понеделник, 10 август 2015 г.

Картофи "ветрило" с чесън и розмарин


Картофи "ветрило"  с чесън и розмарин

Обожавам картофите, защото могат да се правят толкова ястия с тях и често ги приготвям.
най-любими са ми хрупкавите печени чеснови картофи, пикантните картофи по селски, печените картофи с чесън и розмарин ,пресните картофки с копър, а за основни често приготвям и пълнени картофи и "сметанови" картофи с пилешко , както и запеканки с хрупкава коричка.
Днес ще Ви представя рецептата,която видях в един клип ,който обикаляше кулинарните групи във Фейсбук,но тъй като не можах да я намеря я направих по памет и станаха страхотни.
Ето я и нея:



Необходими продукти:

5-6 средни картофа
5 с.л. зехтин
20г. краве масло
морска сол
черен пипер
2 скилидки чесън 
клонка розмарин




Начин на приготвяне:

Ако картофите Ви са тънка кожа както бяха  моите ги измийте добре.
Сложете ги на дъска и от двете им страни сложете по един прибор аз използвах нож.
Направете разрези до където спре ножа т.е. не срязвайте до долу, за да получим ефекна на ветрилото.
Така нарежете всички картофи.
Сложете ги в подходяща тавичка .
В тиган сгорещете зехтина и пуснете в него скилидките чесън и клонката розмарин и разбъркайте за 10-15 сек. просто докато си пуснат аромата и се освободят етеричните масла от листата на розмарина.
С лъжичка полейте всеки картоф с ароматния зехтин.
Не изхвърляйте скилидките чесън и клонката розмарин- те ще ни трябват за по-късно.
Трябва да имате по 1 с.л. за всеки.
Поръсете с морска сол и черен пипер.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за  60 мин.
Ако фурната Ви е смалък обем печете на 180 градуса за около 40 мин. или просто проверявайте кога са изпечени.



Извадете от фурната и оставете на страна докато приготвите ароматното масло.
В същия тиган със същите скилидки чесън и розмарин , разтопете маслото.
При печенето картофите са се "разтворили" и точно между пластовете полейте отново с по лъжичка от ароматното масло.
Посолете отново със сол и поднесете.
Дали ще използвате като основно или ще прибавите просто като гарнитура, тези картофки са толкова ефектни, ароматни и вкусни,че просто си заслужава да ги направите.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 









неделя, 9 август 2015 г.

Пиперена каша

Пиперена каша


Невероятно вкусна гозбичка,която се прави и изчезва буквално за минути!
Опитайте и Вие!




Необходими продукти:

2 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
1 ч.ч. студено прясно мляко
10 бр. печени обелени червени пиперки
100г. сирене
1/4 връзка магданоз




Начин на приготвяне:

Ако използвате пресни пиперки ги опечете и ги обелете.
Почистете ги от семето и дръжките и ги нарежете.
В дълбок тиган или тенджерка разтопете маслото и сложете нарязаните пиперки. 
Разбъркайте за минута две колкото да си пуснат аромата и добавете брашното.
Разбъркайте.
Добавете и студеното мляко и отново разбъркайте докато се усвои и придобие консистенцията на каша.


Оставете за няколко минути на умерена температура и прибавете натрошеното сирене.
Отново разбъркайте.
Поднесете ястието топло  и поръсено със ситно нарязан магданоз.
Добър Апетит!

Източник на рецептата: supichka.com

Заповядайте в кулинарната ми страница към блога във Facebook, която можете на намерите ТУК






петък, 7 август 2015 г.

Запечени нектарини

Запечени нектарини





Необходими продукти:
3 нектарини
1 ч.л. сок от лимон
мед/ балсамова редукция


Начин на приготвяне:

Измиваме нектарините и ги разполовяваме като отстраняваме костилката им.
На оребрен тиган на умерена температура ги запичаме леко с разрязаната страна надолу.
От топлината отделят естествените си захари и се глазират.
Сервираме  като поливаме с лимонов сок и в случая аз използвах чаена лъжичка мед.
Да Ви е сладко!

 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 

четвъртък, 6 август 2015 г.

"Умен" сладкиш

"Умен" сладкиш







Необходими продукти:

4 яйца
100г. меко масло
110г. брашно
440мл. прясно мляко
150г. захар
2 ванилии
70г. кокосови стърготини






Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на сняг.
Към жълтъците прибавете захарта,след това маслото , прясното мляко и брашното с ванилиите.
Разбийте няколко минути до получаване на хомогенна смес.
Прибавете белтъците към сместа със жълтъците като разбърквате леко с шпатула докато се поемат всички белтъци без да спаднат.
Сместа става доста течна така ,че не се притеснявайте.
Прехвърлете я в намазана с масло и набрашнена тавичка или форма за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 мин. или до суха клечка.







Оставете да се охлади и поръсете с кокосови стърготини или пудра захар.
Този сладкиш сам  става на пластове като в средата се образува крем предполагам,че и затова го наричат "умен".

Да Ви е сладко!




източник на рецептата: gotvachkata.com




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 

 

Смути с чиа или супер закуска


Смути с чиа или супер закуска



Необходими продукти:

200г. ананас / може да се замени с 2 бр. манго
1 среден банан
200мл. прясно мляко
сока от 1 лимон
резенче пресен джинджифил
1 с.л. семена от чиа





Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки без семената в блендер или шейкър кана и разбийте до хомогенна смес.
Ако желаете добавете малко мед за сладост.
Накрая добавете семената от чиа и разбъркайте с лъжица или бъркалка.
Сервирайте веднага!
Супер закуска или освежаваща напитка- решавате Вие!
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



 

 

сряда, 5 август 2015 г.

Сос "Болонезе"


Сос "Болонезе"






Как да си направим сос "Болонезе" без да използваме прахчета и фиксове само със пресни продукти ?  
Уверявам Ви няма нищо трудно в приготвянето му, а става толкова вкусен. 
Опитайте!



Продуктите,които използвам:

500г. телешка кайма ( не малко пъти съм ползвала и смес и пак се получава)
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
10-15 листенца свеж босилек
3 големи домата
1 среден морков
сол,черен пипер
зехтин
щипка захар
сол







Как приготвям:

Аз използвам шейкър кана за приготвянето на соса тъй като много лесно се смила всичко, но ако нямате такава използвайте блендер, чопър, пасатор или кухненски робот.
В нея сложете доматите нарязани на едро, скилидките чесън, босилека , щипката захар, посолете и полейте със струйка зехтин.







Първо сложете пастата да се свари за да може да използвате част от нишестената вода ,която се е отделила за сгъстяване на соса.
Сложете и кафена чашка от тази вода и блендирайте до гладка консистенция.
Нарежете на дребно моркова и лука.
Задушете в мазнина в подходящ съд.








Сложете и каймата и запържете докато стане на "трохи" .
Ако желаете подправете с някакви подправки като черен пипер.
След това сипете доматената основа за соса и оставете да къкри.
Трябва да се изпари водата от доматите и да се сгъсти .
Подправете със сол на вкус.
Да си призная слагам и чубрица,която не е по рецепта,но специално на мен толкова много ми допада в този сос,че не мога да не добавя поне лъжичка от нея.
Това е!







Аз да си призная използвам този сос не само за спагети "Болонезе", но и за вскякакъв вид паста , а лазанята "Болонезе" ни е любима вкъщи.
Не забравяйте да сервирате със солидно количество настърган пармезан.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!
 
 

 

вторник, 4 август 2015 г.

Бързи понички с глазура

Бързи понички с глазура






За глазурата:

1 1/2 ч.ч. пудра захар
4 с.л. прясно пълномаслено мляко
2 ч.л. ванилов вкстракт /ванилия

За сместа за поничките:

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно пълномаслено мляко
1/4 ч.ч. разтопено масло
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 голямо яйце
4 1/2 ч.л. бапулвер ( около пакетче и половина )




Начин на приготвяне:

Първо приготвяме глазурата като смесваме всички посочени продукти и разбъркваме до гладка консистенция.
Покрийте съда , в който сте я направили с прозрачно фолио и оставете настрани докато приготвите поничките.
В дълбок съд разбийте яйцето с прясното мляко и към тях добавете маслото,захрта, солта и пресятото брашно с бакпулвер.
Трябва да получите лепкаво тесто.
Загрейте в дълбок съд олио на умерена температура и  с помощта на чаена лъжичка загребвайте от сместа и пускайте в горещата мазнина.
Непременно трябва да е умерена температурата за не останат сурови по средата.
Отцедете върху домакинска хартия и оставете върху решетка.
Залейте с глазурата и сервирайте
Да Ви е сладко!

източник на рецептата: justataste.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Пипер с яйца

Пипер с яйца

 



Необходими продукти:

10 бр. печен белен пипер
5 бр. яйца (от големия размер)
олио
сол,черен пипер



Начин на приготвяне:

Почистваме пипера от дръжките и семките и го нарязваме на кубчета или по-дребни парчета.
В тиган слагаме мазнина и го запържваме.
След това прибавяме яйцата ,леко разбити предварително и бъркаме.
Подправяме със сол и черен пипер и сервираме веднага.
Това е една много стара и простичка за изпълнение рецепта отново от бабините гозбички и отново мой вкусен спомен от детството
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Пилешка супа със спанак и ориз

Пилешка супа със спанак и ориз





Необходими продукти:

1 голямо пилешко цяло бутче
около 200г. спанак
1/4 ч.ч. ориз (суров)
200г. кисело мляко
сол,черен пипер



 

 

 

Начин на приготвяне:

В тенджера наливаме 2 л. вода.
Слагаме бутчето и го сваряваме.
След като е сварено остава около 1,5 л. бульон,който ще използваме за основа на супата.
Прецеждаме го.
Измиваме спанака и го нарязваме на дребно.
Задушаваме го в малко мазнина.
Наливаме бульона и като заври слагаме ориза,които предварително сме почистили от натрошените зрънца.
Оставяме да къкри на умерена температура.
Добавяме и пилешкото месо,което сме накъсали на дребни парчета.
Подправяме със сол и черен пипер.
След като се охлади леко супата, застройваме с киселото мляко,което леко сме разбили предварително с част от бульона.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


понеделник, 3 август 2015 г.

Бамя на фурна


Бамя на фурна



Необходими продукти:

500г. бамя
1 голям домат
1 голям лук
1 среден морков
3 малки картофа
1 ч.ч. вода
сол,олио, черен пипер
клонка мащерка



Начин на приготвяне:

Почистваме бамята от дръжките и я измиваме добре.
Лука, моркова и картофите нарязваме на едро.
Домата настъргваме.
В тенджерка слагаме олиото и задушаваме всички зеленчуци заедно с клончето мащерка.
Добавяме домата и слагаме капака за около 7-8 минути. като внимаваме да не загорвят продуктите.
Наливаме водата и отново оставяме под капак този път за около 15 мин.
Подправяме със сол и черен пипер, а ако желаете добавете и супена лъжица универсална подправка или вегета.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Изсипваме зеленчуците в тавичка и печем до получаване на загар по тях и течността в тавичката намалее на половина.
Разбира се може да използвате и глинен съд,но аз направих малка доза тъй като е много горещо навън и не ни се хапва особено много и нямаше смисъл само да покрия дъното му със зеленчуците.
Обожавам бамя и обожавам да правя ястия в глинен съд или на фурна с нея.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 2 август 2015 г.

Крема сирене от кисело мляко


Крема сирене от кисело мляко








Необходими продукти:

4 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сол
12 капки мая за сирене
Подправки по избор





Начин на приготвяне:

В купа сложете цедка и върху нея 2 пласта тензух.
Сложете киселото мляко размесено със солта и маята върху цедката с тензух.
Ще забележите ,че веднага започва да тече на струйка от суроватката.
Ако ползвате домашно кисело мляко ще е най-добре, но тъй като аз не разполагам с такова ползвах купешко с 3,6% масленост.
Оставете така като загърнете тензуха върху млякото за да се получи като калъпче и "забравяме" за него за 24 часа като го съхраняваме в хладилник.




След ден имаме страхотно крема сирене от кисело мляко ,което можете да размесите с всякакви подправки по Ваш избор и да си намажете върху филия домашно приготвен хляб - като е домашно-да е домашно. 






Ще забележите, че се реже на парчета точно като домашно приготвено сирене.

Получаваме страхотен вкус, натурален и без химии.
Това е!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...