петък, 15 април 2016 г.

Пролетна / Великденска салата

Пролетна / Великденска салата


Надали има семейство,което не си приготвя точно този вид салатка вечер,когато всички са се събрали след тежкия делничен ден, а по Великденските празници, тя е неизменна част от празничното меню.
Бърза, вкусна, лесна, витаминозна, а в добавка със сварените яйца ( ако са домашни става и много много по-вкусна) и много засищаща и добра комбинация за спазващите 90-дневния режим.




Необходими продукти:

1 голяма зелена салата, възможно най-крехка
1 връзка репички
1 връзка пресен зелен лук
3 твърдо сварени яйца
сол
олио
лимонов сок /оцет

Начин на приготвяне:

Измийте много добре зелената салата и я подсушете , а ако имате уред за изцеждане на салати ще е най-добре, защото не остава по листенцата нито капка.
Нарежете я ,ако предпочитате я накъсайте и я поставете в купа.
Почистете,измийте и нарежете и репичките и пресния лук.

Разбъркайте и овкусете със сол, олио и лимонов сок или оцет.
Сварете яйцата в подсолена вода за 5-7 минути и ги охладете в студена вода за да могат да се белят по-лесно.
Разделете на 3 порции салатата и нарежете на всяка по едно яйце.
Това е стандартна класическа пролетна / Великденска салата и няма да учудя никого с тази рецепта,но ми е толкова любима,че нямаше как да не я впиша .
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







сряда, 13 април 2016 г.

Кюфтенца от киноа

Кюфтенца от киноа



Необходими продукти:

100 г. киноа (в суров вид)
2 големи яйца 
5 стръка пресен лук 
1/4 връзка магданоз
1/2 ч.л. кимион
50г. настърган кашкавал
 3 с.л. зехтин или растително олио
сол, черен пипер на вкус




Начин на приготвяне:


Сварете киноата както е описано на опаковката и я отцедете много добре.
Задължително трябва да е охладена преди да започнете да правите кюфтенца от нея.
Сложете я в купа и прибавете ситно нарязаните лук и магданоз, настъргания кашкавал, двете яйца и подправките.
Разбъркайте много добре и оставете за 15 минути в хладилник да се стегне сместа иначе ще започне да се разпада.



В тиган с незалепващо покритие сложете  мазнината и го загрейте на умерена температура.
Оформете кюфтенцата и ги изпечете от двете страни до златисто.
Споменах да ги изпечете,защото се приготвят с много малко мазнина и е по-скоро пеене отколкото пържене.
Поставете ги върху хартия или салфетка да поемат излишната мазнина и сервирайте.
Това е прекрасно здравословно предястие,а защо не и основно в комбинация с голяма порция сезонна салата.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Крем супа от червена леща

Крем супа от червена леща




Необходими продукти:

1 ч.ч. червена леща
3-4 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 ч.л. кимион
сол,черен пипер на вкус





Начин на приготвяне:

В тенджерка сложете 1,5 л. вода и добавете лещата.
След като заври водата сложете на едро нарязания лук и обелените скилидки чесън ,намалете на умерена температура просто леко да къкри докато омекнат всички продукти.
Пасирайте супата и ако смятате, че Ви е гъста,добавете още малко вода.
Оставете да къкри за още 10 минути и подправете със сол, кимион и черен пипер.
Ако искате да подсилите цвета на супата, добавете 1/2 ч.л. куркума .
Поднесете с лъжичка заквасена сметана, по желание поръсете с малко сумак и ситно нарязан магаданоз.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Торта "Павлова"

Торта "Павлова"



Тортата "Павлова" е целувчена торта, която се гарнира с плодове, сметана или каквото си пожелаете ,защото вариациите й са много.
Можете да я направите с един по-дебел плат или както аз на няколко пласта.






Ето и какво Ви е необходимо:


5 белтъка 
1/2 ч.л. лимонов сок
щипка сол
350 г. захар.


Сметана
плодове
конфитюр или сладко от плодове
листенца мента





Начин на приготвяне:

Белтъците трябва да са престояли поне ден в хладилник и след това поне 2 часа на стайна температура, защото иначе няма да се разбият хубаво.
Сложете ги в купа и разбийте с миксера, а след като започнат да стават на пяна добавете и лимоновия сок, солта и захарта.
Продължете да разбивате до получаване на хубав твърд сняг т.е. след като обърнете бъркалката или бъркалките на миксера , връхчето целувчена смес да остане така както си е било.
В тавички с хартия за печене, разпределете на 3 тази смес и с помощта на лъжица направете еднакви кръгове,които ще представляват и нашите блатове.
Внимавайте да не ги направите прекалено тънки,защото след като се изсушат във фурната ще се начупят при отделянето им от хартията за печене.
Сушете в предварително загрята на 100 градуса с вентилатор фурна за час , или просто проверявайте кога ще са готови , защото все пак всяка фурна пече съответно и суши различно.
След като са готови целувчените блатове ги охладете .
Започнете сглобяването на тортата като върху първия блат сложете разбита сладкарска сметана, отгоре някакво сладко, аз използвах сладко от череши, след това сложете другия блат ,отново сметана и сладко и най-отгоре завършете с последния блат, останалата сметана,сложете някакви плодове аз използвах дребни горски плодове и поръсете в натурално какао за контраст.
Сложете тук-там и листенца мента за по-красив външен вид.


Оставете за час в хладилник и тортата Ви леко ще омекне и след като отрежете парченце от нея, ще забележите как всички съставки и компоненти са се слели и се получава невероятен вкус.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





понеделник, 11 април 2016 г.

Луга хлебчета

Луга хлебчета




Необходими продукти:

500г. брашно
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 ч.л. суха мая за хляб
250 мл. вода
3 с.л. олио


За лугата:

2 л. вряща вода
7 с.л. сода за хляб




Начин на приготвяне:


Замесете тесто от посочените продукти като олиото слагаме най-накрая.
Получава се еластично, гладко и меко тесто.
Разделете го на 10 части и офрмете хлебчета.
Оставете да втасат за 40 минути.


Загрейте фурната на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса с вентилатор.
През това време сложете водата да заври в тенджера.
След като заври ,отдръпнете от котлона и сложете една по една лъжиците сода за хляб.
Получава се огромна пяна и е нужно да разбърквате.
След като сложите всичката сода , върнете на котлона тенджерата и разбърквайте докато вода  спре да се пени.
Сложете толкова хлебчета вътре,колкото може да Ви позволи мястото и имате възможност спокойно да ги обръщате.




На всяка страна държах по 1 минута, т.е. слагате хлебчето и след една минута го обръщате и като мине още една минута с помощта на решетъчна лъжица или шпатула изваждате и отцеждате и слагате в тавичка с пласт хартия за печене.
Направете много леки  разрези върху всяко хлебче и веднага сложете да се пекат.
Готови са след около 20-25 минути.
Извадете и оставете да се охладят върху решетка.
Добър Апетит!




Хлебчетата са по рецепта на Zlatka Harper 




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








неделя, 10 април 2016 г.

Яйца "Бенедикт"


Яйца "Бенедикт"





Необходими продукти:


4 яйца
2 хлебчета, бейгъла или английски мъфини
8 парчета бекон
сос "Холандез" (вижте как се прави ТУК)
пера див лук, копър, магданоз или зеленинка по Ваш вкус



Начин на приготвяне:


В тенджерка или касерола загрейте вода до ниво леко да къкри,но не и да завира.
Прибавете чаена лъжичка оцет.
Счупете яйцето  като го изсипете в купичка.
Леко завихрете водата и изсипете точно в центъра яйцето.
Оставете за 3 минути докато се забули напълно и съответно се сготви.
С решетъчна лъжица извадете забуленото яйце и поставете в чиния.
Така направете с всички яйца.
Изпечете в сух тиган резените бекон до получаване на хубав загар.
Разделете хлебчетата на две.
Върху всяка половинка сложете по 2 резена бекон, по едно забулено яйце и покрийте със сос "Холандез".
Декорирайте с нарязани пера див лук или друга зеленинка (аз забравих да сложа :D )
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Сос "Холандез"

Сос "Холандез"



 Сосът "Холандез" е френски сос, който всички твърдят,че се приготвя изключително сложно, просто ,защото много лесно може да се пресече.
Известен е още и като "луксозна" майонеза.
Най-известното ястие ,познато на всички са яйца "Бенедикт".





Необходими съставки:


3 жълтъка от големи яйца
(на стайна температура)
100г. краве масло
15 мл. вода
1 с.л. лимонов сок
сол
бял пипер



Начин на приготвяне:

Методите за приготвяне на този сос са два:

Първият е стандартният като на водна баня разбийте жълтъците, след което добавите водата, лимонови сок, солта и пипера.
Продължете да разбивате и малко по малко започнете да добавяте от разтопеното и охладено краве масло до получаване на гладък сос.
Вторият начин и мнооого по-лесен за мен е методът,който показаха в MasterChef и то е с пасатор.
Именно него използвах и аз.
Сложете жълтъците,водата, солта , пипера и лимоновия сок и разбийте с пасатора, а след това започнете на тънка струйка да добавяте маслото, като не спирате да разбивате и така от горещото масло (предварително разтопено на котлон) се сготвят и самите жълтъци .
Продължете да разбивате до получаване на гъст ,гладък сос.
Това е!









вторник, 5 април 2016 г.

Домашни бургери

Домашни бургери



Необходими продукти:

8 бр. хлебчета за бургери (рецептата вижте ТУК)
500 г. телешко месо ( ако не разполагате с такова става и с кайма смес изпробвала съм)
подправки по избор (аз сложих 1 ч.л. микс за барбекю )
1 стрък пресен лук
5-6 клонки магданоз


За гарниране:

горчица
кетчуп, салца или доматено пюре каквото предпочитате (аз сложих кетчуп ,който правих миналото лято по рецепта на Джейми Оливър и тази година ще утроя дозата,защото е невероятен вижте ТУК ако желаете как се прави)
прясна салата (ако е с крехки листа можете да ги сложите цели,ако не нарежете)
кромид лук (нарязан на кубчета)
кисели краставички нарязани на кръгчета

разбира се можете да добавите и всякакви други добавки по Ваш вкус




Начин на приготвяне

Размесете каймата с подправките и наситнените магданоз и пресен лук.
Ако желаете не слагайте зеленийки, но според мен  месото става по-сочно и вкусно.
Вземете от размесеното и овкусено месо с големина на топче за пинг-понг и разплескайте на тънък кръг, точно както като правите шницели .
Сложете малко галета за да Ви е лесно оформянето и подредете в чиния.



Излязоха ми точно 8 бр.
Сложете в хладилник за 30 минути за да стегнат  и след това изпечете на грил тиган като съвсем леко намазните повърхността му с мазнина.
Изпечете равномерно и оставете върху кухненска хартия.
Ако решите да си направите и хлебчетата сами от посочената от мен рецепта по-горе , уточнявам,че направих половин доза като ми излязоха точно 8 бр. хлебчета ,точно колкото са и бургерите.



Разрежете хлебчетата през средата, като долната половина намажете с доматено пюре ,кетчуп или салца , отгоре сложете нарязания на кубчета лук,кръгчетата краставичка и вече изпечения бургер.
Сложете върху месото нарязаната салата (или цели листа),а на горната половина от хлебчето леко намажете горчица.



Сглобете  и ще получите най-вкусния бургер,който някога сте опитвали, не заради нещо друго, а просто,защото е изцяло домашно приготвен.
Към него вместо мазните пържени картофки, направих картофки "Уеджис"(рецептата за тях вижте ТУК) ,които се пекат на фурна и по този начин са много по-здравословни, а и не върви бургер без картофки нали?
Надявам се предложението ми да Ви хареса!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







събота, 2 април 2016 г.

Шакшука

Шакшука






Необходими продукти:

1 глава лук
1 зелена пиперка
1 червена пиперка
3-5 скилидки чесън
1 кг. домати нарязани ( ползвах стерилизирани все пак доматите не са в сезон)
1 ч.л.  сладък червен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. пушен червен пипер (ако имате ,ако не става и без него)
6 яйца
200 мл. вряла вода (само ако ползвате пресни домати)
сол ,черен пипер на вкус
пресен магданоз 
растителна мазнина
150 г. краве сирене



Начин на приготвяне:



Нарежете пиперките и лука на полумесеци, а скилидките чесън на ситно.
Задушете ги в сгорещено на умерена температура растително олио докато станат прозрачни.
Добавете чесъна и отново разбъркайте.
Прибавете доматите и горещата вода, но добавете водата само ако използвате пресни домати тъй като консервираните са си пуснали собствен сок и са достатъчно водни.
Подправете с подправките и оставете на слаб огън да къкри докато се сгъсти т.е. изври водата достатъчно,но не и да остане прекалено гъсто.
След като това е станало (след около 20 мин.) ,сложете натрошеното краве сирене и разбъркайте, чукнете върху сместа едно по едно яйцата като внимавате да не се разлее жълтъка. 
Затворете с капак съда и оставете за рохки яйца 5 минути, а за твърди жълтъци 7 минути.
Уточнявам само, че аз нямах подходящ тиган с капак и затова ползвах дълбок тиган и затворих с алуминиево фолио много добре за да се получи задушаване и така яйцата да се забулят, а ако не добавите сиренето или яйцата т.е. си изберете само единия вид протеин,ще получите едно прекрасно режимно ястие за 90- дневната диета ,на която съм привърженик и аз .
Поднесете тази прекрасна гозбичка със ситно поръсен магданоз.
Добър Апетит!

Източник на рецептата ТУК




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









вторник, 29 март 2016 г.

Добруджанки

Добруджанки








Необходими продукти:

1 ч.ч. кисело мляко
1 голямо яйце
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
2 1/2 ч.ч. брашно
150-200 г. сирене
по 1 малко парченце краве масло за всяка
 " Добруджанка"




Начин на приготвяне:

Приготвят се изключително лесно и много бързо.
Тестото става лепкаво и за да съм сигурна, че за добре смесени всички съставки ги забърках с миксера с приставката за разбиване на гладки смеси, но може и с вилица на ръка.
Сложете в купа киселото мляко със содата и яйцето, леко разбъркайте и оставете докато шупне сместа.
След като това стане, сложете солта, пресятото брашно и натрошеното сирене.




Както споменах вече става лепкаво, гъсто тесто и с лъжица загребете и разпределете върху тавичка с постлана хартия за печене върху нея.
Сложете по парче краве масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Можете да сложите и колбас например или подправки по Ваш избор.
Добър Апетит!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...