четвъртък, 12 юни 2014 г.

Шоколадов кекс с ягоди


Шоколадов кекс с ягоди







Необходими продукти: 
4 яйца, 
5 с.л. газирана вода, 
1 1/2 захар, 
2 ч.ч. брашно, 
1 бакпулвер, 
ванилия за аромат, 
3 с.л. неподсладено какао ,
 1/2 ч.ч. олио, 
ягоди на половинки,
бял шоколад с малко мляко за заливка, 
пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се газираната вода, олиото. 
Разбива се отново на пухкав крем. 
Слага се и какаото и пресятото брашно с бакпулвера. Добавят се и ягодите нарязани на половинки и се разбъркват хубаво в сместа. 
Изсипва се в кексова форма,намаслена и набрашнена и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 мин.
Като е готов се оставя да се охлади и се обръща в подходяща чиния.
Половин бял шоколад се разтопява с малко мляко в микровълновата и с 2 ч.л, пудра захар се разбърква и се полива равномерно с лъжичка кекса. 
Украсих с ягоди и поръсих с пудра захар. 
Става хубав, мек и влажен кекс.
Да ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



  








вторник, 10 юни 2014 г.

Пиле с пухкав ориз на фурна

Пиле с пухкав ориз на фурна








Необходими продукти: 
2 големи пилешки бутчета, 
3 стръка зелен лук  / 1 кромид лук , 
1/3 ч.ч. олио, 2 ч.ч. ориз, 
сол, черен пипер.


Начин на приготвяне: 

Бутчетата се сваряват в около 1.5 л. вода и се разделят на порции (ако са големи каквито бяха моите).
Олиото се сипва в дълбок тиган или тенджерка и се запържва нарязания на ситно зелен лук. 
Като се задуши леко се прибавя ориза. 
Тайната на хубавия ориз,този,който се дели на зрънца е първо в качествения ориз аз ползвам този ....



второто е в доброто му омазняване , третото е  в пилешкия бульон,който допълнително е омазнен от пилешките бутчета по-точно от тяхната кожа, затова и използвам само бутчета за приготвянето на пиле с ориз на фурна или само на ориз като си замръзявам бульон в пластмасови бутилки.
Бъркате ориза до като се омазни всяко зрънце и тогава се слага от бульона.  

По рецепти се слага ориз-течност 3:1 , аз обаче слагам 4: 1 + допълнителна чаша бульон за цялото количество ориз, като го слагам когато го сложа да се пече във фурната. 
Не мислете, че става мазен , скорбялата поема мазнината и по-този начин на изсъхва ориза, а остава влажен и пръхкав.
Долива се бульон докато не стане почти готов ориза, чак след това го разпределям в тавичка, подправям го слагам пилето и заливам с допълнителната чаша бульон. 
Разклащам тавата да се разпредели течността и слагам в предварително загрята фурна на 180 градуса с печене отгоре и отдолу БЕЗ ВЕНТИЛАТОР
Това е и последната ми тайна.
 Вентилатора допълнително изсъшава въздуха тъй като циркулита и повърхността става на кора. 
Пека около 40 мин. или до леко зачервяване на пилето. Това е! 




Надявам се да са ви били полезни моите съвети за хубав ориз! 
Да ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



понеделник, 9 юни 2014 г.

Кашкавалени питки с колбас


                                                     Кашкавалени питки с колбас

  

Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. топла вода , 2 пакетчета суха мая или 1 кубче жива мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, около 600 г. брашно или до получаването на меко,гладко леко лепкаво тесто ,1 жълтък за намазване размит с малко вода или мляко.


За плънката:
1 голямо яйце / 2 по-малки, 200г. кашкавал, 200 г. колбас (аз използвах жарено свинско месо от тези, които продават нарязани по веригите супермаркети)


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто, трябва да остане леко лепкаво и се оставя да втаса.
През това време се разбива яйцето в купичка, настъргва се по-голямата част от кашкавала , като се оставя малко за поръсване на питките, и се прибавя към яйцето. Жареното месо (избрах такова, защото питките стават с много приятен опушен вкус и аромат, но можете да изберете по ваш вкус) се нарязва на кубчета и се прибавя отново към яйцето и кашкавала. Много добре се разбърква.

От  втасалото вече тесто с намазнени  с малко олио ръце, се взема част колкото юмрук и се сплесква като питка. С чаена лъжичка се взема от плънката и се слага в средата на питката. Затваря се и се слага в намазнена тавичка, аз използвах тавичка за мъфини за по-интересна форма иначе можете да ги направите и в сплескана форма да са по-разлети , но оформлението отново е въпрос на вкус.
Там където сте слепили с пръсти тестото трябва да остане отдолу , а гладката страна да е отгоре.


                                                           


Оставя се да втаса отново до удвояване на обема . Когато втасат питките , плънката леко се появява , мажат се със жълтъка размит с малко вода и се поръсват с кашкавал.

                                       

Пекат се на 180 градуса за 20-25 мин. Като са готови се покриват с кърпа допълнително да омекнат.

Получават се много мекички, богати на аромат и вкус питки подходящи за закуска или просто за леко похапване! Да ви е сладко!

                                                                   

петък, 6 юни 2014 г.

Пилешка крем супа със зеленчуци и заквасена сметана

 Пилешка крем супа със  зеленчуци и заквасена сметана


                          


Необходими продукти: 

1 средно пилешко бутче, 
3 големи розички броколи, 
1 среден морков, 
1/4 средна глава целина, 
2 средни картофа, 
1/4 връзка магданоз,
 1 малка кутийка заквасена сметана, 
1 яйце за застройка, 
сол, черен пипер на вкус, 
фиде.



Начин на приготвяне: 

Наливате около 2 л. вода в тенджера и слагате бутчето да се свари. 
Докато се свари бульонът ще остане около 1.5 л. колкото и ви трябва.
 Като е готово бутчето го изваждаме и слагаме всички зеленчуци на едро нарязани да се варят без магданоза , а месото накъсваме на много дребно. 
Когато са готови зеленчуците се пасират директно в тенджерката и се добавя месото.
 Слага се и фидето. 
Подправя се на вкус. 
Оставя се да поври на умерен огън още 10-15 мин. като разбъркваме от време на време.
В отделна купичка разбиваме яйцето и заквасената сметана и на тънка струйка малко по малко добавяме от супата. 
Целта е да не се пресече застройката. 
Накрая изливаме купичката със затройката с част от супата към цялата супа като отново размесваме както със застройката - с бъркане и на тънка струйка. 
Поръсваме с на ситно нарязан пресен магданоз.
 По желание може да сервирате и с допълнително заквасена сметана и магданоз във всяка купичка.
Да ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Тиквичка бюрек


                                                                    Тиквичка бюрек









Необходими продукти: 2 големи тиквички, сол ,олио

                      за плънката: 1 малък домат, 1/2 връзка копър, 200г. сирене, черен пипер, 3 скилидки чесън

                      за соса: 4-5 с.л. с връх гъсто кисело мляко, сол,черен пипер, копър ,3 скилидки чесън.



                    за панировката: галета, брашно, 2 големи яйца/ 4 малки.



Начин на приготвяне: Тиквичките се нарязват по дължина на еднакви по дебелина филийки. Осоляват се и се оставят поне 30 мин. да се отцедят от излишната вода.
На оребрен тиган се слага малко олио нанесено много пестеливо с четка и се пекат тиквичките, като се стремим да запазим цялостта им. Оставят се да се охладят в чиния с кухненска хартия.

                        

Плънката приготвяме като режем домата на кубчета,копъра на дребно, и добавяме натрошеното сирене и с преса за чесън пресоваме скилидките ,ако не разполагате с така наситнявате колкото е възможно повече. Подправяме на вкус и размесваме много добре.

                           

Галетата си я направих като нарязах 4 филии на кубчета и сложих за 10 мин. на функция "грил" просто да се изсушат. След това смелих в кухненския робот заедно с 1/2 връзка магданоз , сол и черен пипер.




            
                                 

Соса правим, като смесваме скилидките чесън отново пресовани с киселото мляко и наситнен копър. Подправяме отново на вкус и леко изстудяваме.
Лента тиквичка вземаме слагаме малко от плънката по дължина и отгоре слагаме друга лента тиквичка като се стремим да са еднакви по размер за да прилепнат плътно една към друга. Притискаме ги леко , овалваме първо в брашно,после в яйце и после в галета. Отвсякъде трябва да се панира за да не останат сухи места и да се слепят хубаво , а плънката така или иначе не изтича.

                            


Пържат се в силно сгорещена мазнина до златисто, а след това се оставят да се отцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия .
Сервира се заедно с леко охладения сос. Да ви е сладко!

четвъртък, 5 юни 2014 г.

Мъфини-банички с плънка

  Мъфини-банички с плънка





Необходими продукти за 24 бр. :
 


400г. (1 пакет) кори за баница,

 2 кренвирша, 
10-15 черни маслини,
 4 големи яйца, 
1 кофичка кисело мляко от 400г. + 1 ч.л. сода за хляб, 200г. кашкавал,
 около 150г. сирене 3 с.л. газирана вода ,
 1/2 ч.ч. олио.



Начин на приготвяне:
Корите за баница се нарязват на ленти , а после на квадратчета.






Киселото мляко (400г.) и содата се размесват и се слагат в купа докато шупне млякото. Прибавят се разбитите яйца,газираната вода, олиото и малко по малко нарязаните кори и се бъркат с шпатула ,докато не се поемат изцяло от сместа. Слагат се и натрошеното сирене, кренвирша на кубчета и маслините ,на които са им махаме костилките и нарязваме. Половината от кашкавала нарязваме на кубчета , а може и да се настърже и прибавяме и него към сместа.






Тавичките за мъфини намазняваме и набрашняваме. Слагаме по една супена лъжица с връх от сместа , за да изпълнят цялото "гнездо".





Отгоре поръсваме с другата половина на кашкавала настърган на едро.






Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. Оставяме да се охладят около 20 мин. за да могат да се отделят цели от тавичката без да се разпаднат.
Добър Апетит!


Тази рецепта е на базата на рецептата за  БАНИЦАТА В КЕКСОВА ФОРМА




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









сряда, 4 юни 2014 г.

Черешови мъфинки

 Черешови мъфинки


  


Необходими продукти:
около 400-500 г. череши, 1 голямо яйце,1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. захар, 2.ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 2 с.л. ром за аромат но може и есенция по ваш вкус.

За украсата използвах:
  1/2 блокче бял шоколад, листенца мента и черешки.

Начин на приготвяне: 
Черешите измих и махнах костилките. 
Яйцето разбих със захарта. 
Киселото мляко оставих със содата да шупне в отделен съд и прибавих към яйчената смес. 
Олиото, рома и брашното също прибавих към сместа и най-накрая черешите.





В тавички за кексчета сложих чашки ,които намазних леко и напълних почти до края на чашката. 


                            

Пеках 18 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.

                  



Оставих 10 мин да се охладят като през това време разтопих шоколада за кратко в микровълновата и с лъжичка сложих на върха на всяко кексче. 
Украсих с черешка и листенце мента. 
Получиха се 18 бр.кексчета.
Да ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Също толкова прекрасни и в натурален вид без глазура !






Ето и как изглеждат от вътре ....


неделя, 1 юни 2014 г.

Салата от печени зеленчуци


                                                    Салата от печени зеленчуци

Необходими продукти: Пресен пипер, зелен лук, тиквички може и моркови на лентички да добавите, сол, черен пипер, зехтин или олио, соев сос.

За дресинга: 1/2 к.ч. олио или зехтин, 3 скилидки пресен чесън, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Зеленият лук се разрязва на 2 по дължина, тиквичките на кръгчета, а пиперките на едри парчета.
С четка се намазнява грил тиган или скара и се пече лука като се стремите да запазите цялостта за да е по-красива салатата и преди да се обърне от другата страна отново се намаслява с четката. Тиквичките също се пекат , а пиперките се слагат в тигана заедно с мазнина и се поливат със соев сос. Пекат се при непрекъснато бъркане.
Всички зеленчуци се  слагат в подходяща чиния.
Дресингът се прави като в чопър или на ръка много на ситно се режат зелените подправки и чесъна. Добавят се към мазнината и се подправят със сухите подправки. Непосредствено преди сервиране се поливат зеленчуците с дресинга.





Лазаня от гриловани тиквички


                                                      Лазаня от гриловани тиквички

Необходими продукти: 4 бр. тиквички, 3 скилидки пресен чесън може и зелен, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, 150 г. сирене,сол, черен пипер, около 200 г. кашкавал за поръсване и за соса.

За сос Бешамел: 2 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио/зехтин., аз сложих част от кашкавала , защото сметнах,че няма да отива на тиквичките пармезан.


Начин на приготвяне: Тиквичките се режат на филийки , посоляват се и се оставят да се отцедят от излишната вода за около час.
Пекат се от двете страни на грил тигана.
Прави се сместа за тиквичките като се наситняват на ситно скилидките чесън и повината връзки от копъра и от магданоза. Сиренето се натрошава и се прибавя половината от него към зелените подправки. Подправя се допълнително ако е необходимо.
За соса брашното се запържва при непрекъснато бъркане към мазнината ,а след като стане готово и покафенее се разрежда с млякото отново при непрекъснато бъркане. Слага се и от кашкавала. Подправя се на вкус.
На дъното на подходяща тавичка се слага от соса после се редят пласт от рулцата и така се завършва със соса бешамел. Поръсва се обилно с кашкавал.
Пече се на 180 градуса около 45 мин.Да ви е сладко!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...