неделя, 23 ноември 2014 г.

Спагети "Ла Франческа"


   Спагети "Ла Франческа"





Необходими продукти:
500г. спагети, 60г. краве масло, 10г. сол,120г. шунка, 400г. гъби,4бр. жълтъци,60г. лук, магданоз, 2 с.л. брашно, 2 с.л. растително масло.

Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват в подсолена вода. След това се отцеждат и се разбъркват с маслото.
Почистените гъби се сваряват във вода за 30мин. Изваждат се и се нарязват, а бульонът им се прецежда. Брашното и ситно нарязаният лук се запържват. Прибавя се бульонът като се бърка постоянно. Оставя се да поври , отнема се от огъня и се пасира.
Шунката се нарязва на малки кубчета и заедно с гъбите се задушават в олиото.
Към соса се прибавят жълтъците един по един при непрекъснато бъркане, както и задушените шунка и гъби.
Спагетите се поставят в чиния и се заливат с направения сос.
Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан магданоз.









петък, 21 ноември 2014 г.

Картофена запеканка с пилешко

Картофена запеканка с пилешко





Необходими продукти:
400г. пилешко месо, 1,5 кг. картофи, 500мл. течна сметана за готвене, 3 яйца, 200г. заквасена сметана, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 200г. кашкавал, сол, черен пипер.


Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, измиват се и се режат на шайби с еднаква дебелина.
Пилешкото месо се нарязва на късчета и се задушава в малко олио.
В тавичка се редят пласт картофи, подправяме на вкус, отгоре пласт пилешко месо, отново подправяме и намазняваме леко и така докато продуктите свършат като най- горният пласт завършва с картофи.
В купа се разбиват яйцата заедно със заквасената и течната сметана Сместа се подправя.





Заливат се картофите и  пилешкото месо със сместа като след това добре разклащаме за да се разнесе равномерно течността.





В умерена фурна печем около 30-35 мин.. Трябва да не е силна за да могат картофите да се сготвят.
След това вадим тавата и поръсваме обилно с настърган кашкавал и връщаме във фурната докато добие ястието златиста коричка .
Добър Апетит!

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК










Кейк със захаросани плодове и кока-кола

     Кейк със захаросани плодове и кока-кола



Необходими продукти:
4 яйца (от най-големия размер), 5 с.л. кока-кола,1 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия или аромат по избор, 100г. захаросани плодове нарязани на ситно.
Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта с миксер до пълното й усвояване, прибавят се кока-колата, олиото и отново се разбърква. Малко по малко се прибавя брашното,ванилията и бакпулвера към сместа като се пресяват преди това.
Добавят се и захаросаните плодове като разбъркването става с шпатула или лъжица, докато се разпределят равномерно.
В намазнена и набрашнена тавичка , аз използвах продълговата , но можете да използвате всяка каквато решите,  се изсипва сместа, и в предварително загрята на 180 градуса се пече до готовност, като се пробва с клечка.
Охлажда се и се поръсва обилно с пудра захар.


















Мини хлебчета с хрупкава коричка

    Мини хлебчета с хрупкава коричка





Необходими продукти:
460мл. топла вода, 1 кубче жива мая, 600г. брашно, 4 с.л. зехтин. 1 ч.л. захар, 2 ч.л. сол.


Начин на приготвяне:
В топлата вода се разтваря маята заедно със захарта и се оставя да шупне. След това се прибавят зехтинът,солта и пресятото брашно. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Примесваме отново и се дели на равни части тесто и се оформя по желание.
Аз разделих на 10 части.





Оставяме да починат отново за около 30 мин. покрити с кърпа и се пекат на 230 градуса за около 25 мин.
Ако искате хрупкава коричка оставете да се охладят върху решетка, а ако искате мека завийте с кърпа. Каквато и коричка да изберете да има Вашето хлебче , вътрешността остава мека.







четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Гъбена крем супа

  Гъбена крем супа



Необходими продукти:
500мл. течна готварска сметана, 1 голям картоф, 1 среден лук, 400г. гъби, сол, черен пипер, мащерка.

Начин на приготвяне:
Картофа се сварява, лукът се надребнява, а гъбите се почистват и се режат на филийки.
В растително масло се задушава лукът и гъбите. Когато поомекнат се слага 1 к.ч. вода и се оставя да покъкри за 10-15 мин.
Добавя се картофа, предварително нарязан и се пасира супата. Отнема се от огъня и се добавя на тънка струйка с непрекъснато бъркане сметаната. Ако използвате такава на растителна сметана може да се консумира и от хора спазващи пости или веган режими.
Подправя се и се връща на котлона. Оставя се да покъкри още 10 мин. на слаб огън.
Поднася се топла.

сряда, 19 ноември 2014 г.

Арабско реване

 Арабско реване







Необходими продукти:
4 бр. яйца, 120г. захар, 250г. кисело мляко, 1 бакпулвер, 250г. брашно.

За сиропа:
250г. захар, 350 г. вода, няколко капки лимонов сок, 1 ванилия


Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват със захарта, а жълтъците с брашното,киселото мляко, ванилията и бакпулвера.
С шпатула се добавят малко по малко белтъците към жълтъците с брашно докато се усвои цялото количество и стане хомогенна смес.
Изсипваме в подходяща тавичка с височина 5 см. Ако не е с незалепващо покритие тавата намазнете и набрашнете или сложете хартия за печене , за да може да се отдели лесно след това изпеченото реване. Аз използвах стандартна тортена тава тъй като не разполагах с по-подходяща.
В загрята на 180 градуса фурна печем до готовност като пробваме с клечка или дървен шиш и като остане чист изваждаме от фурната. Охлаждаме.
Сиропа правим като смесваме всички съставки за него в подходящ съд и завираме до пълното разтваряне на захарта. Варим 5 мин.
Реването нарязваме и поливаме с топлия сироп. Оставяме няколко часа да се сиропира добре.
Да Ви е сладко!




източник на рецептата тук








Солена торта

     Солена торта




Необходими продукти за катмите:
350г. брашно, 20г. жива мая, 1 ч.л. сол, 500мл. прясно мляко, 3 яйца, щипка сода за хляб.

За плънката:
Продуктите можете да подберете според Вашият вкус, аз използвах, майонеза + цеден продукт за салати, шунка, млечна салата, кисели краставички, едро смляна лютеница, кашкавал, магданоз, твърдо сварени яйца.


Начин на приготвяне:
Катмите правим по стандартния начин, който съм представяла и преди , като разтворим маята в топлото мляко , добавим яйцата и разбием. Добавяме и брашното с лъжичката сол, затваряме плътно с фолио за свежо съхранение или кърпа и оставим за 30 мин. да втаса сместа.




След като е втасала сместа слагаме щипката сода за хляб и разбъркваме с черпак.





В загрят тиган за палачинки, намазваме дъното леко с мазнина и разпределяме равномерно 1 черпак от сместа. Като се получат "шуплички" обръщаме и така докато свърши сместа. Ако ги направим със стандартна дебелина се получават 10, аз ги правя малко по-дебелички и ми се получават като бройка 7.








Оставяме да се охладят.
Смесваме майонезата със цедения продукт за салати, за по-мек вкус. Редим катма млечна салата, катма - лютеница с кисели краставички, катма - майонезена смес с шунка и настъргани твърдо сварени яйца и така докато свършат продуктите. Вие избирате какви да са те и как да е аранжирана Вашата солена торта.
Преди консумация оставете в хладилника да стегне за 30 мин.

 

















вторник, 18 ноември 2014 г.

Домашна зимна салата


      Домашна зимна салата





Необходими продукти:


1 морков, 1 малка консерва грах, 1 консерва бял боб или 400г. сварен, 2-3 печени,белини червени пиперки, 2-3 с.л. лютеница. По желание може да се сложи и печен патладжан.


Начин на приготвяне:
Моркова се сварява и се нарязва на кубчета, пиперките се нарязват на дребно. Прибавят се и грахът и боба и се посоляват всички продукти. Размесваме с лютеницата, а ако разполагате с домашна, ще стане още по-вкусна.
Пропорциите на продуктите зависят изцяло от Вашия вкус.









Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Яхния с македонска наденица

Яхния с македонска наденица




Необходими продукти:
2 бр. македонска наденица, 

 1 глава кромид лук, 
5 картофа, 
1 с.л. червен пипер, 
1 с.л. брашно за сгъстяване, 
сол, 
по желание може да добавите и 1 ч,л, универсална подправка за по-богат вкус.



Начин на приготвяне:
Лукът се реже на много дребно, картофите се обелват и се нарязват на кубчета и се измиват да се отмие нишестето.
Македонската наденица се обелва и се нарязва .
В мазнина задушаваме лукът, а след това добавяме и наденицата.

 Запържваме леко, колкото да си пусне аромата. 
Прибавяме и картофите към тях. 
Разбъркваме отново хубаво да се омазнят.
Наливаме бульон, ако разполагаме с такъв или вода,колкото да покрие продуктите.
Оставяме на умерена температура да къкри до сваряване на картофите.
Ако е необходимо добавяме още малко вода, а ако се е получила рядка яхнията сгъстете с брашното.
Добавете червения пипер, чубрицата и солта.
Тази яхнийка отново е от "подръчни материали" приготвена,много е ароматна,скромна и засищаща.

Опитайте и вие!
Да Ви е сладко!
 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






неделя, 16 ноември 2014 г.

Пърленки с плънка

       Пърленки с плънка





Неоходими продукти:
2 ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая за хляб или 1/2 кубче жива мая, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар,  брашно толкова колкото е необходимо за замесване на меко тесто, олио/масло за намазване.


За плънката:
Може да използвате продукти по Ваш вкус, а аз използвах за тези пърленки
пушено смесо нарязано на кубчета и настърган кашкавал.


Начин на приготвяне:
Тестото е същото като за пърленките без плънка, замесва се по същия начин, оставя се да си удвои обема , а после се примесва.
Оформям го по следният начин: Разточвам на тънък не повече от сантиметър пласт (все пак ще ги слепваме и трябва да могат да се изпекат добре) и с помощта на чиния и резачка за пица, а може и с нож, изрязвам еднакви кръгове. Наръсвам с колбаса и кашкавала и след това слагам отгоре още един пласт (кръг) тесто. С вилица запечатвам краищата. Оставям да починат около 15-20 мин. на стайна температура,колкото да се отпусне тестото.
В добре сгорещен грил тиган , намазан с четка с мазнина слагам пърленката и оставям да се пече на умерена температура.








Отгоре (суровата все още страна)  намазвам с четка с олио или с масло и обръщам от другата страна. Готовата страна мажа с мазнина и настъргвам кашкавал, за да може докато се изпече напълно пърленката,кашкавала да се разтопи.
Може да се изпече както във фурна , така и на скара или барбекю.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...