четвъртък, 19 май 2016 г.

Сладко от ягоди

Сладко от ягоди




Необходими съставки:

На килограм почистени пресни ягоди слагам 
800г. захар и 1/2 ч.л. лимонтузу (лимонена киселина) .
Вие определете колко плод ще сложите,а аз направих от 4 кг. 
300 мл. вода (ако са по-водни и не са месести не слагаме водата)


Начин на приготвяне:


Почистете от зелените листенца ягодите, измийте ги под течаща вода и ги сложете в подходящ по-голям и дълбок съд.
Аз използвах тенджерата Стоун Ледженд Кук & Бейк ,която е с голяма вместимост и с дебело дъно,което пък ми спестява време от варене и сгъстяване ,което е много важно в нашето забързано ежедневие.
Поръсете ги със захарта и ги оставете една нощ да престоят.




Така,ще си пуснат сока и заедно със захарта ще се получи невероятен сироп.





На следващия ден ги сложете на котлона ,налейте водата и ги бъркайте докато получите гъсто сладко, с конситенция такава, че като потопите лъжица в него ,като прокарате пръст да остане чиста следа .
Ако е необходимо го "отпенете" т.е. премахнете пяната,която се образува по време на варенето, а при мен беше малко и изобщо не я махнах.


5 минути преди да махнете от котлона сложете лимонтузуто и разбъркайте отново.

Имайте предвид,че като изстине сладкото ще се сгъсти допълнително.

Още докато е горещо го сложете в сухи чисти буркани с винтови капачки и ги обърнете върху равна повърхност, аз слагам тава на пода и така редя бурканите с капачката надолу докато изстинат.

Получава се невероятно вкусно сладко подходящо за всякакви десерти , а моята любима добавка към него са палачинките.
Да Ви е сладко!






Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



сряда, 18 май 2016 г.

Едни по-различни палачинки

Едни по-различни палачинки




Съставки:

1 яйце
150 г. брашно
1/3 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. вряща вода
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. захар
1/3 ч.л. сол

1 с.л. растително олио




Приготвяне:



Разбийте яйцето с киселото мляко, олиото,солта,захарта и брашното на гладка смес.
Сложете във врящата вода содата ,разбъркайте и веднага прибавете към сместа, като разбърквате постоянно най-добре с миксер.
Получава се средно гъста смес.
Оставете да почине палачинковото тесто за 5 минути.
Ще забележите,че се получават мехурчета както при втасване.
Печете всяка палачинка в добре загрят ,но на умерена температура тиган с незалепващо покритие, като леко намазните преди да сложите сместа.
Веднага се получават дупчици ,а след като се образуват по цялата палачинка обърнете от другата страна.


Гарнирайте със сладко по желание.
Използвах стандартен супен черпак и ми се получиха 6 бр.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




източник ТУК

Гъбена каша

Гъбена каша



Необходими продукти:

6 големи гъби
3 скилидки чесън
50 г. масло
1/2 връзка копър
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол,черен пипер

Приготвяне:

Обелете гъбите и отстранете пънчетата им.
С помощта на чаена лъжичка остържете тъмните спори ,защото те пускат черен цвят ще и оцветят кашата и тя ще стане тъмна.


Остържете с нож и пънчетата и нарежете и тях и гъбите на малки парчета.


В подходящ съд разтопете маслото, сложете на ситно нарязаните или пресовани през преса за чесън скилидки чесън и запържете за кратко.
Добавете гъбите и разбърквайте докато омекнат.
След това посолете, добавете червения пипер и брашното.
Разбъркайте.
Добавете вода колкото да ги покрие и като започне да се сгъстява самата каша можете да добавите още вода ако сметнете,че е гъста.
Подправете с черен пипер и поръсете със ситно нарязан копър.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








вторник, 17 май 2016 г.

Печени кюфтенца на фурна с топено сирене

Печени кюфтенца на фурна с топено сирене



Продукти за 12 бр.:

500г. кайма смес
топено сирене (кашкавал) 12 кубчета 
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
1 глава лук
1 шепа ситно нарязан магданоз
ако разполагате с някаква подправка за кайма сложете от нея 


Начин на приготвяне:

Омесете каймата с подправките, ситно нарязания лук и магданоз.
Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да отпочине за 30 минути като през това време месото ще поеме всички аромати.
Оформете 12 топчета с големината на топка за голф или пинк-понк като във всяко сложете по едно малко кубче топено сирене, пушено сирене или кашкавал и подредете в тава с пласт хартия за печене.


Оставете в хладилник да се стегнат за още 30 минути, а веднага след това изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса без вентилатор или на 180 с вентилатор до готовност.
Идеални са за предястие с подходяща салата или пък за мезе.
Аз поднесох и препоръчвам да си ги комбинирате със салата "Снежанка" разбира се домашно приготвена за да знаете какво съдържа.
Моята рецепта,която използвам вече доста години за "Снежанка" можете да видите ТУК
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



понеделник, 16 май 2016 г.

Пита "Слънце" с маслено-чеснова заливка

Пита "Слънце" с маслено-чеснова заливка



Необходими продукти за тестото:

200 мл. прясно мляко
2 яйца (средни на големина)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 ч.ч. брашно (чашите са с вместимост 250 мл.)
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче свежа мая


За заливката:

2 скилидки чесън
30г. краве масло
по желание за цвят можете да добавите щипка ситно нарязан магданоз



Приготвяне:


Затоплете леко прясното мляко.
В малка част от него сложете захарта и маята и оставете за 5 минутки докато шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче в него, излейте втасалата мая, леко разбитите яйца, олиото ,оцета ,солта и започнете да разбърквате и като стане лепкава топка доомесете върху набрашнен плот.
Трябва да се получи меко тесто.
Покрийте с кърпа и оставете да почине докато удвои обема си.
Пригответе си тавичка с пласт хартия за печене.
Моята е с диаметър 30 см.
Разделете тестото на седем топки,дооформете ги ако е необходимо и подредете в тавичката.
Отново покрийте с кърпа и оставете за 15-20 минути да втаса вече оформеният хляб.



След като минат минутите, сложете тавата в студената фурна и настройте градусите на 160 с вентилатор или на 180 без вентилатор.
Пекох с вентилатор.
Печете докато придобие хлебчето златисто-кафяв цвят.
Извадете от фурната и веднага намажете с предварително разтопеното масло, разбъркано с 2 пресовани скилидки чесън и магданоза.


Покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.
Така заливката ще ароматизира всяко хлебче от питата "Слънце" както и между тях и ще получите невероятно мека сърцевина и прекрасна топяща се в устата коричка.
Поднесете с шарена сол и Ви уверявам,че просто няма да имате нужда от нищо друго за хапване.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







неделя, 15 май 2016 г.

Усукан тутманик с едно яйце

Усукан тутманик с едно яйце


Продукти:
1 яйце
100г. краве масло или свинска мас (твърда мазнина)
150 г. сирене
300 мл. прясно мляко
3 ч.ч. (с вместимост 250 мл.) брашно
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
30 г. жива мая или 1 1/2 ч.л. суха мая




Приготвяне:

Затоплете леко млякото и в малка част от него заедно със захарта шупнете маята.
Ако използвате суха може и да прескочите тази процедура.
Замесете меко тесто с белтъка от яйцето (жълтъка ще използваме за намазване), олиото, солта, прясното мляко и брашното.
Оставете да втаса до удвояване на обема си.
След като това стане го разточете на пласт с правоъгълна форма и не по-дебел от сантиметър.
(Имах си помощничка както все по-често става и нямаше как да не я снимам <3 )


Разтопете маслото и намажете тестото с него.
Натрошете сиренето и поръсете върху маслото.


Навийте на руло.
Усучете единия край на рулото на ляво, а другия на дясно.


Завийте на охлюв и сложете в тавичка с пласт хартия за печене да втаса и удвои обема си.
След около 30 минути тутманика вече би трябвало да е втасал и следва да го намажете с разбития жълтък с малко мляко.

Включете фурната на 180 градуса с вентилатор или 200 без вентилатор, сложете тавата с тутманика както е все още студена фурната,което ще спомогне за още повече  да бухне.
Печете до получаване на хубав златисто-кафяв цвят.
Извадете от фурната ,напръскайте леко с вода и покрийте с кърпа за 5 минути.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





събота, 14 май 2016 г.

Смути "Гаспачо"

Смути "Гаспачо"





Ако обичате доматената студена супа "Гаспачо" ,то със сигурност ще Ви хареса и това смути,което съм приспособила за консумиране специално ,когато си правя разтоварващ ден,някаква детоксикираща диета или 90- дневната диета.
В това смути има само зеленчуци и вода.


Ето и какво слагам:

5-6 по-големи чери доматчета или 2 средни домата
1/4 краставица
1 зелена пиперка
1 скилидка чесън
1/4 средна глава лук
1 шепа магданоз

вода около 300 мл. до гладка не гъста консистенция




Приготвяне:



Сложете всички съставки в нутришейкър или блендер и пасирайте до гладка смес.
Става за не повече от 10 секунди.
Ако сметнете,че е гъста сместа, разредете с още малко вода.


Това количество е за две порции т.е. за 2 големи чаши и можете да си го приемате на два пъти.
Получава се истинска нутрибомба,която освен ,че е много вкусна, ще Ви засити за следващите 3 часа.
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





петък, 13 май 2016 г.

Сладкиш с ягоди

Сладкиш с ягоди




Продукти:

3 яйца (голям размер)
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
500г. ягоди
1 пакетче бакпулвер (10г)
1 ванилия или ванилова есенция
1/2 ч.ч. олио
300г. заквасена сметана




Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта докато удвоят обема си и станат на хубав гладък крем.
Прибавете олиото , заквасената сметана и ванилията и продължете да разбърквате с миксера.
Накрая добавете и брашното като отново разбиете с миксер ди гладкост на сместа.
Измийте и почистете от зелените листенца ягодите и ги разполовете .


Прибавете ги към сместа и разбъркайте този път с шпатула докато се разпределят в сместа.


В тавичка покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса или 160 с вентилатор за 30-35 мин. като опитате с дървен шиш дали е напълно изпечен преди да извадите от фурната.



Охладете добре сладкиша преди да го поднесете по желание поръсен с пудра захар.
Обожавам ягоди и приготвям с тях най-различни сладкиши,сладоледи и напитки като ванилов сладолед с ягоди,кекс с ягоди и бял шоколад,шоколадов кекс с ягоди както и напитки като смути с ягоди,банан и ленено семе и ягодов млечен шейк с домашен сладолед. А ако си падате по здравословните храни, бих препоръчала да опитате едно ягодово изкушение с чиа.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми  страница на блога във Facebook можете на намерите ТУК


















четвъртък, 12 май 2016 г.

Желиран таратор


Желиран таратор

Настъпва летния сезон и с него започваме все по-често да си приготвяме студената супа "Таратор".
Свежа, вкусна, разхлаждаща и с ниско съдържание на калории признавам си у дома си сервираме таратора в големи чаши за бира (халби) и така си пийваме от него.
Сега ще Ви предложа един по-различен таратор,на който попаднах не отдавна в интернет пространството, а именно желиран таратор.


Ето и съставките за него:

1 краставица
1/2 връзка копър
 2 с.л. олио (зехтин)
3 скилидки чесън
500 г. или една голяма кофичка кисело мляко
1 пакетче желатин разтворено в 50 мл. вода
30г. орехи
сол


Начин на приготвяне:
Нарежете краставицата на кубчета,копъра на ситно, а скилидките чесън пресовайте през преса за чесън, а ако нямате ги нарежете възможно най-ситно.
Натрошете орехите.
Желатина разтворете според указанието на опаковката във вода, а след като стегне на водна баня го "отпуснете".
Разбъркайте киселото мляко с телена бъркалка за яйца, така,че да няма бучки и да стане абсолютно гладко, подправете със сол, добавете желатина, краставицата, олиото,копъра чесъна и орехите и разбъркайте много добре.
Разпределете сместа в чаши покрити с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник за един час.
Аз получих точно 5 порции като сложих сместа в чашки за крем карамел.
Идеалното мезе/предястие за топлото време!
Добър Апетит!


източник на рецептата Супичка

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...