сряда, 27 май 2015 г.

Един по-различен сандвич


Един по-различен сандвич



Днес реших да експериментирам с една по-различна разновидност на сандвич и се получи доста интересно оформление. Не знаех как точно да го именувам и го кръстих просто "един по-различен сандвич"














Ето какво използвах и за направата на това красиво нещо:

200г. шпеков салам ,но можете да използвате всякакъв тънко нарязан колбас
200г. настърган кашкавал
див лук
магданоз


за тестото използвах:
 200 мл. топло мляко
1/2 кубче свежа мая
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 ч.ч. брашно (400г.)
1 с.л. олио





Начин на приготвяне:

Замесете меко тесто от посочените  продукти и оставете да втаса до удвояване на обема си.
Направете дебел фитил и разположете в стандартна форма за кекс, предварително намаслена за да не залепва тестото.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин. или до готовност.
Охладете, обърнете от формата и там където са се получили резки за отделни парчета от самата кексова форма , разрежете с остър нож, като не режете до края.
Трябва да се получи като ветрило.

Сложте между отделните хлебни парчета  колбаса и настъргания кашкавал.
Запчете до златисто като ако нямате функция "грил",която използвах, ползвайте само горен реотан.

Поднесете с любимия си сос и обилно поръсете с пресен лук и магданоз за свежест.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




неделя, 24 май 2015 г.

Закуска в земел


Закуска в земел






Необходими продукти:

3 бр. земели или малки кръгли питки

3 големи яйца
100г. бяло саламурено сирене
50г. кашкавал
ситно нарязан стрък зелен лук
листенца магданоз




Начин на приготвяне:

Изрязваме горната част на земелите като капаче и с лъжичка изваждаме меката част.
Слагаме на дъното на хлебчето натрошено сирене, след това няколко листенца магданоз за зсвежест, чупваме яйце и поръсваме с пресен лук.









В загрята фурна на 200 градуса , аз използвах функция "грил" , запичаме за около 5 мин. или докато белтъка побелее, след това поръсваме с настърган кашкавал, за да не хване "коричка" жълтъка и оставяме за още 2 мин, просто докато се разтопи.
Отвътре жълтъка остава рохкав и като се разполови хлебчето,той леко се разтича.
Това е много различно поднесена и невероятно вкусна закуска с най-обикновените продукти , с които смятам,че разполага всяко домакинство
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





четвъртък, 21 май 2015 г.

"Яйчени" лодки

"Яйчени" лодки









Необходими продукти:

4 бр. пшенични багети
5бр. яйца от най-големия размер
120г. бекон
150г. настърган кашкавал
2-3 стръка зелен лук
80мл. течна сметана за готвене
сол,черен пипер на вкус




Начин на приготвяне:

Багетите издълбаваме , бекона запичаме в сух тиган докато стане хрупкав.
Яйцата разбиваме заедно със сметаната , прибавяме нарязания на ситно пресен лук, бекона и настъргания кашкавал.

Подправяме.









Пълним багетите със сместа и запичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 мин. или до получаване на  златист  цвят.
Поднасяме топли
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!










неделя, 17 май 2015 г.

Спагети с кюфтета

Спагети с кюфтета








Необходими продукти:

500г. спагети



За омесване на каймата:

500г. телешка кайма ( може и смес)

2 филийки хляб 
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 яйце

магданоз 

За соса:

600г. смлени домати 

4-5 скилидки чесън
6-7 листенца босилек
сол,черен пипер
щипка захар

1 малка глава лук
аз сложих и морков ,който не присъства в оригиналната рецепта

брашно за овалване на кюфтенцата



растителна мазнина или зехтин
пармезан за поръсване 





Начин на приготвяне:

Омесваме каймата с накиснатите в млякото филийки хляб, ситно нарязания магданоз,яйцето и сол и черен пипер на вкус.
Правим еднакви по големина кюфтенца моите излязоха 20 бр. и ги овалваме в брашно.

В тенджера с подсолена вода слагаме да се варят спагетите.

Паралелно с тях в тенджера сгорещяваме олио и "запечатваме" кюфтенцата от всички страни.
Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят от излишната мазнина в чиния с кухненска хартия.
В същата мазнина от кюфтенцата,запържваме наситнените скилидки чесън, след това лук и морков. 
Като се задушат добре прибавяме смлените домати и оставяме да къкрят докато не им се изпари водата и остане само гъст сос.
Слагаме щипка захар и подправяме със сол.
Поръсваме с накълцаните листенца босилек.
Ако е необходимо да се разреди слагаме от водата, в която са се сварили спагетите.
Накрая добавяме и кюфтенцата към соса.
Сервираме ястието топло поръсено с настърган пармезан и листенца босилек
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!

 



събота, 16 май 2015 г.

Ванилов пудинг с чиа и сини боровинки

Ванилов пудинг с чиа и сини боровинки




Семената от чиа са най-богатия растителен източник на омега 3 мастни киселини. Те са и отличен източник на фибри, антиоксиданти,протеини, витамини А,Б и Е и мнералите желязо,калий и калций.

Сините боровинки са мощен антиоксидант, който ги прави желана храна при всеки режим за здравословно хранене. Спомагат за изграждането на здрави кръвоносни съдове и подобряват циркулацията на кръвта в тях. Предотвратяват слепването на тробмоцитите, ,като по този начин намаляват риска от образуване на тромби.
Богати са на танини,калий,калций и желязо, а от витамините съдържащи се в тях с най-богато съдържание са витамин А,бета каротен ,С,К и така необходимата за нас жените фолиева киселина.



Необходими съставки:

3/4 чаша бадемово мляко ( може да използвате и прясно мляко)
1 с.л. кленов сироп ( може да използвате и мед)
3 с.л. семена чиа
1 ч.л. ванилов екстракт ( аз не намерих и използвах ванилия на шушулка)
  

Начин на приготвяне:

В млякото добавете кленовия сироп или меда, банилията (само вътрешността ако използвате на шушулка) и семеата от чиа.
Разбъркайте добре и оставете в хладилник за час, за да набъбнат добре семената.
Гарнирайте с плодове по Ваш избор аз използвах любимите ми боровинки.
Това е!
Здравословен десерт подходящ да се консумира по всяко време ..

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





четвъртък, 14 май 2015 г.

Пилешки дробчета по селски


Пилешки дробчета по селски




Необходими продукти: 


500г. пилешки дробчета
2 средни моркова

2 бр. лук
150 г. стерилизирани гъби

4-5 печени червени пиперки
 3 с.л. доматено пюре
600мл. пилешки бульон /вода
1 ч.л. червен пипер
черен пипер, сол
чубрица








Начин на приготвяне:

Измиваме и отцеждаме пилешките дробчета.
Ако е необходимо ги нарязваме на по-дребни парчета.
Лука нарязваме на полумесеци, а морковите на кръгчета.
Задушаваме ги в малко мазнина, а като поомекнат добавяме и дробчетата.
Задушаваме "под капак" за около 10 мин, като ако се налага слагаме малко от бульона или водата ,за да не прегорят.
Накрая добавяме доматеното пюре, бульона и подправките.
Оставяме да покъкри на слаб огън за около 15 мин. и слагаме и гъбите и нарязаните печени пиперки.
Ако е необходимо сгъстяваме с брашно до желаната от Вас гъстота.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








сряда, 13 май 2015 г.

Овесени кексчета с банан

Овесени кексчета с банан



Тези кексчета, не съдържат бяло брашно и са идеални за хора, спазващи определен хранителен режим или просто се старят да се хранят и живеят здравословно.





Необходими продукти:


2 яйца (от най-големите)
125г. краве масло
1 бакпулвер
5 с.л. (равни) мед или  3/4 чаша захар
1 1/2 брашно от овесени ядки
1 банан
1 ванилия
1/2 ч.ч. заквасена сметана или гъсто кисело мляко



Начин на приготвяне:

Яйцата разбиваме със захарта или меда, след това добавяме маслото, сметаната/киселото мляко, банана намачкан с вилица и най-накрая овесеното брашно с бакпулвера и ванилията.
Брашното от овесени ядки си го направих аз ,като смлях фино овесени ядки.
Разпределяме сместа в 12 чашки за мъфини или форми ,които намазняваме и набрашняваме предварително.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност, като пробваме с дървен шиш дали са готови.
Охлаждаме добре преди да сервираме
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







вторник, 12 май 2015 г.

Десерт с грис

Десерт с грис








Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
150г. меко масло
1 ч.ч. грис (пшеничен или царевичен)
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на един лимон
1 бр. ванилия
1 ч.ч. прясно мляко


За сиропа:

1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ванилия




Начин на приготвяне:

Яйцата разбиваме със захарта, добавяме мекото масло, прясното мляко , гриса и брашното заедно с бакпулвера.
Слагаме и ванилията и настърганата кора на лимона.
Тестото става малко по-течно,но не се притеснявайте изпича се много добре.
В намаслена и набрашнена форма за печене печем, в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин. или до готовност като проверим с клечка за зъби или дървен шиш дали е изпечен блата.
Охлаждаме.
Сиропа правим като завираме за 5 мин, водата със захарта и ванилията.
Заливаме с горещия сироп напълно изстиналия блат.
Оставяме за поне 2 часа в хладилника.
Заливаме с глазура по желание,аз използвах лимонова на Д-р Йоткер
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 

 

 


Спагети с пилешко ,сметана и синьо сирене

Спагети с пилешко ,сметана и синьо сирене





Необходими продукти:

1/2 пакет спагети (250г)
500мл. течна сметана за готвене
400г. пилешко филе
синьо сирене (може да замените и с топено сирене или кашкавал)
ситно нарязан босилек
2 скилидки чесън
зехтин



Начин на приготвяне:

Спагетите сваряваме в подсолена вода и отцеждаме без да ги измиваме
В дълбок съд сгорещяваме зехтина и запържваме съвсем леко колкото да си пуснат аромата пресованите скилидки чесън.
Добавяме и месото нарязано на парчета.
След като е запечатано от всички страни, доливаме сметаната и оставяме на слаб огън да покъкри за около 15 мин.
Слагаме и синьото сирене ( или друго по Ваш избор) и оставяме за още 5 мин.
Сервираме топло
Това е!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Босилека,който използвах е от домашната "градинка" в саксийка - на балкона 





събота, 9 май 2015 г.

Здравословен бананов шейк

Здравословен бананов шейк







Необходими продукти:

1 бр. среден на големина банан
1 с.л. фино смлени овесени ядки
1 ч.л. фино смлени семена от лен
1 ч.л. мед (може и повече,но все пак и банана ще подслади напитката)
200мл. прясно мляко
3 кубчета лед




Начин на приготвяне:

Всички продукти слагаме в шейкър кана или ако не разполагаме с такава разбиваме всичко с пасатор,но тогава не слагаме леда за да не се повредят остриетата на пасатора.
Ако разполагате с такъв ,който троши и лед слагайте и кубчетата в сместа.
Разбивайте около минута на най-високата степен и напитката е готова за поднасяне.









Малко полезна информация за съставките на напитката: 




Лененото семе е един от най-големите растителни източници на омега 3 мастни киселини, нисковъглехидратна добавка е и има лек слабителен ефект. 
То е много богато и  на лигнани - фитохимикали,които имат свойства подобни на естрогените,които балансират женската хормонална система.


Овесените ядки са богати на протеин и влакна, също така съдържат и големи количества от витамините В5,а ако ядките се консумират сурови , съдържат у големи количества от витамините В1 и В9 , богати са на минарлите фосфор, магнезий,калий,желязо и мед.
Имат висока смилаемост и за разлика от повечето зърнени култури овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.





петък, 8 май 2015 г.

Ледено бяло фрапе с кубчета еспресо

Ледено бяло фрапе с кубчета еспресо







Необходими продукти: 

200 мл. прясно мляко
2 кубчета силно еспресо 
1 ч.л. захар
2-3 кубчета лед



Начин на приготвяне:

Разбиваме захарта с малко от млякото ако имате миксерче с плоска шайба за фрапе, но може и без него.
Трябва просто да се вкара въздух в млякото за да стане на пяна и въздушно.
Добавяме студено мляко , а ако желаете може да замените и с вода, 2 кубчета еспресо и няколко кубчета лед.
Идеалната напитка за горещите дни!
Наздраве!



* еспресото наливаме във формички за лед и замразяваме и така имаме на разположение ледени кубчета кафе винаги ,когато ни се прииска айс кафе.




 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...