вторник, 4 август 2015 г.

Бързи понички с глазура

Бързи понички с глазура






За глазурата:

1 1/2 ч.ч. пудра захар
4 с.л. прясно пълномаслено мляко
2 ч.л. ванилов вкстракт /ванилия

За сместа за поничките:

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно пълномаслено мляко
1/4 ч.ч. разтопено масло
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 голямо яйце
4 1/2 ч.л. бапулвер ( около пакетче и половина )




Начин на приготвяне:

Първо приготвяме глазурата като смесваме всички посочени продукти и разбъркваме до гладка консистенция.
Покрийте съда , в който сте я направили с прозрачно фолио и оставете настрани докато приготвите поничките.
В дълбок съд разбийте яйцето с прясното мляко и към тях добавете маслото,захрта, солта и пресятото брашно с бакпулвер.
Трябва да получите лепкаво тесто.
Загрейте в дълбок съд олио на умерена температура и  с помощта на чаена лъжичка загребвайте от сместа и пускайте в горещата мазнина.
Непременно трябва да е умерена температурата за не останат сурови по средата.
Отцедете върху домакинска хартия и оставете върху решетка.
Залейте с глазурата и сервирайте
Да Ви е сладко!

източник на рецептата: justataste.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Пипер с яйца

Пипер с яйца

 



Необходими продукти:

10 бр. печен белен пипер
5 бр. яйца (от големия размер)
олио
сол,черен пипер



Начин на приготвяне:

Почистваме пипера от дръжките и семките и го нарязваме на кубчета или по-дребни парчета.
В тиган слагаме мазнина и го запържваме.
След това прибавяме яйцата ,леко разбити предварително и бъркаме.
Подправяме със сол и черен пипер и сервираме веднага.
Това е една много стара и простичка за изпълнение рецепта отново от бабините гозбички и отново мой вкусен спомен от детството
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Пилешка супа със спанак и ориз

Пилешка супа със спанак и ориз





Необходими продукти:

1 голямо пилешко цяло бутче
около 200г. спанак
1/4 ч.ч. ориз (суров)
200г. кисело мляко
сол,черен пипер



 

 

 

Начин на приготвяне:

В тенджера наливаме 2 л. вода.
Слагаме бутчето и го сваряваме.
След като е сварено остава около 1,5 л. бульон,който ще използваме за основа на супата.
Прецеждаме го.
Измиваме спанака и го нарязваме на дребно.
Задушаваме го в малко мазнина.
Наливаме бульона и като заври слагаме ориза,които предварително сме почистили от натрошените зрънца.
Оставяме да къкри на умерена температура.
Добавяме и пилешкото месо,което сме накъсали на дребни парчета.
Подправяме със сол и черен пипер.
След като се охлади леко супата, застройваме с киселото мляко,което леко сме разбили предварително с част от бульона.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


понеделник, 3 август 2015 г.

Бамя на фурна


Бамя на фурна



Необходими продукти:

500г. бамя
1 голям домат
1 голям лук
1 среден морков
3 малки картофа
1 ч.ч. вода
сол,олио, черен пипер
клонка мащерка



Начин на приготвяне:

Почистваме бамята от дръжките и я измиваме добре.
Лука, моркова и картофите нарязваме на едро.
Домата настъргваме.
В тенджерка слагаме олиото и задушаваме всички зеленчуци заедно с клончето мащерка.
Добавяме домата и слагаме капака за около 7-8 минути. като внимаваме да не загорвят продуктите.
Наливаме водата и отново оставяме под капак този път за около 15 мин.
Подправяме със сол и черен пипер, а ако желаете добавете и супена лъжица универсална подправка или вегета.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Изсипваме зеленчуците в тавичка и печем до получаване на загар по тях и течността в тавичката намалее на половина.
Разбира се може да използвате и глинен съд,но аз направих малка доза тъй като е много горещо навън и не ни се хапва особено много и нямаше смисъл само да покрия дъното му със зеленчуците.
Обожавам бамя и обожавам да правя ястия в глинен съд или на фурна с нея.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 2 август 2015 г.

Крема сирене от кисело мляко


Крема сирене от кисело мляко








Необходими продукти:

4 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сол
12 капки мая за сирене
Подправки по избор





Начин на приготвяне:

В купа сложете цедка и върху нея 2 пласта тензух.
Сложете киселото мляко размесено със солта и маята върху цедката с тензух.
Ще забележите ,че веднага започва да тече на струйка от суроватката.
Ако ползвате домашно кисело мляко ще е най-добре, но тъй като аз не разполагам с такова ползвах купешко с 3,6% масленост.
Оставете така като загърнете тензуха върху млякото за да се получи като калъпче и "забравяме" за него за 24 часа като го съхраняваме в хладилник.




След ден имаме страхотно крема сирене от кисело мляко ,което можете да размесите с всякакви подправки по Ваш избор и да си намажете върху филия домашно приготвен хляб - като е домашно-да е домашно. 






Ще забележите, че се реже на парчета точно като домашно приготвено сирене.

Получаваме страхотен вкус, натурален и без химии.
Това е!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 








събота, 1 август 2015 г.

Галет с праскови

Галет с праскови





Необходими продукти за тестото:

190 грама брашно
45г. захар
1/4 ч.л. сол
115г. студено масло
1/4 ч.ч. студена вода 
1 яйце
Захар за поръсване върху тестото
  


За пълнежа:

5 малки праскови
2 с.л. захар
1 с.л. ванилов екстракт или ванилия на прах


Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете на парчета прасковите.
Поставете ги в дълбок съд и ги поръсете със захарта и ваниловия екстракт.
разбъркайте и оставете в хладилник.



Смесете сухите съставки за масленото тесто /без яйцето / , аз използвах кухненски робот,но ако нямате ги сложете в дълбок съд, в който ще Ви е удобно да замесите тестото.
Прибавете маслото. 
Претривайте през ръцете докато стане на трохи и цялото масло се усвои.
Сложете студената вода.
Трябва да получите топка маслено тесто ,но ако Ви се стори,че е сухо добавете още 2 с.л. студена вода.



Ако използвате някакъв тип машинарийка за замесването му, ще Ви отнеме по-малко от минута целия този процес.
Завийте готовото тесто  в прозрачно фолио и сложете в хладилник поне за час.
Аз оставих за близо два часа.
Разточете го върху набрашнена повърхност  до дебелина около сантиметър. 
Разрежете кръг с диаметър 26 см. аз ползвах дъното на тортена форма с този диаметър.
Сложете и прасковите като не слагате сиропа ,който се е отделил след престоя им в хладилника.




Загърнете тестото около плодовия пълнеж и намажете с разбитото яйце.
Ако има сироп отделен от прасковите го  сложете върху тях за да не изсъхнат при печенето.
Поръсете със захарта.





Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 до 35 мин. или до получаване на леко кафеникав цвят.
Оставете да се охади за 10 мин. и поднесете
Добър Апетит!

източник на рецептата: sallysbakingaddiction.com


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





четвъртък, 30 юли 2015 г.

Ориз с домати

Ориз с домати






Необходими продукти:

2 средни домата
1 малка глава лук
1 ч.ч./ 220г.  сварен ориз
сол, черен пипер
листенца джоджен
щипка захар
растително олио 




Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно главата лук,а доматите настържете или смелете в блендер или чопър, но не пасирайте за да останат парченца домат.
В тенджерка или друг подходящ съд сгорещете олиото на умерена температура и задушете лука.
Добавете след това и смлените домати заедно с щипка захар за убиване на киселинността им .
Оставете отново на умерена температура докато изври водата от доматите.
Вече може да сложим и ориза.
(Ако Ви притеснява варенето на ориз вижте моят метод за приготвянето му ТУК)
Разбъркайте внимателно и подправете със сол и черен пипер, а може да добавите и малко чубрица или ситно нарязан джоджен.
Поднесете с листенца пресен джоджен.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



Ориз със зеленчуци на тиган


Ориз със зеленчуци на тиган







Необходими продукти:

1 среден морков
150г. гъби
100г. грах
1 малка глава лук
220г. или една чаша сварен ориз
соев сос
олио/зехтин
магданоз

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган сложете 2-3 с.л. олио или зехтин ,запържете на тънко нарязаните лук, морков и гъби докато леко омекнат.
Прибавете и замразения грах и поръсете с около чаена лъжичка соев сос.
Разбъркайте.
След като и той се задуши ,добавете и сварения бял ориз.
Ако имате проблем с варенето на ориз вижте метода ,по който го приготвям, и който остава на зрънца ТУК.
Разбъркайте внимателно и добавете още соев сос на вкус.
Поръсете със ситно нарязан магданоз

Поднесете веднага!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



сряда, 29 юли 2015 г.

Как да си сварим пухкав ориз,който си остава на зрънца?

Как да си сварим пухкав ориз,който си остава на зрънца?


Обожавам ориз и често приготвям във всякакви варианти,но много исках да намеря точният метод за сваряването на ориза. 

Да, ще си кажете "какво пък толкова, слагаш ориз във вода и това е" , но не е точно така, защото се получава по-скоро кашав, от колкото хубав делящ се на зрънца ориз.
Могат да се приготвят много и различни ястия с добре сварен ориз като на мен са ми любими: ориз с гъби и маслини, ориз с гъби, пържен ориз с пилешко и зеленчуци или пържен ориз със зеленчуци.
Случайно попаднах на тази рецепта и съм много доволна от резултата, надявам се и Вие да сте доволни.


Необходими продукти:


1 ч.ч. ориз

3 ч.ч. вода ( пилешки бульон)
1 с.л. с връх масло
сол

 


 





Начин на приготвяне:

Използвайте винаги качествен ориз.
Ако не е дългозърнест или бланширан, а бял или бисерен е необходимо да го измиете под течаща вода докато му се отмие нишестето, в противен случай ще стане на каша.
Сложете ориза заедно с вода и маслото в тенджерка или друг подходящ съд.

Посолете.



Затворете с капак и оставете да заври.

Като заври намалете на ниска температура ( аз от 9 степени котлон оставих на 2) и оставете както е захлупена тенджерката за 12 мин. 
След като минат минутите изключете и оставете на котлона още за 15 мин. без да отваряте капака,
Трябва да получите това набъбване:



Разбъркайте и направете с него каквато вкусотия си пожелаете.

Това е! 
Добър Апетит!


източник: Annabel Langbein



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



Pesto Rosso

Pesto Rosso

Ако погледнете в интернет, ще намерите поне 10 вариации на тази паста- с маслини , класическо песто  "Дженовезе" с пармезан, с добавка от свежи домати или доматено пюре освен сушените, с бадеми или други ядки ,но като ,че ли тази рецепта най се доближава до моя вкус.

Затова, ако решите я опитайте и съм сигурна,че ще Ви хареса.







Необходими продукти:

 100-150 г. сушени домати
майорана една щипка сушена
 мащерка една щипка сушена
риган 1/4 ч.л. сушен
една голяма клонка босилек
2 скилидки чесън ( ако не обичате чесън добавете само една просто за аромат)
зехтин около 80 мл.
ако желаете добавете и 2-3 черни едри маслини

ако е необходимо сол



Начин на приготвяне:

Доматите накисваме в топла вода за да набъбнат за около 10-15 мин. те си показват кога са готови и отцеждаме.
Ако използвате домати, които са в сос с аромати и зехтин направо сложете от там.
Добавете билките и зехтина и скилидките чесън.
Пробвайте на вкус за солеността и ако се налага добавете сол.
Пасирайте като използвате блендер, кухненски робот или пасатор до хомогенна смес .
Не става особено гладко ,все пак си е паста.
Съхранявайте пастата в затворен буркан в хладилник до 4 дни.
Тази паста може да се използва и за намазване на меса преди изпичане, а също така и за добавка към всякакъв вид спагети и макарони.
Аз лично си направих хлебче с маслини и добавих в разрезите му от тази паста и стана нещо невероятно като резултат.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...