сряда, 2 септември 2015 г.

Черноморски скариди с масло и бяло вино


Черноморски скариди с масло и бяло вино



Необходими продукти:

300г. почистени морски скариди
50г. масло
50мл. бяло вино
сока на 1/2 лимон
сол


 

 

 
Начин на приготвяне:

Изключително бързо се приготвят тези скаридки ,но първо трябва да ги почистите от твърдата им обвивка,крачетата ,които са като пипалца и главите.



Разтопете маслото в тигана, сложете скаридите, посолете леко и поръсете с прясно изцеден лимонов сок.
Разбъркайте и добавете бялото вино.
Оставете няколко минути докато се изпари алкохола от виното и скаридките получат лек загар,но не прекалявайте, защото стават жилави.
Сервирайте веднага с резен лимон.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


вторник, 1 септември 2015 г.

Магданозено песто

Магданозено песто









Необходими продукти:

1 голяма връзка магданоз
1 скилидка чесън ако обичате сложете и 2
около 30-35 мл. зехтин
една шепа кашу/орехи
сол










Начин на приготвяне:

В блендер сложете само листата без стеблата на магданоза, скилидката чесън и кашуто или орехите.






Посолете.
Докато се наситняват продуктите налейте на тънка струйка зехтина до получаване на гладка каша.





Ако не сте любители на известното песто "Дженовезе" то това определено ще Ви хареса!
Използвам магданозеното песто за овкусяване на паста,но може да се използва и за салати или зеленчукови ястия.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Хрупкави картофи "Соте"


Хрупкави картофи "Соте"








Необходими продукти:

5 средни картофа
1/2 връзка копър

3 скилидки чесън /може и чесън на прах/
50-60г. масло/ зехтин
1 с.л. галета разбъркана с  1 с.л. универсална подправка тип вегета
сол
черен пипер








Начин на приготвяне:


Измийте и сварете картофите в подсолена вода.
Следете да не се преварят,защото после ще загубят цялостта си.
След това сложете в студена вода да изстинат.
Обелете ги и ги нарежете на едри парчета.
Сгорещете тиган с незалепващо покритие аз използвам тигана Стоун Ледженд тъй като е с дебело дъно,бързо се сгорещява и благодарение на това картофките стават с уникална коричка .
Сложете маслото леко да се сгорещи.



 


Пресовайте скилидките чесън и ги задушете леко,колкото да се ароматизира мазнината.
Прибавете картофите и разбъркайте внимателно, а понеже тигана Стоун Ледженд е с извити стени много лесно ги разбърках с подхвърляне като така и запазиха цялостта си .
Поръсете с микса от галетата и универсалната подправка равномерно и отново разбъркайте . 
Като хванат лек загар подправете със сол и черен пипер и добавете ситно нарязания копър.
Сервирайте веднага!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 31 август 2015 г.

Пилешка кавърма


Пилешка кавърма







Необходими продукти:

500г. пилешко месо
400г, гъби
2 големи глави лук
300г. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
черен пипер,сол
1 ч.л. чубрица
1 с.л. с връх брашно








Начин на приготвяне:

Сварете пилешкото месо в литър вода.
Като се свари го накъсайте и прецедете бульона, който се е получил.
Нарежете лука на полумесеци и го задушете в малко мазнина докато омекне .
Ако използвате пресни гъби ги нарежете и ги добавете да се задушат към лука,ако използвате мариновани можете и в края да ги сложите.
Добавете брашното и разбъркайте.
Сложете доматеното пюре, разбъркайте и налейте пилешкия бульон.
Разбъркайте докато се сгъсти соса.
Сложете пилешкото месо, червения пипер и останалите подправки.
Оставете да къкри на бавен огън за 20 -25 минути.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



 

 
 

неделя, 30 август 2015 г.

Босилек



Босилек




Босилекът е силно благоуханно растение,чиито листа се използват като подправка за най-различни видове ястия.
Той се е превърнал в една от най-разпознаваемите билки в света,откакто сос Песто става широко популярен.
Босилекът е богат на калций, желязо,витамин К както и витамин А, магнезий,калий и манган.
Разбира се той е незаменима подправка в редица  ястия от италианската кухня.
Използва се и за подправяне на различни видове меса, а с него се правят и най-различни сосове и маринати като разбира се най-известният сос е сос Песто както споменахме.
Много добре си подхожда с говеждо и дивечово месо и прекрасно се допълва с картофени и зелеви ястия.
Пресният босилек се използва за овкусяване на ястия с риба и яйца,а с него се прави  и вкусната салата "Капрезе".
Без него италианската кухня нямаше да бъде същата.
Аз лично предпочитам да го използвам свеж и също съм си го засадила в саксия и си имам под ръка свежи листенца от това благоуханно растение винаги, когато ми потрябва.
Обожавам да го прибавям в сосовете за спагети,като любимия ми е "Болонезе" , а също така си консервирам и сос за спагети за зимата,като той е неизменна част от съставките в него.
Както и другите билки и подправки,които имам засадени у дома и босилека подрязвам периодично и изсушавам за чай през зимата,който преборва и най-упорития бронхит.
Ако все пак нямате у дома свеж босилек,а си купувате, съхранявайте в хладилник като го обвиете  в пласт кухненска хартия и така ще издържи по-дълго.

Сушени домати в зехтин и подправки


Сушени  домати в зехтин и подправки





Продуктите ,които използвах са:

2 кг. домати сорт "Рома" 
1,250мл. зехтин екстра върджин
химамайска сол
черен пипер на зърна
12-15 скилидки чесън
дафинов лист
каперси
прясна мащерка
пресен риган 



Начин на приготвяне:

На първо място Ви съветвам да използвате хубави месести домати за консервиране и най-добрите за мен са сорт "Рома".



Представляват не много големи ,но продълговати на форма .
Измийте ги и ги разрежете по дължина на две,а после на още две.
Подредете ги върху плоска тава с хартия за печене, посолете ги и ги полейте с малко зехтин или олио.
Сушенето е в зависимост от това,колко вода съдържат.
При мен отне 6 часа.




Суших ги във фурна с включен вентилатор тъй като тавите бяха две и на 100 градуса.
След като се сбръчкат и леко краищата им започнат да хващат коричка са готови.




Остават леко мазнички  от мазнината, с която сте ги полели преди печене.
Сега вече Ви трябват сухи бурканчета,които се затварят плътно.
Сложете подправките,които обичате.
Аз заложих на дафинов лист, хиламайска сол,пипер на зърна,скилидки чеън и по няколко зрънца каперси.
Сложих и по клонка мащерка и риган. 
Тях Ви съветвам да ги махнете след няколко дни,тъй като ще са овкусили олиото/зехтина , а и много бързо започват да загниват.
Сложете най-отдолу по един дафинов лист 1-2 скилидки чесън,няколко каперси ,които придават лека киселинност, хималайска сол ползвах аз,но сложете каквато желаете , 2-3 зрънца черен пипер и наредете доматите.




Така редувайте докато напълните бурканчето.
На мен ми излязоха две бурканчета, едното от 250г. другото от 500г.
Напълнете със зехтин или олио ,затворете добре и съхранявайте в хладилник.
Овкусената мазнина е идеална за салати и всякакви други предястия ,а с доматите можете да си приготвите фокача, пици или песто "Росо" или каквото пожелаете, вариантите са много.
До 6 месеца четох,че могат да се съхраняват в хладилник.
Това е!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Омлет на фурна


Омлет на фурна с кашкавалена коричка







Необходими продукти:


1 малка червена пиперка или 1/2 голяма
1 малка зелена пиперка или 1/2 голяма
1/2 глава лук със среден размер
2-3 стръка магданоз
150г. шунка или друг колбас по желание нарязан на кубчета
100г. кашкавал настърган на едро ренде
8 големи яйца
1/3 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. зехтин
сол,черен пипер







Начин на приготвяне:

Нарежете пиперките и лука на кубчета.
Магданоза наситнете.
Сложете в малка тавичка аз използвах правоъгълна 20 на 5 см. разбъркайте зеленчуците заедно с шунката и магданоза .




 

 

 

 
Поръсете с настъргания кашкавал.
В купа разбийте яйцата със зехтина или олиото и прясното мляко.
Подправете със сол и черен пипер.
Излейте в тавичката и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 22-25 мин. или докато се изпече напълно като трябва да тествате с клечка в средата,защото там се изпича последно , а коричката ,която се получава от кашкавала е просто неустоима.







Аз поднесох с филийка соден хляб от лимец.
Това е една много засищаща закуска, а може да се използва и като основно в забързаните делнични дни
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

събота, 29 август 2015 г.

Соден хляб от лимец


Соден хляб от лимец








Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко 
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. оцет
2 големи яйца
3 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин/олио

сусам за поръсване





 

 

Начин на приготвяне:

В купа сложете киселото мляко , аз използвах от големите опаковки по 500г. и с масленост 3,6% и добавете содата и оцета.
Не само ,че шупва,но и започва да бълбука ,което не трябва да Ви притеснява.
Сложете към тях яйцата и зехтина , разбъркайте и сложете солта и брашното от лимец.
Лично аз взех зърна и си ги смелих в приставката на кухненския робот за подправки, защото четох,че най-добре е да се прави хляб с прясно смляно брашно,но ако не разполагате с такава купете готово смляно.
Трябва да Ви се получи гъста лепкава смес.
Пресипете я в подходяща форма за печене, предварително намазнена и набрашнена за да не залепне хляба и печете около 45 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса или 180 градуса с вентилатор.








По желание можете да поръсите хляба преди да изпечете със суров сусам.
Като е готово хлебчето оставете да се охлади върху решетка.
Много вкусен и пръхкав хляб се получава и никак не е сух,затова е и много вкусен.
Опитайте и му се насладете!
Добър Апетит!



рецептата е взаимствана от ТУК



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...