неделя, 2 март 2014 г.

Капама


    Капама




Необходими продукти за лозовите и зелевите сарми:
500 г. кайма смес,

 1 голяма глава лук / 2 по-малки,
 1 голям морков /2 по-малки , 
2 ч.ч. ориз ,5 ч.ч. вода или бульон, 
сол, 
черен пипер,
 червен пипер, 
чубрица, 
кимион.


Други продукти за капамата: 


5-6 долни пилешки бутчета, 

500 г. свинско месо ,
нарязано на късчета, 
1 парче сланина ,
нарязана на дребно или 4-5 парчета бекон , 
5-6 скилидки чесън.

Пресни подправки можете да сложите според вкуса Ви а аз слагам мащерка, розмарин, салвия и риган, но ги съчетавам според продуктите,които ползвам.




Начин на приготвяне на сармичките: 

Ориза се мие докато не излезе цялата скорбяла от него или иначе казано до като не остане чиста водата.
В дълбок тиган или тенджерка се слага мазнина и се задушават много на дребно нарязаните лук и морков. Като поомекнат се прибавя каймата и се подправя всичко с кимиона, черния пипер, червения пипер и чубрицата. 
Каймата хубаво се надребнява с помощта на шпатула и като се позапържи и тя се добавя ориза. 
Слага се поетапно  от водата или бульона докато ориза не стане полу-готов. 
Отнема се сместа от огъня и се разделя на две.
 С едната част се правят зелевите, а с другата част лозовите сърми.




Следва да се сглоби ястието. 

В гювеч се слагат няколко зелеви листа, за всеки случай да не загорят продуктите на дъното, не ми се е случвало но винаги слагам и се редят зелевите сарми. Отгоре се слагат парченцата свинско месо и няколко сланина или бекон.
Слагат се и част от свежите розмарин и мащерка по 1-2 клонки и 3 скилидки чесън, може и да не се бели просто да се смачка.


Редят се и лозовите сармички и най-отгоре се слагат пилешките бутчета и ако е останала някаква част от сместа от сармичките също се слага. 
Прибавят се и останалите подправки , чесън и сланина и се слага около 300 мл. вода за да се образува бульон.
Гювеча се слага в студена фурна за да не се спука или се мокри ако е сгорещена.






Пече се на слаба фурна на 120-130 градуса за около 2 -3 часа и после се засилва на 180 градуса още за час.
Добър Апетит!



Шпикован свински бут със сос грейви


              Шпикован свински бут със  сос грейви



Необходими продукти:
1 бр. свински бут (правила съм и плешка) около 1.200г. , 2 глави лук, 1 глава чесън , 1 голям морков, 2-3 картофа, гъби по желание , 2 с.л. горчица, 2 с.л. мед, 2 -3 с.л. брашно , 400 мл. вода или бульон , пресен розмарин, прясна мащерка , сол, черен пипер .


Начин на приготвяне:
Свинското месо се слага в намазнена тава и се пробожда с остър нож на 10-15 места като във всеки разрез се слага по парченце морков, скилидка чесън  или  стръкче розмарин . Посолява се и се поръсва с черен пипер. Около месото се слагат зеленчуците заедно със свежите подправки и се завива плътно с фолио.
















Пече се в продължение на 2-3 часа в слаба фурна с вентилатор на около 100 градуса.
После се премахва фолиото и се засилва фурната на около 200 градуса . Смесват се горчицата и меда до хомогенна смес и се маже обилно месото .Доизспича се за около час час и половина.
Колкото по-дълго се пече на слаба фурна толкова по-крехко става месото.

Като стане готово месото се слага в чиния за сервиране заедно със зеленчуците (зеленчуците са по желание).






За приготвяне на сосът грейви:

Тавата , в която е било месото и зеленчуците се слага на силен огън заедно с остатъците от печенето . Сипва се брашно и се разбърква добре. Прибавя се вода (ако имате бульон сложете него) около 400 мл. и се оставя да ври на слаб огън 20-25 мин.
Прецежда се  грейвито през ситна цетка така че да няма никаква едра частица и се поднася с месото като ако се консумира по-късно месото се полива с част от грейвито за да не изсъхне.











Запечени катми на фурна

Запечени катми на фурна



Необходими продукти за катмите: 
2 яйца, 
250г. кисело мляко,
 250г. вода,
 300-400 г. брашно, 
1/4 ч.л. сода бикарбонат,
 1 ч.л. сол,
 1 ч.л. захар.

Необходими продукти за плънката: 
1 опаковка майонеза, 
2 с.л. кетчуп, 
150-200 г. пушено свинско филе , но може и всякакво месо или колбас по желание, черен пипер за овкусяване.
100 г. настърган кашкавал за поръсване на катмите.


Начин на приготвяне: 
Содата се разтваря в киселото мляко. 
Яйцата се разбиват.
 Добавят се киселото мляко, водата, солта, захарта и постепенно се сипва от брашното, до получаване на тесто, с гъстота на боза. 
Катмите се изпичат на сач или тиган и се оставят да изстинат.
В дълбок съд се смесва майонезата с кетчупа и свинското филе (накъсано на по малки парченца) и се овкусява с черния пипер.
Всяка катма се взема и в средата се слага по малко от плънката , сгъва се като пакетче и се слага в предварително намазнена тава. 
Така се нареждат всички една до друга и се поръсват обилно с кашкавалът.
Пече се в предварително загрята фурна до като кашкавала не придобие златист цвят.
Поднася се топло със сос по избор ! 
Добър Апетит!


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Пица "Калцоне"

 Пица "Калцоне"





Необходими продукти за тестото:
2 ч.ч. топла вода, 
1 пакетче суха мая , 
1 ч.л. захар, 
1 ч.л. сол, 
5-6 с.л. растително олио/зехтин,
 4-5 ч.ч. брашно.

За плънката:
3 средни печурки, 
150 г. колбас по желание нарязан на дребно, 
 100 г. кашкавал, 
кисели краставички, 
доматено пюре за намазване. 

Начин на приготвяне:

 Замесва се меко тесто и се разточва на лист с дебелина около сантиметър , но не по-тънко. С помощта на голяма чиния и нож за пица се изрязва кръг, който на половина се намазва с доматеното пюре.
 Слагат се гъбите , колбаса и краставичките и обилно се поръсва с кашкавала.
 Загръща се с не намазаната страна на кръга и с ръце се притиска по краищата за да не изтече плънката.




Намазва се отгоре с тънък слой доматено пюре и пак обилно се поръсва с кашкавал.
 Оставя се да почине 5 мин. и се пече в силно сгорещена фурна за около 15-20 мин. на максимум градуси .
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Домашни багети с чубрица


                   Домашни багети с чубрица


Необходими продукти: 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 7-8 с.л. олио,зехтин или разтопена свинска мас , 2 ч.ч. топла вода , 3-4 ч.ч. брашно + още малко за доомесване, чубрица около 2 с.л. .

Начин на приготвяне:  Замесва се меко тесто от посочените продукти като се замесва заедно с чубрицата и се разделя на 6-7 топки. Всяка се прави с продълговата форма и се оставя да почине . С помощта на алуминиево фолио оформих легла с прегради между тях за багетите тъй като не разполагам за момента с оригинална тавичка , за да запазят формата си по време на втасването и печенето. Тази ми идея се оказа доста сполучлива и не се слепиха , а си се разполагаха по дължина.



В голямата тава на фурната се слага хартия за печене  и се слагат хлебчетата ,намазват се с разбито яйце за лъскавина и се поръсват със семена по желание , може и без .

Понеже ми остана още от тестото но не достатъчно за още една багетка го разстлах на лист и с помощта на нож за пица го направих на ивици ,които усуках  намазах с яйце , поръсих с настърган кашкавал и микс от семена. Така се получиха много вкусни гризинки ,които се унищожиха за части от секундата.












Пълнено пилешко филе






                                                   Пълнено пилешко филе


Необходими продукти: 4 бр. пилешки филета , 1 опаковка пушено топено сирене, 1 опаковка течна сметана за готвене, 5-6 бр. печурки ( 1 малък буркан консервирани),
сол,черен пипер  на вкус.


Начин на приготвяне: Пилешките филенца се разрязват по продължение така,че да се получи джоб. Обкусяват се и се слагат 2-3 парченца от пушеното сирене . Запечатват се на тиган с много малко мазнина. Слагат се в тавичка за печене.
В тиган (може и където са били запечатани филетата за да се оберат ароматите) , се слагат гъбите и се задушават , прибавя се и течната сметана и се овкусява. Тук е моментът ако ви е останало от пушеното топено сирене да го прибавите към соса за да се обогати и да придаде още по-голяма плътност.Оставя се малко да поври за да се сгъсти и се заливат филенцата . Пекат се на умерена фурна до зачервяване 15-20 мин.  на 180 градуса.
По желание могат да се сервират със зеленчуци приготвени на пара.


                                 

Свежо пилешко фрикасе

     
      Пилешко фрикасе






Необходими продукти: 
2 бр. пилешки бутчета (цели) , 
1 среден морков ,
 1/2 връзка магданоз, 
3-4 с.л. брашно,
4-5 скилидки чесън,
 сол,черен пипер, 





 Начин на приготвяне: 

 Пилешките бутчета се сваряват и се накъсват на малки парченца като бульона не се изхвърля , той ще трябва за фрикасето.
В тенджера или дълбок тиган се слага мазнина и се слагат скилидките чесън да си пуснат аромата и после се махат, но ако може и да се пресоват през преса за чесън за да не се усещат, тъй като не е особено приятно да се усещат като парченца.
 Прибавя се брашното и се разбърква докато се позапече. 
След като получи леко златист цвят с черпак се слага малко по малко от бульонът като се разбърква енергично с тел за разбиване на яйца, ако обаче останат едри частици или Ви притеснява , че няма да получите гладка смес пускайте в действие пасатора и ще стане гладка брашняна каша.







Прибавя се моркова,който е настърган на ситно ренде и се оставя на средна температура за около 10-15 мин.  леко да къкри- за да не остане суров. 

След това слагаме и пилешкото месо.
Подправя се ястието със сол и черен пипер като по желание може да се сервира и с парченце лимон. Поръсва се обилно с магданоз за допълнителна свежест. 
Поднася се топло!
      Добър Апетит!           



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


   


          

събота, 1 март 2014 г.

Спагети с пилешко и зеленчуци


 Спагети с пилешко и зеленчуци
                                                                              


Необходими продукти: 

1/2 пакет спагети (обикновени или оризови по избор) ,
 1 бр. пилешки гърди, 
1/2 глава лук (голяма или 1 по-малка цяла) , 
2 средни моркова , 
1 ч.ч. замразен грах, 
соев сос, 
растителна мазнина.

За маринатата на пилешкото месо: 

2 с.л. светъл соев сос , 2 с.л. горчица, 1 с.л. мед.

Начин на приготвяне: 

В отделна купа се смесват съставките за маринатата като се разбиват до хомогенна смес с помощта на вилица и се оставя за 5 мин.
Пилешкото месо се нарязва на жулиени (ивички) и се прибавя към маринатата. Разбърква се хубаво и се оставя в хладилник минимум 2 часа (най-добре е да се направи вечерта и цяла нощ на стои в маринатата за да се овкуси добре.  
Колкото повече стои толкова по-крехко става и по-бързо се сготвя.
Морковите се нарязват и те на ивички , а лука на едри люспи т.е. на две през средата се реже ако е половин глава , ако е цяла съответно на четири. 
По желание може да се добави и прясно бяло зеле нарязано на ивички около сантиметър дебели.
В дълбок тиган (уок) се загрява много добре мазнината и се слагат парченцата пиле като леко се отцеждат от излишната марината. 
Пържи се с постоянно разбъркване като трябва да се внимава да не изгори тъй като е станало много крехко и бързо се сготвя.
Изважда се с помощта на решетъчна лъжица и се слагат зеленчуците. 
Не се добавя допълнително мазнина . 
Бъркат се постоянно като се добавят около 2-3 с,л, соев сос.
Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави. 
Добавят се предварително сварените спагети и се разбъркват много добре. Прибавя се и пилешкото месо. 
Още няколко минути се оставя на силен огън с непрекъснато разбъркване.
Поднася се още докато е топло !

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!  














Пити-джоб

 Пити - джоб



Необходими продукти:
1 ч.ч. топла вода ,
 1 пак. суха мая ,
 4-5 с.л. растително олио , 
брашно до гладко еластично средно меко тесто.


Начин на приготвяне: 

Замесва се меко тесто и се остава да почине на стайна температура 5- 10 минути. Разделя се на топки и се разточват до около 10 мм. дебелина. 
Пекат се на силно загрята фурна около 250  градуса , като не се налага да се обръщат .



Като се извадят от фурната се покриват с кърпа за кратко за да се запази мекотата и еластичността на питката.

Не ги слагайте една върху друга и ги консумирайте веднага ,защото като се охладят стават твърди.
Идеални са за сандвичи.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
                  
                












Трицветен кекс


  Трицветен кекс



 
За жълтата и кафявата смес:
3 жълтъка с 1 цяло яйце се разбиват до хомогенна смес с 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. олио. Към тях се прибавя 1 ч.ч. кисело мляко , 1 бакпулвер и една ванилия за предпочитане течна тъй като аромата й е в пъти повече от тази на прах. Сместа се разделя на две равни части като към едната се прибавя 2 с.л. какао, а към другата само кората от един лимон. 




За бялата част

разбиваме белтъците докато удвоят обема си заедно с 1 к.ч. захар, 1 к.ч. олио,1 к.ч. кисело мляко . С помощта на шпатула се прибавя и 1 ч.ч. брашно пресято с  1 ч.л. бакпулвер. Разбърква се леко като се добавя брашното на части за да не спаднат белтъците.



Сглобяваме кекса по следният начин : В кексова форма ,която е намазнена и набрашнена (ако разполагате с такава с керамично покритие не е нужна тази манипулация, а аз лично ползвам форма ,която направо не си знае годините и е най-добрата според мен) се разнася равномерно жълтата смес след което много плътно се покрива с какао



( за да се запазят отделните пластове). След това слагате бялата (белтъчната) смес и отново плътно с какао




и накрая слагаме кафявата смес.





Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор (вентилатора вдига градусите с 20) , или на 180 градуса без вентилатор като се проверява периодично с шиш дали е изпечен.




Аз препоръчвам да се пече на 160-170 градуса без вентилатор и винаги се получава перфектен кекс.




Като поизстине се поръсва обилно с пудра захар или по желание може да се покрие с глазура.


както виждате става невероятно пухкав и ароматен


  • Няколко съвета от мен:
  • Уверете се , че яйцата са разбити много добре със захарта и не е останала, неразградена, защото ако остане захарта на кристали не се изпича и остава леко втечнен в средата!
  • Никога не използвайте силиконова форма за печене!
  • Първо не се изпича добре, второ се свива самата форма от високите градуси и се разлива сместа по фурната и трето остава "лъскава" долната страна на печивото ,която след обръщане на кекса остава отгоре и не е особено приятно.
  • Винаги печете на ниски градуси за по-дълго време и без вентилатор. Бързо се изпича отгоре и отдолу, а в средата остава като суров.
  • Охладете преди да извадите от формата, а след това обърнете върху решетка да се до охлади
  • Съхранявайте в кутия с капак, аз използвам от тортените и никога не ми изсъхва кекса дори и след 2 дни!

    Надявам се да съм Ви била полезна!



    източник на рецептата тук


    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
    Благодаря Ви от сърце!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...