петък, 13 май 2016 г.

Сладкиш с ягоди

Сладкиш с ягоди




Продукти:

3 яйца (голям размер)
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
500г. ягоди
1 пакетче бакпулвер (10г)
1 ванилия или ванилова есенция
1/2 ч.ч. олио
300г. заквасена сметана




Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта докато удвоят обема си и станат на хубав гладък крем.
Прибавете олиото , заквасената сметана и ванилията и продължете да разбърквате с миксера.
Накрая добавете и брашното като отново разбиете с миксер ди гладкост на сместа.
Измийте и почистете от зелените листенца ягодите и ги разполовете .


Прибавете ги към сместа и разбъркайте този път с шпатула докато се разпределят в сместа.


В тавичка покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса или 160 с вентилатор за 30-35 мин. като опитате с дървен шиш дали е напълно изпечен преди да извадите от фурната.



Охладете добре сладкиша преди да го поднесете по желание поръсен с пудра захар.
Обожавам ягоди и приготвям с тях най-различни сладкиши,сладоледи и напитки като ванилов сладолед с ягоди,кекс с ягоди и бял шоколад,шоколадов кекс с ягоди както и напитки като смути с ягоди,банан и ленено семе и ягодов млечен шейк с домашен сладолед. А ако си падате по здравословните храни, бих препоръчала да опитате едно ягодово изкушение с чиа.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми  страница на блога във Facebook можете на намерите ТУК


















четвъртък, 12 май 2016 г.

Желиран таратор


Желиран таратор

Настъпва летния сезон и с него започваме все по-често да си приготвяме студената супа "Таратор".
Свежа, вкусна, разхлаждаща и с ниско съдържание на калории признавам си у дома си сервираме таратора в големи чаши за бира (халби) и така си пийваме от него.
Сега ще Ви предложа един по-различен таратор,на който попаднах не отдавна в интернет пространството, а именно желиран таратор.


Ето и съставките за него:

1 краставица
1/2 връзка копър
 2 с.л. олио (зехтин)
3 скилидки чесън
500 г. или една голяма кофичка кисело мляко
1 пакетче желатин разтворено в 50 мл. вода
30г. орехи
сол


Начин на приготвяне:
Нарежете краставицата на кубчета,копъра на ситно, а скилидките чесън пресовайте през преса за чесън, а ако нямате ги нарежете възможно най-ситно.
Натрошете орехите.
Желатина разтворете според указанието на опаковката във вода, а след като стегне на водна баня го "отпуснете".
Разбъркайте киселото мляко с телена бъркалка за яйца, така,че да няма бучки и да стане абсолютно гладко, подправете със сол, добавете желатина, краставицата, олиото,копъра чесъна и орехите и разбъркайте много добре.
Разпределете сместа в чаши покрити с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник за един час.
Аз получих точно 5 порции като сложих сместа в чашки за крем карамел.
Идеалното мезе/предястие за топлото време!
Добър Апетит!


източник на рецептата Супичка

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Бърз пататник на тиган

Бърз пататник на тиган



Необходими продукти:

600-700 г. картофи 
1 глава лук настъргана на ситно ренде
2 големи яйца
сол,черен пипер
1/2 ч.л. сушен джоджен 
4 с.л. олио



Приготвяне:


Обелете картофите, измийте ги и ги настържете на дребно ренде.

Оставете ги да се отцедят от излишната вода в тензух или по-ситен гевгир.
В купа разбийте яйцата и прибавете отцедените настъргани картофи и лук.

Овкусете ги със сол и черен пипер.

Добавете и джоджена.

Разбъркайте много добре за да се смесят всички продукти и съставки.


В по-разлят тиган на умерена температура загрейте двете лъжици олио,изсипете сместа и загладете добре за да стане равномерен пласт.
Оставете за около 10 минути на средна към слаба степен (от 9 степени на котлона приготвих на 3 и половина).


С помощта на голяма чиния или капак на тенджера обърнете пататника,сложете останалото олио и върнете в тигана да се изпече от другата страна за още около 5 минути.
В страха си да не остане суров,го направих в твърде голям диаметър тиган (30 см) и стана доста тъничък,но пак беше страхотен.
Бързо и лесно се приготвя този родопски пататник , а идентичен на него със сходни съставки и продукти са испанската тортия и картофената тортия със сирене.
Всички те са лесни и бързи за приготвяне ,а и доста икономични тъй като са с минимум продукти и Ви препоръчвам да ги опитате.
Може да се поднесе като предястие със сезонна салата.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!














сряда, 11 май 2016 г.

Чабата

Чабата


Чабатата е италиански хляб ,който е специфичен с това ,че има "дупки" като се разреже,поради голямото съдържание на въздух в тестото.

Подходящ е както за сандвичи така и за нарязване на филийки и поднасяне към  друга храна.
Другото специфично при него е,че се прави предварителна закваска наречена биг ,която задължително втасва  24 часа,а в някои рецепти достига и до 72 часа.




Продуктите за чабатата са:



За бига:


140г. брашно
140 мл. хладка вода
1/2 ч.л. суха мая

За основното тесто:



360 г. брашно
1 ч.л. суха мая
10г. сол
1 с.л. зехтин
150 мл. вода
брашно за поръсване
пшеничен грис за поръсване



Приготвяне:


В купа се смесват брашното ,водата и маята за бигата.

леко се разбъркват и се покрива купата с фолио .
Оставих да престои 24 часа и понеже вече е топло направо се утрои затова имайте предвид с големината на купата.
На другия ден смесвате в купа посочените за тестото продукти плюс бигата и замесвате меко гладко тесто.
Оставете да втаса за около час докато удвои обема си.
След като е втасало върху плот с брашно и пшеничен грис разделяте тестото на 6 хлебчета, аз го направих като сложих вече втасалото тесто и без много да го мачкам за да има повече въздух в него само леко с шпатулата за тесто го разделих на  продълговати парчета и хи преместих в тава с пласт хартия за печене.




Отгоре поръсете отново с брашно и грис и покрийте с кърпа за да втасат за още 30 минути.
Във фурната , в която трябва да сложите тава с вода, загрейте на 250 градуса .
След като се загрее фурната намалете градусите на 200 с включен  вентилатор при печенето.
Печете около 20-25 минути или до получаване на хубава златиста коричка.
Охладете върху решетка
Добър Апетит!



рецептата е адаптирана от Бон Апети



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










вторник, 10 май 2016 г.

Ванилов сладолед

Ванилов сладолед





Необходими съставки:

6 яйца
500 мл. течна сладкарска сметана
100г. захар

ванилова есенция /остърганата средна част на една шушулка ванилия



Начин на приготвяне:

Разделете жълтъците от белтъците.
Жълтъците разбийте с миксер заедно със захарта и ванилията, докато се сгъстят и се получи хубав гладък крем.
Сметаната трябва да е леко охладено и също разбийте.
Прибавете я към жълтъците поетапно като разбърквате в една посока с шпатула докато се съединят в една смес.
Белтъците разбийте на сняг и добавете отново разбърквайки в една посока и на части към общата смес.
Разпределете в кутии и оставете да се замрази без да разбърквате за поне 4 часа, а най-добре за една нощ.
Искам да Ви кажа,че тази рецепта е изключително сполучлива и за сега е най-успешната ,която съм правила,защото сладоледа не става на скреж,с много лек и ефирен вкус е и по нищо не отстъпва вкусово на купешкия,който е пълен с всякакви химии.
Рецептата е на шеф Иван Манчев
Сервирах го със солен карамелен сос,а  рецептата за него можете да видите ТУК
!!Ако желаете можете да разбъркате сместа със сладко по Ваш избор,но ще трябва след като приберете сладоледа във фризера след около 2 часа да го разбъркате, за да не остане сладкото на дъното тъй като е по-тежко,а сместа много лека и ефирна, а ако не сложите нищо не се разбърква
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, , а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
















понеделник, 9 май 2016 г.

Класическа лазаня

Класическа лазаня



Необходими продукти:

кори за лазаня
200г. кашкавал

500 г. телешка кайма (правила съм и със смес няма кой знае каква разлика)
400г. доматен сос консервиран или консервирани цели домати,които трябва да пасирате.
1 морков
1 глава лук
Пресен босилек
2-3 скилидки чесън
1 с.л. с връх брашно
1 ч.л. червен пипер
Сол,черен пипер
Стъпка по стъпка как се прави сос "Болонезе" можете да видите ТУК


800 мл. прясно мляко
60г. краве масло
60г. брашно
Сол
Бял пипер
Стъпка по стъпка как се прави сос "Бешамел" можете да видите ТУК



Начин на приготвяне:
Приготвяме първо сосовете като за бешамела разтопяваме маслото,прибавяме брашното и бъркаме енергично,а след като се съединят двете съставки прибавяме на тънка струйка млякото.
Оставяме да закъкри леко и да се сгъсти като внимаваме да не загори.
Отстраняваме от котлона.


Болонезе правим като пасираме доматите заедно с босилека,щипка захар,сол и малко зехтин.
Моркова ,лука и чесъна наситняваме.
Загряваме дълбок тиган с олио или зехтин и ги задушаваме,а след това слагаме каймата.
Хубаво я надребняваме за да стане на "трохи" докато леко се запържи.
Добавяме подправките ,а след това и доматения сос с босилека.
Оставяме да покъкри за 15 минути и започваме да сглобяваме лазанята.


В подходяща тавичка слагаме малко от соса Болонезе,редим корите за лазаня - ползвам такива без варене,а ако си ги направите сами ще е още по-вкусно.
Покриваме ги със сос "Болонезе" ,отгоре слагаме сос "Бешамел" и настъргваме малко кашкавал.


Повтаряме продуктите като завършваме със сосовете и обилно настърган кашкавал.
Печем лазанята в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
Добър Апетит!










Сос "Бешамел"

Сос "Бешамел"



Необходими съставки:

800 мл. прясно мляко
60г. краве масло
60г. брашно
бял пипер
сол





Начин на приготвяне:

Сварете прясното мляко ако не е от кутия разбира се и го оставете настрана.
В подходящ съд разтопете маслото и след това с постоянно бъркане добавете брашното.
Внимавайте да не загори.



След около 10 секунди хубаво като се е усвоило брашното от маслото отново с постоянно бъркане започнете да добавяте прясното мляко.
Бъркайте енергично за да не се получат бучки.
Ако е необходимо коригирайте температурата на котлона и го сложете на по-ниска степен ,защото има опасност да загори.


След като започне леко да бълбука соса и се сгъсти,можете да го махнете от котлона.
Подправете го на вкус.




Използвайте го веднага ,а ако искате да го оставите за по-късно го покрийте с фолио,за да не се образува коричка и го съхранявайте в хладилник.
Този сос има широко приложение и можете да го използвате за приготвянето на макарони на фурна, лазаня, пилешко месо и различни видове зеленчуци.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!















петък, 6 май 2016 г.

Целувчени кошнички с ванилов сладолед и ягоди

Целувчени кошнички с ванилов сладолед и ягоди

У дома обожаваме целувките и често ги приготвям тъй като периодично ми остават поне по 3 белтъка,които събирам в купичка в хладилника и след това правя обикновени целувки или торта "Павлова" например.
Днес реших да изпробвам и нещо различно като целувчени кошнички,които се получиха доста ефектни и затова Ви ги препоръчвам.





Необходими продукти:


5 белтъка
300г. захар
1/4 ч.л. лимонов сок
щипка сол
на върха на ножа сладкарска червена боя
ванилов сладолед с ягоди (рецептата за домашен вижте ТУК)
 ягоди за поднасяне



Начин на приготвяне:

Белтъците е задължително да са поне на ден и преди да започнете да ги разбивате трябва поне за час да ги оставите на стайна температура.
Сложете ги в купа заедно с щипката сол ,лимоновия сок и започнете да разбивате .
Като започне да стават на пухкав крем добавете поетапно захарта и разбивайте до пълното й усвояване и получаването на твърд крем.
Накрая сложете малко червена боя като продължите да разбивате за да се получи леко розов цвят.


Целувченият крем е готов,когато на бъркалките на миксера останат връхчета от крема.
Сложете го в пош и шприцовайте кошничките като започнете от средата и след това просто само по края обикаляте тази средна част за да се получат стени.
Сушете в загрята на 100 градуса фурна с вентилатор или 120 градуса без за около час и 10 минути.
Ето как трябва да изглеждат:



След като се изсушат ги оставете още 10 минути във фурната при отворена врата .
Напълнете ги с ванилов сладолед с ягоди или с пълнеж и плодове по Ваш избор
Допълнително покрих със сметана, а можете да сложите и само сметана и плодове като пълнеж
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 5 май 2016 г.

Ягодово изкушение с чиа

Ягодово изкушение с чиа




Необходими продукти:


1 шепа пресни или замразени ягоди
100 мл. ядково мляко/прясно мляко/ вода
1 ч.л. мед 
2 с.л. чиа
листа мента
(аз имам ягодова мента,която подсилва вкуса на закуската и ако разполагате с такава Ви я препоръчвам)






Приготвяне:


В блендер сложете всички съставки без чиата.
Миксирайте до гладкост.
Ако Ви се стори гъста сместа сложете още течност.
Добавете чиата.
Оставете за около 5 минути леко да набъбнат зрънцата чиа и сервирайте.
Получава се невероятна сутрешна закуска или такава за късния следобед, засища и е идеална добавка към Вашето здравословно меню.
Аз лично си го правя 30 минути след сутрешната тренировка , която правя в 7 часа и ме засища чак до обяд.
Надявам се да Ви хареса!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...