петък, 8 септември 2023 г.

Домашна вегета

Домашна вегета

Или как да си направим универсална подправка за супи и ястия, която няма аналог
 Можете да използвате всички билки, подправки и зеленчуци, които Вие и Вашето семейство обичате
В тази подправка няма сол, глутамат. овкусители и подобрители и се получава нещо невероятно на вкус и аромат, а ястията се овкусяват уникално.

 


Продукти:

Моркови
Целина- листа и глава
Пиперки - зелени и червени
Консервни домати тип Рома или Ръгби
Кромид лук
Чесън 
праз -месестата и бялата му част
Магданоз
Може да използвате и зелената част на морков т.нap.морковена трева
Пресен лук и чесън като аз си ги суша още пролетта като имам в градината.
Също така може да си изсушите и гъби, които да добавите в зеленчуковия микс.
Аз лично си миксирам два вида вегета като едната ползвам само за супи, другата за ястия
В тази за супи слагам всички кореноплодни като пащърнак, целина глава и листа, морков и морковена трева, кромид лук, магданоз, пиперки зелени и червени, домати.


В тази смес за ястия слагам морков, целина глава и листа, пиперки зелени и червени, гъби, лук, чесън, магданоз и домати


тази снимка е от месец март :)

Всички зеленчуци режа на тънки резени с помощта на кухненски робот за да може да се изсушат възможно най-бързо, защото съм пробвала на ръка и не се случват нещата с темпото с което искам да се случат.



Имам две сушилни като ги ползвам едновременно и не ги оставям да си починат в никакъв случай от пролетта до късна есен.



Трябва да спомена, че месечния разход на ток не е никак малък, но наистина си заслужава.
Суша поетапно зеленчуците и ги събирам в голям пластмасов съд и след като събера количество, а те докато не са нарязани са доста обемни, ги смилам първо в кухненсия робот, а за по-фин ефект ги минавам после през нутрибулета.


Сушенето започва още от април с пресни лук и  чесън, морковена трева, магданоз, листа целина.
По-късно през юли суша домати, пипер, целина глава, моркови, пащърнак, а в края на август започвам да суша червена капия и праз и кромид лук.
Всички зеленчуци и подправки суша на 70 градуса като кореноплодните като целина глава, пащърнак и морков суша около 10 часа.
Лука суша около 16 часа, той ми отнема много време, защото е много воден, магданоз и листа целина суша около 5 часа, доматките  около 14 часа, пипера се суши около 12 часа.
Всичко режа предварително на тънко за да се сушат възможно най-бързо. 



Съхранявам в чисти стъклени бурканчета с капак и не съм имала никакви проблеми с появата на буболечки или някакви насекоми в самата подправка, но ако ви притеснява да не се появят можете да добавите в нея сол като консервант.
Прекрасно допълнение е към уникалната ми супа топчета или пилешка супа с много зеленчуци.




понеделник, 17 април 2023 г.

Панирани пилешки подбедрици

 Панирани пилешки подбедрици






Продукти:

 5-6 броя пилешки подбедрици 

подправка за пилешко месо

2 яйца 

панировка с корнфлейкс и сусам



Приготвяне:

Идеята ми беше да пресъздам ефекта на пилешкото от KFC, което признавам си съм  опитвала един единствен път преди 2 години и изобщо не ми хареса .
Варианта ми е обаче в air fryer и се получи доста сочно и вкусно.
Пилешкото овкусяваме в подправката за пилешко месо размита в малко мазнина и оставяме да си почине за да се усвоят ароматите от месото известно време.
Аз ги оставих почти цял ден тъй като ги овкусих преди да отида на работа и оставих в хладилника.
Разбиват се яйцата, хубаво се овалва всяко копънче както ги наричаше моята баба и след това се овалват в панировката.


Печем на функция пиле моята е за 22 мин на 180 градуса като ги завъртях веднъж за равномерен загар.
Разбира се поднесох с домашна майонеза, рецепата за която вече  съм споделяла многократно, но поставям и ТУК.



Много съм доволна от резултата въпреки притесненията ми, че ще стане сухо или да не остане сурово отвътре.



вторник, 4 април 2023 г.

Пълнена палачинка с пилешко месо

 Пълнена палачинка с пилешко месо

Продукти:

1 глава лук
1 червена пиперка
1 зелена пиперка

250г. гъби

400г пилешко филе

сос Бешамел 

(за да не се повтарям с приготвянето на соса вижте рецептата ТУК)

топено сирене 

150г кашкавал

7 бр. палачинки 

(рецептата за моят начин на приготвяне на палачинки вижте ТУК)


Приготвяне: 

Приготвяме си палачинките и ги оставяме на страни.
Нарязваме на ситно лука, червената и зелената пиперка и ги задушаваме в малко мазнина докато омекнат.
Прибавяме пилешкото месо нарязано на еднакви парченца хапки и задушаваме докато се получи еднакъв загар от всички страни на месото.
Добавяме гъбите и задушаваме и тях.
Сместа е готова, когато водата от гъбите се изпари и получат злаъист загар.
Подправяме с червен пипер и сол.


Можем да добавим и някаква зеленийка за цвят и допълнителен вкус.
Слагаме в купичка палачинката, поставяме 2 с.л. сос Бешамел в нея , добавяме  от сместа с месото докато я напълним до толкова, че да  може да се затвори добре от четирите страни, сгъваме я на пакетче и поставяме в тавичка със загънатото надолу.



При мен сместа стигна за 7 бр палачинки, а останалите направих с течен шоколад.

В тавичката върху всяка палачинка слагаме по  1  лъжица сос Бешамел, поръсваме с настърган кашкавал и  кръгче топено  сирене.
Запичаме до златисто и поднасяме топло!
Тази страхотна палачинка става както за предястие така и за основно ястие гарнирано със сезонна салата.























вторник, 28 март 2023 г.

Печено мариновано пилешко в Air Fryer

Печено мариновано пилешко в Air Fryer 





Продукти:

Пилешко месо 
подправки на вкус аз използвах чесън на прах, сол,черен пипер, пушен червен пипер, сусам, зехин, соев сос





Приготвяне:

В тази рецепта няма точен грамаж  тъй като я направих на бързо след работа с първото месо, което беше във фризера и ми беше под ръка.

В купа пставяме пилешкото месо аз използвам маншони и пилешки крилца и разбъркваме заедно с подправките .
Разбъркваме добре и затваряме с прозрачно фолио като остаяме в хладилника за няколко часа .



Печем на пограма "пиле" или на 180 градуса за 22 минути до готовност.
Аз глазирах със сладко от люти чушки  .
Тъй като ми беше много голямо количество мариновано месо поставих останалата част в плик за фризер и замразих за следващо експресно готвене.

понеделник, 27 март 2023 г.

Сьомгова пъстърва с билково масло

Сьомгова пъстърва с билково масло





Продукти:

250г сьомга или сьомгова 
 50г масло с билки и подправки
кората от половин лимон 
1 ч.л. лимонов сок

сол,черен пипер на вкус


Приготвяне:

Тази рецепта е експресна и се приготвя точно за 5 мин след работа, защото я приготвих в еър фрайъра .




Филето от рибата се намазва с овкусеното масло като добавяме косата и сока на лимона и подправяме със сол и черен пипер.



Поставяме на програма "риба" или на 180 г за 14 минути и ... готово.
Експресна вечеря с добавка от някакво зеленчуково пюре или салата и  се поличава най- вкусната и здравословна вечеря .



Всъщност не е нокак сложна рецепта,  а я вписвам в блога просто като идея за здравословно високо-протеиново ястие пдхпдящо за кето режима или за спортуващи хора.


сряда, 22 март 2023 г.

Пилешко фрикасе със заквасена сметана

Пилешко фрикасе със заквасена сметана 






Продукти:

2 пилешки бутчета 
700 мл. пилешки бульон
3 скилидки чесън

4 с.л. с връх брашно
200г заквасена сметана

2 жълтъка

сол
черен пипер





Приготвяне:


Сваряваме пилешките бутчета след това ги обезкостяваме.

В тиган сгорещяваме на умерена температура мазнина и слагаме скилидките чесън като внимаме да не прегорят, защпто има опасност да започнат да горчат.

Прибавяме и брашното и с непрекъсната бъркане запичаме брашното до златисто.
С черпак добавяме от бульона към брашното  катао продължаваме енергично да бъркаме за да не се образуват бучици.
Трябва да се получи  гъста брашняна каша , която оставяме да ври на умерена температура.
Отделно в купичка разбиваме заквасената сметана със жълтъците, коити трябва да бъдат на стайна температура за да не сепресекат.
Добавяме от топлия пилешки бульон за да се уеднакват температурите и на тънка струйка добавяме към брашняната каша.
Посоляваме със сол и подправяме с черен пипер.
Добавяме накъсаното пилешко месо и оставяме да къкри на слаба температура за още 10 минути.
Поднасяме с лимон и поръсено с пера зелен чесън.





 

вторник, 21 март 2023 г.

Здравословно брауни с овесени ядки

Здравословно брауни с овесени ядки







Необходими продукти:

80г.  кремообразно фъстъчено масло

2 с.л. подсладител течен без калории
1 ч.л. ванилова есенция
2 ч.ч. ядково мляко може да използвате и краве
180г фини овесени ядки
30г натурално какао без добавена захар
1 с.л. смляно ленено семе
1 ч.л. бакпулвер
60г шоколадов чипс или шоколадови капки най-добре ако са от черен шоколад



Приготвяне

Към фъстъченото масло прибавете подсладителя, ваниловата есенция, ядковото мляко и разбийте добре до гладкост.
След това прибавете какаото, лененото семе и бкпулвера.
Разбъркайте отново и прибавете овесените ядки и шоколадовите капки.
Поставете в тавичка, поръсете с шоколадови капки за разкош и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути или до готовност.
Можете да добавите череши или вишни тъй като много си отиват с шоколадовия вкус.
Този сладкиш става уникален на вкус и по нищо не отстъпва на обикновеното брауни.
Да ви е сладко!




















 

сряда, 23 март 2022 г.

Двойно шоколадови мъфини

 Двойно шоколадови мъфини


Продукти:

Сухи продукти:

2 ч.ч. брашно
50г. бяла захар

150г. кафява захар

1/2 ч.ч. натурално неподсладено какао

1ч.ч. шоколадови капки

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода за хляб

Течни съставки:

 1 голямо яйце

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. олио



Приготвяне:

В купа смесваме сухите съставки като преди това ги пресяваме с изключение на захарта.
Прибавяме и течните съставки и бъркаме до пълното смесване на всички съставки.
Сместта трябва да изглежда така:




Загряваме фурната до 180г без вентилатор или 160г с вентилатор и печем за 18 минути или докато като забиете клечка за зъби или дървен шиш излязат напълно сухи.
Тази смес е за 18 бр. мъфинчета.



Охладете върху рещетка за печене, а след това съхранявайте в кутия с капак за да не изсъхнат от въздуха.

Рецептата е базирана от ТУК







вторник, 8 март 2022 г.

Яйчена салата с пилешко

Яйчена салата с пилешко месо и кисели краставички 




Продукти:


250г. сварено пилешко месо

 5 твърдо сварени яйца

3 бр.кисели краставички

1 с.л. горчица

250г. майонеза

сол черен пипер на вкус



Приготвяне:

Свареното пилешко месо накъсваме на дребно,  яйцата на кубчета, а киселите краставички на кръгчета.
В купа слагаме майонезата и горчицата разбъркваме добре и добавяме към продуктите.

Разбъркваме всичко добре и овкусяваме със сол и черен пипер.
Можете да замените свареното пилешко месо с нарязан на кубчета или лентички варено пушен колбас.







неделя, 6 март 2022 г.

Бриош или най-подходящите хлебчета за бургери

Бриош или най-подходящите хлебчета за бургери


В момента са много нашумели веригите за бургери ,които се радват на огромен интерес особено сред младите хора.
Моята дъщеря също е страхотен фен на хамбургерите, разбира се понеже е на 5 избирателно си хапва от тях,а останалото,което не й допада дава на баща си .
При това положение, нямаше как да не искам да разбера тези страхотни хлебчета как се правят и след като се поинтересувах разбрах,че това са бриоши,които се правят с мляко вместо изцяло с вода, имат си и яйце в тях и отгоре се мажат с жълтък и се пекат в по-голяма форма за мъфини (поне така ми обясниха).
Пробвах във форма за мъфини ,но не ми харесаха понеже станаха по-малки и трябва да изяде човек поне 3 и затова втория път си ги направих като отделни хлебчета и по-големи.



Ето и съставките за моите бриоши :
550г. Бяло брашно
1 яйце
7г. суха мая или едно пакетче
1ч.л. сол
1с.л. захар ( използвах кафява)
1 голямо яйце,леко разбито,
50г. разстопено масло
125 мл. леко затоплено прясно мляко
125 мл. леко затоплена вода

За намазване: 
 1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко

по желание - сусам за поръсване

Приготвяне:

От посочените по-горе продукти ,омесете меко нелепнещо тесто. 
Разделете на 10 топки като всяка е с грамаж 90 г.
Поставете в тавичка за мъфини,но от по-големите,а ако не разполагате с такава просто оформените топчици поставете върху тава с хартия за печене и оставете докато удвоят обема си.
Размера не е голям,а точно според формата, а ако искате големи хлебчета увеличете грамажа на всяко оформено хлебче на по 120г и ще получите 6 хлебчета.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете вече втасалите хлебчета.
Поръсете със сусам.
Печете за 15 минутки в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор .
Охладете и си направете бургер по Ваш вкус.
Добър Апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...