понеделник, 9 май 2016 г.

Сос "Бешамел"

Сос "Бешамел"



Необходими съставки:

800 мл. прясно мляко
60г. краве масло
60г. брашно
бял пипер
сол





Начин на приготвяне:

Сварете прясното мляко ако не е от кутия разбира се и го оставете настрана.
В подходящ съд разтопете маслото и след това с постоянно бъркане добавете брашното.
Внимавайте да не загори.



След около 10 секунди хубаво като се е усвоило брашното от маслото отново с постоянно бъркане започнете да добавяте прясното мляко.
Бъркайте енергично за да не се получат бучки.
Ако е необходимо коригирайте температурата на котлона и го сложете на по-ниска степен ,защото има опасност да загори.


След като започне леко да бълбука соса и се сгъсти,можете да го махнете от котлона.
Подправете го на вкус.




Използвайте го веднага ,а ако искате да го оставите за по-късно го покрийте с фолио,за да не се образува коричка и го съхранявайте в хладилник.
Този сос има широко приложение и можете да го използвате за приготвянето на макарони на фурна, лазаня, пилешко месо и различни видове зеленчуци.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!















петък, 6 май 2016 г.

Целувчени кошнички с ванилов сладолед и ягоди

Целувчени кошнички с ванилов сладолед и ягоди

У дома обожаваме целувките и често ги приготвям тъй като периодично ми остават поне по 3 белтъка,които събирам в купичка в хладилника и след това правя обикновени целувки или торта "Павлова" например.
Днес реших да изпробвам и нещо различно като целувчени кошнички,които се получиха доста ефектни и затова Ви ги препоръчвам.





Необходими продукти:


5 белтъка
300г. захар
1/4 ч.л. лимонов сок
щипка сол
на върха на ножа сладкарска червена боя
ванилов сладолед с ягоди (рецептата за домашен вижте ТУК)
 ягоди за поднасяне



Начин на приготвяне:

Белтъците е задължително да са поне на ден и преди да започнете да ги разбивате трябва поне за час да ги оставите на стайна температура.
Сложете ги в купа заедно с щипката сол ,лимоновия сок и започнете да разбивате .
Като започне да стават на пухкав крем добавете поетапно захарта и разбивайте до пълното й усвояване и получаването на твърд крем.
Накрая сложете малко червена боя като продължите да разбивате за да се получи леко розов цвят.


Целувченият крем е готов,когато на бъркалките на миксера останат връхчета от крема.
Сложете го в пош и шприцовайте кошничките като започнете от средата и след това просто само по края обикаляте тази средна част за да се получат стени.
Сушете в загрята на 100 градуса фурна с вентилатор или 120 градуса без за около час и 10 минути.
Ето как трябва да изглеждат:



След като се изсушат ги оставете още 10 минути във фурната при отворена врата .
Напълнете ги с ванилов сладолед с ягоди или с пълнеж и плодове по Ваш избор
Допълнително покрих със сметана, а можете да сложите и само сметана и плодове като пълнеж
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 5 май 2016 г.

Ягодово изкушение с чиа

Ягодово изкушение с чиа




Необходими продукти:


1 шепа пресни или замразени ягоди
100 мл. ядково мляко/прясно мляко/ вода
1 ч.л. мед 
2 с.л. чиа
листа мента
(аз имам ягодова мента,която подсилва вкуса на закуската и ако разполагате с такава Ви я препоръчвам)






Приготвяне:


В блендер сложете всички съставки без чиата.
Миксирайте до гладкост.
Ако Ви се стори гъста сместа сложете още течност.
Добавете чиата.
Оставете за около 5 минути леко да набъбнат зрънцата чиа и сервирайте.
Получава се невероятна сутрешна закуска или такава за късния следобед, засища и е идеална добавка към Вашето здравословно меню.
Аз лично си го правя 30 минути след сутрешната тренировка , която правя в 7 часа и ме засища чак до обяд.
Надявам се да Ви хареса!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


сряда, 4 май 2016 г.

Домашен млечен продукт

Домашен млечен продукт





Снощи попаднах в една от социалните мрежи на една дама - рускиня Альфия Лукманова
и нейните рецепти,които меко казано са страхотни и много лесни- точно каквито обичам .
Харесах си няколко рецепти и ще започна с тази,която беше озаглавена "Домашно сирене"
Знам,че в сиренето не се слагат яйца и заквасена сметана,които съдържа тази рецепта, затова го нарекох просто домашен млечен продукт.
Веднага го приготвих и мога да отбележа хубавата и лошата страна.
Хубавата е,че става много ама много вкусно,прави се бързо и лесно освен това.
Лошата е,че става малко ,а при мен беше точно 400г.


Ето и необходимите продукти:

1 л. пълномаслено прясно мляко
4 яйца
1 голяма опаковка от 400г. заквасена сметана
1 с.л. сол




Приготвяне:


В подходящ съд сложете млякото и солта.
След като започне леко да ври, дръпнете от котлона и добавете предварително разбитите с миксер заквасена сметана и яйца, разбира се като непрекъснато бъркате.
Върнете на котлона и задължително разбърквайте периодично,докато започне отново да ври.
Веднага дръпнете от котлона.
Ще забележите,че млякото се е пресякло и са се получили отделни парчета в него подобни на извара.



Изсипете цялото съдържание на съда в друг съд с тензух , забържете и оставете да се отцежда 


сиренето една нощ или не по-малко от 6 часа.
Получи се невероятно, аз го направих снощи и тази сутрин закусихме със сандвич с домашно сиренце.
Препоръчвам Ви го горещо!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












вторник, 3 май 2016 г.

Зеленчукова запеканка


Зеленчукова запеканка




Необходими продукти:
1 голям морков
1 голяма тиквичка
2 средни домата
200г. заквасена сметана
4 големи яйца
100-150г. кашкавал
сол,черен пипер

Начин на приготвяне:
С белачка за зеленчуци, режете моркова и тиквичката на тънки ленти.
Завийте ги на "рулце" и ги подредете в намазнена тавичка.


Доматите нарежете на резени и сложете по стените на тавичката.
В купа разбийте яйцата със заквасената сметана (може да замените и с по-гъсто кисело мляко) и настържете кашкавала.


Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Залейте сместа върху зеленчуците и печете в предварително сгорещена фурна на 180 градуса за около 35-40 минути.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













понеделник, 2 май 2016 г.

Карамелен сладкиш с козунак


Карамелен сладкиш с козунак



Продукти:


400г. козунак
1 л. прясно пълномаслено мляко
200г. захар
6 яйца
стафиди накиснати в ром, шоколад или сладко по Ваш избор

за карамела:
1/2 ч.ч. кристална захар





Приготвяне:

Разбийте захарта с яйцата ,а след това добавете и млякото.
Директно в Стоун Ледженд 2 в 1 - тава и тенджера тъй като може да се използва както върху котлон , така и във фурна ,разтопих карамела и след това го разпределих равномерно по цялото дъно.



Нарежете козунака на филийки или го начупете и го разпределете в Стоун Ледженд 2 в 1 - тава и тенджера локум и след това залейте с  млечно -яйчената смес и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна като печете на водна баня както крем-карамела.
Моят козунак беше с локум така ,че добавих само филирани бадеми.
Десертът е готов,когато стане златисто-кафеникъв най-отгоре.
След това охладете много добре и обърнете върху тортена или друга подходяща чиния.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











неделя, 1 май 2016 г.

Печено агнешко с бира в глинен съд

Печено агнешко с бира  в глинен съд



Необходими продукти:

агнешко месо около 2 кг. (предна четвърт използвах)
1 лимон
4-5 клонки мащерка
1 клонка розмарин
6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
2-3 клонки джоджен
сол,черен пипер
200 мл. вода
300 мл. бира
3 моркова
500г. гъби печурки


Приготвяне:

Забъркайте марината от олиото ,сока на лимона, листата от клонките мащерка и розмарин,а джоджена го нарежете на ситно.
Добавете червения пипер,черния пипер и сол. 
Разбъркайте добре и втрийте с ръце маринатата в агнешкото.



Покрийте го с алуминиево фолио и го оставете да се маринова поне 3 часа, а ако оставите една нощ ще е най-добре,тъй като ще стане още по-крехко.
След като е престояло месото в маринатата,в гювеча нарежете морковите и ги поставете на дъното.
Сипете вадата и бирата и сложете агнешкото като излеете цялата марината,която е останала в съда ,в който се е мариновало.
Допълнително сложете свежи подправки като джоджен ,мащерка и розмарин.
Затворете съда и го сложете в студена фурна на 200 градуса, а след като се загрее до тези градуси намалете на 150.
Пекох без вентилатор.
Оставете го за 2 часа, а след това отворете съда и сложете почистените гъби.
Разбира се можете да сложите и дребни пресни картофки,но аз предпочитам да си ги направя отделно(вижте ТУК как).
Оставете още 30 минути.
Отворете съда и запечете месото до златисто т.е. без капак .


Агнешкото става много крехко благодарение на лимоновия сок, с който се е мариновало  и се дели от кокала.
Извадете месото и гъбите, а морковите и останалите съставки от соса сложете в тиган.
Когато заври сместа сложете една супена лъжица с връх брашно , разбъркайте добре да не остане на бучки и оставете още 5 минути.


Пасирайте сместа и подправете допълнително ако е необходимо със сол и черен пипер.
Прецедете ако искате по-фина консистенция и сервирайте заедно с крехкото агнешко.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!















сряда, 27 април 2016 г.

Шоколадово брауни "Орео"


Шоколадово брауни "Орео"





Необходими продукти:

165г. краве масло
2 с.л. брашно
150г. натурален черен шоколад
170г. захар
3 яйца
2 жълтъка
1 пакетче ванилова захар/ 1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. какао - натурално неподсладено
щипка сол
160г. бисквити "Орео"






Приготвяне:

На водна баня разтопяваме маслото заедно с черния шоколад.
Отделно разбиваме яйцата,жълтъците и захарта до получаване на гладък "крем".
Прибавяме яйчената към шоколадовата смес с постоянно бъркане и след това добавяме,брашното, ваниловата захар, щипката сол,какаото и 100 г. от бисквитите леко натрошени, а аз лично ги направих на трохи с блендера за да се поемат от цялата смес.
Разбъркваме още веднъж за да се усвоят всички продукти и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка с хартия за печене,за по-лесно изваждане след избичане.
Подреждаме останалата част от бисквитите върху сместа и печем в предварително загрята на 200 градуса (180+вентилатор) за около 25-30 минути като преди да извадим проверим с клечка .Оставяме десертът да се охлади върху решетна, нарязваме на квадрати и поднасяме.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...