сряда, 26 август 2015 г.

Печен мармалад от сини сливи

Печен мармалад от  сини сливи

 

 

Необходими продукти:

10кг. сини сливи почистени от костилките
3 кг. захар
3-4 листа индрише
300г. орехови ядки
2 пакетчета лимонтозу


Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете сливите на парчета,но е много важно да са добре узрели.
Посипете ги със захарта като я разпределите така,че да има навсякъде от нея.
Оставете ги за една нощ или поне 6-7 часа за да си пуснат сироп.
Аз тази цялата процедура я направих в две големи тави, така,че не се налагаше да ги местя в други съдове за печенето.
Сложете листата индрише и печете като периодично разбърквате в предварително загрята на 200 градуса фурна и тъй като моята е с голям обем пекох на 2 нива т.е. двете тави едновременно с вентилатор.




Отне ми около час и половина
Като са вече готови ,разпределете орехите (може и без тях) и сложете по пакетче лимонтозу във всяка от тавите.
Върнете във фурната за още 5-6 мин.
Извадете тавите и премахнете листенцата индрише.
Ако искате мармалад пасирайте с ръчен пасатор до гладка смес,но тогава трябва да не слагате по-рано орехите, а едва чак след като сте пасирали сместа.
Напълнете в сухи стерилизирани бурканчета от още горещия мармалад ,затворете плътно и обърнете с капаците надолу за да се вакуумират от горещата смес, а ако желаете стерилизирайте за 10-15 мин. ,колкото да "дръпнат" капачките.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

Песто "Дженовезе"

Песто "Дженовезе"





Необходими съставки:


една шепа листа от босилек
25г. кедрови ядки /кашу
2 скилидки чесън
1 пълна с.л. пармезан
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус



Начин на приготвяне:

Сложете всичко в блендер и пасирайте до еднородна смес.
Аз използвах мраморно каванче,защото слагах продуктите поетапно.
Изчетох много рецепти за босилково песто и в тях пишеше,че може да се заменят кедровите ядки с кашу.
Пестото може да се консервира за зимата като се стерилизира в буркани, но трябва да знаете,че не трябва да слагате сирене в този случай.
Босилковото песто е прекрасно допълнение към салата "Капрезе" , а съставките за нея вижте ТУК
Може също така да използвате пестото и като добавка към паста .
Ако не използвате веднага или само част от него, съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник ,но не за повече от седмица.Ако сте фенове на пестото бих Ви препоръчала и песто "Росо",което се прави със сушени домати и доматена паста и то лично на мен, най ми допада.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



Салата "Капрезе"

Салата "Капрезе"




Необходими съставки:

1 розов домат
1 бр. сирене "Моцарела"
2 с.л. песто Дженовезе (рецептата ТУК)
листа пресен босилек
зехтин



Начин на приготвяне:

Оформлението на тази салата зависи изцяло от Вашия вкус,но класическото поднасяне е да се нарежат доматите и Моцарелата на кръгчета и да се сложат резен домат, отгоре резен моцарела и да се овкуси с песто "Дженовезе".
Можете също така да ги така,че всеки резен да застъпва следващия като редувате домат и моцарела и отново да овкусите с песто.
Вариантите са много, изберете си свой .
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 




вторник, 25 август 2015 г.

Петльови кълки

Петльови кълки






Необходими продукти:

6 броя пилешки долни бутчета
50г. горчица
4 яйца със среден размер
150г. кашкавал
сол,черен пипер
галета

Начин на приготвяне:

Смесете горчицата с кашкавала настърган на дребно ренде, две от яйцата сол и черен пипер.
Разбъркайте добре.
Облепете всяко бутче с тази кашкавалена панировка, след това оваляйте в галета , потопете в другите две яйца,които сте разбили на пяна и отново в галета и яйца.
Няма да Ви лъжа, ще се поизцапате,но Ви уверявам заслужава си.





Пържете на умерена температура в силно сгорещена мазнина, защото в противен случай ще се изпържат бърза отвън ,а от вътре ще останат сурови.
Получават се със страхотна кашкавалена коричка и вътре са невероятно сочни.
Отцедете готовите бутчета върху пласт кухненска хартия и поднесете топли.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 


 

 

понеделник, 24 август 2015 г.

Мини "Павлова" със сладко от праскови

Мини "Павлова" със сладко от праскови



Необходими продукти:

4 белтъка
280г. захар
щипка сол
4-5 капки лимонов сок
ванилия на прах или 1 ч.л. ванилов екстракт

за гарниране:

сладко от праскови
дребни горски плодове или други по Ваш избор
Листенца мента

Начин на приготвяне:

Приготвянето на "Павлова" е идентична с приготвянето на най-обикновените целувки.
Бетъците ,които ще използвате , трябва да са поне на ден и преди да разбиете  оставете поне 2 часа на стайна температура.
Разбийте белтъците заедно със захарта,лимоновия сок. солта и ванилията.

 


Трябва да получите твърд сняг и като обърните бъркалката или бъркалките на миксера да си остане белтъчно връхче на място.



Поставете пласт хартия за печене върху подходяща тава и направете "гнезда" от целувчената смес като с лъжичка направите вдлъбнатина върху всяко.
Сушете на 100 градуса за час или докато започнат да се отделят без проблем от хартията.
Оставете да се охладят.
Трябва да станат с твърда повърхност с пукнатини на места и с приятна сърцевина.
Гарнирайте с плодове по желание или например сладко от праскови каквото ползвах аз.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Бананово смути с ядково мляко и фъстъчено масло

Бананово смути с ядково мляко и фъстъчено масло


Ако разгледате блога ми , ще се уверите, че не харесвам крайностите и готвя много разнообразни неща както здравословни, така и не чак толкова, но когато се намери златната среда нищо не е забранено или нездравословно.
Като всеки съвременен човек и аз ежедневно приготвям домашни здравословни напитки и по-точно смутита и днес искам да Ви предложа комбинация,която открих наскоро и е невероятно вкусна същевременно и засищаща и много здравословна - бананово смути с фъстъчено масло и ядково мляко.
Подходящо е за супер старт на деня като закуска или просто да замените някое хапване.





Необходими продукти:

300мл. ядково мляко (рецептата  ТУК)
2-3 с.л. фъстъчено масло (рецептата ТУК)
2 големи банана
7 кубчета лед
мед по желание






Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки в блендер или кана за шейк и разбийте до гладка консистенция.




Опитайте , ако е необходимо добавете мед или кленов сироп за да подсладите.
Сервирайте веднага!
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



 








Ядково мляко


Да си направим ядково мляко у дома !





Необходими продукти:
 
100г. сурови ядки  кашу / бадеми
300 мл. студена вода







Начин на приготвяне:

За да си приготвите това вкусно и много здравословно мляко от ядки, Ви е необходим мощен блендер или кухненски робот и най-добре е да използвате кръстосаните ножове , казвам Ви го от опит.
Сложете кашу или бадеми каквото предпочетете .
Тези два вида ядки сами по себе си са мазни и правят хубаво мляко със страхотен вкус.
Ако използвате бадеми, то е хубаво преди това да ги накиснете,за да отделите кафявата им кожа.
Всъщност съм чела.че е добре са се оставят ядките преди да се смелят на мляко да се накиснат във вода за няколко часа, защото така по-лесно освобождават всички здравословни елементи като масла и витамини при блендирането.
Сложете ядките в блендера или каната за шейк както аз в случая ,залейте ги с водата и разбивайте в зависимост от това колко мощен е моторът на машинката,която използвате.
На мен ми беше необходимо около минута.
Ще забележите колко бързо става водата снежно бяла, а от ядките остават само дребни частички.





 

 

Ако решите прецедете частичките, а ако желаете ги оставете, те не се усещат особено ако използвате млякото за смутита и всякакви подобни здравословни напитки.
Аз обожавам да си правя смути с ядково мляко и фъстъчено масло.
Ето,че си направихме здравословно мляко в домашни условия и с минимални усилия с какво ще го комбинирате зависи изцяло от Вас!
Наздраве!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 23 август 2015 г.

Постни мъфини


Постни мъфини 







Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захара
1 ч.ч. студена вода
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
6 с.л. растително олио/зехтин
4 с.л. натурално какао
1 с.л. оцет
2 ванилии

пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Пресейте брашното,содата,солта и какаото.
Направете кладенче и прибавете и течните съставки заедно със захарта и  ванилийките.
Разбийте с миксер до гладка смес.
Намаслете и набрашнете форми за мъфини/кексчета и сложете сместа в тях като трябва да оставите по един пръст празно място т.е. не пълнете до горе.
Ако искате да сложите някакъв пълнеж ,сложете една пълна супена лъжица от сместа, 1 ч.л. сладко или както в случая аз съм сложила домашно направено фъстъчено масло и после отново сложете пълна супена лъжица от сместа за мъфини.
Моите формички са двойно по-големи по стандартните ,затова ми се получиха 6 бр. ,но ако използвате стандартните гнезда,ще получите 12 бр.





Трябва да си призная,че аз доста ги напълних и чак тогава сложих фстъченото масло и не отиде в средата на кексчето и затова обяснявам за да не правите моята грешка ,а да  сложите сладкото след първата ,а не след втората супена лъжица от сместа.





Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор (както аз) или на 180 градуса без вентилатор до суха клечка
Оставете да се охладят на решетка и поръсете с пудра захар.
Да Ви е сладко!


Рецептата е адаптирана от прекрасния блог на Нели Йонева, за което й благодаря,защото станаха невероятно сочни,въпреки че са без мляко,масло и яйца,а са напълно постни.



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

 

 

Домашно фъстъчено масло


Домашно фъстъчено масло



Трябва да си призная,че рядко купувам фъстъчено масло, а е толкова здравословно и подходящо за всякакви десерти , но винаги като се зачета в етикетите на опаковката виждам,че не е никак натурално и затова реших да разровя за рецепта,която лесно може да се направи в домашни условия.







Ето и на каква се спрях и необходимите съставки за нея са:

200г. сурови фъстъци
3 с.л. разтопено краве масло с висока масленост

(може да Ви е нужно и малко повече,но сложете толкова,колкото да услесните  работата на машинката,в която го разбивате, а ако спазвате режим като не консумирате животински продукти ,сложете зехтин,пак става изпробвала съм)
1 ч.л. сол/1 с.л. мед 





 


Начин на приготвяне:


Изпечете фъстъците в тавичка на умерена фурна, аз ползвах функция "турбо грил" на 150 градуса и ми отне около 15-18 мин., но ако нямате такава изпечете на 180 градуса до готовност.
Оставете да се охладят и сега идва досадната част - махането на люспите им.
Трябва да се почистят добре, а след това поставете в кухненски робот или блендер и смелете заедно с разтопеното масло и сол ако използвате така за похапване , а ако ползвате за десерти или просто за закуска на филийка, както аз за постни мъфини- добавете мед.
Дали ще направите на гладка смес или ще оставите малки парченца от фъстъците Вие решавате
Това е!
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






събота, 22 август 2015 г.

Яхния с пиле и гъби

Яхния с пиле и гъби





Необходими продукти:

500г. пилешко месо 
2 глави лук
500г, дребни гъби
200г. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол,черен пипер
растително олио




Начин на приготвяне:

Пилешкото месо режем на късчета ,като се стремим да са еднакви по големина.
Аз използвам пилешко филе.
Лука режема на тънки полумесеци .
Сгорещяваме олиото в тигана и задушаваме лука .
Като омекне добавяме и пилешкото месо и бъркаме докато побелее т.е. се запечата от всякъде.
Слагаме брашното, разбъркваме добре и слагаме доматеното пюре.
Слагаме и гъбите.
Можете да използвате както стерилизирани, така и пресни като ако са пресни трябва да са леко сварени.
Разбъркваме отново и оставяме за минута ,а чак след това наливаме 500мл. вода, като ако искате да е по-гъста можете да намалите количеството й.






Подправяме с червения ,черния пипер и солта.
Оставяме да къкри на бавен огън докато месото е напълно сготвено.
Поднасяме топло!
Добър Апетит!






Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...