петък, 6 май 2016 г.

Целувчени кошнички с ванилов сладолед и ягоди

Целувчени кошнички с ванилов сладолед и ягоди

У дома обожаваме целувките и често ги приготвям тъй като периодично ми остават поне по 3 белтъка,които събирам в купичка в хладилника и след това правя обикновени целувки или торта "Павлова" например.
Днес реших да изпробвам и нещо различно като целувчени кошнички,които се получиха доста ефектни и затова Ви ги препоръчвам.





Необходими продукти:


5 белтъка
300г. захар
1/4 ч.л. лимонов сок
щипка сол
на върха на ножа сладкарска червена боя
ванилов сладолед с ягоди (рецептата за домашен вижте ТУК)
 ягоди за поднасяне



Начин на приготвяне:

Белтъците е задължително да са поне на ден и преди да започнете да ги разбивате трябва поне за час да ги оставите на стайна температура.
Сложете ги в купа заедно с щипката сол ,лимоновия сок и започнете да разбивате .
Като започне да стават на пухкав крем добавете поетапно захарта и разбивайте до пълното й усвояване и получаването на твърд крем.
Накрая сложете малко червена боя като продължите да разбивате за да се получи леко розов цвят.


Целувченият крем е готов,когато на бъркалките на миксера останат връхчета от крема.
Сложете го в пош и шприцовайте кошничките като започнете от средата и след това просто само по края обикаляте тази средна част за да се получат стени.
Сушете в загрята на 100 градуса фурна с вентилатор или 120 градуса без за около час и 10 минути.
Ето как трябва да изглеждат:



След като се изсушат ги оставете още 10 минути във фурната при отворена врата .
Напълнете ги с ванилов сладолед с ягоди или с пълнеж и плодове по Ваш избор
Допълнително покрих със сметана, а можете да сложите и само сметана и плодове като пълнеж
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 5 май 2016 г.

Ягодово изкушение с чиа

Ягодово изкушение с чиа




Необходими продукти:


1 шепа пресни или замразени ягоди
100 мл. ядково мляко/прясно мляко/ вода
1 ч.л. мед 
2 с.л. чиа
листа мента
(аз имам ягодова мента,която подсилва вкуса на закуската и ако разполагате с такава Ви я препоръчвам)






Приготвяне:


В блендер сложете всички съставки без чиата.
Миксирайте до гладкост.
Ако Ви се стори гъста сместа сложете още течност.
Добавете чиата.
Оставете за около 5 минути леко да набъбнат зрънцата чиа и сервирайте.
Получава се невероятна сутрешна закуска или такава за късния следобед, засища и е идеална добавка към Вашето здравословно меню.
Аз лично си го правя 30 минути след сутрешната тренировка , която правя в 7 часа и ме засища чак до обяд.
Надявам се да Ви хареса!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


сряда, 4 май 2016 г.

Домашен млечен продукт

Домашен млечен продукт





Снощи попаднах в една от социалните мрежи на една дама - рускиня Альфия Лукманова
и нейните рецепти,които меко казано са страхотни и много лесни- точно каквито обичам .
Харесах си няколко рецепти и ще започна с тази,която беше озаглавена "Домашно сирене"
Знам,че в сиренето не се слагат яйца и заквасена сметана,които съдържа тази рецепта, затова го нарекох просто домашен млечен продукт.
Веднага го приготвих и мога да отбележа хубавата и лошата страна.
Хубавата е,че става много ама много вкусно,прави се бързо и лесно освен това.
Лошата е,че става малко ,а при мен беше точно 400г.


Ето и необходимите продукти:

1 л. пълномаслено прясно мляко
4 яйца
1 голяма опаковка от 400г. заквасена сметана
1 с.л. сол




Приготвяне:


В подходящ съд сложете млякото и солта.
След като започне леко да ври, дръпнете от котлона и добавете предварително разбитите с миксер заквасена сметана и яйца, разбира се като непрекъснато бъркате.
Върнете на котлона и задължително разбърквайте периодично,докато започне отново да ври.
Веднага дръпнете от котлона.
Ще забележите,че млякото се е пресякло и са се получили отделни парчета в него подобни на извара.



Изсипете цялото съдържание на съда в друг съд с тензух , забържете и оставете да се отцежда 


сиренето една нощ или не по-малко от 6 часа.
Получи се невероятно, аз го направих снощи и тази сутрин закусихме със сандвич с домашно сиренце.
Препоръчвам Ви го горещо!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












вторник, 3 май 2016 г.

Зеленчукова запеканка


Зеленчукова запеканка




Необходими продукти:
1 голям морков
1 голяма тиквичка
2 средни домата
200г. заквасена сметана
4 големи яйца
100-150г. кашкавал
сол,черен пипер

Начин на приготвяне:
С белачка за зеленчуци, режете моркова и тиквичката на тънки ленти.
Завийте ги на "рулце" и ги подредете в намазнена тавичка.


Доматите нарежете на резени и сложете по стените на тавичката.
В купа разбийте яйцата със заквасената сметана (може да замените и с по-гъсто кисело мляко) и настържете кашкавала.


Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Залейте сместа върху зеленчуците и печете в предварително сгорещена фурна на 180 градуса за около 35-40 минути.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













понеделник, 2 май 2016 г.

Карамелен сладкиш с козунак


Карамелен сладкиш с козунак



Продукти:


400г. козунак
1 л. прясно пълномаслено мляко
200г. захар
6 яйца
стафиди накиснати в ром, шоколад или сладко по Ваш избор

за карамела:
1/2 ч.ч. кристална захар





Приготвяне:

Разбийте захарта с яйцата ,а след това добавете и млякото.
Директно в Стоун Ледженд 2 в 1 - тава и тенджера тъй като може да се използва както върху котлон , така и във фурна ,разтопих карамела и след това го разпределих равномерно по цялото дъно.



Нарежете козунака на филийки или го начупете и го разпределете в Стоун Ледженд 2 в 1 - тава и тенджера локум и след това залейте с  млечно -яйчената смес и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна като печете на водна баня както крем-карамела.
Моят козунак беше с локум така ,че добавих само филирани бадеми.
Десертът е готов,когато стане златисто-кафеникъв най-отгоре.
След това охладете много добре и обърнете върху тортена или друга подходяща чиния.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











неделя, 1 май 2016 г.

Печено агнешко с бира в глинен съд

Печено агнешко с бира  в глинен съд



Необходими продукти:

агнешко месо около 2 кг. (предна четвърт използвах)
1 лимон
4-5 клонки мащерка
1 клонка розмарин
6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
2-3 клонки джоджен
сол,черен пипер
200 мл. вода
300 мл. бира
3 моркова
500г. гъби печурки


Приготвяне:

Забъркайте марината от олиото ,сока на лимона, листата от клонките мащерка и розмарин,а джоджена го нарежете на ситно.
Добавете червения пипер,черния пипер и сол. 
Разбъркайте добре и втрийте с ръце маринатата в агнешкото.



Покрийте го с алуминиево фолио и го оставете да се маринова поне 3 часа, а ако оставите една нощ ще е най-добре,тъй като ще стане още по-крехко.
След като е престояло месото в маринатата,в гювеча нарежете морковите и ги поставете на дъното.
Сипете вадата и бирата и сложете агнешкото като излеете цялата марината,която е останала в съда ,в който се е мариновало.
Допълнително сложете свежи подправки като джоджен ,мащерка и розмарин.
Затворете съда и го сложете в студена фурна на 200 градуса, а след като се загрее до тези градуси намалете на 150.
Пекох без вентилатор.
Оставете го за 2 часа, а след това отворете съда и сложете почистените гъби.
Разбира се можете да сложите и дребни пресни картофки,но аз предпочитам да си ги направя отделно(вижте ТУК как).
Оставете още 30 минути.
Отворете съда и запечете месото до златисто т.е. без капак .


Агнешкото става много крехко благодарение на лимоновия сок, с който се е мариновало  и се дели от кокала.
Извадете месото и гъбите, а морковите и останалите съставки от соса сложете в тиган.
Когато заври сместа сложете една супена лъжица с връх брашно , разбъркайте добре да не остане на бучки и оставете още 5 минути.


Пасирайте сместа и подправете допълнително ако е необходимо със сол и черен пипер.
Прецедете ако искате по-фина консистенция и сервирайте заедно с крехкото агнешко.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!















сряда, 27 април 2016 г.

Шоколадово брауни "Орео"


Шоколадово брауни "Орео"





Необходими продукти:

165г. краве масло
2 с.л. брашно
150г. натурален черен шоколад
170г. захар
3 яйца
2 жълтъка
1 пакетче ванилова захар/ 1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. какао - натурално неподсладено
щипка сол
160г. бисквити "Орео"






Приготвяне:

На водна баня разтопяваме маслото заедно с черния шоколад.
Отделно разбиваме яйцата,жълтъците и захарта до получаване на гладък "крем".
Прибавяме яйчената към шоколадовата смес с постоянно бъркане и след това добавяме,брашното, ваниловата захар, щипката сол,какаото и 100 г. от бисквитите леко натрошени, а аз лично ги направих на трохи с блендера за да се поемат от цялата смес.
Разбъркваме още веднъж за да се усвоят всички продукти и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка с хартия за печене,за по-лесно изваждане след избичане.
Подреждаме останалата част от бисквитите върху сместа и печем в предварително загрята на 200 градуса (180+вентилатор) за около 25-30 минути като преди да извадим проверим с клечка .Оставяме десертът да се охлади върху решетна, нарязваме на квадрати и поднасяме.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




неделя, 24 април 2016 г.

Салата от рукола

Салата от рукола




Необходими продукти:

200г. свежа рукола
1 домат
1 ч.л. каперси
1 ч.л. запечени кедрови или други ядки по Ваш избор
50г. твърдо краве или козе сирене
зехтин
сол (ако обичате по-солено)

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете добре листата рукола.
Сложете ги в купа.
Нарежете домата като отстраните воднистата му средна част и нарежете на кубчета само твърдата част.
Смесете с руколата и подправете със зехтин.
Прибавете каперсите, запечените ядни и натрошете сирене най-отгоре.
Имайте предвид,че и каперсите са доста соленички,а освен това са и кисели така,че салатата Ви ще има прекрасен вкус.
По желание добавете крутони
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












Тирамису

Тирамису



Продукти:
голяма опаковка бишкоти 
500г. маскарпоне
1 ч.ч. пудра захар
5 яйца
2 ванилии
400 мл. кафе "Еспресо"
50 мл. ликьор или Марсала
натурално какао за поръсване




Приготвяне:

Разделете белтъците и жълтъците.
На водна баня разбийте жълтъците със захарта на гъст крем.
Оставете да се охлади и добавете сиренето маскарпоне като отново разбиете с миксер на пухкав крем.


Белтъците заедно с щипка сол разбийте на "сняг".
С шпатула поетапно добавете разбитите белтъци към жълтъчния крем с маскароне като разбъркайте в една посока с шпатула за да не излезе въздуха.
В тавичка или купички сложете от крема, подредете бишкоти потопени предварително в кафето с ликьор добавен към него и след това отново добавете крем и така докато свършат бишкотите и крема като завършите с крема.
Поръсете обилно с натурално какао и оставете в хладилник да стегне за поне 3 часа.
Правила съм тирамису и в купички и оформено като торта, така,че Вие изберете кака да си го оформите.
Разбира се и в правоъгълна тавичка можете да сглобите десерта.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






петък, 22 април 2016 г.

Супа от спанак и левурда

Супа от спанак и левурда


Необходими продукти:

300 г. спанак
50г. левурда
50 г. краве масло
сол 
1 шепа фиде

За застройката:


1 голямо яйце
3 с.л. с връх гъсто кисело мляко




Начин на приготвяне:


Измийте и подсушете листата от спанак и левурда.
Нарежете ги възможно най-ситно.
В тенджерка сложете маслото и на умерена температура го разтопете.
Прибавете спанака и левурдата и ги задушете под капак като ги разбърквате периодично.
След като са омекнали долейте 1,5 л. вода и след като заври водата оставете да къкри на слаб огън за 15 минути.
Прибавете фидето и подправете със сол.
В отделен съд разбийте яйцето с киселото мляко.
Отдръпнете супата от котлона.
С черпак прибавете от нея към застройката като непрекъснато бъркате така, че да не се пресече.
Тази супа е чудесна за пролетта,когато зеленолистните зеленчуци са в сезон , а няма да споменавам и ,че е невероятно вкусна.
Опитайте!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...