоро и е невероятно вкусна същевременно и засищаща и много здравословна - бананово смути с фъстъчено масло и ядково мляко.
Подходящо е за супер старт на деня като закуска или просто да замените някое хапване.





Необходими продукти:

300мл. ядково мляко (рецептата  ТУК)
2-3 с.л. фъстъчено масло (рецептата ТУК)
2 големи банана
7 кубчета лед
мед по желание






Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки в блендер или кана за шейк и разбийте до гладка консистенция.




Опитайте , ако е необходимо добавете мед или кленов сироп за да подсладите.
Сервирайте веднага!
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...