неделя, 11 май 2014 г.

Френски Кроасани


                                                                     Френски Кроасани






Необходими продукти: 500г. брашно, 2 пакетчета суха мая (14г) или 30г. жива мая, 250мл. топла вода, 3 ч.л. сол, 50 гр. / 3 с.л. захар, 100г. меко масло, 1 жълтък за намазване.

за оформянето на бутертестото: 250 г. масло

Начин на приготвяне: Брашното се пресява, не е задължително ,но аз го правя, прави се гладенче и се прибавя предварително размитата в топлата вода мая, солта, захарта и най-накрая маслото. Трябва да се получи меко гладко тесто.
Оставя се да втасва докато удвои обема си по рецепта е на стайна температура от 25 градуса за 2 часа.

 Маслото за оформянето се слага в плик и се разточва като се прибира в хладилника да стегне!
Като удвои обема си тестото с пръсти се прави в продълговата форма и се загръща лявата и дястана страна като се застъпят ...



 ... а след това горната и долната част  до като се получи като пакет ... цялото това оформяне е с ръце не с точилка .




Оставя се да почине още за 45 мин. на стайна температура




 Маслото се изважда от хладилника и се разрязва плика по ръбовете за да може да си запази цялостта. Тестото се разточва в продълговата форма и се слага в едния му край плочката масло.
Моето тесто стана много меко .




Прегъва се тестото както е показано и се разточва с точилка на гладък пласт.
Отново се прегъва на две и се разточва на продълговат пласт. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника в тавичка за да се стегне.
След 20-тина мин. се изважда и се разрязва на 2 . Всяка част се разточва на продълговат пласт и се реже на триъгълници, като в нож се започва от горния десен ъгъл и се разрязва надолу. Получават се продълговати триъгълници един от горе и един от долу.

Оформят се кроасаните и се оставят да втасат на стайна температура около час. Дори да ви изглеждат малки разпределете ги в 2 тави много се надуват и като втасат и докато се пекат.






Броят им е 12-14 в зависимост от големината.
Намазват се с жълтък и по рецепта се пекат 10 мин. на 200 градуса и 12 мин. на 190 градуса.

Не отваряйте фурната защото спадат!
Не станаха първя прелест,но като за първи опит е добре, а и се унищожиха още докато ги извадих от фурната :)





Ако не съм била особено добра в обясненията тук можете да видите клипчето от което аз гледах и правих  ТУК

събота, 10 май 2014 г.

Картофени шницели с шунка и кашкавал


        Картофени шницели с шунка и кашкавал







Необходими продукти: 

2 средни картофа, 
 2 яйца,
 4 с.л. брашно, 
 1 пакетче бакпулвер, 
3 стръка зелен лук/ 1 глава стар лук, 
200 г. шунка (може и друг колбас по избор), 
1/2 връзка магданоз,
 100 грама кашкавал, 
сол, черен пипер.




Начин на приготвяне: 
Картофите се обелват и се настъргват(аз ги настъргах на ситно ренде),  както са  сурови към разбитите яйца и настъргания кашкавал. Разбърква се много добре. 
Прибавят се на ситно нарязаните магданоз, пресен лук, шунката, както и бакпулвера и брашното. Подправя се на вкус. 












Разбърква се отново.
Сгорещява се мазнина и се с лъжица се сипват да се изпържат.
 Много лесно се обръщат с помощта на две шпатули, след което се оставят върху кухненска хартия да се абсорбира излишната мазнина!Добър Апетит!


Източник: zajenata.bg


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Пита


                                                                                  Пита


Необходими продукти: 250 мл. прясно мляко, 150 мл. вода, 1 кубче жива мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 4 яйца, 1кг.-1100 брашно, 4-5 с.л. олио, сусам за поръсване, 1 жълтък + 2 с.л. мляко за намазване.

Начин на приготвяне: Млякото се затопля и се разтваря маята заедно със захарта.
Пресява се брашното и се прави кладенче. Слагат се водата, яйцата (леко разбити), солта, олиото и млякото с маята.
Замесва се меко тесто и се оставя докато удвои обема си на топло за около час. Оформя се по желание и отново се оставя да втаса докато удвои обема си . Намазва се с жълтъка размит с млякото и се поръсва със сусам.
Пече се около 45 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.



сряда, 7 май 2014 г.

Бобена салатка

                                              Бобена салатка

Необходими продукти: 300г. сварен червен боб, 300г. сварен бял боб, 1 глава лук, 1 среден морков, 1/2 връзка магданоз, сол, оцет, растително олио.

Начин на приготвяне: Накълцва се много на ситно лука и моркова както и магданоза. В купа се слагат двата вида боб и накълцаните зеленчуци и се подправя. Разбърква се много добре.
Тази салатка е идеална за  ракийка!




 

Баница с готови кори

Баница с  готови кори





Необходими продукти

400г /1 пакет готови кори за баница, 
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
3-4 яйца,ако са големи слагаме 3
150 г. краве масло, 
200 г. сирене.

Начин на приготвяне: 
Маслото се разтопява . 
Киселото мляко се слага в купа и се шупва в него содата.
Корите се слепват две по две като едната се намазва с четка много добре и навсякъде с маслото и отгоре се залепва другата кора. 
Нанася се от плънката и се завива на руло. 
Подреждат се в на маслена тава. 
Останалото масло се разпръсква отгоре върху баницата. 
Колкото по-мазна е тя, толкова по-вкусна става.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 мин.
Добър

 Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







вторник, 6 май 2014 г.

Кексчета с маслена глазура

                                     Кексчета с маслена глазура

Необходими продукти: 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода за хляб, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар,1 ванилия ,може да се сложи и плод по избор.

За глазурата: 100 г. меко масло, 200г. пудра захар, 2 ч.л. какао.

Начин на приготвяне: Към киселото мляко се слага содата и се изчаква,докато шупне. Прибавят се и другите "мокри" съставки и се разбъркват много добре. Отделно се разбъркват сухите съставки и се прибавят към "мокрите". Гъстотата трябва да е като за кексово тесто. Разпределя се сместа в чашки за кексчета и се пекат  в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин.
Глазурата се прави като с миксер се разбива маслото с пудрата захар и какаото до постигане на пухкав крем.
Като се охладят кексчетата се украсяват с глазурата.



 

Мазен хляб


                                                                        Мазен хляб

                               



Необходими продукти:1-1,200 кг брашно ,1 с. л. захар ,1 с. л. оцет ,3 с. л. олио ,1 ч. ч. мас ,1 кубче мая ,3 яйца ,500 мл вода ,200 г сирене ,1 с. л. сол.

Начин на приготвяне:  Маята се разтваря в 500 мл вода, след това се слагат захарта и солта и се разбърква добре. Наливат се олиото и оцетът, разбърква се. Двете яйца и белтъкът на третото се разбиват добре и се смесват с маята (жълтъкът се запазва за намазване). С бъркане постепенно се сипва брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.Втасалото тесто се разделя на 2 топки с различна големина, които се разточват на тънки кори. По-голямата кора се намазва обилно с мас, поръсва се със сирене и се покрива с по-малката кора. След това корите се навиват на руло, аз го разрязах на две по дължина и го усуках и се слага в намаслена тава. Оставя се да втаса. Хлябът се намазва с жълтъка на третото яйце като след това сложих и няколко розички и листенца. Пече се в предварително загрята на 250 градуса фурна, като температурата постепенно се намалява до 180 градуса.
Тази рецепта я ползвам от 2 години и винаги изчезва мазния хляб още директно от фурната :)

Източник: bonapeti.bg

понеделник, 5 май 2014 г.

Пици с фокача блат


                                                   Пици с фокача блат

Необходими продукти за фокачата: 5 ч.ч. брашно,2 ч.л. сол, 2 ч.л. инстантна мая (суха), 6 ч.л. зехтин, 2 ч.ч. вода на стайна температура, 1/4 ч.ч. + 1/2 ч.ч. билков зехтин (овкусен с билки и чесън)

За гарниране на пицата: доматено пюре, кашкавал,гъби,колбас по избор, маслини.

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се оставя да почине 30 мин. Оформя се след това на блат и с пръсти се правят вдлъбнатини, поръсват се със сол и билковия зехтин. Аз го направих на гладък блат и тъй като все още не съм си направила такъв  зехтин го полях с обикновен.
Слагат се продуктите и отново леко се полива със зехтин.
Оформя се по желание в случая аз направих и кръгли и продълговати , а за моята принцеса оформих коте :)


Пицата на дъщеря ми :)




Загрява се фурната на максимална температура и се пекат 15-20 минути.



Източник за рецептата за фокача: Pinterest

Хлебче с плънка


                                                               Хлебче с плънка

           

Необходими продукти за 2 бр. хлебчета: 1 1/2 ч.ч. топла вода, 1/2 ч.л. сол, щипка захар, 600 г. брашно, 1 пакетче суха мая (1/2 кубче жива), 2 с.л. олио.

                   за плънката: 400 г. Пилешко филе, 300 г. гъби печурки, 1 глава лук, 1/2 ч.л. черен и бял пипер, 1 ч.л, универсална подправка, 1 ч.л. червен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: замесва се меко тесто и се оставя да втаса. Разделя се на две и се слага тестото в 2 продълговати малки форми за кекс, предварително намаслени. Отново втасват докато изпълнят формите.

   
Пекат се на 180 градуса за 20-25 мин.
Охлаждат се и се разрязват така че да се получи дълбока продълговата купа и капаче.  Издълбава се сърцевината и се отсранява.

                                   

Плънката се прави като лука се нарязва на ситно и се задушава в малко мазнина. Пилешкото филе се нарязва на жулиени, а гъбите на филийки.
Слагат се и те към лука и се разбърква периодично до готовност. Подправя се с универсалната подправка, червения пипер, черния пипер и солта.
Оставя се още за 10 мин. на слаб огън.
Малко се поохлажда и се пълни хлебчето!

                                  

неделя, 4 май 2014 г.

Курабийки таралежчета


                                                      Курабийки таралежчета


Необходими продукти: 2 ч.ч. захар, 1 кг. брашно или колкото поеме, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода за хляб, аромат ванилия, 1 ч.ч. олио.

за оформянето на таралежчетата: 100г. тъмен шоколад, 100г. шоколадови пръчици.


Начин на приготвяне: Сгорещява се фурната на 180 градуса. 

Замесва се меко тесто и се оформят топчета като в едната страна се правят леко продълговати за муцунките. Пекат се 15-20 мин най-много.
Разтопява се шоколада. Като се поохлядят малко курабийките кръглата им част се потапя в шоколада,а след това в пръчиците.
Оформят се очички и муцунка. Оставят се да се охладят. 

В кутия могат да се съхранят до седмица!





Арабски питки с плънка


                                                             Арабски питки с плънка

Необходими продукти: Арабски питки ,рецептата може да видите тук , 250г. мляно месо (каквото предпочитате аз използвах кайма смес свинско/телешко), 1 глава лук, 1/2 среден морков,2 стръка зелен лук, листенца кориандър, 2 листа зелена салата, 1/2 ч.ч. сварен бял ориз, кимион, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Лукът и моркова се нарязват на ситно и се задушават. Прибавя се мляното месо, подправя се. Задушава се докато месото не стане на "трохи" и се отнема от огъня. 
В арабска питка се слага малко от месната смес, ориз  и нарязаните листа от салата ,подправя се на вкус. Прегъва се на 2 и се разрязва на още 2. Гарнира се с листа кориандър и зелен лук нарязан леко по диагонал. Слага се и малко мазнина върху питките.
Да Ви е сладко!


Арабски питки


                                                                Арабски питки

Необходими продукти: 400г. брашно, 200 мл. топла вода, 1/2 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая за хляб (1/2 пакетче жива), щипка захар, 2 с.л. олио/зехтин.

Начин на приготвяне: Замесва се меко гладко тесто и се оставя за час да втаса докато удвои обема си. Разделя се на равни части (5 бр. ми се получиха) и се оставят да се отпуснат за още 10 мин.
Разточват се на тънко всяка с диаметър 28 см..
Сгорещява се тиган,в който ще се пекат и се намазва леко с мазнина. Слага се питката много бързо става, получават се балончета и тогава се обръщат от другата страна. Веднага се прехвърлят в чиния и се завиват с кърпа за да останат мекички.

събота, 3 май 2014 г.

Панирани лучени кръгчета

 Панирани лучени кръгчета





Необходими продукти: 

8 глави лук, 
галета и брашно за паниране

За мократа панировка: 

200 мл. бира, 
200 г. брашно, 
1 с.л. олио,
 1 яйце,
 2 белтъка, 
сол,черен пипер.

За соса: 
2 стръка зелен чесън, 
1/4 връзка копър, 
3 с.л. цедено кисело мляко, 
2 с.л. майонеза,
 сол,черен пипер.



Начин на приготвяне: 

Главите лук се обелват и нарязват на кръгчета. Отделят се 2 по 2 слоя за да не се скъсат по време на паниране и пържене.
Белтъците се разбиват на сняг. 
Брашното, яйцето, олиото, бирата и подправките се разбиват на хомогенна смес. 
Прибавят се и белтъците.
Сгорещява се олио в дълбок съд.



 Панират се кръгчетата първо в брашно, после в мократа панировка и най-накрая в галетата. Оставят се да се отцедят от излишната мазнина в чиния с кухненска хартия.
Соса се прави като се разбърква добре киселото мляко и майонезата, прибавят се наситнените чесън и копър и се подправя.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




петък, 2 май 2014 г.

Панирани солени палачинки

 
                                                                  Панирани палачинки


Необходими продукти за палачинките : 1 яйце, 2 ч.ч. мляко, 1/2 ч.л. сол, около 3 ч.ч. брашно.
                                      
                                       за пълнежа:
1 пилешко бутче, 3 с.л. майонеза, 2 стръка зелен лук, нняколко стръка магданоз, сол, черен пипер.


                                       за панировката: 2 яйца, брашно.



Начин на приготвяне: Забърква се палачинковата смес и се правят палачинки. Излизат 8-9 на бр. Правят се малко по-дебелички от обикновено.
Сварява се бутчето и се накъсва месото му на дребно. Охлажда се много добре за да не разводни майонезата. Прибавя се на ситно нарязаните лук и магданоз , майонезата и подправките.
Нагорещява се олио. Всяка палачинка се пълни с 1 с.л. от сместа ,която се слага в средата и се сгъва като пакетче. Овалва се (става с ръце за да не се разтвори) в разбитите яйца, после в брашно и отново в яйца. Пържят се много за кратко на маслена баня!
Съставките в сместа и са въпрос на вкус и могат да се комбинират всякак !
Да Ви е сладко!

четвъртък, 1 май 2014 г.

Бабините мекички


                                                                  Бабините мекички

Необходими продукти: 500г. брашно, 1 ч.ч. топла вода, 1 ч.л. сол, щипка захар, 1 суха мая за хляб, олио или както правеше баба мас за пържене.

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се оставя да почине за 20 мин. Разделя се на топки и се оформя по желание. Пържят се в силно сгорещена мазнина до златисто. Стават невероятно меки и вкусни въпреки скромните си съставки. Със сладко,пудра захар, сиренце или просто така хапнати са предпочитана закуска в нашето семейство!
Да Ви е сладко!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...