понеделник, 26 май 2014 г.

Плодови шишчета с пандишпанови хапки




                                       Плодови шишчета  с пандишпанови хапки





Необходими продукти за пандишпановата платка: 5 яйца, 150г. брашно, 130г. захар , 3 с.л. неподсладено какао ако искате тъмен блат не слагате ако искате жълт да ви остане блата,  1 бакпулвер, дървени шишчета, банани,  ягоди, връхчета от мента , разтопен шоколад.

Начин на приготвяне:
Разделят се белтъците и жълтъците на яйцата и се разпределя между тях захарта. Белтъците се разбиват на твърд сняг, а жълтъците на гладък крем ,докато се удвоят и се прибавя какаото. На 3 пъти се разпределят брашното с бакпулвера и белтъците като се прибавят към жълтъците с еднопосочно бъркане с шпатула за да не спадне сместа.
Разпределя се сместа в плоска с пласт хартия за печене тава и се пече блата на 180 градуса в предварително загрята фурна. Оставя се да се охлажда блата и с помощта на резци (формички) за сладки се режат хапки.
Нанизват се на шиша пандишпанова хапка , ягода, банан и така до края на шиша и се украсява с мента.
С хартиена фунийка се напръсква върху шишчетата разтопен шоколад.

Какаово руло със заквасена сметана


                                Какаово руло със заквасена сметана






Необходими продукти:
5 яйца, 150г. брашно, 130г. захар , 3 с.л. неподсладено какао, 1 голяма опаковка заквасена сметана, 1ч.ч. пудра захар, есенция ром.

За украсата: 50г. разтопен натурален шоколад, 2-3 ягоди, пудра захар, листенца мента.

Начин на приготвяне: Разделят се белтъците и жълтъците на яйцата и се разпределя между тях захарта. Белтъците се разбиват на твърд сняг, а жълтъците на гладък крем ,докато се удвоят и се прибавя какаото. На 3 пъти се разпределят брашното и белтъците като се прибавят към жълтъците с еднопосочно бъркане с шпатула за да не спаднат белтъците.
Разпределя се сместа в плоска с пласт хартия за печене тава и се пече блата на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Заквасената сметана се разбива заедно с есенцитя ром и пудрата захар на пухкав крем.
Като се охлади блата се нанася крема и се навива на руло. Украсява се с разтопения шоколад , ягодите и пудрата захар и листенцата мента.


сряда, 21 май 2014 г.

Плодова пита


                                                                      Плодова пита





Необходими продукти за пандишпановата платка: 2 ванилии на прах, 1 бакпулвер, 130г. захар, 150г. брашно, 6 яйца.

За яйчения крем: 1 л. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии на прах, 2 желатина, 4 жълтъка, 4 с.л. брашно.

За украса: 3 пак. желатин, плодове според сезона и вкуса, листчета мента за свежест.


Начин на приготвяне:
Отделят се белтъците от жълтъците. Разделя се между тях захарта и белтъците се разбиват на сняг, а жълтъците на крем докато си удвоят обема. Брашното, бакпулвера и ванилиите се разбъркват много добре в отделна купа и към жълтъците се прибавят на 3 части, част белтъци, част сухи съставки като се бъркат с шпатула в една посока за да не спаднат. Така на 3 пъти.


Белтъците разбиваме на твърд сняг ...


..... жълтъците на кремообразна смес заедно със захарта до удвояване на обема

.... и така изглежда сместа готова за изсипване във формата за печене


След това сместа се изсипва в подходяща форма с подвижно дъно ,покрита с хартия за печене и за всеки случай намаслена и набрашнена.
Пече се блата в предварително загрята на 180г. фурна с включен вентилатор за около 20 мин. все пак проверете с шиш или клечка за зъби дали е суха и тогава извадете от фурната. Оставя се да се охлади и се разрязва на 2. Ако формата ви обаче не е като моята квадратна и се надигне повече режете на 3.





Крема се приготвя като се кипне млякото със захарта и ванилиите докато се разтворят напълно. В отделна купичка слагате малко от млякото и размивате брашното ,а след това прибавяте в тенджерката с останалото мляко на тънка струйка.Разбърквате добре с тел.Отстранявате от огъня и пак се взема малко от млякото и разтваряте жълтъците до уеднаквяване на температурата. Отново се връща на котлона на слаб огън за 3-4 мин. при непрекъснато бъркане. Отнема се от огъня. Оставя се да се охлади леко. Разтваряте пакетчетата желатин според указанието на опаковката във вода, а като набъбне го разтворих за 15 сек. в микровълновата до втечняване.
! Вземат се 2 черпачета от яйчения крем и с него се покрива долния блат на платката, още преди да се сложи желатина за да стане мек и напоен.
Прибавя се малко от млякото пак да се уеднакви температурата и слагате към останалото. Охлаждате .
Във формата върху долния блат се изливаяйчената смес като се оставят 2 черпака от нея. Захлюпва се с другата част от блата и се слагат и черпачетата яйчена смес за основа на плодовете.
Аз оставих в хладилника 1 нощ.
На сутринта когато се беше стегнало, разтворих желатина според указанията, нарязах плодовете и тук идва играчката топи се всеки плод и се реди. Въпрос на въображение е как искате да изглежда. Стяга се за още 20 мин. много бързо става и това е!
Да ви е сладко!




вторник, 20 май 2014 г.

Закуска във форми за кексчета

Закуска във форми за кексчета







Необходими продукти: 

1 1/4 ч.ч. брашно, 
2 по-малки яйца/ 1 голямо,
 1 ч.ч. кисело мляко,
 1 ч.л. сода за хляб, 
100г. сирене, 
магданоз, черен пипер.


Начин на приготвяне:
В подходящ съд се слага киселото мляко заедно със содата и се оставя да шупне.
 След това се прибавят яйцата и се слага брашното. Разбърква се много добре за да няма бучки до гъста ,лепкава смес.



Прибавят се наситнения магданоз и  натрошеното сирене. 
Подправя се с черния пипер.
Форми за мъфини се намасляват и набрашняват.
 Сипва се във всяко от "гнездата" със супена лъжица от сместа като се оставя малко място. 
Пекат се в умерена фурна за 20 мин. или се проверява с шиш или клечка за зъби дали са готови!

Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






понеделник, 19 май 2014 г.

Чеснови пресни картофки с бекон

 Чеснови пресни картофки с бекон




               



Необходими продукти:
Пресни картофи 15 бр. не много дребни,
 15 парчета бекон не много тънко нарязан, (моя накарах да ми го нарежат тънко в магазина и се стопи, така,че не правете моята грешка)
1 клонка розмарин, 
3 скилидки чесън,
 зехтин , 
сол ,черен пипер.

Начин на приготвяне: 

Картофките се измиват и се бланшират в подсолена вряща вода за 10 мин. 
Изваждат се и с кухненска хартия или кърпа леко се подсушават.
В купа се слагат зехтин. подправки и скилидките чесън минати през преса за чесън както и клончето розмарин (по желание).
Слагат се картофите и се омазняват много хубаво в чесновата смес. 
Всяко картофче се взема и се завива с лентичка бекон. Слагат се в тавичка и се заливат с останалата след овалването на картофите смес с подправки. 
Ако е необходимо се слага още зехтин.
Пекох ги 30 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. 
Да ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Магданозени бохчи с кълцано месо и заквасена сметана

Магданозени бохчи с кълцано месо и заквасена сметана




За 4 бр. магданозени катми са Ви необходими:
1 малко яйце, 1 ч.ч. топло мляко, 10г. жива мая, щипка захар, щопка сол, 1 ч.ч. непълна брашно, 1/4 малка връзка магданоз.

За плънката: 100г гъби печурки, 3 стръка зелен лук, 300г. кълцано месо по избор, аз използвах свиснко, но може и кайма, сол ако е необходимо, черен и бял пипер, 1 с.л. с връх заквасена сметана, олио за задушаване.


Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята заедно със захарта. Като шупне се слага в купа,където е разбито яйцето и се разбърква много добре. Прибавя се и брашното на части , за да не се образуват бучки и накрая слагаме магданоза.
В тефлонов тиган за палачинки или друг плосък тиган, а ако разполагате със сач най-добре се слага малко мазнина и се разпределя с черпак от сместа. Като се появят мехурчета на повърхността се обръща.
Оставят се да се охладят.



Плънката приготвяне като загряваме малко мазнина тъй като и от месото ще се отдели , прибавяме нарязания пресен лук и след като се задуши прибавяме месото. Като стане готово се слагат и гъбите. Подправя се на вкус сместа и се добавя сметаната. Оставя се за кратко на слаб огън докато се сгъсти за 2-3 минути.




Охлажда се и се пълнят бохчите като после се завързват перо от зелен лук.
Бързо,лесно и вкусно предястие! Да ви е сладко!






неделя, 18 май 2014 г.

Содени питки


                                                              Содени питки

Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно, 
100г. сирене, 
1 ч.л. сода за хляб,
2 стръка зелен лук, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус.
Може да се добавят,колбас,кашкавал или масло .

Начин на приготвяне: 

Содата се прибавя към киселото мляко и се оставя да шупне. 
Прибавя се натрошеното сирене , наситнените зелен лук и магданоз и брашното. 
Подправя се ! 
омесва се меко тесто,което се разделя на 7 топки, а те се разрязват на кръст най-отгоре.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна върху тава покрита с хартия за печене!




петък, 16 май 2014 г.

Бананови палачинки

                                                           Бананови палачинки
                                                              

Необходими продукти: 2 яйца, 600 мл. прясно мляко, 1 бакпулвер, 3 узрели банана, 3 с.л. пудра захар, около 3 ч.ч. брашно или до получаване на нужната гъстота за палачинкова смес.

Начин на приготвяне: В шейкър каната сложих всичко и го блендирах включително и бананите. Получава се на аромат като бананов шейк. Ако не разполагате с такава кана намачкайте добре бананите и добавете към сместа за палачинки.
В тигах за палачинки или друг тиган се слагат няколко капки мазнина и се слага по 1 черпак от сместа.  От бакпулвера стават по-масивни и не така леки като обикновените, затова се появяват мехурчета и тогава се обръщат.
Готовите палачинки се охлаждат и се гарнират по желание!


Бобени кюфтенца


                                                                Бобени кюфтенца





Необходими продукти: 400г. сварен боб или стерилизиран от консерва, 1 1/2 ч.ч. хлебни трохи, 1/2 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, джоджен, черен пипер и сол на вкус.

За панировката: Хлебни трохи, 1 яйце.


Начин на приготвяне: Бобът се сварява и се отцежда , ако е стерилизиран много добре се отцежда и се пасира , аз използвах приставката към пасатора за картофено пюре, но ако не разполагате с такъв накрайник в никакъв случай не пасирайте с обикновения накрайник ,защото става на гума. Обикновена вилица ще ви свърши идеална работа като с нея го намачкате. Прибавят се хлебните трохи, лука, магданоза и подправките. Омесвате хубаво съставките и овалвате в разбитото яйце, а след това в хлебните трохи.
Пържите на силно сгорещен тиган , а след това отцеждате върху чиния с пласт домакинска хартия. Стават изключително вкусни и засищащи и са идеално решение за хора спазващи режими ограничени или лишени от консумация на месо!





Сладки "Калии"

                                                                   Сладки "Калии"


Необходими продукти: 2 яйца, 140г. захар, 140г. брашно, ванилия/ кората от един портокал.

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват, прибавят се захарта и брашното и с помощта на лъжица се разстила на кръгъл малък слой върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята на 180градуса фурна за 10-12 мин. или до получаване на златист цвят.
Отлепват се не особено трудно може и с нож, аз лично използвах шпатула за заглаждане на кремове.
След изваждане докато са още горещи се свиват с пръсти в единия край. Оставят се да се охладят и се украсяват със сладкарска сметана или портокалови корички!


Източник. bonapeti.bg





четвъртък, 15 май 2014 г.

Портокалови понички



                                                Портокалови понички

Необходими продукти: 700г. брашно, 2 пакетчета суха мая за хляб/ 30г. жива мая,200г. захар, 1 ч.л. сол, 3 яйца леко разбити, 240мл. прясно мляко ,80 мл.олио, 2 с.л. прясно изцеден портокалов сок, кората на един портокал.

Начин на приготвяне: Млякото се затопля и се разтваря маята ако е кубче с малко захар,докато шупне.
Брашното се пресява и се смесва с останалите сухи съставки. Прави се кладенче. Прибавят се разбитите , олиото и млякото с шупналата мая както и портокаловия сок.
Замесва се меко тесто. Оставя се да почине докато удвои обема си (минимум час) и след това се разточва на пласт с дебелина не повече от сантиметър. С набрашнена водна чаша се правят кръгчетата, а след това с малка се правят дупките в средата.






Оставят се да се отпуснат още 10 мин. преди да се пържат.
Пържих ги във фритюрник за да не се загуби формата им и да станат плоски, а след това се оставят да се отцедят на кухненска хартия.



Могат да се поръсят с пудра захар или с шоколад, аз направих белтъчна глазура като разбих 1 белтък с 130г. пудра захар и 4 капки лимонов сок. После разделих на 3 сместа. Едната част оставих бяла, другата с какао оцветих в кафяво, а третата със сладкарска боя в розово оцветих и после украсих с най-различни видове захарни фигурки,смлени бадеми и кокосови стърготини.
Да ви е сладко!



сряда, 14 май 2014 г.

Топчета с ориз и още нещо ...


                                                        Топчета с ориз и още нещо ..



Необходими продукти: 1 цяло пилешко бутче , 1 ч.ч. ориз, 1/4 връзка копър, 1/4 връзка магданоз, 1 среден морков, 100г. кашкавал, 3 стръка зелен лук , сол, черен пипер, сокът на 1/2 лимон.

за панировката: 2 ч.ч. хлебни трохи може да използвате и галета и 2 разбити яйца.
Олио за пържене.


Начин на приготвяне: Пилешкото бутче се сварява,обезкостява се и се накълцва на ситно. Бульонът се овкусява със сол и черен пипер. Слага се ориза в него като предварително не се мие ,за да се запази скорбялата и да стане лепкав. Аз използвах дългозърнест. Вари се до готовност. Охлажда се.
Отделно се наситняват пресния лук, копъра,магданоза, а моркова и кашкавала се настъргват на ситно ренде. Слагат се всички продукти в купа и се поливат със сока от лимона. Овкусяват се.

Оформят се топчета , овалват се в разбитите яйца,а след това в хлебните трохи.
Пържат се на маслена баня в дълбок тиган, а след като са готови се поставят в чиния с домакинска хартия за да попие излишната мазнина.
Стават много вкусни и са лесно решение за моментите,когато нямаме идея какво да приготвим на бързо.
Да ви е сладко!


вторник, 13 май 2014 г.

Кюфтета от тиквички


                                                              Кюфтета от тиквички 

Необходими продукти: 2 средни тиквички, 2 малки картофа, 3 яйца, 100г. сирене, 1/4 връзка магданоз, 1/4 връзка копър, 1 ч.л. сол, 3 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. хлебни трохи, 1/2 ч.л. сода за хляб, 1 стрък зелен лук, 1 стрък зелен чесън, 1/2 ч.л. черен пипер.

Начин на приготвяне: Тиквичките и моркова се настъргват на ситно ренде и се посоляват със солта. Оставят се да се отцеждат за 10 мин.




През това време в купа се разбиват яйцата с брашното, наситнените лук,чесън,копър и магданоз, содата и черния пипер.
Тиквичките и картофите се отцеждат допълнително с ръце и се прибавят в купата. Разбъркват се много добре и след това се слагат и хлебните трохи и сиренето. Поне аз така направих.

















Сгорещява се тиган с незалепващо покритие на средна температура и с малко мазнина се пържат малко по-продължително поради това, че съставките са сурови. Аз лично попрегорих първите 2 защото си мислех,че са сурови от вътре.
Оставят се да се отцеждат върху домакинска хартия за да попие излишната мазнина.
Малко стават меки не се притеснявайте не са сурови.
Поднасят се топли!




Саварини

Саварини




Необходими продукти:
 500г. брашно,
 3 яйца,
 2 щипки сол, 
100мл. олио,
 30г. жива мая,
 250 мл. топла вода,
 50г. захар.

За сиропа:
1 л. вода,
 600г. захар, 
1 бр. есенция ром или друг аромат по избор.

За украсяване: 
200мл. сладкарска сметана, 
стръкчета мента.






Начин на приготвяне:


 Маята се оставя да шупне в топлата вода със захарта.
В купа се разбиват с бъркалка яйцата, олиото, солта и брашното, като постепенно се добавя и водата с мая. Не ви е нужен миксер сместа става лека и лепкава лесна за ръчна обработка.





Загрях фурната на 50
градуса с вентилатор за 10 мин. и като достигнаха тези градуси изключх и сложих да втасва на топло купата с тестото ,задължително покрито с кърпа или стреч фолио за да не хване коричка за 1 час докато удвои обема си.

После се разбърква за да спадне тестото и разпределих с по една препълнена супена лъжица във форма за мъфини тъй като не разполагам с такива за саварини, но пак се получиха много добре.

Пекох ги в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 17 мин. . 

Изпекоха се чудесно,но пак зависи от фурната и затова пробвайте с дървен шиш или клечка за зъби дали са изпечени в сърцевината. Ако излезе суха значи са готови.
Оставяме дас е охладят за 3о мин.
После ги обърнах с долната страна нагоре.



Слага се водата в подходящ съд и като заври се добавя захарта и желания аромат. 

Оставя се да ври още 5 мин. като се разбърква от време на време. 
Сиропа като е горещ саварините трябва да са студени и обратно, иначе стават на тесто.


Залях ги така както са в формичките с черпаче за сос и така си поемат толкова,колкото им е сипано аз сложих по един черпак като за начало и после разпределих останалия сироп между всички гнезда. Те се издуват и попиват като гъба течността.
 Украсих с разбита смета и стръкчета мента. Получиха се 24 броя.

Източник:didi-mybook.blogspot.com


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






понеделник, 12 май 2014 г.

Запеканка с кашкавал


                                                       Запеканка с кашкавал




Необходими продукти: 3 средни картофа, 200г. печурки, 1 връзка копър, 3 бр. дебърцини или друг колбас, сол, черен и бял пипер, кашкавал за поръсване, 1/2 опаковка топено сирене.


Начин на приготвяне: Картофите се обелват, нарязват се и се бланшират за 10 минути във вряща вода. Печурките се нарязват и се задушават с половината копър и съвсем малко масло. Дебърцините се нарязват на кръгчета и се запичат само в 1 с.л. мазнина за да пуснат пушения си аромат.
Картофите се отцеждат и се слагат в тавичка заедно с колбаса и гъбите. Поръсва се с останалата част от копъра, добавя се на парченца топено сирене и подправки. Леко се разбърква и се настъргва на едро ренде кашкавал.
Пече се около 25 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна до добиване на златист цвят на кашкавала!
Ястието се сервира топло! Да ви е сладко!




неделя, 11 май 2014 г.

Пресни картофи с копър


                                                            Пресни картофи с копър

Необходими продукти: 600г. дребни пресни картофи, 1/2 връзка копър, 3 с.л. олио/зехтин, сол, черен , бял пипер.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват много добре и се слагат за 15 мин. във вряща подсолена вода.
Отцеждат се и се прехвърлят в тава ,където се поръсват обилно със ситно нарязан копър и подправките. Трябда да са на един ред за да се изпекат едновременно. Поливат се с мазнината и се разбъркват.
Пекат се в предварително загрята на 200градуса фурна за 15-20 мин.
Да ви е сладко!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...