вторник, 19 септември 2023 г.

Кисели чорбаджийски чушки

 Кисели чорбаджийски чушки






Продукти:

3 кг чорбаджийски чушки
 2 връзки листа целина

4-5 скилидки чесън
зърна черен пипер


За маринатата:

9 ч.ч. вода
4 ч.ч. оцет
4 ч.ч. захар
1 ч.ч. сол




Приготвяне:

Приготвянето е изключително лесно и всяка домакиня, дори и начинаеща би се справила с това.
В тенджера се слагат всички съставки за маринатата и се завира докато се разтвори захарта, като аз я оставям да поври точно 5 минутки.
Измиваме си чушките и им отрязваме дръжките като правим разрез напречно на капачето за да може да попие маринатата в самата чушка.
В добре измити буркани слагаме на дъното зърна черен пипер, няколко резена скилидки чесън и листа целина.
Редим плътно чушките като в средата пак сложих чесън и целина както и накрая като сме напълнили буркана с чушките.
Заливаме с маринатата, затваряме добре винтовите капаци и обръщаме бурканите на обратно за една нощ.
Това е ! 
След около 10 дни имаме вкусни кисели чушки.
Опитайте и вие!









понеделник, 18 септември 2023 г.

Пюре от карфиол и целина

 Пюре от карфиол и целина



Продукти:

300г карфиол
100г глава целина
50г масло

60 мл. прясно мляко

2 скилидки чесън
сол
черен пипер



Приготвяне:
карфиола накъсваме на розички, целината я почистваме и нарязваме на кубчета.
В подсолена вода сваряваме целината и карфиола като първо слагаме целината, тъй като тя е доста по-твърда и след това добавяме карфиола.
Когато са готови ги отцеждаме, подправяме с чесъна солта и черния пипер и добавяме маслото.
С пасатор пюрираме до гладкост и на тънка струйка добавяме млякото докато се получи съвършено гладко пюре.
Идеален заместител е на картофеното пюре, прекрасна добавка е към меса и е подходящо за нисковъглехидратен режим и разбира се е сезонно и много вкусно и засищащо.
Можете да подправите по ваш вкус с повече или по-малко чесън.










неделя, 10 септември 2023 г.

Нисковъглехидратно хлебче с ядки

 Нисковъглехидратно хлебче с ядки





Съставки:

1/4 ч.ч. цели бадеми
1/4 ч.ч. цели лешници

1/2 ч.ч. тиквени семки
1/4 ч.ч. ленено семе

3 с.л. сусам
1 1/2 ч.ч. бадемово брашно
1/2 ч.ч. лешниково брашно
2 с.л. кокосово брашно
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч. ядково мляко
1 с.л. ябълков оцет
3  яйца

1/3 ч.ч. кокосово масло

1 с.л. мед




Приготвяне:

В кухненски робот слагаме суровите ядки и смиламе на ситно ( аз не смлях толкова ситно, което беше грешка, защото се усещаха ядките твърде много ).
След това добавяме и останалите съставки  и разбиваме с робота докато не се получи смес, която прехвърляме в тавичка с хартия за печене, поръсваме със семена по желание  и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 45 минути или до суха клечка.
Общо взето време отнема единствено да си измерите продуктите и като цяло е доста бърза рецепта.
Хлебчето е високо протеиново и засища доста о е много здравословен вариант ако сте на режим и ви се хапва хляб.
Лешниците и лешниковото брашно замених с орехи и орехово брашно.







петък, 8 септември 2023 г.

Домашна вегета

Домашна вегета

Или как да си направим универсална подправка за супи и ястия, която няма аналог
 Можете да използвате всички билки, подправки и зеленчуци, които Вие и Вашето семейство обичате
В тази подправка няма сол, глутамат. овкусители и подобрители и се получава нещо невероятно на вкус и аромат, а ястията се овкусяват уникално.

 


Продукти:

Моркови
Целина- листа и глава
Пиперки - зелени и червени
Консервни домати тип Рома или Ръгби
Кромид лук
Чесън 
праз -месестата и бялата му част
Магданоз
Може да използвате и зелената част на морков т.нap.морковена трева
Пресен лук и чесън като аз си ги суша още пролетта като имам в градината.
Също така може да си изсушите и гъби, които да добавите в зеленчуковия микс.
Аз лично си миксирам два вида вегета като едната ползвам само за супи, другата за ястия
В тази за супи слагам всички кореноплодни като пащърнак, целина глава и листа, морков и морковена трева, кромид лук, магданоз, пиперки зелени и червени, домати.


В тази смес за ястия слагам морков, целина глава и листа, пиперки зелени и червени, гъби, лук, чесън, магданоз и домати


тази снимка е от месец март :)

Всички зеленчуци режа на тънки резени с помощта на кухненски робот за да може да се изсушат възможно най-бързо, защото съм пробвала на ръка и не се случват нещата с темпото с което искам да се случат.



Имам две сушилни като ги ползвам едновременно и не ги оставям да си починат в никакъв случай от пролетта до късна есен.



Трябва да спомена, че месечния разход на ток не е никак малък, но наистина си заслужава.
Суша поетапно зеленчуците и ги събирам в голям пластмасов съд и след като събера количество, а те докато не са нарязани са доста обемни, ги смилам първо в кухненсия робот, а за по-фин ефект ги минавам после през нутрибулета.


Сушенето започва още от април с пресни лук и  чесън, морковена трева, магданоз, листа целина.
По-късно през юли суша домати, пипер, целина глава, моркови, пащърнак, а в края на август започвам да суша червена капия и праз и кромид лук.
Всички зеленчуци и подправки суша на 70 градуса като кореноплодните като целина глава, пащърнак и морков суша около 10 часа.
Лука суша около 16 часа, той ми отнема много време, защото е много воден, магданоз и листа целина суша около 5 часа, доматките  около 14 часа, пипера се суши около 12 часа.
Всичко режа предварително на тънко за да се сушат възможно най-бързо. 



Съхранявам в чисти стъклени бурканчета с капак и не съм имала никакви проблеми с появата на буболечки или някакви насекоми в самата подправка, но ако ви притеснява да не се появят можете да добавите в нея сол като консервант.
Прекрасно допълнение е към уникалната ми супа топчета или пилешка супа с много зеленчуци.




понеделник, 17 април 2023 г.

Панирани пилешки подбедрици

 Панирани пилешки подбедрици






Продукти:

 5-6 броя пилешки подбедрици 

подправка за пилешко месо

2 яйца 

панировка с корнфлейкс и сусам



Приготвяне:

Идеята ми беше да пресъздам ефекта на пилешкото от KFC, което признавам си съм  опитвала един единствен път преди 2 години и изобщо не ми хареса .
Варианта ми е обаче в air fryer и се получи доста сочно и вкусно.
Пилешкото овкусяваме в подправката за пилешко месо размита в малко мазнина и оставяме да си почине за да се усвоят ароматите от месото известно време.
Аз ги оставих почти цял ден тъй като ги овкусих преди да отида на работа и оставих в хладилника.
Разбиват се яйцата, хубаво се овалва всяко копънче както ги наричаше моята баба и след това се овалват в панировката.


Печем на функция пиле моята е за 22 мин на 180 градуса като ги завъртях веднъж за равномерен загар.
Разбира се поднесох с домашна майонеза, рецепата за която вече  съм споделяла многократно, но поставям и ТУК.



Много съм доволна от резултата въпреки притесненията ми, че ще стане сухо или да не остане сурово отвътре.



вторник, 4 април 2023 г.

Пълнена палачинка с пилешко месо

 Пълнена палачинка с пилешко месо

Продукти:

1 глава лук
1 червена пиперка
1 зелена пиперка

250г. гъби

400г пилешко филе

сос Бешамел 

(за да не се повтарям с приготвянето на соса вижте рецептата ТУК)

топено сирене 

150г кашкавал

7 бр. палачинки 

(рецептата за моят начин на приготвяне на палачинки вижте ТУК)


Приготвяне: 

Приготвяме си палачинките и ги оставяме на страни.
Нарязваме на ситно лука, червената и зелената пиперка и ги задушаваме в малко мазнина докато омекнат.
Прибавяме пилешкото месо нарязано на еднакви парченца хапки и задушаваме докато се получи еднакъв загар от всички страни на месото.
Добавяме гъбите и задушаваме и тях.
Сместа е готова, когато водата от гъбите се изпари и получат злаъист загар.
Подправяме с червен пипер и сол.


Можем да добавим и някаква зеленийка за цвят и допълнителен вкус.
Слагаме в купичка палачинката, поставяме 2 с.л. сос Бешамел в нея , добавяме  от сместа с месото докато я напълним до толкова, че да  може да се затвори добре от четирите страни, сгъваме я на пакетче и поставяме в тавичка със загънатото надолу.



При мен сместа стигна за 7 бр палачинки, а останалите направих с течен шоколад.

В тавичката върху всяка палачинка слагаме по  1  лъжица сос Бешамел, поръсваме с настърган кашкавал и  кръгче топено  сирене.
Запичаме до златисто и поднасяме топло!
Тази страхотна палачинка става както за предястие така и за основно ястие гарнирано със сезонна салата.























вторник, 28 март 2023 г.

Печено мариновано пилешко в Air Fryer

Печено мариновано пилешко в Air Fryer 





Продукти:

Пилешко месо 
подправки на вкус аз използвах чесън на прах, сол,черен пипер, пушен червен пипер, сусам, зехин, соев сос





Приготвяне:

В тази рецепта няма точен грамаж  тъй като я направих на бързо след работа с първото месо, което беше във фризера и ми беше под ръка.

В купа пставяме пилешкото месо аз използвам маншони и пилешки крилца и разбъркваме заедно с подправките .
Разбъркваме добре и затваряме с прозрачно фолио като остаяме в хладилника за няколко часа .



Печем на пограма "пиле" или на 180 градуса за 22 минути до готовност.
Аз глазирах със сладко от люти чушки  .
Тъй като ми беше много голямо количество мариновано месо поставих останалата част в плик за фризер и замразих за следващо експресно готвене.

понеделник, 27 март 2023 г.

Сьомгова пъстърва с билково масло

Сьомгова пъстърва с билково масло





Продукти:

250г сьомга или сьомгова 
 50г масло с билки и подправки
кората от половин лимон 
1 ч.л. лимонов сок

сол,черен пипер на вкус


Приготвяне:

Тази рецепта е експресна и се приготвя точно за 5 мин след работа, защото я приготвих в еър фрайъра .




Филето от рибата се намазва с овкусеното масло като добавяме косата и сока на лимона и подправяме със сол и черен пипер.



Поставяме на програма "риба" или на 180 г за 14 минути и ... готово.
Експресна вечеря с добавка от някакво зеленчуково пюре или салата и  се поличава най- вкусната и здравословна вечеря .



Всъщност не е нокак сложна рецепта,  а я вписвам в блога просто като идея за здравословно високо-протеиново ястие пдхпдящо за кето режима или за спортуващи хора.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...