Най-търсени за последните 7 дни
Да си направим ядково мляко у дома !
Необходими продукти: 100г. сурови ядки кашу / бадеми300 мл. студена вода
Начин на приготвяне:
За да си приготвите това вкусно и много здравословно мляко от ядки, Ви е необходим мощен блендер или кухненски робот и най-добре е да използвате кръстосаните ножове , казвам Ви го от опит.Сложете кашу или бадеми каквото предпочетете .Тези два вида ядки сами по себе си са мазни и правят хубаво мляко със страхотен вкус.Ако използвате бадеми, то е хубаво преди това да ги накиснете,за да отделите кафявата им кожа.Всъщност съм чела.че е добре са се оставят ядките преди да се смелят на мляко да се накиснат във вода за няколко часа, защото така по-лесно освобождават всички здравословни елементи като масла и витамини при блендирането.Сложете ядките в блендера или каната за шейк както аз в случая ,залейте ги с водата и разбивайте в зависимост от това колко мощен е моторът на машинката,която използвате.На мен ми беше необходимо около минута.Ще забележите колко бързо става водата снежно бяла, а от ядките остават само дребни частички.
Ако решите прецедете частичките, а ако желаете ги оставете, те не се усещат особено ако използвате млякото за смутита и всякакви подобни здравословни напитки.Аз обожавам да си правя смути с ядково мляко и фъстъчено масло.Ето,че си направихме здравословно мляко в домашни условия и с минимални усилия с какво ще го комбинирате зависи изцяло от Вас!Наздраве!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Постни мъфини
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захара
1 ч.ч. студена вода
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
6 с.л. растително олио/зехтин
4 с.л. натурално какао
1 с.л. оцет
2 ванилии
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното,содата,солта и какаото.
Направете кладенче и прибавете и течните съставки заедно със захарта и ванилийките.
Разбийте с миксер до гладка смес.
Намаслете и набрашнете форми за мъфини/кексчета и сложете сместа в тях като трябва да оставите по един пръст празно място т.е. не пълнете до горе.
Ако искате да сложите някакъв пълнеж ,сложете една пълна супена лъжица от сместа, 1 ч.л. сладко или както в случая аз съм сложила домашно направено фъстъчено масло и после отново сложете пълна супена лъжица от сместа за мъфини.
Моите формички са двойно по-големи по стандартните ,затова ми се получиха 6 бр. ,но ако използвате стандартните гнезда,ще получите 12 бр.
Трябва да си призная,че аз доста ги напълних и чак тогава сложих фстъченото масло и не отиде в средата на кексчето и затова обяснявам за да не правите моята грешка ,а да сложите сладкото след първата ,а не след втората супена лъжица от сместа.
Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор (както аз) или на 180 градуса без вентилатор до суха клечка
Оставете да се охладят на решетка и поръсете с пудра захар.
Да Ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от прекрасния блог на Нели Йонева, за което й благодаря,защото станаха невероятно сочни,въпреки че са без мляко,масло и яйца,а са напълно постни.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Домашно фъстъчено масло
Трябва да си призная,че рядко купувам фъстъчено масло, а е толкова здравословно и подходящо за всякакви десерти , но винаги като се зачета в етикетите на опаковката виждам,че не е никак натурално и затова реших да разровя за рецепта,която лесно може да се направи в домашни условия.
Ето и на каква се спрях и необходимите съставки за нея са:
200г. сурови фъстъци
3 с.л. разтопено краве масло с висока масленост
(може да Ви е нужно и малко повече,но сложете толкова,колкото да услесните работата на машинката,в която го разбивате, а ако спазвате режим като не консумирате животински продукти ,сложете зехтин,пак става изпробвала съм)
1 ч.л. сол/1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Изпечете фъстъците в тавичка на умерена фурна, аз ползвах функция "турбо грил" на 150 градуса и ми отне около 15-18 мин., но ако нямате такава изпечете на 180 градуса до готовност.
Оставете да се охладят и сега идва досадната част - махането на люспите им.
Трябва да се почистят добре, а след това поставете в кухненски робот или блендер и смелете заедно с разтопеното масло и сол ако използвате така за похапване , а ако ползвате за десерти или просто за закуска на филийка, както аз за постни мъфини- добавете мед.
Дали ще направите на гладка смес или ще оставите малки парченца от фъстъците Вие решавате
Това е!
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Яхния с пиле и гъби
Необходими продукти:
500г. пилешко месо
2 глави лук
500г, дребни гъби
200г. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол,черен пипер
растително олио
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо режем на късчета ,като се стремим да са еднакви по големина.
Аз използвам пилешко филе.
Лука режема на тънки полумесеци .
Сгорещяваме олиото в тигана и задушаваме лука .
Като омекне добавяме и пилешкото месо и бъркаме докато побелее т.е. се запечата от всякъде.
Слагаме брашното, разбъркваме добре и слагаме доматеното пюре.
Слагаме и гъбите.
Можете да използвате както стерилизирани, така и пресни като ако са пресни трябва да са леко сварени.
Разбъркваме отново и оставяме за минута ,а чак след това наливаме 500мл. вода, като ако искате да е по-гъста можете да намалите количеството й.
Подправяме с червения ,черния пипер и солта.
Оставяме да къкри на бавен огън докато месото е напълно сготвено.
Поднасяме топло!
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Пълнен патладжан с кашкавалена коричка
Необходими продукти:
2 средно големи патладжана
500г. телешка кайма / смес
1 червена пиперка
1 глава кромид лук
1 морков
1 домат
150г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
сол на вкус
зехтин/растително олио
Начин на приготвяне:
Първо трябва да измием добре патладжаните , разрязваме ги на две по дължина и издълбаваме с лъжица средата им.
Средната месеста част нарязваме на кубчета .
Посоляваме получилите се лодки и ги обръщаме с издълбаната част надолу върху тава или някакъв друг съд,който сме поставили под наклон за да се изтече по-бързо и лесно горчивата вода,която съдържат.
Средната част също осоляваме и поставяме в цедка или гевгир също да отдели горчивата вода поне за час.
През това време нарязваме на ситно моркова,лука и пиперката.
Сгорещяваме мазнина в подходящ съд и ги задушаваме заедно с месестата част на патладжана,която нарязахме на кубчета.
След като станат "стъклени" прибавяме каймата.
Раздробяваме я на "трохи" и като се позапече подправяме с подправките.
По желание може да сложите и 1 с.л. Вегета или подправка за кайма.
Опитайте сместа и ако е нужно посолете допълнително,но имайте предвид, че ще сложим по-късно и кашкавал,който също е доста солен.
Напълнете патладжанените лодки ,като преди това ги набучете с вилица от долната страна
за да се изпекат равномерно.
Разположете ги в тава с пласт хартия за печене.
Първоначално ги пекох на 200 градуса само на долен реотан за около 30 мин. .тъй като се опасявах,че патладжаните няма да се изпекат, а самата плънка вече е готова и не исках да прегори, а след като видях,че са омекнали включих на горен и долен за още 20 мин.
След това извадих , обилно поръсих с настърган кашкавал и по два резена пресен домат и върнах във фурната до получаване на златиста коричка.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Домашна лютеница
Необходими продукти:
5кг. печени червени пиперки тип капия
2 кг. печен патладжан
3 кг. домати
2 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Изпечените пиперки и патладжан обелваме от кожата и на пиперките премахваме до колкото е възможно семенцата.
Доматите смиламе в кухненски робот или машинка за мелене и слагаме в дълбока тенджера.
Мелим и патладжана и пиперките и ги прибавяме към доматите.
Слагаме подправките ,олиото и захарта и оставяме на умерен огън да се свари и сгъсти сместа.
Аз слагам всичко на веднъж ,но ако желаете първо сгъстете доматите и след това добавете останалите продукти, просто на мен ми е по-лесно така .
На мен ми отне около 2,5 часа за да се сгъсти и добие консистенция на лютеница.
Понеже исках да е с възможно най-гладка смес с ръчния пасатор пасирах до желаната консистенция.
Изсипете горещата лютеница в сухи стерилизирани бурканчета ,затворете добре и обърнете с капаците надолу.
От горещата смес веднага "дръпват" капачките и се вакуумират, но ако имате някакви притеснения относно това, дали са добре вакуумирани ,заварете за 15 минути.
Това е!
Вече си имаме страхотна лютеничка за студените зимни дни !
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Бързо ястие с пилешко на тиган
Това ястие си го измислих като бях на нисковъглехидратна диета .
Съдържа много фибри и е прекрасно за моментите,когато готвим с подръчни продукти и на бързо.
Можете да използвате всякакви зеленчуци, дори и замразени, а аз често си замразявам лятото в торбички за зимните дни,когато те не са в сезон .
Ето какво използвах:
1 бр. пилешко филе
2 моркова
гъби1 червена пиперка тип капия
1 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин
За маринатата на пилешкото използвах:
2 с.л. светъл соев сос
2 с.л. горчица
1 с.л. мед
2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Хубаво е пилешкото да се маринова поне 30 мин., защото колкото повече стои,толкова по-крехко става то и затова и именно този процес отнема най-дълго време.
Смесете меда,соевия сос и горчицата и сложете към тях скилидките чесън,които са само смачкани.
Искаме единствено аромата им.
Нарежете на тънки ивички (жулиени) пилешкото и го прибавете към сместа за мариноване.
Разбъркайте добре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник както уточнихме поне за 30 минути.
След като са минали извадете от хладилника.
В дълбок тиган сложете зехтина, загрейте добре и прибавете пилешкото месо, като изваждаме само месото без остатъците от маринатата.
Запържваме до побеляване на месото, буквално става за 3 минути,но пробвайте и като се уверите ,че е сготвено сложете в чиния.
Придобива много приятен кафеникав цвят от соевия сос, а аромата ,който се разнася от него е повече от прекрасен.
В същата мазнина и остатъчните овкусени сокове от пилешкото прибавете всички зеленчуци,предварително нарязани.
Задушете ги за около 2 минути като разбърквате постоянно и добавете соевия сос.
Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави ,но в никакъв случай сурови.
Едва тогава прибавяме и пилешкото месо и разбъркваме няколко пъти енергично за да се смесят всички продукти.!!! Ако не мариновате пилешкото,а го задушите само в зехтина също се получава много вкусно , а и тази рецепта е подходяща за протеинов ден на 90-дневната диета.
Поднесете веднага!
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Консервиран сос за паста и спагети
У дома обожаваме паста и спагети и си ги хапваме редовно, но най са ни любими със сос "Болонезе".
Преди две години изпробвах този метод на консервиране на сос просто ей така,защото имах доста домати и се оказа,че е много добро попадение от моя страна, а ако не сложите босилек в него ще получите страхотна основа за вкусни яхнии,каквито всеки похапва през студените зимни дни.
Необходими продукти:
5 кг. домати
5 средни моркова
2 шепи листа на босилек
3 глави лук
1 малка главичка чесън
1 ч.ч. олио/зехтин
1с.л. сол
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Измиваме добре доматите ,нарязваме ги на едро за по-лесна обработка и ги смиламе в кухненски робот или чопър.
Прехвърляме в по-голям съд ,в който ще ги варим, в случая използвах голяма тенджера и така докато се свърши цялото количество.
В последната партида домати за смилане сложих и чесъна и босилека за да се смелят и те на ситно.
Понеже не се получава особено като пюре, а има и доста едри частици от доматите, минавам отново сместа с ръчен пасатор,за да се получи по-фина и гладка доматената основа.
Морковите и лука накълцваме на ситно отново в робота.
Задушаваме ги в олиото/зехтина и ги прибавяме към тенджерата с доматената основа,която поставяме на котлона на средна температура да се вари.
Отначало се "разпенва" доста, затова бъдете наоколо,за да не изври и да изцапа навсякъде.
След като водата от доматите се изпари остава на "мазнина" отгоре и по-това можете да познаете,че вече е готов соса за разпределяне в буркани.
Бурканите трябва да са стерилизирани и сухи.
Наливаме от соса ,затваряме много добре с винтовите капаци и ги обръщаме с капаците надолу, за да може горещата течност да "дръпне" въздуха.
Ако все пак Ви притеснява,че не са плътно затворени ги стерилизирайте за 10-15 мин,
Този сос е напълно готов буквално да се излее от буркана в тигана към каймата за страхотните спагети "Болонезе".
От тази доза с тези пропорции на продукти ми се получиха 7 буркана от 680г. т.е. с тази големина,която виждате.