неделя, 27 април 2014 г.

Американски палачинки



              Американски палачинки



Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно ,
1 пакетче бакпулвер ,
2 с.л. пудра захар ,
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко,
2 бр. яйца ,
60 г разтопено масло,
щипка сол 



Начин на приготвяне:
С миксер се разбиват яйцата с леко затопленото прясно мляко и разтопеното масло.
В отделна купа се смесват сухите съставки и се прибавят към течните.
Разбиваме до получаване на хомогенна смес.




Загрява се тиган на умерен котлон.
В него се изсипва около 1/3 ч.ч. от палачинковата смес.
С лъжица (аз ползвах малко черпаче за сосове)  се разпределя на кръг с диаметър около 10 см.
Намалява се огъня и палачинката се пече 1-2 минути, или докато на повърхността се получат балончета.




Палачинката се обръща и се пече до готовност.
Можете да гарнирате с пресни плодове , с кленов сироп или с мед, а може и само с пудра захар.
Добър Апетит!










Яйчена салата


      Яйчена салата







Необходими продукти:
7 твърдо сварени яйца, 
3 кисели краставички,
 3 с.л. майонеза
1 с.л. горчица, 
магданоз/копър за свежест, сол, черен пипер .








Начин на приготвяне:

Яйцата се настъргват на едро ренде както и  киселите краставички . 
Майонезата и горчицата се разбъркват добре и се подправят. 
Наситняват се зелените подправки и се прибавят към майонезата и горчицата.
Ако желаете да си я приготвите с домашна майонеза ето и рецептата ТУК.

Добавят се и яйцата с киселите краставички. Разбърква се много добре и се охлажда!
Перфектна добавка е и към Вашите сандвичи
Добър Апетит!


















Празничен пай с месо




                                                         Празничен пай с месо

Необходими продукти: 600г. кайма смес,150г. гъби,1 глава лук, целина по желание наситнена, 2ч.ч. телешки бульон, 3 скилидки чесън, 1 ч.ч. хлебни трохи.

За масленото тесто:
220г. студено масло,320г. брашно, сол, 1 ч.л. захар, вода за образуване на тестото.

Начин на приготвяне: Месото се задушава с гъбите, целината, лука и скилидките чесън. Прибавя се и бульона.
Правят се трохите като в блендер/чопър се слагат 2 филийки хляб и се разбива до получаването на трохи. Най-добре се получават от вчерашен хляб.
Тестото се прави като се разбива с миксер маслото с брашното, солта и захарта, до получаване на трохи. С помощта на водата се замесва гладко тесто,което се оставя в хладилника да стегне за 30 мин. След като се е стегнало се разделя на 2. Едната част се разточва, а другата се връща отново в хладилника.
Разточеното тесто се слага в подходяща форма или тавичка и се слага плънката. Прибавят се трохите, за да абсорбират ненужната влага от сместа.
Разточва се и другата част от масленото тесто и се слага като капак върху тавичката. Правят се разрези с формичка , за да излиза излишната пара, намазва се с жълтък и се пече на 190 градуса 30-40 мин.



Омлет


                                                                                Омлет

Необходими продукти: 3 големи яйца, 50г.колбас, 1/2 малка глава лук (може и зелен), кашкавал за поръсване, сол, черен пипер, магданоз за декорация.

Начин на приготвяне: В разлят тиган се слага малко мазнина и се загрява много добре.
Лука се нарязва на ситно и се запържва. Яйцата се разбиват много добре,подправят се и се слага ситно нарязания колбас. Разпределя се равномерно в тигана за да има лук навсякъде.
Като се изпече се обръща като палачинка и се поръсва обилно с кашкавал,да се разтопи ,докато долната страна е готова.
Декорира се по желание с магданоз!



събота, 26 април 2014 г.

Домашна паста със сметанов сос


                                        Домашна паста със сметанов сос




Необходими продукти за пастата: 1 яйце, 100г. брашно,щипка сол.
                                      за соса: 150г. печурки, 1 малка глава лук, 200мл. готварска сметана,сол, черен и бял пипер.



Начин на приготвяне: Замесва се тестото за пастата и се разточва на много тънък лист. Набрашнява се леко и се навива на руло. Нарязва се на лентички (талиатели).Отново се набрашняват и се варят в подсолена вода 3 мин..
В тиган се слага малко мазнина и се запържва лука и гъбите. Добавя се сметаната,подправя се и се оставя да къкри на бавен огън докато се сгъсти.
Прибавя се сварената паста и се разбърква още 1-2 мин. на изключен котлон.
Поднася се топло!


четвъртък, 24 април 2014 г.

Руло "Стефани"


   
                                                       Руло "Стефани"






Необходими продукти: 1 кг. кайма смес, 1 среден морков, 3 средни кисели краставички, 5 твърдо сварени яйца,чубрица, кимион, 1 с.л. универсална подправка 10 зеленчука, черен и бял пипер, кашкавал за поръсване.

Начин на приготвяне: Каймата се омесва с подправките, и се оставя 30 мин. да поеме ароматите.
Краставичките и морковите се нарязват на ивички, а яйцата се обелват от черупките.
На лист прозрачно фолио се разстила каймата и се слагат киселите краставички, морковите и яйцата. Завива се като салам и се оставя да стегне в хладилника 20-тина мин. .
Фурната се загрява на 180 градуса. В тава се слага рулото като внимателно се отделя от фолиото за да запази цялостта си. Поръсва се обилно с кашкавал. Пече се 40-45 мин. или до готовност!


сряда, 23 април 2014 г.

Пържени "Рози"


                                                                           Пържени "Рози"


 


Необходими продукти за 4 бр. рози: 1 голям картоф, щипка сол, 500мл. олио.

Начин на приготвяне: Пресния картоф се измива много добре, защото се оставя с кожата и се нарязва като чипс на просрачни филийки. Оставя се един дебел резен , от който се режат 4 пръчици за сърцевина на "розата".
Слага се пръчицата и около нея се завиват листенцата (филийките) , като се започва от по-малките и се завършва с по-големите.
Закрепват се с няколко клечки за зъби, предварително намокрени, за да не изгорят в олиото.
Олиото се загрява в дълбок съд и се слага щипката сол. "Розите" се пържат 2 по 2 за да не се смачкат като се внимава да не изгорят.
По същият начин стават и печени, но като се сглобят се слагат в тавичка за мъфини/кексчета и се пекат в силно сгорещена фурна на 180градуса за 15 минути.






понеделник, 21 април 2014 г.

Купичка за салата от тесто


                                       Купичка за салата от тесто



Необходими продукти за 2 купички: 1ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая, 1/2 ч.л. сол, 500г. брашно, щипка захар, жълтък за намазване.

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се разточва на лист с дебелина 1,5см. и се нарязва с резачка за пица на ленти с ширина 2 см.
Стандартни купички за супа се обвиват с алуминиево фолио ( ако са огнеопорни няма нужда от тази манипулация) , и се захлюпват върху тава покрита с хартия за печене.
Вземат се лентите и се правят на фитили и се завиват по 2. Така се "облепя"  цялата купичка.
Оставят се да втасат 20 мин. намазват се с жълтък и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 мин.
Като са готови се оставят да се охладят и внимателно се отделят от купичката с фолиото!





неделя, 20 април 2014 г.

Агнешка дроб сарма

Агнешка дроб сарма с прясно мляко и пухкава заливка


Продукти:

1бр. агнешки комплект
1 връзка (около 10бр. листа) лапад
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън (не е задължително)
4-5 клонки джоджен
3 ч.ч. бял бисерен ориз
7 1/2 -8 ч.ч. прясно пълномаслено мляко (на стайна температура)

За заливката:
2 големи яйца
1 кофичка (400г.) кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб




Приготвяне:

Измийте добре агнешкия комплект и го сварете в подсолена вода.
Извадете с решетъчна лъжица и охладете ,а след това го нарежете на ситно.
Аз го слагам в кухненския робот и го надребнявам максимално.
Нарежете на ситно зеленийките (чесън,лук,джоджен).
В подходящ съд аз използвах Стоун Ледженд 2 в 1 - тава и тенджера

тъй като от котлона директно мога да я сложа във фурната и не ми се налага да сменям съдове и да пресипвам от един на друг, слагаме растителна мазнина и я сгорещяваме на умерена температура.
Задушаваме пресните добавки като го направих под Стоун Ледженд капак за фурна.

След това прибавяме агнешкото ,а след малко и измитият под студена течаща вода ориз.
Разбъркваме добре ,посоляваме на вкус и наливаме 4 ч.ч. от прясното мляко.
То трябва да е на стайна температура за да не се пресече.
Слагаме Стоун Ледженд капак за фурна
 да се задушава умерено и ако се налага леко разтръскваме тенджерата Стоун Ледженд 2 в 1 


Тази дроб сърма не се разбърква!
След това добавяме още от прясното мляко като отново разтръскваме тавичката Стоун Леднженд 2 в 1 
 за да се разпредели добре и след като ориза е почти готов изсипваме останалото мляко, разтръскваме и слагаме в предварително загрятата на 180 градуса с вентилатор или 200 без вентилатор фурна.
Печем до готовност.
Правим заливката като в киселото мляко прибавяме содата разбъркваме и оставяме да шупне и след това добавяме яйцата,който с помощта на вилица или телена бъркалка добре разбиваме.
Разпределяме върху дроб сърмата и връщаме във фурната до получаваме на златист цвят.
Добър Апетит!











Бърз икономичен козунак


              Бърз Икономичен козунак



Необходими продукти: 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. топла вода, 2 пакетчета суха мая за хляб, около 800г. брашно, захаросани цитрусови корички, сока на 1/2 лимон, 150 мл. олио, шепа стафиди, филирани бадеми за поръсване.

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто като се замесва заедно със стафидите и цитрусовите корички. Отделят се 10 стафиди за отгоре. Оставя седа втаса 20 мин.,тъй като не е типичното тежко козуначено тесто става по-бързо. Разсточва сена лист с дебелина 1см. навива се на руло и се разрязва с нож по дължината на рулото. Двете получили се части се усукват и се завива около купичка , за да не се слепи козунака. Втасва още веднъж.
Маже се с жълтък, урасява се със стафиди и филирани бадеми и се поръсва със захар.
Пече се на 180 градуса около 45 мин.


 




събота, 19 април 2014 г.

"Богат" козунак



                                                                       "Богат" козунак




Необходими продукти:

5-6 яйца, 1 ч.ч. топло мляко, 2 пакетчета суха мая или 1 кубче жива мая, около 1.100г. брашно, 100г. олио, 2 с.л. свинска мас- разстопена, сока на 1 лимон, 1 1/2 ч.ч. захар,  1 с.л.захаросани цитрусови корички, 3 с.л. стафиди, 100 мл. бренди, един жълтък за намазване, филирни бадеми.

Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват в алкохола една нощ преди да се използват.
Брашното се пресява. Прави се кладенче и се слагат яйцата, мазнината, захарта, лимоновия сок и топлото мляко с малко захар , в което е оставена да шупне маята.
Замесва се меко тесто. Прибавят се стафидите и цитрусовите корички.
Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
След това се оформя по желание , в случая на плитка от шест фитила.
Слага се в тава покрита с хартия за печене и се оставя още веднъж да удвои обема си.
Намазва се с жълтък размит леко с лъжичка прясно мляко. Украсява се отгоре със стафиди , филирани бадеми и захар на кристали.
Пече се в предварително загрята на 170 градуса с вентилатор около час като се проверява с шиш да не останат следи от тесто като е готово.Напръсква се с вода и се оставя да омекне завит с кърпа.



Захаросани портокалови и лимонови корички

Захаросани портокалови и лимонови корички









Необходими продукти: 


4-5 средни портокала/лимона, 

1 ванилия, 
2 1/2ч.ч. захар, 
4 ч.ч. вода.


Начин на приготвяне: 


Портокалите или лимоните се измиват много добре.




С белачка или инструмент за кори на цитруси, може и с белачка за зеленчуци се обелва само кожата, ,където няма от бялата част на плода (тя е доста горчива), и се нарязват на лентички.









Слагат се в тенджерка или касерола и се залива с водата и се прибавя и захарта.











Като заври се разбърква и се оставя на средна температура да ври. 

Слага се и ванилията. 
Коричките са готови,когато с лекота могат да станат на по-малки парченца.
Получава се гъст сироп. 

Ако желаете може да съхрните така цялата смес във вид на сладко като цялата смес вече охладена се прехвърля в подходящ буркан/и и се слага в хладилник. Така може да издържи с месеци.
Може също да се отделят с решетъчна лъжица и да се разстелат  върху хартия за печене




 ..... и се оставят да изсъхнат една нощ, а след това се овалят в захар или потопят в единия си край в разтопен шоколад.
Идеални са за добавка  на различни десерти и козунаци, а със сиропа може да се подслажда чай или сиропират блатове, тъй като става много богат и наситен на вкусове и аромати.
Аз винаги зимно време си правя такива корички и имам поне 2 буркана със сироп в хладилника. А тортите сиропирани с него стават невероятни.



петък, 18 април 2014 г.

Печени филийки



                                                               Печени филийки

Необходими продукти: 5 бр. филии хляб, 50г. бяло саламурено сирене, 50г. кашкавал, 1 голямо яйце, луканков салам или колбас по желание.

Начин на приготвяне: Загрява се фурната на 200 градуса на функция "грил" .


В купичка се разбива яйцето и се слага сиренето като се натрошава с вилица. Настъргва се кашкавала и се прибавя ситно нарязания колбас.
Слага се от сместа на филията и допълнително се настъргва кашкавал  отгоре.
Пекат се 5-7 минути до зачервяване.

четвъртък, 17 април 2014 г.

Руска салата

    Руска салата





Необходими продукти: 


200г. шунка или друг мек колбас, 
2 средни моркова, 
5-6 средни на големина стерилизирани кисели краставички,
 малка консерва грах, 
3-4 средни картофа, 
200г. майонеза
2 с.л. с връх гъсто кисело мляко  (за да не е мазна салатата иначе се слага само майонеза), 
сол, черен пипер.




Начин на приготвяне: 


Картофите и морковите се нарязват и се слагат да се варят в подсолена вода. 
Ако използвате пресен или замразен грах се слага и той. 
Трябва зеленчуците съвсем леко да хрупат за да не станат на каша,когато се разбъркат с останалите компоненти.
 Като се сварят се охлаждат и чак тогава се прибавят към всички останали продукти.
Майонезата и киселото мляко се разбъркват в купа докато се смесят напълно.
Киселите краставички се нарязват на кубчета и се отцеждат от излишната течност,която съдържат. Шунката също се реже на кубчета.
Прибавят се към майонезата










Прибавят се и зеленчуците , разбърква се всичко много добре и се овкусява със солта и черния пипер.
Оставя се за 30 мин. в хладилник да се охлади и е готова за сервиране!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...