Най-търсени за последните 7 дни
Домашна лютеница
Необходими продукти:
5кг. печени червени пиперки тип капия
2 кг. печен патладжан
3 кг. домати
2 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Изпечените пиперки и патладжан обелваме от кожата и на пиперките премахваме до колкото е възможно семенцата.
Доматите смиламе в кухненски робот или машинка за мелене и слагаме в дълбока тенджера.
Мелим и патладжана и пиперките и ги прибавяме към доматите.
Слагаме подправките ,олиото и захарта и оставяме на умерен огън да се свари и сгъсти сместа.
Аз слагам всичко на веднъж ,но ако желаете първо сгъстете доматите и след това добавете останалите продукти, просто на мен ми е по-лесно така .
На мен ми отне около 2,5 часа за да се сгъсти и добие консистенция на лютеница.
Понеже исках да е с възможно най-гладка смес с ръчния пасатор пасирах до желаната консистенция.
Изсипете горещата лютеница в сухи стерилизирани бурканчета ,затворете добре и обърнете с капаците надолу.
От горещата смес веднага "дръпват" капачките и се вакуумират, но ако имате някакви притеснения относно това, дали са добре вакуумирани ,заварете за 15 минути.
Това е!
Вече си имаме страхотна лютеничка за студените зимни дни !
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Бързо ястие с пилешко на тиган
Това ястие си го измислих като бях на нисковъглехидратна диета .
Съдържа много фибри и е прекрасно за моментите,когато готвим с подръчни продукти и на бързо.
Можете да използвате всякакви зеленчуци, дори и замразени, а аз често си замразявам лятото в торбички за зимните дни,когато те не са в сезон .
Ето какво използвах:
1 бр. пилешко филе
2 моркова
гъби1 червена пиперка тип капия
1 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин
За маринатата на пилешкото използвах:
2 с.л. светъл соев сос
2 с.л. горчица
1 с.л. мед
2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Хубаво е пилешкото да се маринова поне 30 мин., защото колкото повече стои,толкова по-крехко става то и затова и именно този процес отнема най-дълго време.
Смесете меда,соевия сос и горчицата и сложете към тях скилидките чесън,които са само смачкани.
Искаме единствено аромата им.
Нарежете на тънки ивички (жулиени) пилешкото и го прибавете към сместа за мариноване.
Разбъркайте добре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник както уточнихме поне за 30 минути.
След като са минали извадете от хладилника.
В дълбок тиган сложете зехтина, загрейте добре и прибавете пилешкото месо, като изваждаме само месото без остатъците от маринатата.
Запържваме до побеляване на месото, буквално става за 3 минути,но пробвайте и като се уверите ,че е сготвено сложете в чиния.
Придобива много приятен кафеникав цвят от соевия сос, а аромата ,който се разнася от него е повече от прекрасен.
В същата мазнина и остатъчните овкусени сокове от пилешкото прибавете всички зеленчуци,предварително нарязани.
Задушете ги за около 2 минути като разбърквате постоянно и добавете соевия сос.
Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави ,но в никакъв случай сурови.
Едва тогава прибавяме и пилешкото месо и разбъркваме няколко пъти енергично за да се смесят всички продукти.!!! Ако не мариновате пилешкото,а го задушите само в зехтина също се получава много вкусно , а и тази рецепта е подходяща за протеинов ден на 90-дневната диета.
Поднесете веднага!
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Консервиран сос за паста и спагети
У дома обожаваме паста и спагети и си ги хапваме редовно, но най са ни любими със сос "Болонезе".
Преди две години изпробвах този метод на консервиране на сос просто ей така,защото имах доста домати и се оказа,че е много добро попадение от моя страна, а ако не сложите босилек в него ще получите страхотна основа за вкусни яхнии,каквито всеки похапва през студените зимни дни.
Необходими продукти:
5 кг. домати
5 средни моркова
2 шепи листа на босилек
3 глави лук
1 малка главичка чесън
1 ч.ч. олио/зехтин
1с.л. сол
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Измиваме добре доматите ,нарязваме ги на едро за по-лесна обработка и ги смиламе в кухненски робот или чопър.
Прехвърляме в по-голям съд ,в който ще ги варим, в случая използвах голяма тенджера и така докато се свърши цялото количество.
В последната партида домати за смилане сложих и чесъна и босилека за да се смелят и те на ситно.
Понеже не се получава особено като пюре, а има и доста едри частици от доматите, минавам отново сместа с ръчен пасатор,за да се получи по-фина и гладка доматената основа.
Морковите и лука накълцваме на ситно отново в робота.
Задушаваме ги в олиото/зехтина и ги прибавяме към тенджерата с доматената основа,която поставяме на котлона на средна температура да се вари.
Отначало се "разпенва" доста, затова бъдете наоколо,за да не изври и да изцапа навсякъде.
След като водата от доматите се изпари остава на "мазнина" отгоре и по-това можете да познаете,че вече е готов соса за разпределяне в буркани.
Бурканите трябва да са стерилизирани и сухи.
Наливаме от соса ,затваряме много добре с винтовите капаци и ги обръщаме с капаците надолу, за да може горещата течност да "дръпне" въздуха.
Ако все пак Ви притеснява,че не са плътно затворени ги стерилизирайте за 10-15 мин,
Този сос е напълно готов буквално да се излее от буркана в тигана към каймата за страхотните спагети "Болонезе".
От тази доза с тези пропорции на продукти ми се получиха 7 буркана от 680г. т.е. с тази големина,която виждате.
Домашен кетчуп
Необходими продукти:
зехтин
1 голяма глава червен лук
1 връзка босилек / 4-5 клонки
3 скилидки чесън
1 кг. домати
1 ч.л. черен пипер
1 стъбло целина (не от нашия вид целина,а тази,която е на стъбла, а в магазините се изписва селъри,която е някакъв родственик на нашият вид)
1 малко парче пресен джинджифил
350мл. студена вода
70г. фина кафява захар
200мл. винен оцет
морска сол
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно джинджифила и скилидките чесън както и главата червен лук и стъблото целина.
В дълбок тиган сложете около 1/3 ч.ч. зехтин и сложете нарязаните продукти.
На умерена температура ги задушавайте докато станат стъклени т.е. за около 10-15 мин.
Прибавете доматите на едро нарязани и студената вода.
Оставете да къкри докато изври водата от доматите.
Добавете листата босилек ,които трябва да са нарязани на ситно.
Подправете със сол и черен пипер.
Пасирайте до получаване на много фина гладка смес.
Върнете сместа на котлона като я присипете в чист съд и добавите към нея оцета и захарта.
Бъркайте и оставете да се редуцира докато стане наполовина количестото и се получи консистенция на кетчуп.
Горещия кетчуп присипете в стерилизирани шишета,затворете добре и обърнете с капаците надолу да се вакуумират или стерилизирайте за 5 -10 мин. само колкото да "дръпнат" капачките.
Невероятно вкусен става ,малко е тегаво за чакане да се редуцира тъй като отнема доста време , а количеството,което получих от тези продукти е 550г.
В оригиналната рецепта присъстваше и 1/2 глава фенел ,който аз сметнах,че няма да ни е по вкуса и не сложих,но ако желаете сложете и от него.
Кетчупа можете да поднесете както към сандвичи и бургери така и към различни меса приготвени на барбекюто.
Добър Апетит!
Хранителната стойност на кетчупа в една порция е:
калории- 9 ккал
въглехидрати- 1,2 g
захари-0,8g.
мазнини-0,2g
наситени мастни киселини- 0g
протеини- 0,4g.
източник на рецептата: jamieoliver.com
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Тревненска содена питка със сирене
Необходими продукти:
300г. брашно
300г. сирене
300г. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
2 яйца
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В подходящ съд разбъркайте млякото със содата и изчакайте да шупне.
Прибавете и солта,но ако е прекалено солено сиренето не солете.
След като това стане прибавете едното яйце.
Отново разбъркайте добре и започнете да прибавяте малко по малко брашното.
След като всички съставки се смесят , натрошете сиренето.
Разбъркайте и присипете лепкавата смес в тава с диаметър 18-20см.
Аз използвах кръглата тава с незалепващото покритие на Деличия и нямаше нужда да намазнявам,защото още докато я извадих от фурната содената питка беше напълно отделена от тавата.
Разбийте другото яйце и разпределете върху сместа.
Печете първите 10 минути на 120 градуса , а след това на 180 до готовност.
По рецепта това вкусно печиво се води питка,но на мен ми прилича повече на закуска тип тутманик и затова и я поднесох именно на закуска, а най-хубавото е, че не се слага и капка мазнина!
Добър Апетит!
Източник на рецептата: ilrai.blogspot.com
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Джоджен
Джодженът наричан още гьозум е неизменна част от подправките в Българската традиционна кухня.
Той е със специфичен, леко пиперлив аромат и прекрасно се съчетава с всякакви видове ястия с боб.
Прекрасно се допълва и към агнешко месо както и към безмесни ястия.
Тук обаче противно на сегашните ми твърдения,че най-добре е да използвате свежи подправки, смело твърдя,че в изсушен вид джодженът е с в пъти по-силен аромат.
През лятото често го "подстригвам" с ножицата и го суша като след това го прибирам в буркани,които съхранявам на сухо и тъмно в шкафа.
Мащерка
Свежата мащерка е една от предпочитаните от мен подправки тъй като е толкова ароматна и придава един по-специален вкус на ястията.
Тя е подходяща да се прибави към различни месни и зеленчукови ястия както и към боб и яйца.
Добър източник е на желязо ,манган, а също така и калций.
Изобилства и от етерични масла и минерални соли.
Винаги,когато имате възможност избирайте прясна мащерка вместо сушена тъй като е по-благоуханна.
Аз си садя и си имам в саксийка целогодишно, като периодично я подрязвам и изсушавам , а след това съхранявам в добре затворен стъклен буркан и разбира се използвам за чай,който зимно време с лъжичка мед и резен лимон тонизира и действа ободряващо.
Наскоро си набавих и лимонова мащерка,която има превъзходен цитрусов аромат и която обожавам да приготвям с пилешко.
Когато използвате мащерката в кулинарията винаги я добавяйте в самото начало на подготовката на ястието, за да има възможност да си освободи аромата и етеричните масла и така ще извлечете максимално от тази страхотна подправка и билка.
Изключително добре се съчетава и с всякакъв вид паста,макарони и спагети.
Прекрасно се допълва с всякакви ястия с боб, а ако варите риба на пара прибавете няколко стръкчета мащерка за по-специален вкус.
Изисканост на Вашите ястия с месо можете отново да постигнете с няколко клонки от уханната билка.
Печен нахут
(Леблебия)
Наскоро гледах едно предаване ,в което казаха,че печеният овкусен нахут бил страхотна закуска, питателна и здравословна и реших да опитам.
Получи се невероятно вкусен резултат и се змаислих дали не ми прилича на леблебията,която познаваме в готов изпечен вид по щандовете с ядки и след кратка консултация с Уикипедия се оказа, че е наистина така.
В една порция от този печен нахут се съдържали белтъчини ,колкото в 5 порции броколи- това твърдяха във въпросното предаване .
И така ето какво използвах :
Необходими продукти:
1 чаша сух нахут
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. червен пипер
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Сухия нахут накисваме във вода от предната вечер.
Като набъбне си утроява обема.
Изцеждаме го и го сваряваме за 15-тина минути или докато няма вече суров вкус, затова периодично опитваме.
Отцеждаме отново и го разстиламе върху пласт кухненска хартия или салфетки за да се подсуши напълно.
Загряваме фурната на 200 градуса.
В купа слагаме нахута заедно със зехтина и подправките и разбъркваме много добре.
Изсипваме в плоска тавичка като трябва да е разположен на един пласт и печем в добре загрятата фурна за около 40 мин. или докато стане хрупкав.
Резултатът беше невероятен щом дори и детето го хареса.
Това е!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!