четвъртък, 3 март 2016 г.

Ябълков щрудел с домашни кори

Ябълков щрудел с домашни кори





Необходими продукти за тестото:

2 яйца (средни по размер)
240 мл. вода със стайна температура или съвсем леко затоплена
600г. брашно
1 с.л. олио
1 с.. оцет

100 мл. олио за почиване на тестото




Необходими продукти за плънката:

150 г. разтошено масло
4 ябълки по възможност сладки
1 чаша смлени орехови ядки
1 ч.л. канела на прах
1 ч.ч. захар



Пудра захар за поръсване





Начин на приготвяне:



Замесете меко тесто и го разделете на 3 части.
В тавичка сложете половината олио, след това 3-те топки тесто, леко сплескани и отгоре намажете обилно с останалото олио.
Покрийте с кърпа  и оставете да почина за 30 минути. 


През това време измийте, обелете и настържете ябълките на ситно ренде, добавете към тях захарта и разбъркайте.
Оставете в ситна цедка или друг подходящ съд за да се отдели водата,която захарта ще извлече от ябълките за около 20 минути.
След като са се изцедили добре добавете още захар ако е необходимо , канелата и смлените орехови ядки.
Върху памучна кърпа разтеглете с ръце едната топка тесто като се опитайте да го направите възможно най-тънко (метода е подобен като на дърпаната баница), след това изрежете краищата където е останало по-дебело тесто, хубаво намазнете с разтопеното масло и разпределете плънката от ябълки.


С помощта на кърпата навийте разтеглената кора на руло , после го навийте като охлюв и сложете в намазнена тавичка, в която ще печем щрудела.
Така процедирайте и с останалите 2 части тесто.
След като сте оформили щрудела, го намазнете и отгоре  с масло и печете до златисто в предварително загрята на 200 градуса фурна.
След като е изпечен, покрийте с кърпа и оставете да се охлади за 10 минути.
Поръсете обилно с пудра захар, а по желание поднесете и с топка сметанов сладолед.
Да Ви е сладко!




Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!















неделя, 28 февруари 2016 г.

Картофена салата с пушена скумрия

Картофена салата с пушена скумрия




Необходими продукти:

1 пушена скумрия около 250-270 грама
5 средни картофа
1 връзка зелен лук
3-4 с.л. майоназа
черен пипер 





Начин на приготвяне:


Сварете картофите в подсолена вода като предварително само ги измиете добре.

След това ги обелете и ги нарежете на не много едри кубчета.

Сложете ги в купа и към тях добавете ситно нарязания пресен лук, рибата, но само месестата част,защото кожата е много солена и майонезата.
Майонезата си я приготвих у дома и не съм добавила сол, отново заради рибата.
Рецептата за майонезата вижте ТУК.
Разбъркайте добре и поднесете веднага.
Можете да използвате салатата и като предястие и като основно ,защото е много засищаща.

Добър Апетит!


рецептата е адаптирана от maggi.bg

Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Испанска тортия

Испанска тортия





Необходими продукти:

5 средни картофа или около килограм
1 средна глава лук
7 яйца от големия размер
сол,черен пипер




Начин на приготвяне:

Обелете и измийте картофите.
Нарежете ги на много тънки шайби.
Нарежете и лука на тънки полумесеци.
Използвах тиган с диаметър 30 см.
Сложете олио и го сгорещете на умерена температура.
След това задушете лука, а след него сложете и картофите.
Става доста количество,но не се безпокойте ще "слегнат" като се задушат.
Бъркайте периодично и внимателно докато станат прозрачни картофите (след около 10 мин.)
През това време разбийте яйцата със сол и черен пипер, а аз добавих и магданоз за свежест.
Изсипете задушените лук и картофи в купата с разбитите яйца, разбъркайте добре и върнете сместа в тигана.


След като по края забележите ,че яйцата са побелели, а в средата е останало съвсем малко течно, обърнете като си помогнете с чиния или с капак на тенджера.
Признавам си докато набера смелост да обърна тъй като си става тежичко цялото количество, леко ми загоря от едната страна ,но не беше фатално.
Върнете в тигана и оставете да се изпече и от другата страна.
Ще забележите колко приятна форма придобива самата тортия.
Поднесете веднага с подходяща гарнитура, а по желание и със сос.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










сряда, 24 февруари 2016 г.

Разядка с лютеница

Разядка с лютеница





Необходими съставки:

3 твърдо сварени яйца
около 150 г. сирене
зеленийки каквито предпочитате - магданоз, пресен зелен лук


Начин на приготвяне:


Намачкайте с вилица яйцата и сиренето или ги настържете на ситно ренде , добавете наситнените зеленийки и накрая лютеницата.
Разбъркайте всичко много добре и поднесете.
Бързо,лесно и вкусно и много подходящо за моментите,когато Ви се иска просто да си намажете нещо и да похапнете като междинна закуска.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 23 февруари 2016 г.

Хлебчета "гъсенички"

Хлебчета "гъсенички"




Необходими съставки:

300 мл. топло прясно мляко
2 с.л. с връх кисело мляко 
1 с.л. сол
1 с.л. захар
550г. бяло брашно - пресято
7 г. суха мая за хляб (1/2 кубче прясна)
5 с.л. олио




Начин на приготвяне:


Пресейте брашното и направете в него кладенче.
В топлото мляко сложете маята заедно със захарта, разбъркайте и оставете да шупне и след като това стане сипете в кладенчето и прибавете и останалите продукти.
Замесете меко тесто и оставете да втаса до удвяване на обема си.
Разбира се можете да замесите и в домашната хлебопекарна на функция "тесто" и тя ще свърши цялата работа по замесване и втасване.
След като е втасало тестото го разделете на две и всяка част разделете на 5 еднакви части от по 100 грама. 


Направете на топки и ги сложете в тава с хартия за печене като ги наредите една след друга.
По същия начин направете и другата част от тестото и така ще получим 2 гъсенички от по 5 хлебчета или общо 10 мини земелки.
Оставете да починат на топло още за около 30 минути и разрежете по дължината с остър нож.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор или на 200 без вентилатор до получаване на златист цвят.
След като са готови завийте тавата с памучна кърпа и оставете за 15 минути да омекнат допълнително.
Хлебчетата са с невероятен вкус и остават много меки и за следващия ден.
Добър Апетит!



рецептата видях от ТУК


Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







понеделник, 22 февруари 2016 г.

Виненки


Виненки




Необходими продукти:


1 ч,ч, вино (използвайте бяло,защото от червеното се оцветява тестото)
1/2 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. разтопена свинска мас
1/2 ч.ч. захар 
брашно колкото поеме до меко  тесто





Начин на приготвяне:

Шупнете в киселото мляко содата, а след това добавете и останалите продукти и замесете меко тесто.
Разточете го на тънък пласт и по ширината сложете сладко , завийте на руло 2 пъти, отрежете и нарежете на еднакви рулца.
От един лист ми се получиха 4 рула, а като обща бройка около 40 бр.




Подредете в тава с лист хартия за печене и печете на 180 градуса (160+вентилатор) до златисто.
Оставете леко да се охладят и като омекнат ги оваляйте едно по едно в пудра захар, подредете ги в подходяща чиния,поднос или кутия с капак ако няма да консумирате веднага и отново поръсете обилно с пудра захар.
Тази рецепта е от бабиния тефтер и ми е много ценна и ще се радвам ако Ви допадне!
Да Ви е сладко!


Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Пилешки пуканки

Пилешки пуканки




Необходими продукти:

2 бр. пилешки гърди 

1 голямо яйце
галета (аз използвах галета панко паприка)
сол,черен пипер





Начин на приготвяне:


Изтънете пилешките гърди с помощта на чукче и нарежете всяка на квадратчета от около 2 см.  ширина. 
Необходимо е да са еднакви на големина и дебелина за да се изпекат за еднакво време.
Разбийте яйцето и сложте пилешките кубчета вътре.
Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Ако не разполагате с китайската галета панко ( продават я в Лидл с всякакви подправки в нея) , сложете в обикновената галета, сол,черен пипер,червен пипер и ситно нарязан магданоз, който може и да е сушен.



Оваляйте всяко късче от пилешкото в галетата и подредете върху плоска тава с ласт хартия за печене.
Изпечете в предварително загрята на 200 градуса (180+ вентилатор) до готовност.
Всъщност пилешките пуканки са минимизирани пилешки хапки, които след изпичане наистина наподобяват пуканки и са много приятни на вкус, остават сочни и не изсъхват.
Избрах да поднеса с млечно-чеснов сос и свежа салата.
Това са от онези 30-минутни ястия,които са подходящи за през натоварените работни дни и въпреки това невероятно вкусни и лесни за направа.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 






събота, 20 февруари 2016 г.

Мини палачинки с пълнеж от сладко

Мини палачинки с пълнеж от сладко



Тези палачинки всъщност са мини вариант на американските и са невероятно вкусни и определено могат да влязат в списъка с предпочитани закуски.









Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. прясно мляко
60г. разтопено масло
1 пакетче (10г.) бакпулвер
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
2 яйца (голям размер)

сладко по желание ( най-добре конфитюр или ако е с цели плодове го направете с гладка консистенция в блендер или пасатор), може и течен шоколад
пудра захар





Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки до получаване на гъсто тесто.
Уверете се, че съставките са добре усвоени и не са се образували "топчета" от брашното и затова можете да използвате миксер или друг подходящ уред.


Загрейте добре плосък тиган или тиган за палачинки и изсипете малък черпак от сместа за да се  получи с диаметър не повече от 10 см. , а по възможност образувайте хубав кръг.
След като на палачинката започнат да се образуват балончета, с чаена лъжичка сложете в средната й част сладко или шоколад,
Отгоре сложете колкото да покриете още малко от сместа за палачинки , но много внимавайте да не стане много дебел слой,защото ще останат в средата сурови.





Оставете още няколко секунди и обърнете и печете на готовност.
Много е важно да се пекат на умерена температура за да не изгорят.
Поднесете обилно поръсени с пудра захар или гарнирайте по желание.
Да Ви е сладко!



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...