събота, 19 март 2016 г.

Козунак без месене


Козунак без месене


от това тесто можете лесно да направите и кифлички


Необходими продукти:


600 г. брашно
250 мл. прясно мляко
2 яйца (голям размер)
100 г. краве масло + 10 мл. олио
175г. захар
1 пак. суха мая или 1/2 кубче свежа
кората от един лимон
по желание можете да добавите локум, сладко, сушени плодове

1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване

Начин на приготвяне:


Затоплете на слаб огън маслото със захарта и млякото ( аз го направих в микровълновата), но не трябва да завира, а да стане дотолкова топло, че да се разтопи захарта.


След като се охлади леко добавяме яйцата и олиото и разбиваме добре.
Тази процедура я направих в миксера с приставката за леки теста.




Към вече добре споената смес добавете брашното, маята ,щипката сол и кората от лимона.
Оставете на средна скорост докато се получи гъсто,лепкаво тесто.
Тази гъстота на тестото търсим : 




Ако не използвате миксер и  шпатула ще Ви свърши добра работа.
Така трябва да изглежда вече готовото тесто:





Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете да втаса тестото до удвояване на обема.
Аз загрявам фурната на 50 градуса и като достигне тази температура я изключвам и слагам тестото да втаса на топло. 




Така става бързо и няма нужда с часове да се чака предвид времето все още навън.
След като е втасало вече със силиконова шпатула го нагъваме няколко пъти, то спада ,но това е нормално и отново го покриваме във фолио.



Този път го оставяме в хладилника за една нощ.
Хубаво е цялата процедура да си я направите вечерта.


На следващия ден е втасало и е добило прекрасен вид и вече с намазнени ръце го слагаме на плот , разделяме тестото на части (работи се много лесно със студеното тесто и не лепне толкова, защото на го оставяйте да се затопли на стайна температура, а веднага работете с него) ако ще оформяме някак , тук е мястото ако ще слагате локум, сладко ,ядки или други добавки по желание да го направите.
Преместете вече оформения козунак в тавичка с хартия за печене и оставете да втаса до удвояване на обема си.
Аз използвах 
Стоун Ледженд 2 в 1 -тава и тенджера
,която е с дебело дъно и незалепващо покритие ,а като сложих козунака затворих със СтоунЛедженд капак за фурна
тъй като по този начин много бързо втасват тестените изделия и както виждате даже се изгуби и формата на козунака.



След като е втасал го намажете с разбития жълтък размит с прясно мляко и посипете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса или 160+ вентилатор до суха клечка.
Първите 5 минути пекох с СтоунЛедженд капак за фурна
 след това го премахнах , като по този начин циркулира горещият въздух и печивата бухват двойно повече и стават по- въздушни.



Можете да оформите и кифлички ,които стават невероятни и съм показала на най-горната снимка.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


рецептата е адаптирана от ТУК























четвъртък, 17 март 2016 г.

Експресен крем-карамел



Експресен крем-карамел 


Това е най-експресният крем-карамел,който някога съм приготвяла, просто защото го направих в микровълновата печка. Стана точно за 4 минути.




Ето и как го приготвих:

За 6 стандартни огнеупорни купички за крем карамел са Ви нужни:

за карамела:

6 с.л. захар
6 с.л. вода 


За крема:

4 яйца
8 с.л. захар
2 ванилийки
500 мл. прясно мляко




Начин на приготвяне:


Сложете във всяка купичка по 1 с.л. захар и по 1 с.л. вода.
Сложете ги в микровълновата на средна мощност като ги наглеждате за да не потъмнее прекалено много карамела и съответно да не загорчи.
Отне ми около 6 минути,но все пак зависи от това,колко е мощна МВ.
През това време разбийте млякото, захарта,яйцата и ванилийките на пухкав крем.
След като се е получил карамела, оставете да се охлади за около 10 мин. или докато се втвърди леко и разпределете сместа равномерно в купичките.
Сложете на средна мощност , като през минута отваряте МВ (микровълновата) за да не започне да ври крема и да се пресече т.е. да стане на шупли.
Ако Ви е по-нова МВ сложете на средна температура или коригирайте според това просто да не заври.





Моята МВ е от доста години  , 700 W e изглежда така усилването и намаляването на мощността .




При мен това стана за 4 минути.
Готови са ,когато кремчетата добият плътна консистенция т.е. след като ги разклатите леко трябва да трептят,тогава са готови да се охладят, а след това пъхнете в хладилника за 30-тина минути.
Обърнете върху подходяща чинийки и се насладете.
Да Ви е сладко!

рецептата е адаптирана от ТУК




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Шницели от кайма


Шницели от кайма





Необходими продукти:

1 кг кайма смес 
1 яйце (за каймата)
подправки по Ваш вкус (чубрица, черен пипер, може и някаква подправка за кайма)
галета за овалване
яйца за паниране



Начин на приготвяне:

Смесете каймата с подправките и яйцето.
Уверете се, че каймата е от хубаво месо, а ако разполагате с домашно такова, ще е най-добре.
Вземете от каймата, хубаво я разплескайте като я направите в продълговата форма ,но много тънко ,защото при пърженето се надува от соковете в месото и може да остане сурово отвътре.
Оваляйте в галета и като приключите с оформянето на цялото количество кайма, подредете шницелите в тавичка или друг подходящ съд и оставете в хладилника да стегне за 30 минути.





След като са се охладили, оваляйте в разбити яйца (ползвах 3 бр. за килограм кайма) и изпържете в умерено загрята мазнина.
Внимавайте да не е силно сгорещена,защото рискувате да изгорят навън и да останат сурови от вътре.
Сложете готовите шницели върху хартия за да попие излишната мазнина и поднесете с подходяща гарнитура.

Това са най-вкусните шницели,които съм приготвяла и Ви ги препоръчвам с две ръце :)
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










неделя, 13 март 2016 г.

Бутерки с яйце и сирене

Бутерки с яйце и сирене





Необходими продукти:

400г. бутертесто
(1 опаковка)

2 големи яйца
 около 150 г. сирене
2-3 стръка пресен лук
няколко стръка пресен магданоз

черен пипер



Начин на приготвяне:



Оставете за час да се отпусне бутертестото.
Въпрос на вкус е как ще си го отрежете за да сложите плънката, аз избрах да го направя на квадрати и с дебелина от сантиметър да направя борд,който прехвърлям левия от дясната страна, а десния от лявата както съм показала на снимката.
Плънката правим като разбием яйцата, натрошим сиренето и добавим нарязаните на ситно зеления лук и магданоза.



Подправяме с прясно смлян черен пипер.
Разпределяме плънката равномерно на всички бутерки и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути или до готовност.
Поднасяме веднага.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







четвъртък, 10 март 2016 г.

За любителите на палачинки и катми

За любителите на палачинки и катми




Ако и Вие като мен и моето семейство сте любители на палачинките и катмите със сладки и солени плънки, то тази публикация се надявам да Ви хареса.
Тук събирам любимите ми рецепти за тези популярни закуски и ще се радвам ако си харесате поне една от тях.



"Дантелени" плачинки

рецептата можете да видите ТУК











Мини палачинки с пълнеж от сладко







Американски палачинки
рецептата вижте ТУК







Палачинки







Руски палачинки с вряща вода 

рецептата ТУК







Дебеланки със сирене









Палачинки с брашно от лимец








Панирани палачинки







Магданозени бохчи с кълцано месо и заквасена сметана








Катми









Запечени рулца от катми








сряда, 9 март 2016 г.

Пиле лютика

Пиле лютика




Необходими продукти:

1 цяло пиле
2 големи глави лук
5-6 скилидки чесън
10 изпечени червени пиперки
400г.  консервирани белени домати 
1/2 ч.л. червен пипер
сол
 2-3 стръка прясна мащерка
растително олио
ситно нарязан магданоз


Начин на приготвяне:



Сварете пилето, а след това го порционирайте, разбира се можете и да използвате само части от него като например бутчета, гърди или крила.
Нарежете на ситно лука и скилидките чесън и ги задушете в сгорещена мазнина.



След като станат прозрачни, добавете и нарязаните да дребно домати заедно със сока им.
Посолете и подправете със червения пипер.
Добавете и печените пиперки нарязани на едро.
Оставете да покъкри на тих огън за 5 минути, добавете пилешкото месо и стръкчетата мащерка и оставете за още 5 минути под капак.
Готовото ястие поднесете топло поръсено обилно със ситно нарязан магданоз ( който аз забравих да сложа за снимката :( )
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 7 март 2016 г.

Козунак

Козунак





Необходими продукти:

3 яйца (делим на едното жълтъка за намазване)

130 мл. топло мляко
160г. захар
 кората на един лимон
130 г. разтопено масло 
1 пак. суха мая (7г.) или 1/2 кубче свежа мая
Брашно колкото поеме за средно меко тесто (при мен беше около 600г.)


по желание можете да добавите локум, сушени плодове или сладко





Начин на приготвяне:


Замесете от посочените продукти тесто и го оставете да втаса докато удвои обема си.
След като това стане прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и офрмете по желание.
Разбира се, ако желаете да добавите сушени плодове или сладко сега е моментът при оформянето.
Отново оставете да втаса в подходяща тавичка с пласт хартия за печене и за всеки случай намазнете и набрашнете,защото тестото е доста "тежко".
Разбийте жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и намажете козунака.



Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна (или на 160+ вентилатор) до готовност.
Ако забележите, че е доста изпечен отгоре , а от вътре е все още суров , покрийте с алуминиево фолио и доизпечете.


След като е готов и все още топъл направете захарен сироп от захар и вода 1:1 , намажете козунака с него и поръсете обилно със захар.
Да Ви е сладко!

Източник на рецептата  Sonia Danova



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!














неделя, 6 март 2016 г.

Тутманик


Тутманик





Необходими продукти:


300 мл. топло мляко
3 яйца 
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
25г. жива мая ( 1 пак. суха мая)
180г. масло / свинска мас (за намазване)
около 400г. сирене
брашно до средно меко тесто или около 3 1/2 ч.ч. 





Начин на приготвяне:



В част от топлото мляко сложете захарта, маята и чаена лъжичка брашно.
Разбъркайте и оставете да маята да шупне за около 5 минути.
Пресейте брашното и направете кладенче в него, сипете маята и останалите продукти като отделяме на едното яйце жълтъка за да намажем тутманика преди печене.
Замесете средно меко тесто, сложете го в купа и го покрийте или с фолио за свежо съхранение или с кърпа и го оставете да втаса до удвояване на обема си.
След като втаса, го разточете в правоъгълна форма с дебелина около сантиметър, намазнете го обилно с маслото , поръсете сиренето и навийте на руло.
Аз го нарязах на триъгълници и така го наредих в намазнена тава, но можете да си го оформите както си пожелаете.
Оставете отново да втаса като покриете тавата и като си удвои обема намажете с разбития жълтък разреден с 2 с.л. прясно мляко.
Печете в предварително сгорещена фурна на 200 градуса или на 180+ вентилатор.
Добър Апетит!

източник на рецептата : Titi Atanasova




Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...