неделя, 6 март 2022 г.

Бриош или най-подходящите хлебчета за бургери

Бриош или най-подходящите хлебчета за бургери


В момента са много нашумели веригите за бургери ,които се радват на огромен интерес особено сред младите хора.
Моята дъщеря също е страхотен фен на хамбургерите, разбира се понеже е на 5 избирателно си хапва от тях,а останалото,което не й допада дава на баща си .
При това положение, нямаше как да не искам да разбера тези страхотни хлебчета как се правят и след като се поинтересувах разбрах,че това са бриоши,които се правят с мляко вместо изцяло с вода, имат си и яйце в тях и отгоре се мажат с жълтък и се пекат в по-голяма форма за мъфини (поне така ми обясниха).
Пробвах във форма за мъфини ,но не ми харесаха понеже станаха по-малки и трябва да изяде човек поне 3 и затова втория път си ги направих като отделни хлебчета и по-големи.



Ето и съставките за моите бриоши :
550г. Бяло брашно
1 яйце
7г. суха мая или едно пакетче
1ч.л. сол
1с.л. захар ( използвах кафява)
1 голямо яйце,леко разбито,
50г. разстопено масло
125 мл. леко затоплено прясно мляко
125 мл. леко затоплена вода

За намазване: 
 1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко

по желание - сусам за поръсване

Приготвяне:

От посочените по-горе продукти ,омесете меко нелепнещо тесто. 
Разделете на 10 топки като всяка е с грамаж 90 г.
Поставете в тавичка за мъфини,но от по-големите,а ако не разполагате с такава просто оформените топчици поставете върху тава с хартия за печене и оставете докато удвоят обема си.
Размера не е голям,а точно според формата, а ако искате големи хлебчета увеличете грамажа на всяко оформено хлебче на по 120г и ще получите 6 хлебчета.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете вече втасалите хлебчета.
Поръсете със сусам.
Печете за 15 минутки в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор .
Охладете и си направете бургер по Ваш вкус.
Добър Апетит!

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...