петък, 8 септември 2023 г.

Домашна вегета

Домашна вегета

Или как да си направим универсална подправка за супи и ястия, която няма аналог
 Можете да използвате всички билки, подправки и зеленчуци, които Вие и Вашето семейство обичате
В тази подправка няма сол, глутамат. овкусители и подобрители и се получава нещо невероятно на вкус и аромат, а ястията се овкусяват уникално.

 


Продукти:

Моркови
Целина- листа и глава
Пиперки - зелени и червени
Консервни домати тип Рома или Ръгби
Кромид лук
Чесън 
праз -месестата и бялата му част
Магданоз
Може да използвате и зелената част на морков т.нap.морковена трева
Пресен лук и чесън като аз си ги суша още пролетта като имам в градината.
Също така може да си изсушите и гъби, които да добавите в зеленчуковия микс.
Аз лично си миксирам два вида вегета като едната ползвам само за супи, другата за ястия
В тази за супи слагам всички кореноплодни като пащърнак, целина глава и листа, морков и морковена трева, кромид лук, магданоз, пиперки зелени и червени, домати.


В тази смес за ястия слагам морков, целина глава и листа, пиперки зелени и червени, гъби, лук, чесън, магданоз и домати


тази снимка е от месец март :)

Всички зеленчуци режа на тънки резени с помощта на кухненски робот за да може да се изсушат възможно най-бързо, защото съм пробвала на ръка и не се случват нещата с темпото с което искам да се случат.



Имам две сушилни като ги ползвам едновременно и не ги оставям да си починат в никакъв случай от пролетта до късна есен.



Трябва да спомена, че месечния разход на ток не е никак малък, но наистина си заслужава.
Суша поетапно зеленчуците и ги събирам в голям пластмасов съд и след като събера количество, а те докато не са нарязани са доста обемни, ги смилам първо в кухненсия робот, а за по-фин ефект ги минавам после през нутрибулета.


Сушенето започва още от април с пресни лук и  чесън, морковена трева, магданоз, листа целина.
По-късно през юли суша домати, пипер, целина глава, моркови, пащърнак, а в края на август започвам да суша червена капия и праз и кромид лук.
Всички зеленчуци и подправки суша на 70 градуса като кореноплодните като целина глава, пащърнак и морков суша около 10 часа.
Лука суша около 16 часа, той ми отнема много време, защото е много воден, магданоз и листа целина суша около 5 часа, доматките  около 14 часа, пипера се суши около 12 часа.
Всичко режа предварително на тънко за да се сушат възможно най-бързо. 



Съхранявам в чисти стъклени бурканчета с капак и не съм имала никакви проблеми с появата на буболечки или някакви насекоми в самата подправка, но ако ви притеснява да не се появят можете да добавите в нея сол като консервант.
Прекрасно допълнение е към уникалната ми супа топчета или пилешка супа с много зеленчуци.




Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...