петък, 20 юни 2014 г.

Бъркана пица

 Бъркана пица











Необходими продукти за тестото: 

1 яйце, 
2 ч.ч. брашно, 
1 ч.ч. топло прясно мляко/ вода 
1 пакетче суха мая ( 1/2 кубче жива) , 

 1 /2 ч.л. сол
1 ч.л. захар








Начин на приготвяне:


В топлото мляко или вода слагаме захарта и маята и я оставяме за 2 минути да почине и да се образуват балончета.
След това добавяме яйцето, разбиваме леко и малко по малко брашното и солта докато се получи лепкаво тесто.

Понеже тестото става леко безвкусно,сложете в него още при бъркането подправки по Ваш вкус.
Аз сложих сол и риган и стана превъзходно
Разпределя се с лъжица ( аз използвах пръстите си леко намазнени) и се оставя да почине,а през това време си нарязваме продуктите за гарниране.





След 10-тина минути , тестото вече се е отпуснало, разпределяме доматеното пюре и останалите продукти и печем за около 10-12 минути в предварително загрята на максимум градуси фурна.

Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Крем карамел

Крем карамел




Необходими продукти:

1 л.прясно мляко
8 яйца
   1/2 ч.ч захар (за карамела)
1 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия






Начин на приготвяне: 
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем.
Добавете прясното мляко и отново разбийте за да се съединят всички продукти.
Сложете ванилия.
В тиган или друг съд направете карамела като внимавате да не го прегорите,защото ще горчи.
Разпределете карамела в купички или чашки, разбира се нужно е те да са огнеупорни.
Изчакайте да се охлади.




Сложете от яйчената смес във всяка чашка , а чашките сложете в тава, в която трябва да налеете студена вода.
Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за около час или до получаване на хубав загар по повърхността на всяко кремче.
Следете водата в тавичката да не заври и доливайте студена вода или добавяйте лед.
След като е изпечен и готов крем карамела, извадете чашките от тавата и оставете да изстинат, а след това доохладете в хладилник.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 19 юни 2014 г.

Макаронена салата с пиле

 Макаронена салата с пиле





Необходими продукти: 

1/2 пакет макарони, 5 средни краставички, 1 сварено пилешко бутче, 1 малка опаковка заквасена сметана, 1 кутийка майонеза, 1 малко бурканче стерилизирани гъби, сол, черен пипер.


Начин на приготвяне: 

Пилешкото месо се накъсва на дребни парчета, краставичките се режат на кръгчета. Макароните се сваряват и се охлаждат като леко се омазняват за да не залепнат, докато се охлаждат . След това всички продукти се размесват и се подправят. Оставя се салата да се охлади в хладилника за 30 мин.


Хлебчета за сандвичи




                                                                  Хлебчета за сандвичи





Необходими продукти:
около 700 г. брашно, 1 1/2 ч.ч. топла вода, 1 кубче жива мая за хляб или 2 пакетчета суха мая, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, прясно мляко за намазване, поръски за хляб или семена по избор но може и без тях.

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. Разделя се тестото на части и се оформя по ваш избор. Оставя се отново да втаса, а след като удвоят хлебчетата обема си се намазва с четка с прясно мляко всяко от хлебчетата и се поръсват със семена.
Пекат се около 25 мин. на 180 градуса , а след това се завиват с кърпа да омекнат.










и още вариации ....




Закуска с крема сирене и колбас


                                             Закуска с крема сирене и колбас





Необходими продукти за тестото:
1 суха мая/ 1/2 кубче жива, около 700 г. брашно (до получаване на меко гладко тесто) 1/2 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 1/2 ч.ч. топла вода.

за гарниране: сирене крема и колбас по избор.

за намазване: прясно мляко


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто от посочените продукти и се оставя да втаса. После се премесва отново и се разделя на 4 равни части. Всяка част се дели на 3 равни части и с ръка, а после и с точилка се разточва на продълговат лист с дебелина сантиметър. Сложих по дължина крема сирене , навих на руло всяка част и така сплетах на плитка. Във всяка извивка на плитката подпъхнах по парче колбас. Отново оставих да втаса за около час и след това намазах с четка с прясно мляко. Пеках на 180 градуса около 25 мин. 

След като се изпече се завива с кърпа да остане мека закуската. Излязоха ми 4 бр.











сряда, 18 юни 2014 г.

Пипер с доматен сос

       Пипер с доматен сос








Необходими продукти:  
7 бр. пиперки , 
5 домата, 
щипка захар, 
1/4 връзка магданоз, 
сол, черен пипер, 
главичка чесън.




Начин на приготвяне: 


 Пиперките се изпичат, задушават се в торбичка , за да падне по-лесно кожата и се обелва като се стремим да запазим цялостта им.
Тъй като не обичам едри частици да има в сосовете ми , нарязах на едро доматите и заедно с щипката захар, обелените скилидки чесън , магданоз, олио и черен пипер и ги пасирах до гладка консистенция.
Преместваме цялата смес в тенджерка или друг дълбок съд и завираме на умерен огън.
 Ако има нужда сгъстяваме соса с брашно "размито" в малко вода.
Оставяме да поври още 10-15 мин. 
Ако желаете добавете пиперките в соса или ако не искате да се "накиснат" поднесете отделно върху соса.  Това е!

Тази гозбичка е един скъп и много вкусен спомен от моето детство и затова и цяло лято я приготвям с огромно удоволствие!

Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!







вторник, 17 юни 2014 г.

Лятна маринована салата


                                                       Лятна маринована салата





Необходими продукти: 7 големи пипера, 2 главички млечен чесън, 1/4 връзка магданоз, 1/3 олио, 1/3 оцет, 1 ч.л. сол.

Начин на приготвяне: Пиперът се изпича и се обелва. Изчиства се от семките и се реже на едро. В купа се слагат олиото,оцета, солта , нарязаните на ситно скилидки чесън и магданоз. Хубаво се разбърква и се прибавя пипера. Слага се в хладилник, но в купа с капак или добре завита с найлон, защото целият ви хладилник ще замирише на марината с чесън. Колкото повече стои,толкова по-вкусна става, аз лично я оставям да престои една нощ и сервирам.
Тази салата изпива мноооого ракия и изтопява мнооого хляб. Да ви е сладко!



събота, 14 юни 2014 г.

Картофена салата с пиле

Картофена салата с пиле






Необходими продукти: 

4 средни картофа, 
3-4  кисели краставички, 
1 пилешко бутче / филе , сварено и обезкостено( ако имате използвайте пушено пилешко става в пъти по-вкусно)
, сол, черен пипер,
 МАЙОНЕЗА и заквасена сметана 1:1

Начин на приготвяне: 

Пилешкото месо се накъсва на дребно, картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода , а след това се оставят да се охладят и се нарязват на еднакви парчета. 
Краставичките се нарязват на кубчета и се оставят да се отцедят от излишната течност за 30 мин. за да не разводнят салатата.
 Майонезата и заквасената сметана се смесват и се разбъркват с подправките. 
Всичко се размесва в купа и се до подправя ако е необходимо. 
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!













петък, 13 юни 2014 г.

Пиперки бюрек с доматено-чеснов сос

Пиперки бюрек с доматено-чеснов сос





Необходими продукти: 
Пипер, трябва да е по-дебел за да запази целостта си, галета/брашно


за плънката: 
 1 -2 яйца, 
300 г. сирене , 
магданоз


за соса:
3 големи домата ползвах, 
2 главички млечен чесън, 
сол, пипер, 
магданоз, щипка захар,
 2-3 с.л. брашно.

За паниране:
1-2 яйца в зависимост колко пиперки ще панирате
галета
олио за пържене




Начин на приготвяне:

Пиперките се изпичат и се слагат в тенджерка да се задушат за да се обелят по-лесно. 
Като се обелят се цепват леко по дължина като внимаваме да не се разкъсат.. 
Изрязва се дръжката и семките се почистват внимателно.
Разбира се няма да Ви се случи нищо ако някоя остане и си я хапнете.
Не препоръчвам да ги измиете тъй като се отнема от опушения аромат и вкус ,който прави пиперките още по-вкусни.
В купичка се разбива яйцето със сиренето.
Разстилат се и в средата по дължина се слага от плънката.





Внимателно загръщате така,че максимално да се затвори и да не изтече пълнежа.




Сега ще се поизцапате малко,защото първо внимателно се потапят в брашно,а след това в галета и се пържат в сгорещена на умерена температура мазнина.
Внимавайте да не ги изгорите,защото се приготвят много бързо.
Използвам тигана с каменно покритие  от серията Стоун Ледженд ,и понеже сгорещява много бързо внимавайте да не изгорите пиперките.
От 9 степени пържих на 5 , а и самият тиган Стоун Ледженд няма нужда от много мазнина , в която да се готвят продуктите ,затова и го препоръчвам особено за пържене и сотиране.
Отцедете излишната мазнина като веднага щом ги извадите от тигана ги поставите върху пласт хартия или салфетка.
Соса  се прави като пасираме доматите, обелените скилидки чесън и магданоза на гладка смес. 
Подправяме като слагаме и захар ( на 400г. домати е 5 г. захарта) и слагаме в дълбок тиган с малко олио .
Оставяме да изври водата от доматите и след това сгъстяваме с брашно. 
От него се получава и гладкостта на соса. 
Оставяме да покъкри на бавен огън 10-15 мин. и сервираме с пиперките.

Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК










четвъртък, 12 юни 2014 г.

Шоколадов кекс с ягоди


Шоколадов кекс с ягоди







Необходими продукти: 
4 яйца, 
5 с.л. газирана вода, 
1 1/2 захар, 
2 ч.ч. брашно, 
1 бакпулвер, 
ванилия за аромат, 
3 с.л. неподсладено какао ,
 1/2 ч.ч. олио, 
ягоди на половинки,
бял шоколад с малко мляко за заливка, 
пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се газираната вода, олиото. 
Разбива се отново на пухкав крем. 
Слага се и какаото и пресятото брашно с бакпулвера. Добавят се и ягодите нарязани на половинки и се разбъркват хубаво в сместа. 
Изсипва се в кексова форма,намаслена и набрашнена и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 мин.
Като е готов се оставя да се охлади и се обръща в подходяща чиния.
Половин бял шоколад се разтопява с малко мляко в микровълновата и с 2 ч.л, пудра захар се разбърква и се полива равномерно с лъжичка кекса. 
Украсих с ягоди и поръсих с пудра захар. 
Става хубав, мек и влажен кекс.
Да ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



  








вторник, 10 юни 2014 г.

Пиле с пухкав ориз на фурна

Пиле с пухкав ориз на фурна








Необходими продукти: 
2 големи пилешки бутчета, 
3 стръка зелен лук  / 1 кромид лук , 
1/3 ч.ч. олио, 2 ч.ч. ориз, 
сол, черен пипер.


Начин на приготвяне: 

Бутчетата се сваряват в около 1.5 л. вода и се разделят на порции (ако са големи каквито бяха моите).
Олиото се сипва в дълбок тиган или тенджерка и се запържва нарязания на ситно зелен лук. 
Като се задуши леко се прибавя ориза. 
Тайната на хубавия ориз,този,който се дели на зрънца е първо в качествения ориз аз ползвам този ....



второто е в доброто му омазняване , третото е  в пилешкия бульон,който допълнително е омазнен от пилешките бутчета по-точно от тяхната кожа, затова и използвам само бутчета за приготвянето на пиле с ориз на фурна или само на ориз като си замръзявам бульон в пластмасови бутилки.
Бъркате ориза до като се омазни всяко зрънце и тогава се слага от бульона.  

По рецепти се слага ориз-течност 3:1 , аз обаче слагам 4: 1 + допълнителна чаша бульон за цялото количество ориз, като го слагам когато го сложа да се пече във фурната. 
Не мислете, че става мазен , скорбялата поема мазнината и по-този начин на изсъхва ориза, а остава влажен и пръхкав.
Долива се бульон докато не стане почти готов ориза, чак след това го разпределям в тавичка, подправям го слагам пилето и заливам с допълнителната чаша бульон. 
Разклащам тавата да се разпредели течността и слагам в предварително загрята фурна на 180 градуса с печене отгоре и отдолу БЕЗ ВЕНТИЛАТОР
Това е и последната ми тайна.
 Вентилатора допълнително изсъшава въздуха тъй като циркулита и повърхността става на кора. 
Пека около 40 мин. или до леко зачервяване на пилето. Това е! 




Надявам се да са ви били полезни моите съвети за хубав ориз! 
Да ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



понеделник, 9 юни 2014 г.

Кашкавалени питки с колбас


                                                     Кашкавалени питки с колбас

  

Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. топла вода , 2 пакетчета суха мая или 1 кубче жива мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, около 600 г. брашно или до получаването на меко,гладко леко лепкаво тесто ,1 жълтък за намазване размит с малко вода или мляко.


За плънката:
1 голямо яйце / 2 по-малки, 200г. кашкавал, 200 г. колбас (аз използвах жарено свинско месо от тези, които продават нарязани по веригите супермаркети)


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто, трябва да остане леко лепкаво и се оставя да втаса.
През това време се разбива яйцето в купичка, настъргва се по-голямата част от кашкавала , като се оставя малко за поръсване на питките, и се прибавя към яйцето. Жареното месо (избрах такова, защото питките стават с много приятен опушен вкус и аромат, но можете да изберете по ваш вкус) се нарязва на кубчета и се прибавя отново към яйцето и кашкавала. Много добре се разбърква.

От  втасалото вече тесто с намазнени  с малко олио ръце, се взема част колкото юмрук и се сплесква като питка. С чаена лъжичка се взема от плънката и се слага в средата на питката. Затваря се и се слага в намазнена тавичка, аз използвах тавичка за мъфини за по-интересна форма иначе можете да ги направите и в сплескана форма да са по-разлети , но оформлението отново е въпрос на вкус.
Там където сте слепили с пръсти тестото трябва да остане отдолу , а гладката страна да е отгоре.


                                                           


Оставя се да втаса отново до удвояване на обема . Когато втасат питките , плънката леко се появява , мажат се със жълтъка размит с малко вода и се поръсват с кашкавал.

                                       

Пекат се на 180 градуса за 20-25 мин. Като са готови се покриват с кърпа допълнително да омекнат.

Получават се много мекички, богати на аромат и вкус питки подходящи за закуска или просто за леко похапване! Да ви е сладко!

                                                                   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...