вторник, 11 август 2015 г.

Мащерка

Мащерка




Свежата мащерка е една от предпочитаните от мен подправки  тъй като е толкова ароматна и придава един по-специален вкус на ястията. 
Тя е подходяща да се прибави към различни месни и зеленчукови ястия както и към боб и яйца.
Добър източник е на желязо ,манган, а също така и калций.
Изобилства и от етерични масла и минерални соли.

Винаги,когато имате възможност избирайте прясна мащерка вместо сушена тъй  като е по-благоуханна. 
Аз си садя и си имам в саксийка целогодишно, като периодично я подрязвам и изсушавам , а след това съхранявам в добре затворен стъклен буркан и разбира се използвам за чай,който зимно време с лъжичка мед и резен лимон тонизира и действа ободряващо.
Наскоро си набавих и лимонова мащерка,която има превъзходен цитрусов аромат и която обожавам да приготвям с пилешко.

Когато използвате мащерката в кулинарията винаги я добавяйте в самото начало на подготовката на ястието, за да има възможност да си освободи аромата и етеричните масла и така ще извлечете максимално от тази страхотна подправка и билка.
Изключително добре се съчетава и с всякакъв вид паста,макарони и спагети.
Прекрасно се допълва с всякакви ястия с боб, а ако варите риба на пара прибавете няколко стръкчета мащерка за по-специален вкус.
Изисканост на Вашите ястия с месо можете отново да постигнете с няколко клонки от уханната билка.

Яйчена каша със сирене

Яйчена каша със сирене





Необходими продукти:

10 бр. пресни яйца,ако са домашни най-добре
300г. сирене
 3 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
2 ч.ч. вода /прясно мляко
1 с.л. червен пипер /лют червен пипер
сол



Начин на приготвяне:

В подходящ съд разтапяме маслото и добавяме леко разбитите яйца.
Бъркаме непрекъснато и като се сготвят и заприличат на бъркани яйца добавяме брашното.
Отново разбъркваме и добавяме студена вода или прясно мляко .
Разбъркваме и оставяме да покъкри докато се сгъсти и стане с консистенцията на каша.
След това слагаме червения пипер , а ако сте любители на лютото сложете и лют.
Прибавете и натрошеното сирене.



Разбъркайте и опитайте ако е нужно добавете и малко сол.
Поднесете ястието поръсено със свеж магданоз.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
 



 



Печен нахут (Леблебия)



Печен нахут 
(Леблебия)


Наскоро гледах едно предаване ,в което казаха,че печеният овкусен нахут бил страхотна закуска, питателна и здравословна и реших да опитам.
Получи се невероятно вкусен резултат и се змаислих дали не ми прилича на леблебията,която познаваме в готов изпечен вид по щандовете с ядки и след кратка консултация с Уикипедия се оказа, че е наистина така.
В една порция от този печен нахут се съдържали белтъчини ,колкото в 5 порции броколи- това твърдяха във въпросното предаване .
И така ето какво използвах :



Необходими продукти:

1 чаша сух нахут
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. червен пипер
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Сухия нахут накисваме във вода от предната вечер. 
Като набъбне си утроява обема.
Изцеждаме го и го сваряваме за 15-тина минути или докато няма вече суров вкус, затова периодично опитваме.
Отцеждаме отново и го разстиламе върху пласт кухненска хартия или салфетки за да се подсуши напълно.




Загряваме фурната на 200 градуса.
В купа слагаме нахута заедно със зехтина и подправките и разбъркваме много добре.
Изсипваме в плоска тавичка като трябва да е разположен на един пласт и печем в добре загрятата фурна за около 40 мин. или докато стане хрупкав.
Резултатът беше невероятен щом дори и детето го хареса.
Това е! 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 

Свински кюфтенца на шишчета


Свински кюфтенца на шишчета




 

 
Необходими продукти:

500г. кайма от свинско месо
средно голяма глава лук
черен пипер
сол
ситно нарязан магданоз
ако желаете добавете и 1 с.л. подправка за кайма

дървени шишчета
червена пиперка
лук






Начин на приготвяне:

Смесете каймата с наситнения лук и с подправките и магданоза.
Не слагаме нищо друго,защото трябва да стане стегната и да се задържи на шиша иначе ще се разпадне.
С намаслени ръце правим малки кюфтенца и редим на шишчетата резен лук, резен пиперка и кюфте и така докато свършат продуктите.





Печем на умерена температура като периодично обръщаме за да се изпекат от всички страни.
Аз използвах грил тиган,но ако имате скара или барбекю ги използвайте .
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 
 

понеделник, 10 август 2015 г.

Картофи "ветрило" с чесън и розмарин


Картофи "ветрило"  с чесън и розмарин

Обожавам картофите, защото могат да се правят толкова ястия с тях и често ги приготвям.
най-любими са ми хрупкавите печени чеснови картофи, пикантните картофи по селски, печените картофи с чесън и розмарин ,пресните картофки с копър, а за основни често приготвям и пълнени картофи и "сметанови" картофи с пилешко , както и запеканки с хрупкава коричка.
Днес ще Ви представя рецептата,която видях в един клип ,който обикаляше кулинарните групи във Фейсбук,но тъй като не можах да я намеря я направих по памет и станаха страхотни.
Ето я и нея:



Необходими продукти:

5-6 средни картофа
5 с.л. зехтин
20г. краве масло
морска сол
черен пипер
2 скилидки чесън 
клонка розмарин




Начин на приготвяне:

Ако картофите Ви са тънка кожа както бяха  моите ги измийте добре.
Сложете ги на дъска и от двете им страни сложете по един прибор аз използвах нож.
Направете разрези до където спре ножа т.е. не срязвайте до долу, за да получим ефекна на ветрилото.
Така нарежете всички картофи.
Сложете ги в подходяща тавичка .
В тиган сгорещете зехтина и пуснете в него скилидките чесън и клонката розмарин и разбъркайте за 10-15 сек. просто докато си пуснат аромата и се освободят етеричните масла от листата на розмарина.
С лъжичка полейте всеки картоф с ароматния зехтин.
Не изхвърляйте скилидките чесън и клонката розмарин- те ще ни трябват за по-късно.
Трябва да имате по 1 с.л. за всеки.
Поръсете с морска сол и черен пипер.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за  60 мин.
Ако фурната Ви е смалък обем печете на 180 градуса за около 40 мин. или просто проверявайте кога са изпечени.



Извадете от фурната и оставете на страна докато приготвите ароматното масло.
В същия тиган със същите скилидки чесън и розмарин , разтопете маслото.
При печенето картофите са се "разтворили" и точно между пластовете полейте отново с по лъжичка от ароматното масло.
Посолете отново със сол и поднесете.
Дали ще използвате като основно или ще прибавите просто като гарнитура, тези картофки са толкова ефектни, ароматни и вкусни,че просто си заслужава да ги направите.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 









неделя, 9 август 2015 г.

Пиперена каша

Пиперена каша


Невероятно вкусна гозбичка,която се прави и изчезва буквално за минути!
Опитайте и Вие!




Необходими продукти:

2 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
1 ч.ч. студено прясно мляко
10 бр. печени обелени червени пиперки
100г. сирене
1/4 връзка магданоз




Начин на приготвяне:

Ако използвате пресни пиперки ги опечете и ги обелете.
Почистете ги от семето и дръжките и ги нарежете.
В дълбок тиган или тенджерка разтопете маслото и сложете нарязаните пиперки. 
Разбъркайте за минута две колкото да си пуснат аромата и добавете брашното.
Разбъркайте.
Добавете и студеното мляко и отново разбъркайте докато се усвои и придобие консистенцията на каша.


Оставете за няколко минути на умерена температура и прибавете натрошеното сирене.
Отново разбъркайте.
Поднесете ястието топло  и поръсено със ситно нарязан магданоз.
Добър Апетит!

Източник на рецептата: supichka.com

Заповядайте в кулинарната ми страница към блога във Facebook, която можете на намерите ТУК






петък, 7 август 2015 г.

Запечени нектарини

Запечени нектарини





Необходими продукти:
3 нектарини
1 ч.л. сок от лимон
мед/ балсамова редукция


Начин на приготвяне:

Измиваме нектарините и ги разполовяваме като отстраняваме костилката им.
На оребрен тиган на умерена температура ги запичаме леко с разрязаната страна надолу.
От топлината отделят естествените си захари и се глазират.
Сервираме  като поливаме с лимонов сок и в случая аз използвах чаена лъжичка мед.
Да Ви е сладко!

 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 

четвъртък, 6 август 2015 г.

"Умен" сладкиш

"Умен" сладкиш







Необходими продукти:

4 яйца
100г. меко масло
110г. брашно
440мл. прясно мляко
150г. захар
2 ванилии
70г. кокосови стърготини






Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на сняг.
Към жълтъците прибавете захарта,след това маслото , прясното мляко и брашното с ванилиите.
Разбийте няколко минути до получаване на хомогенна смес.
Прибавете белтъците към сместа със жълтъците като разбърквате леко с шпатула докато се поемат всички белтъци без да спаднат.
Сместа става доста течна така ,че не се притеснявайте.
Прехвърлете я в намазана с масло и набрашнена тавичка или форма за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 мин. или до суха клечка.







Оставете да се охлади и поръсете с кокосови стърготини или пудра захар.
Този сладкиш сам  става на пластове като в средата се образува крем предполагам,че и затова го наричат "умен".

Да Ви е сладко!




източник на рецептата: gotvachkata.com




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 

 

Смути с чиа или супер закуска


Смути с чиа или супер закуска



Необходими продукти:

200г. ананас / може да се замени с 2 бр. манго
1 среден банан
200мл. прясно мляко
сока от 1 лимон
резенче пресен джинджифил
1 с.л. семена от чиа





Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки без семената в блендер или шейкър кана и разбийте до хомогенна смес.
Ако желаете добавете малко мед за сладост.
Накрая добавете семената от чиа и разбъркайте с лъжица или бъркалка.
Сервирайте веднага!
Супер закуска или освежаваща напитка- решавате Вие!
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



 

 

сряда, 5 август 2015 г.

Сос "Болонезе"


Сос "Болонезе"






Как да си направим сос "Болонезе" без да използваме прахчета и фиксове само със пресни продукти ?  
Уверявам Ви няма нищо трудно в приготвянето му, а става толкова вкусен. 
Опитайте!



Продуктите,които използвам:

500г. телешка кайма ( не малко пъти съм ползвала и смес и пак се получава)
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
10-15 листенца свеж босилек
3 големи домата
1 среден морков
сол,черен пипер
зехтин
щипка захар
сол







Как приготвям:

Аз използвам шейкър кана за приготвянето на соса тъй като много лесно се смила всичко, но ако нямате такава използвайте блендер, чопър, пасатор или кухненски робот.
В нея сложете доматите нарязани на едро, скилидките чесън, босилека , щипката захар, посолете и полейте със струйка зехтин.







Първо сложете пастата да се свари за да може да използвате част от нишестената вода ,която се е отделила за сгъстяване на соса.
Сложете и кафена чашка от тази вода и блендирайте до гладка консистенция.
Нарежете на дребно моркова и лука.
Задушете в мазнина в подходящ съд.








Сложете и каймата и запържете докато стане на "трохи" .
Ако желаете подправете с някакви подправки като черен пипер.
След това сипете доматената основа за соса и оставете да къкри.
Трябва да се изпари водата от доматите и да се сгъсти .
Подправете със сол на вкус.
Да си призная слагам и чубрица,която не е по рецепта,но специално на мен толкова много ми допада в този сос,че не мога да не добавя поне лъжичка от нея.
Това е!







Аз да си призная използвам този сос не само за спагети "Болонезе", но и за вскякакъв вид паста , а лазанята "Болонезе" ни е любима вкъщи.
Не забравяйте да сервирате със солидно количество настърган пармезан.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!
 
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...