Най-търсени за последните 7 дни
Конфитюр от кайсии
Необходими продукти:
2 кг. кайсии (почистен плод)
2 кг. захар
1 ч.л. лимонена киселина.
Начин на приготвяне:
Измийте и отстранете от кайсиите костилките.
Нарежете ги на парчета и ги сложете в подходящ съд.
Аз лично използвам тенджера, в която ще ги варя.
Посипете захарта върху тях.
Понеже са кисел плод слагам 1:1 захар и плод, но ако желаете сложете по-малко.
Оставете за 24 часа в хладилник.
На другия ден ще забележите,че са си пуснали сладка вода като сироп.
Сложете на котлона на умерена температура и варете, докато съдържанието стане 1/2 от първоначалното количество.
Аз познавам след като плода започне да се разпада.
Ето така изглеждаше:
Пасирайте до гладка смес или ако желаете парченца направяте само няколко оборота с пасатора.
Върнете на котлона.
Оставете за още 10 мин. като сложите лимомената киселина.
На 1 кг слага, 1/2 ч.л. от нея.
Внимавайте да не стане много гъсто сладкото, защото като изстине става още по-гъсто.
В добре измити буркани с винтови капаци изсипете горещия конфитюр, затегнете добре капака и обърнете с капака надолу.
От горещата смес се вакуумират и нямат нужда от заваряване.
Оставете така,докато изстинат.
Ако някой буркан избие капака, просто подгрейте отново количеството и преместете в друг буркан.
Това е!
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Дзадзики
Дзадзики е гръцка салата.
Прави се от кисело мляко (обикновено овче или козе),краставици, чесън ,сол, зехтин, понякога и лимонов сок, мента, магданоз или копър.
Сервира се студена и докато в Гърция и Турция тя е по-скоро предястие или гарнитура, на други места се сервира придружавана с хляб.
Добавя се и към дюнери.
В България е позната като "сух таратор" или "Снежанка", а в Ирак се прави от гъсто мляко, краставица ,мента или копър и се поднася с накълцани ядки за украса.
източник на информацията: Уикипедия
Необходими продукти:
1 средна краставица
2-3 скилидки чесън
5 с.л. цедено кисело мляко
сол,бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелваме краставицата и я нарязваме на кубчета.
Подправете със сол и бял пипер и разбъркайте.
Добавете и млякото.
Отново разбъркайте добре.
Охладете преди сервиране.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Топеница ( или салата от печен пипер с чесън ,но с мнооого марината за топене от олио и оцет както едно време)
Необходими продукти:
5 големи червени пиперки
5-6 скилидки чесън (ако обичате може и повече)
1/4 връзка магданоз
сол,олио,оцет
Начин на приготвяне:
Изпечете пиперките и ги сложете в затворен съд да се задушат и подкожат.
Така се улеснява обелването на кожата .
Обелете и почистете пиперките от семките.
Аз лично не ги мия за да остане този опушен вкус след изпичането, но ако Ви притеснява,че са останали по 1-2 семки от вътрешността им ги измийте.
Нарежете ги и ги сложете в купичка.
Сложете счуканите скидики чесън, солта, олиото и оцета и ситно нарязания магданоз
Разбъркайте и затворете купата с прозрачно фолио за свежо съхранение, за да престои 1-2 часа в хладилника и да поеме всички аромати.
Ако не затворим купата целия хладилник се ароматизира на чесън.
Невероятна вкусна и много ароматна топеница се получава и то с почти никакви продукти.
Сервирайте с пресен хляб аз добавих и чашка ледена домашна ракийка.
Добър Апетит и Наздраве!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Яйца по Панагюрски
До сега не бях правила тази вкусотия наречена яйца по Панагюрски, тък като си мислех,че няма да се справя със забулването на яйцата- е сгреших справих се.
Оказа се невероятно вкусна гозба и ще продължа да я правя и за в бъдеще и то редовно.
Необходими продукти за всяка порция:
2 яйца
5 с.л. кисело мляко
3 скилидки чесън ( ние обожаваме чесън , а и е мощно противогрипно средство,но ако не обичате,го пропуснете)
бяло саламурено сирене
За запръжката:
1 с.л. с връх масло (около 10 грама)
1/4 с.л червен пипер
Начин на приготвяне:
Заврете вода в подходящ съд като добавите една супена лъжица оцет.
Дръпнете от котлона и чукнете едно по едно яйцата,които трябва да сте извадили от хладилника поне час преди да ги сготвите.
Върнете на котлона и оставете да поврят на слаб огън за 3 минути,ако искате рохки, ако не оставете 5 минути.
Извадете с решетъчна лъжица и ги оставете върху чиния с пласт кухненска хартия да се отцедят от водата.
Смесете млякото с чесъна и натрошеното сирене посолете ако е необходимо и поставете в чиния.
Отгоре сложете яйцата.
Направете запръжка от маслото и червения пипер като внимавате тя да не прегори.
Залейте с нея яйцата.
Поръсете с магданоз за свежест
Добър Апетит!
източник: supichka.com
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!