сряда, 8 юни 2016 г.

Спагети от тиквички

Спагети от тиквички


Продукти: 
2 средни тиквички
3 скилидки чесън
2 с.л. олио
сол


Начин на приготвяне:


Измийте тиквичките и ги нарежете на ленти с помощта на ренде или белачка за жулиени (пръчици).
В тиган с незалепващо покритие сгорещете олиото, задушете леко скилидките чесън и прибавете тиквичките.


Задушете ги за 3-5 минути като постоянно ги разбърквате ,но внимавайте да не ги мачкате затова използвайте щипка и просто ги обръщайте.
Вашите спагети от тисички са готови и можете да ги комбинирате с всякакви храни тъй като са неутрален зеленчук,а можете да ги поднасяте и към гарнитура.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








вторник, 7 юни 2016 г.

Салата с варени яйца

Салата с варени яйца




Необходими продукти:

3 средни картофа
3 сварени яйца
2 кисели краставички или 1 по-голяма
100г. майонеза (ползвам домашна вижте ТУК)
сол
черен пипер



Приготвяне:

Измийте и сварете картофите в подсолена вода.

След като са готови ги сложете в студена вода за да изстинат и да могат да се обелят по-лесно.
Обелете ги и ги нарежете.
Сварете яйцата също в подсолена вода за 7-10 мин.
И тях сложете в студена вода с цел по-лесно белене на черупката и запазване на цялостта им.
Настържете ги на едро ренде.
Краставичките нарежете на тънки кръгчета.
Сложете всички продукти в купа, подправете на вкус и разбъркайте добре.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 5 юни 2016 г.

Кашник

Кашник



Продукти:

300г. брашно
300г. краве сирене
4 бр. яйца
50г. масло
1/2 кубче мая (21г.) или 1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
1 щипка ззахар


Приготвяне:


Маята заедно със захарта разтворете в 50 мл. леко топла  вода и оставете докато се образуват мехурчета.
Разбъркайте маята, яйцата,солта ,брашното ,леко разтопеното краве масло и натрошеното сирене забъркайте тесто наподобяващо гъста каша.
Разпределете сместа в набрашнена и намаслена тавичка или просто постелете пласт хартия за печене и печете в предварително загрята на 200 градуса с вентилатор или 220 градуса без вентилатор фурна за 20-25 мин.


Проверете с клечка преди да извадите от фурната.
Тази рецепта много наподобява рецептата за мързелива баница или тази на тревненска содена питка, но с тази разлика,че те се правят със сода и кисело мляко ,а тук използваме мая.
Добър Апетит!

източник: Бон Апети



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







събота, 4 юни 2016 г.

Картофени крокети с кашкавал

Картофени крокети с кашкавал




Продукти:

1 кг. картофи
1 глава лук
парче масло около 15-20 г.
100 г. кашкавал
сол,черен пипер
ситно нарязан магданоз
1 яйце
галета ако е необходима за достигане на нелепкаво тесто,а можете да замените и с царевичен грис

галета за овалване
олио за пържене



Начин на приготвяне:


Сварете картофите ,обелете ги и ги оставете да изстинт леко,добавете парче масло и намачкайте като за пюре.
Прибавете яйцето,настъргания кашкавал, настъргания на ситно ренде лук и разбъркайте много добре.


Ако е твърде меко тестото добавете галета.
Разбъркайте отново и оставете в хладилник за 30 мин. да стегне сместа.
След това оформете топчета с еднаква големина ( за целта ползвах за загребване лъжица за сладолед) и ги оваляйте в галета.
Изпържете ги в достатъчно количество мазнина за да не се опират в дъното по време на пържене и да останат кръгли.
Отцедете върху хартия или салфетка от излишната мазнина.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 30 май 2016 г.

Тиквички по гръцки

Тиквички по гръцки


Дълго време се чудих какво им е различното на тиквичките по гръцки от тези пържените по "български" ,които са ми любими и след дълго разглеждане из интернет разбрах,че всъщност представляват  чипс от тиквички предварително шокирани в ледена вода.
И след като се наканих и ги приготвихмога да кажа,че са идеалното мезе за бира в летните горещи дни и непременно ще влязат в семейното ни меню тъй като се приготвят и за отрицателно време.




Продукти:

2бр. тиквички средни по големина
1/2 ч.ч. царевично брашно
1/2 ч.ч. пшенично брашно
сол

олио
купа с ледена вода + 10 бр. кубчета лед



Начин на приготвяне:

Измийте и отрежете двата края на тиквичките.
С белачка за зеленчуци започнете да ги режете по дължина.



Сложете лентите тиквички в купата с вода и лед.



В чиния разбъркайте брашната + сол на вкус, а аз сложих и 1/2 ч.л. чесън на прах за леко чеснов вкус и ако ви харесва тази идея добавете и вие в панировката си.
Загрейте в тиган , аз използвах моето любимо червено тиганче Стоун Ледженд на умерена температура олиото,като то трябва да е повечко за да се получи пържене в така наречената "маслена баня".
Ще забележите ,че всяка лента се е стегнала, оваляйте я в панировката от двете страни,а след това веднага сложете в олиото.




!!!! Съвет!!! Ако оставите лентите тиквички 10 минутки в ледената вода,стават по-хрупкави!!
Пържете от двете страни като внимавате да не загорят, защото придобиват горчив вкус.
Аз лично поставям по 1-2 ленти ,защото стават много бързо и има опасност да изгорят.
Нужни са Ви около 10 сек. и са готови.
Получават се като чипс и са много вкусни и не омекват както обикновените пържени тиквички.
Отцедете върху пласт хартия или салфетка и поднесете веднага по желание с млечно -чеснов сос.
Добър Апетит!

  
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









събота, 28 май 2016 г.

Тиквички на фурна

Тиквички на фурна



Продукти:

1 кг. тиквички ( Използвах млади дребни  на големина тиквички ,които претеглих и излязоха точно 5бр.)
1 с.л. олио

за панировката:

царевично брашно + сол (за хрупкав ефект ако не желаете замествате с пшенично брашно със сол)


За млечно-чесновия сос:
 200г. кисело мляко
1/2 връзка копър
3 скилидки чесън
сол



Начин на приготвяне:

Измийте и отрежете връхчетата и пънчетата на тиквичките.
Ако не бързате ги осолете и ги оставете да се отцедят,аз обаче  ги направих по бързата процедура и прескочих този процес.
Нарежете ги на еднакви по дебелина кръгчета.
Съветът ми е да ги нарежете по-дебели примерно около сантиметър за да останат "месести",защото аз използвах ренде,което се оказа,че ги наряза доста тънко и се получиха по-скоро като чипс,разбира се невероятно вкусен,но все пак имайте предвид.
Ако имате ренде използвайте него за да са напълно еднакви и да могат да се изпекат за еднакво време.
Смесете брашното със солта.




Всяко кръгче тиквичка оваляйте в панировката ,а след това ги подредете върху тава с незалепващо покритие аз използвах Стоун Ледженд 2 в 1 - тава и тенджера,защото е с дебело дъно,незалепващо е и се сгорещява изключително бързо  , благодарение на което печивата стават с невероятна коричка.
Подредете като леко застъпите всяко кръгче със следващото.
Не се притеснявайте изпичат се еднакво добре и от горе и от долу и не е нужно да ги обръщате. 
Поръсете със струйка олио и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (след около 30 минутки).
За соса разбъркайте киселото мляко с наситнените чесън и копър и посолете на вкус.
Поднесете с тиквичките.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



петък, 27 май 2016 г.

Кифлички

Кифлички



Продукти за тестото:

200мл. топло прясно мляко
2 яйца (отделяме на едното жълтъка за намазване)
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. разтопено масло
1 пак. суха мая за хляб или 1/2 кубче прясна
брашно колкото поеме до постигане на средно меко тесто ( около 3 ч.ч.)




За пълнеж:
сладко,шоколад,локум


пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Замесете тестото от посочените по-горе продукти и го оставете да втаса на стайна температура в добре намазнена купа и затворена с прозрачно фолио до удвояване на обема си.


След като е готово го разточете на кръг и разрежете на триъгълници като в най-широката част сложете каквото сте си избрали за плънка в случая ползвах сладко от ягоди и завийте към тясната страна. 
Подредете в тавичка на дъното на която сте сложили пласт хартия за печене и оставете отсново да втасат за около 30 минути.


Внимавайте да не слагате много сладко или течен шоколад за да не се разтекат (както в моя случай)
Разбийте жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и намажете кифличките.
Сложете ги в студена фурна и включете да се загрява на 180 градуса без вентилатор или 160  с вентилатор.
Печете до получаване на кафеникъв цвят, а след това охладете върху решетка.
По желание поръсете с пудра захар.
Тези кифлички са идеалната добавка към чаша ароматно кафе.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













понеделник, 23 май 2016 г.

Пръчици от тесто за мекици


Пръчици от тесто за мекици




Необходими съставки:


1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. оцет
2 яйца
1 ч.л. сол
2 1/2 ч.ч. брашно 


пудра захар за поръсване, сладко,шоколад или солена добавка като сирене или колбас





Приготвяне:

Сложете киселото мляко в купа и прибавете содата. 
Разбъркайте добре и оставете докато шупне.
"Загасете" я с оцета (той премахва аромата на сода) и прибавете яйцата.
Леко ги разбийте, добавете солта и малко по малко започнете да сипвате от брашното.
Замесете меко нелепнещо тесто.

това го свърши моята помощничка :)

Разточете го на пласт с дебелина не повече от 1 см. и го оставете за 15 минути да почине и да се отпусне.



Разрежете на ленти с ширина сантиметър и дължина 10-12 см. и изпържете в умерено сгорещена мазнина.
Изключително бързо се изпържват като още докато ги сложите ще забележите,че се надуват, а ако е повечко мазнината ,в която ги пържите,ще забележите,че се завъртат и сами да се изпържват от другата страна.
Отцедете върху хартия или салфетка и ги поднесете топли с добавка по Ваш вкус.
Избрах моята да е сладко от ягоди,от което приготвих вече втора доза снощи и Ви го препоръчвам с две ръце.
Рецептата за него ще се отвори като щракнете върху снимката на сладкото.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







събота, 21 май 2016 г.

Експресна торта

Експресна торта





продукти за пандишпановия блат:

6 яйца
130г. захар
150г. брашно
2 ванилии
1 пакетче бакпулвер (10г)

За крема:

300г. заквасена сметана
2 пакетчета крема сирене
1 1/2 ч.ч. пудра захар
1 ванилия 


За заливката:

100г. шоколадов кувертюр (натурален шоколад)
3 с.л. олио


плодове според сезона



Начин на приготвяне:



Разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкав крем и удвояване на обема им.
Прибавете пресятите брашно,бакпулвер и ванилии (ако са на прах ако са есенция сложете към яйцата)


Отново разбъркайте добре за около половин минута.
Изсипете сместа в тавичка с подвижен ринг ,предварително намазнена и набрашнена и печете в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор и 160 градуса с вентилатор фурна за около 25 минути или до "суха" клечка.
Охладете върху решетка.
През това време си направете крема като разбиете с миксер кремата сирене, след това добавете заквасената сметана и пудрата захар.
Накрая сложете и ванилията.



Разполовете блата.
Намажете едната част с крема,отгоре сложете другата половина на блата (изберете да е по-равната) и отново намажете с крема.
Оставете да се охлади за 30 минути като през това време кремът стяга и след това хубаво заравнете отгоре и отстрани.
Разтопете шоколада с олиото на водна баня и след като добие гладка консистенция залейте тортата с него.
Ако желаете можете с дървен шиш леко да прокарате през тортата и така ще се получат шарки и от крема и от шоколада.
По желание украсете с плодове според сезона, сметана или каквото пожелаете.
Това е!
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...