четвъртък, 5 юни 2014 г.

Мъфини-банички с плънка

  Мъфини-банички с плънка





Необходими продукти за 24 бр. :
 


400г. (1 пакет) кори за баница,

 2 кренвирша, 
10-15 черни маслини,
 4 големи яйца, 
1 кофичка кисело мляко от 400г. + 1 ч.л. сода за хляб, 200г. кашкавал,
 около 150г. сирене 3 с.л. газирана вода ,
 1/2 ч.ч. олио.



Начин на приготвяне:
Корите за баница се нарязват на ленти , а после на квадратчета.






Киселото мляко (400г.) и содата се размесват и се слагат в купа докато шупне млякото. Прибавят се разбитите яйца,газираната вода, олиото и малко по малко нарязаните кори и се бъркат с шпатула ,докато не се поемат изцяло от сместа. Слагат се и натрошеното сирене, кренвирша на кубчета и маслините ,на които са им махаме костилките и нарязваме. Половината от кашкавала нарязваме на кубчета , а може и да се настърже и прибавяме и него към сместа.






Тавичките за мъфини намазняваме и набрашняваме. Слагаме по една супена лъжица с връх от сместа , за да изпълнят цялото "гнездо".





Отгоре поръсваме с другата половина на кашкавала настърган на едро.






Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. Оставяме да се охладят около 20 мин. за да могат да се отделят цели от тавичката без да се разпаднат.
Добър Апетит!


Тази рецепта е на базата на рецептата за  БАНИЦАТА В КЕКСОВА ФОРМА




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









сряда, 4 юни 2014 г.

Черешови мъфинки

 Черешови мъфинки


  


Необходими продукти:
около 400-500 г. череши, 1 голямо яйце,1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. захар, 2.ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 2 с.л. ром за аромат но може и есенция по ваш вкус.

За украсата използвах:
  1/2 блокче бял шоколад, листенца мента и черешки.

Начин на приготвяне: 
Черешите измих и махнах костилките. 
Яйцето разбих със захарта. 
Киселото мляко оставих със содата да шупне в отделен съд и прибавих към яйчената смес. 
Олиото, рома и брашното също прибавих към сместа и най-накрая черешите.





В тавички за кексчета сложих чашки ,които намазних леко и напълних почти до края на чашката. 


                            

Пеках 18 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.

                  



Оставих 10 мин да се охладят като през това време разтопих шоколада за кратко в микровълновата и с лъжичка сложих на върха на всяко кексче. 
Украсих с черешка и листенце мента. 
Получиха се 18 бр.кексчета.
Да ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Също толкова прекрасни и в натурален вид без глазура !






Ето и как изглеждат от вътре ....


неделя, 1 юни 2014 г.

Салата от печени зеленчуци


                                                    Салата от печени зеленчуци

Необходими продукти: Пресен пипер, зелен лук, тиквички може и моркови на лентички да добавите, сол, черен пипер, зехтин или олио, соев сос.

За дресинга: 1/2 к.ч. олио или зехтин, 3 скилидки пресен чесън, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Зеленият лук се разрязва на 2 по дължина, тиквичките на кръгчета, а пиперките на едри парчета.
С четка се намазнява грил тиган или скара и се пече лука като се стремите да запазите цялостта за да е по-красива салатата и преди да се обърне от другата страна отново се намаслява с четката. Тиквичките също се пекат , а пиперките се слагат в тигана заедно с мазнина и се поливат със соев сос. Пекат се при непрекъснато бъркане.
Всички зеленчуци се  слагат в подходяща чиния.
Дресингът се прави като в чопър или на ръка много на ситно се режат зелените подправки и чесъна. Добавят се към мазнината и се подправят със сухите подправки. Непосредствено преди сервиране се поливат зеленчуците с дресинга.





Лазаня от гриловани тиквички


                                                      Лазаня от гриловани тиквички

Необходими продукти: 4 бр. тиквички, 3 скилидки пресен чесън може и зелен, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, 150 г. сирене,сол, черен пипер, около 200 г. кашкавал за поръсване и за соса.

За сос Бешамел: 2 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио/зехтин., аз сложих част от кашкавала , защото сметнах,че няма да отива на тиквичките пармезан.


Начин на приготвяне: Тиквичките се режат на филийки , посоляват се и се оставят да се отцедят от излишната вода за около час.
Пекат се от двете страни на грил тигана.
Прави се сместа за тиквичките като се наситняват на ситно скилидките чесън и повината връзки от копъра и от магданоза. Сиренето се натрошава и се прибавя половината от него към зелените подправки. Подправя се допълнително ако е необходимо.
За соса брашното се запържва при непрекъснато бъркане към мазнината ,а след като стане готово и покафенее се разрежда с млякото отново при непрекъснато бъркане. Слага се и от кашкавала. Подправя се на вкус.
На дъното на подходяща тавичка се слага от соса после се редят пласт от рулцата и така се завършва със соса бешамел. Поръсва се обилно с кашкавал.
Пече се на 180 градуса около 45 мин.Да ви е сладко!




Студена супа Гаспачо


   Студена супа Гаспачо










Необходими продукти:


 1 средна краставица, 

3 домата, 

1 малка глава лук, 

3 малки пресни пиперки , 

1 връзка магданоз, 
олио, сол, черен пипер, 
1/2 ч.ч. вода
2-3 скилидки чесън
2 филийки накиснати във вода
зехтин

За зеленото сосче рецептата можете да видите ТУК




Начин на приготвяне:

Има много варианти за приготвянето на тази толкова известна лятна студена супа,но аз я приготвям вкъщи по следният начин:

  Всички продукти се нарязват до толкова ,че да се захванат  от пасатора или кухненския робот, аз лично я правя в Нутрибулета тъй като смила за броени секунди до желаната консистенция.

 


 Ако искате да не е толкова гъста сместа, добавете още вода или просто намалете продуктите .
Подправете по Ваш вкус със сол.
Ако и Вие като мен използвате Нутрибулет, остатъка от тази супичка можете да съхраните директно в чашата ,в която е миксирана като затворите с капака,който се предлага към XXL комплекта и така ще имате свежа порция витаминозна супа под ръка по всяко време.
В голямата чаша се получават 3 порции.
Сервирам  в купички с чаена лъжичка от зеленото сосче и крутони по желание. 

Прекрасна лятна супа!





Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК









Пилешки бутчета с пресни картофи на фурна


                                      Пилешки бутчета с пресни картофи на фурна

Необходими продукти: 3 големи пилешки бутчета, 4-5 средни картофа, олио,сол, черен пипер.
             За пастата за намазване : 1 с.л. чубрица, 1 с.л. червен пипер, 1/2 ч,л. сол ,олио.


Начин на приготвяне: Картофите се измиват и се нарязват ако е необходимо. Слагат се в тавичка и се овкусяват с подправките и с мазнина. Хубаво се разбъркват. Отгоре се слагат пилешките бутчета ,които се намазват с четка отвсякъде с получената паста.
Запечатва се тавичката с алуминиево фолио и се слага във фурна на 200 градуса за 30-35 мин., след това се маха фолиото и се намалява на 180 градуса и се пекат още 20 мин. или до готовност. Оставя се месото да почине 20 мин. и се сервира картофките и с гарнитура по избор!



петък, 30 май 2014 г.

Кекс с ягоди и бял шоколад

 Кекс с ягоди и бял шоколад








Необходими продукти: 
50г. бял шоколад ( 1/2 голям шоколад) ,  
30 бр. дребни ягодки, 
3 големи яйца, 
1 1/2 захар,
 2 ч.ч. брашно, 
5 с.л. газирана вода ( през годините като съм го правила този кекс съм използвала и лимонада и кока-кола, просто някаква газирана напитка слагате)
 1.2 ч.ч. олио, 
1 бакпулвер, 
2 ванилии, 

пудра захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Разбивате с миксера яйцата със захарта докато напълно се обсорбира и не останат кристалчета и сместа стане с кремообразна консистенция. Прибавяте олиото и газираната вода, отново разбивате с миксера. 
Пресявате брашното с бакпулвера и ванилиите и добавяте. 
Отново с миксера разбивате до получаване на гъста смес. 
Ягодите измивате,подсушавате и разрязвате на 4, а шоколада настъргвате. 
С гумена шпатула съвсем леко обърках сместа за да не се разпаднат ягодите тъй като сместа е тежка. 

В намаслена и набрашнена форма сложих сместа и пекох  в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор фурна за 45 мин. 









След като се опече много лесно се изважда от формата и се обръща в подходяща чиния или поднос. Оставя се леко да се охлади и се поръсва с обилно пудра захар.
Получава се невероятен , ароматен кекс подходящ за похапване дори и без повод!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







                                                               

Добруджанки със свежи зелени подправки


                                          Добруджанки със свежи зелени подправки





Необходими продукти:
3 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко + ч .л. сода за хляб, 2 средни яйца, 250 г. сирене, кашкавал за поръсване, олио за намазване, на ситно нарязан магданоз и пресен лук.

Начин на приготвяне: Тестото замесих в хлебопекарната като първо сложих с кошничката й киселото мляко със содата докато шупне, след което разбих леко яйцата и ги прибавих, а след това и натрошеното сирене. Пресях брашното директно в кошничката. Слагате на режим "Тесто" и като приключи с месенето откъсвате малки топчета при мен излязаха 11 на брой , оформяте без да натискате много в кръгла форма и в тава върху хартия за печене ги поставяте.



С четка леко намазвате с олио и поръсвате с кашкавала.



Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин.  После ги завих в кърпа за да останат мекички.
Бързо,лесно и много вкусно!


четвъртък, 29 май 2014 г.

Пилешки кюфтенца

Пилешки кюфтенца









Необходими продукти:

1 голямо пилешко бутче,
3 средни яйца,
1 бакпулвер,
2 стръка зелен лук,
1/4 връзка магданоз,
2 с.л. с връх брашно,
сол, черен и бял пипер на вкус.


Начин на приготвяне:
 
Пилешкото бутче се сварява, обезкостява се и се накъсва на дребни парченца.
Пресния лук и магданоза се нарязват на дребно и се прибавят към пилешкото месо.
Яйцата се разбиват леко и се добавят към сместа. Слагат се и подправките на вкус и се сгъстява получената смес с брашното като заедно с него добавяте и бакпулвера.




Разбърква се много добре и се оставя в хладилник за  30 мин. да стегне сместа.
 С лъжица се сипва от сместа в нагорещена мазнина и се пържат до получаване на златиста коричка.






 Оставят се върху чиния с кухненска хартия  да се обере излишната мазнина и са готови за хапване!
Поднесох кюфтенцата с млечно-чеснов сос , а рецептата за него можете да видите ТУК
Тези кюфтенца можете да си ги направите и с пушено пилешко месо, но поне според мен е най-добре ако имате възможност да използвате домашно отгледани птици

Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




                                  







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...