понеделник, 22 май 2017 г.

"Бъркана" шоколадова бисквитена торта без печене

"Бъркана" шоколадова бисквитена торта без печене 


Продукти:

800г. бисквити (по-тънки и меки аз използвах чаени маслени)
100г. лешници/орехи леко запечени на сух тиган
200г. захар
60г. натурално какао на прах
240 мл. вода
150г. масло
1 ч.л. ванилов екстракт или 1 апула ваникова есенция


За ганажа:

120г.  сладкарска сметана (животинска)
120г. натурален черен шоколад
ядки за украса


Приготвяне:


Начупете бисквитите на малки парчета и ги поставете в голяма купа.
Запечете накълцаните на не много дребно ядки в сух горещ тиган за 5 минутки.


В касеролка или малка тенджерка поставете захарта и какаото и разбъркайте.
Постепенно налейте и водата към сухата смес докато напълно се усвои.
Загрейте сместа на котлон и оставете на умерена температура за 10 минути като след като се сгорещи добавете и маслото.


Охладете за 15 минути.
Налейте шоколадовата смес към бисквитите и ядките и разбъркайте докато напълно се комбинират двата компонента.


Изсипете подходяща тавичка с падащи стени с диаметър 23 см., а ако смятате,че ще залепне бисквитената торта по стените поставете лента от хартия за печене.
Изсиете бисквитено-шоколадовата смес във формата и добре натиснете и загладете за да се получи хубав плътен блат.
Охладете за 30-60 минути в хладилник.


Направете ганажа като в касерола сложите сметаната и я поставите на котлон с умерена температура докато закъкри.
След това премахнете от котлона и добавете в горещата сметана шоколада , разбъркайте добре докато напълно се разтопи и добавете ваниловия екстракт.
Разбъркайте и излейте равномерно върху бисквитения блат и украсете с ядките.




Поставете в хладилник за 4 часа, а аз я направих вечерта и я поставих за една нощ,тъй като у дома десерт за толкова време никой няма да чака да се стяга .
Сервирайте с топка домашен сладолед тъй като все пак е бисквитена торта и не е сиропирана.
Да Ви е сладко!

източник: YouTube



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






2 коментара:

Валентина каза...

Семпла и вкусна тортичка, Ели! И без много усилия. Обичаме такива рецепти! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря момичета, радвам се, че ви е допаднала рецептата!
Поздрави!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...