понеделник, 24 август 2015 г.

Ядково мляко


Да си направим ядково мляко у дома !





Необходими продукти:
 
100г. сурови ядки  кашу / бадеми
300 мл. студена вода







Начин на приготвяне:

За да си приготвите това вкусно и много здравословно мляко от ядки, Ви е необходим мощен блендер или кухненски робот и най-добре е да използвате кръстосаните ножове , казвам Ви го от опит.
Сложете кашу или бадеми каквото предпочетете .
Тези два вида ядки сами по себе си са мазни и правят хубаво мляко със страхотен вкус.
Ако използвате бадеми, то е хубаво преди това да ги накиснете,за да отделите кафявата им кожа.
Всъщност съм чела.че е добре са се оставят ядките преди да се смелят на мляко да се накиснат във вода за няколко часа, защото така по-лесно освобождават всички здравословни елементи като масла и витамини при блендирането.
Сложете ядките в блендера или каната за шейк както аз в случая ,залейте ги с водата и разбивайте в зависимост от това колко мощен е моторът на машинката,която използвате.
На мен ми беше необходимо около минута.
Ще забележите колко бързо става водата снежно бяла, а от ядките остават само дребни частички.





 

 

Ако решите прецедете частичките, а ако желаете ги оставете, те не се усещат особено ако използвате млякото за смутита и всякакви подобни здравословни напитки.
Аз обожавам да си правя смути с ядково мляко и фъстъчено масло.
Ето,че си направихме здравословно мляко в домашни условия и с минимални усилия с какво ще го комбинирате зависи изцяло от Вас!
Наздраве!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 23 август 2015 г.

Постни мъфини


Постни мъфини 







Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захара
1 ч.ч. студена вода
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
6 с.л. растително олио/зехтин
4 с.л. натурално какао
1 с.л. оцет
2 ванилии

пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Пресейте брашното,содата,солта и какаото.
Направете кладенче и прибавете и течните съставки заедно със захарта и  ванилийките.
Разбийте с миксер до гладка смес.
Намаслете и набрашнете форми за мъфини/кексчета и сложете сместа в тях като трябва да оставите по един пръст празно място т.е. не пълнете до горе.
Ако искате да сложите някакъв пълнеж ,сложете една пълна супена лъжица от сместа, 1 ч.л. сладко или както в случая аз съм сложила домашно направено фъстъчено масло и после отново сложете пълна супена лъжица от сместа за мъфини.
Моите формички са двойно по-големи по стандартните ,затова ми се получиха 6 бр. ,но ако използвате стандартните гнезда,ще получите 12 бр.





Трябва да си призная,че аз доста ги напълних и чак тогава сложих фстъченото масло и не отиде в средата на кексчето и затова обяснявам за да не правите моята грешка ,а да  сложите сладкото след първата ,а не след втората супена лъжица от сместа.





Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор (както аз) или на 180 градуса без вентилатор до суха клечка
Оставете да се охладят на решетка и поръсете с пудра захар.
Да Ви е сладко!


Рецептата е адаптирана от прекрасния блог на Нели Йонева, за което й благодаря,защото станаха невероятно сочни,въпреки че са без мляко,масло и яйца,а са напълно постни.



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

 

 

Домашно фъстъчено масло


Домашно фъстъчено масло



Трябва да си призная,че рядко купувам фъстъчено масло, а е толкова здравословно и подходящо за всякакви десерти , но винаги като се зачета в етикетите на опаковката виждам,че не е никак натурално и затова реших да разровя за рецепта,която лесно може да се направи в домашни условия.







Ето и на каква се спрях и необходимите съставки за нея са:

200г. сурови фъстъци
3 с.л. разтопено краве масло с висока масленост

(може да Ви е нужно и малко повече,но сложете толкова,колкото да услесните  работата на машинката,в която го разбивате, а ако спазвате режим като не консумирате животински продукти ,сложете зехтин,пак става изпробвала съм)
1 ч.л. сол/1 с.л. мед 





 


Начин на приготвяне:


Изпечете фъстъците в тавичка на умерена фурна, аз ползвах функция "турбо грил" на 150 градуса и ми отне около 15-18 мин., но ако нямате такава изпечете на 180 градуса до готовност.
Оставете да се охладят и сега идва досадната част - махането на люспите им.
Трябва да се почистят добре, а след това поставете в кухненски робот или блендер и смелете заедно с разтопеното масло и сол ако използвате така за похапване , а ако ползвате за десерти или просто за закуска на филийка, както аз за постни мъфини- добавете мед.
Дали ще направите на гладка смес или ще оставите малки парченца от фъстъците Вие решавате
Това е!
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






събота, 22 август 2015 г.

Яхния с пиле и гъби

Яхния с пиле и гъби





Необходими продукти:

500г. пилешко месо 
2 глави лук
500г, дребни гъби
200г. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол,черен пипер
растително олио




Начин на приготвяне:

Пилешкото месо режем на късчета ,като се стремим да са еднакви по големина.
Аз използвам пилешко филе.
Лука режема на тънки полумесеци .
Сгорещяваме олиото в тигана и задушаваме лука .
Като омекне добавяме и пилешкото месо и бъркаме докато побелее т.е. се запечата от всякъде.
Слагаме брашното, разбъркваме добре и слагаме доматеното пюре.
Слагаме и гъбите.
Можете да използвате както стерилизирани, така и пресни като ако са пресни трябва да са леко сварени.
Разбъркваме отново и оставяме за минута ,а чак след това наливаме 500мл. вода, като ако искате да е по-гъста можете да намалите количеството й.






Подправяме с червения ,черния пипер и солта.
Оставяме да къкри на бавен огън докато месото е напълно сготвено.
Поднасяме топло!
Добър Апетит!






Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



 



петък, 21 август 2015 г.

Пълнен патладжан с кашкавалена коричка


Пълнен патладжан с кашкавалена коричка










Необходими продукти:

2 средно големи патладжана
500г. телешка кайма / смес
1 червена пиперка
1 глава кромид лук
1 морков
1 домат
150г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
сол на вкус
зехтин/растително олио






Начин на приготвяне:

Първо трябва да измием добре патладжаните , разрязваме ги на две по дължина и издълбаваме с лъжица средата им.
Средната месеста част нарязваме на кубчета .
Посоляваме получилите се лодки и ги обръщаме с издълбаната част надолу върху тава или някакъв друг съд,който сме поставили под наклон за да се изтече по-бързо и лесно горчивата вода,която съдържат.
Средната част също осоляваме и поставяме в цедка или гевгир също да отдели горчивата вода поне за час.
През това време нарязваме на ситно моркова,лука и пиперката.
Сгорещяваме мазнина в подходящ съд и ги задушаваме заедно с месестата част на патладжана,която нарязахме на кубчета.
След като станат "стъклени" прибавяме каймата.
Раздробяваме я на "трохи" и като се позапече подправяме с подправките.
По желание може да сложите и 1 с.л. Вегета или подправка за кайма.
Опитайте сместа и ако е нужно посолете допълнително,но имайте предвид, че ще сложим по-късно и кашкавал,който също е доста солен.
Напълнете патладжанените лодки ,като преди това ги набучете с вилица от долната страна
за да се изпекат равномерно.





Разположете ги в тава с пласт хартия за печене.
Първоначално ги пекох на 200 градуса само на долен реотан за около 30 мин. .тъй като се опасявах,че патладжаните няма да се изпекат, а самата плънка вече е готова и не исках да прегори, а след като видях,че са омекнали включих на горен и долен за още 20 мин.
След това извадих , обилно поръсих с настърган кашкавал и по два резена пресен домат и върнах във фурната до получаване на златиста коричка.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 



 




четвъртък, 20 август 2015 г.

Студен чай праскова

Студен чай праскова - домашно производство









Необходими продукти:

3 добре узрели праскови / нектарини 
4 пакетчета зелен или черен чай
5-6 с.л. мед
свежа мента

Нутрибулет








Начин на приготвяне:

Сложете в тенджерка 2 л вода.
Като кипне сложете пакетчетата чай и запарете 3-5 мин. или според указанието на опаковката на чая ,който използвате.
Поставете в голямата чаша на Нутрибулет нектарините /прасковите и допълнете до чертичката където пише max с черен чай , затворете с кръстатото острие и миксирайте.

Ако използвате като мен  Нутрибулет ще се смелят толкова фино, че няма да има нужда да го прецеждате ако не обичате едри частици.
Ще се получи пяна от силното завихряне,но не се притеснявайте тя ще изчезне.

Докато е още по-топъл чая махнете пакетчетата и сложете меда за да може да се разтвори напълно.
Ако желаете сложете и сок на един лимон.
Разбъркайте  с миксираната смес и оставете да се охлади.



 


Прелейте в кана с много лед и поднесете с по стръкче прясна мента във всяка чаша.
Като любител на студения чай праскова на една известна марка ,която го предлага гарантирам,че вкуса на тази домашна напитка е идентичен ,но без изкуствени подсладители и аромати.
Опитайте!
Наздраве!


източник: supichka.com



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



понеделник, 17 август 2015 г.

Домашна лютеница


Домашна лютеница









Необходими продукти:

5кг. печени червени пиперки тип капия
2 кг. печен патладжан
3 кг. домати
2 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер









Начин на приготвяне:

Изпечените пиперки и патладжан обелваме от кожата и на пиперките премахваме до колкото е възможно семенцата.
Доматите смиламе в кухненски робот или машинка за мелене и слагаме в дълбока тенджера.
Мелим и патладжана и пиперките и ги прибавяме към доматите.
Слагаме подправките ,олиото и захарта и оставяме на умерен огън да се свари и  сгъсти сместа.
Аз слагам всичко на веднъж ,но ако желаете първо сгъстете доматите и след това добавете останалите продукти, просто на мен ми е по-лесно така .
На мен ми отне около 2,5 часа за да се сгъсти и добие консистенция на лютеница.
Понеже исках да е с възможно най-гладка смес с ръчния пасатор пасирах до желаната консистенция.








Изсипете горещата лютеница в сухи стерилизирани бурканчета ,затворете добре и обърнете с капаците надолу.







От горещата смес веднага "дръпват" капачките и се вакуумират, но ако имате някакви притеснения относно това, дали са добре вакуумирани ,заварете за 15 минути.
Това е!
Вече си имаме страхотна лютеничка за студените зимни дни !
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





 
 

неделя, 16 август 2015 г.

Бързо ястие с пилешко на тиган


Бързо ястие с пилешко на тиган


Това ястие си го измислих като бях на нисковъглехидратна диета . 
Съдържа много фибри и е прекрасно за моментите,когато готвим с подръчни продукти и на бързо.
Можете да използвате всякакви зеленчуци, дори и замразени, а аз често си замразявам лятото в торбички за зимните дни,когато те не са в сезон .





Ето какво използвах:

1 бр. пилешко филе
2 моркова

гъби1 червена пиперка тип капия 
1 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин


За маринатата на пилешкото използвах:


2 с.л. светъл соев сос
2 с.л. горчица 
1 с.л. мед
2 скилидки чесън

 



Начин на приготвяне:

Хубаво е пилешкото да се маринова поне 30 мин., защото колкото повече стои,толкова по-крехко става то и затова и именно този процес отнема най-дълго време.
Смесете меда,соевия сос и горчицата и сложете към тях скилидките чесън,които са само смачкани. 
Искаме единствено аромата им.
Нарежете на тънки ивички (жулиени) пилешкото и го прибавете към сместа за мариноване.
Разбъркайте добре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник както уточнихме поне за 30 минути.







След като са минали извадете от хладилника.
В дълбок тиган сложете зехтина, загрейте добре и прибавете пилешкото месо, като изваждаме само месото без остатъците от маринатата. 
Запържваме до побеляване на месото, буквално става за 3 минути,но пробвайте и като се уверите ,че е сготвено сложете в чиния.
Придобива много приятен кафеникав цвят от соевия сос, а аромата ,който се разнася от него е повече от прекрасен.
В същата мазнина и остатъчните овкусени сокове от пилешкото прибавете всички зеленчуци,предварително нарязани.
Задушете ги за около 2 минути като разбърквате постоянно и добавете соевия сос.
Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави ,но в никакъв случай сурови.
Едва тогава прибавяме и пилешкото месо и разбъркваме няколко пъти енергично за да се смесят всички продукти.!!! Ако не мариновате пилешкото,а го задушите само в зехтина също се получава много вкусно , а и тази рецепта е подходяща за протеинов ден на 90-дневната диета.
Поднесете веднага!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


събота, 15 август 2015 г.

Консервиран сос за паста и спагети

Консервиран сос за паста и спагети



У дома обожаваме паста и спагети и си ги хапваме редовно, но най са ни любими със сос "Болонезе".
Преди две години изпробвах този метод на консервиране на сос просто ей така,защото имах доста домати и се оказа,че е много добро попадение от моя страна, а ако не сложите босилек в него ще получите страхотна основа за вкусни яхнии,каквито всеки похапва през студените зимни дни.






Необходими продукти:

5 кг. домати
5 средни моркова
2 шепи листа на босилек
3 глави лук
1 малка главичка чесън
1 ч.ч. олио/зехтин
1с.л. сол
1 ч.л. захар





Начин на приготвяне:


Измиваме добре доматите ,нарязваме ги на едро за по-лесна обработка и ги смиламе в кухненски робот или чопър.
Прехвърляме в по-голям съд ,в който ще ги варим, в случая използвах голяма тенджера и така докато се свърши цялото количество.
В последната партида домати за смилане сложих и чесъна и босилека за да се смелят и те на ситно.
Понеже не се получава особено като пюре, а има и доста едри частици от доматите, минавам отново сместа с ръчен пасатор,за да се получи по-фина и гладка доматената основа.
Морковите и лука  накълцваме на ситно отново в робота.








Задушаваме ги в олиото/зехтина и ги прибавяме към тенджерата с доматената основа,която поставяме на котлона на средна температура да се вари.
Отначало се "разпенва" доста, затова бъдете наоколо,за да не изври и да изцапа навсякъде.
След като водата от доматите се изпари остава на "мазнина" отгоре и по-това можете да познаете,че вече е готов соса за разпределяне в буркани.







Бурканите трябва да са стерилизирани и сухи.
Наливаме от соса ,затваряме много добре с винтовите капаци и ги обръщаме с капаците надолу, за да може горещата течност да "дръпне" въздуха.







Ако все пак Ви притеснява,че не са плътно затворени ги стерилизирайте за 10-15 мин,
Този сос е напълно готов буквално да се излее от буркана в тигана към каймата за страхотните спагети "Болонезе".
От тази доза с тези пропорции на продукти ми се получиха 7 буркана от 680г. т.е. с тази големина,която виждате.







 

петък, 14 август 2015 г.

Ирландски соден хляб

Ирландски соден хляб




Необходими продукти:

4ч.ч. брашно
2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. сода за хляб



Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното заедно със содата и солта.
Към него прибавяме киселото мляко и забъркваме с вилица грубо тесто.
След това доомесваме с още малко брашно върху гладка повърхност или кухненски плот.
Образувалата се топка тесто слагаме върху тава покрита с пласт хартия за печене и правим няколко разреза с остър нож .
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 мин.
Охлаждаме върху решетка и разрязваме.
Добър Апетит!

източник на рецептата: Yoli

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...