понеделник, 16 март 2015 г.

Как да си направим крем "Ганаш" у дома?


Как да си направим крем "Ганаш" у дома?


Какво ни е нужно?

300г. шоколад (черен или бял Вие избирате)
300 мл. сладкарска сметана


Принципа е 1:1 сметана и шоколад, пропорциите определяте според нуждите Ви


 Начин на приготвяне:

 Извадете сладкарската сметана и оставете за 30 мин. на стайна температура, за да се разбие по-бързо.





Ако имате миксер с купа оставете да се разбива на средна скорост и през това време разтопете шоколада за 10-12 сек, на максимална мощност в микровълнова или на слаб котлон.







Бъдете внимателни не трябва да загаря и да става на бучки.
Оставете да се охлади за няколко минути така,че да не е горещ.
Когато сметаната е разбита до степен да е съвсем леко течна ,а не твърда на тънка струйка прибавете към купата със сметана като настроите миксера на малко над средната мощност докато се слеят добре двата компонента на крема.


















Трябва да стане твърд , а ако стане на парцали , значи че се е пресякъл и че шоколада е бил горещ.
Тогава крема няма да Ви свърши никаква работа, затова внимавайте с температурата на продуктите.
Този крем е идеален за покритие на торти и пълнеж на еклери например.

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!

петък, 13 март 2015 г.

Яхния със свинско на фурна


Яхния със свинско на фурна






Необходими продукти:

600г. свинско месо
1 глава лук
2 средни моркова / 200г. бейби моркови
150г. замразен зелен фасул
400г. гъби1 червена пиперка
450 мл. вода/бульон
2 с.л. брашно
100г. доматено пюре
2 дафинови листа
1 ч.л. сушена мащерка ако разполагате с прясна още по-добре
сол, черен пипер на вкус






Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука (ако разполагате с малки лукчета сложете от тях), пиперката на тънки ивици,а морковите на кръгчета  (аз нямах пресни и използвах бейби моркови.)
Месото нарежете на еднакви късчета, а гъбите почистете и нарежете на "филийки"
В подходящ съд загрейте мазнина, запечатайте месото и довавете зеленчуците. 
След като поомекнат и се задушат добавете брашното. 
Разбъркайте добре.
Сложете доматеното пюре, разбъркайте и добавете бульона или водата. 
Оставете да покъкри на слаб огън за около 30 мин. като добавите и мащерката и дафиновия лист,
Подправете със сол и черен пипер.
След като месото е почти готово, преместете в тавичка и в загрята на 200 градуса фурна печете за още около 40 мин. 
Комбинацията от зеленчуци в ястието зависи изцяло от Вашия вкус.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!










сряда, 11 март 2015 г.

Фокача

Фокача



Фокачата е е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки.
Той  е сроден с традиционната неаполитанска пица.
Фокача е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин,върху него домати и маслини или само маслини и лук .


                                                                                                         източник на информация: wikipedia





Изпробвала съм какви ли не рецепти за това така прост за приготвяне но невероятно вкусен плосък хляб,но тази ми е фаворит ,затова и именно нея Ви представям.






Ето и необходимите продукти: 

Необходими продукти:

30г. жива мая или 1 1/2 ч.л. суха мая за хляб
175мл. топло прясно мляко / вода
2 с.л. зехтин
300г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар


За гарниране:

прясна мащерка
(за сушени домати в зехтин рецептата можете да видите ТУК)
зехтин


Начин на приготвяне:

В топлото мляко разтворете маята заедно със захарта. Оставете да шупне за около 5 мин. и след това добавете, зехтина, брашното и солта.
Замесете меко тесто и оставете за 30 мин. да почине на топло.
След като се е отпуснало, леко с точилка разточете на блат с дебелина не повече от сантиметър и преместете в тавичка с пласт хартия за печене, а ако нямате намажете добре със зехтин.
Оставете отново да втаса този път за час отново на топло.
След като сме получили вече пухкав блат с пръсти натиснете така,че да Ви останат отпечатъците по тестото, полейте със струйка зехтин, поръсете с нарязаните сушени домати и сложете прясна мащерка,
Поръсете с едра морска сол.
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!










В предварително загрята на 200градуса фурна печете за не повече от 20-25 мин, или докато се зачерви отгоре и отдолу много добре.
След като е готова, открехнете леко фурната и оставете за още  10 мин. вътре.
Преди да поднесете полейте много леко отново със зехтин.
Този хляб става толкова ароматен,че няма да можете да спрете да го хапвате и не става никак мазен.
Опитайте и няма да съжалявате





понеделник, 9 март 2015 г.

Хлебчета за хамбургери



           Хлебчета за хамбургери





Често приготвям тези хлебчета за сандвичи или бургери ,които са страхотни за из път, за работа или за детската площадка. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвено хлебче, без стабилизатори, набухватели и напоследък както пълнят хлябовете с картофено нишесте,което е неприемливо не само за нас възрастните, а да не говорим за децата ни.


Ето какви продукти са ни нужни за 12бр.:


600 мл. топла вода
около 1 кг брашно 
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче жива мая / пакетче от 7г. суха мая
1 с.л. олио/зехтин1 с.л. оцет

жълтък + 3 с.л. прясно мляко 
семена по избор






Начин на приготвяне:

В топла вода разтваряме маята със захарта и оставяме за 5 мин. да шупне.
 След това прибавяме и останалите продукти за тестото и го замесваме, като трябва да остане леко лепкаво.
Оставяме за около час да втаса докато удвои обема си.
След това разделяме на 12 еднакви части, от които оформяме питки, а тях поставяме в тавичка постлана с лист хартия за печене. 
Оставете място между тях, защото като втасат ще удвоят обема си.
Втасват за още 30 мин.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко, които задължително трябва да са със стайна температура и с четка намазваме всяко хлебче.






Поръсваме със сусам или семена по желание.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин.
След като са готови покриваме с кърпа за да не се образува твърда коричка.

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!





петък, 6 март 2015 г.

Задушени гъби в масло и чесън

Задушени гъби в масло и чесън


Начин на приготвяне:

400г. гъби
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка пресен копър
50г. масло / растителна мазнина ако сте веган или не желаете масло
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Гъбите се почистват и се нарязват на "филийки"
В дълбок съд се сгорещява маслото/мазнината и се задушава леко чесъна ,който предварително е ситно накълцан.


Добавяме гъбите и задушаваме докато покафевеят и омекнат.
Най-накрая посоляваме със сол и подправяме с черен пипер.
Поръсваме обилно със ситно нарязан копър.
Оставяме още за около минута на котлона за да се слеят всички аромати и сервираме.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Чеснова майонеза без яйца

Чеснова майонеза без яйца





Необходими продукти:

200мл. олио
100 мл. студено прясно мляко
сока на половин лимон (среден размер)
1-2 скилидки чесън 
сол
черен пипер



Начин на приготвяне:

В подходящ съд за пасиране слагаме олиото, прясното мляко, пресованата с преса за чесън скилидка чесън или много ситно накълцана, сока на лимона, солта и черния пипер.
С пасатора пасираме.




От начало е с рядка консистенция, не се притеснявайте просто продължете да пасирате нагоре -надолу с пасатора и ще се сгъсти , просто й трябва с около 10 сек, повече разбиване от обикновената майонеза с яйце именно поради липсата на яйце.






Става много свежа и лека.
Подходяща е както за сандвичи,така и за салати.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства







сряда, 4 март 2015 г.

Селска яхния със свинско месо

Селска яхния със свинско месо





Необходими продукти:


3 малки лука ( ако имате от дребните сложете от тях)
3 средни моркова
2 червени пиперки
1 кг. картофи (по-дребни)
1 буркан консервирани домати или 3 средни пресни домата
300г. замразен грах
600г. шарено свинско месо 
1 с.л. червен пипер
олио
сол
чубрица





Начин на приготвяне:

Нарежете зеленчуците на едро.
Месото нарежете на еднакви късчета.
В тенджера или подходящ съд загрейте мазнината.
Сложете месото и задушете докато побелее  от всички страни
Към него прибавете и всички останали зеленчуци.
Налейте чаена чаша вода и оставете на слаб огън да се задушат всички продукти под капак, като от време на време разбърквайте и внимавайте да не загори.
Консервираните домати или ако използвате пресни пасирайте до гладкост.
Прибавете към всички продукти, долейте около литър вода и оставете отново.
Подправете с червения пипер и чубрицата.
Оставете поне за час да се готви на много слаб огън ( от 9 степени оставих на 2 ) да къкри.
Най- накрая посолете на вкус. 





Обикновена ,но много вкусна яхнийка, която не отнема особени усилия за приготвянето й тъй като буквално всичко се реже на две-на три и се оставя да се готви.

Опитайте и Вие!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





вторник, 3 март 2015 г.

Маслинова паста

Маслинова паста







Необходими продукти:

1 шепа черни маслини
2-3 с.л. зехтин
1 голяма скилидка чесън






Начин на приготвяне:

Отстраняваме костилките на маслините и ги слагаме в тесен съд подходящ за пасиране, прибавяме леко пресованата скилидка чесън и зехтина.

Само една вметка в блендер или чопър става по-лесно пасирането отколкото с пасатор.




Тъй като маслините са достатъчно солени не добавяме сол.
Пасираме до гладка консистенция
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...