четвъртък, 12 май 2016 г.

Бърз пататник на тиган

Бърз пататник на тиган



Необходими продукти:

600-700 г. картофи 
1 глава лук настъргана на ситно ренде
2 големи яйца
сол,черен пипер
1/2 ч.л. сушен джоджен 
4 с.л. олио



Приготвяне:


Обелете картофите, измийте ги и ги настържете на дребно ренде.

Оставете ги да се отцедят от излишната вода в тензух или по-ситен гевгир.
В купа разбийте яйцата и прибавете отцедените настъргани картофи и лук.

Овкусете ги със сол и черен пипер.

Добавете и джоджена.

Разбъркайте много добре за да се смесят всички продукти и съставки.


В по-разлят тиган на умерена температура загрейте двете лъжици олио,изсипете сместа и загладете добре за да стане равномерен пласт.
Оставете за около 10 минути на средна към слаба степен (от 9 степени на котлона приготвих на 3 и половина).


С помощта на голяма чиния или капак на тенджера обърнете пататника,сложете останалото олио и върнете в тигана да се изпече от другата страна за още около 5 минути.
В страха си да не остане суров,го направих в твърде голям диаметър тиган (30 см) и стана доста тъничък,но пак беше страхотен.
Бързо и лесно се приготвя този родопски пататник , а идентичен на него със сходни съставки и продукти са испанската тортия и картофената тортия със сирене.
Всички те са лесни и бързи за приготвяне ,а и доста икономични тъй като са с минимум продукти и Ви препоръчвам да ги опитате.
Може да се поднесе като предястие със сезонна салата.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!














сряда, 11 май 2016 г.

Чабата

Чабата


Чабатата е италиански хляб ,който е специфичен с това ,че има "дупки" като се разреже,поради голямото съдържание на въздух в тестото.

Подходящ е както за сандвичи така и за нарязване на филийки и поднасяне към  друга храна.
Другото специфично при него е,че се прави предварителна закваска наречена биг ,която задължително втасва  24 часа,а в някои рецепти достига и до 72 часа.




Продуктите за чабатата са:



За бига:


140г. брашно
140 мл. хладка вода
1/2 ч.л. суха мая

За основното тесто:



360 г. брашно
1 ч.л. суха мая
10г. сол
1 с.л. зехтин
150 мл. вода
брашно за поръсване
пшеничен грис за поръсване



Приготвяне:


В купа се смесват брашното ,водата и маята за бигата.

леко се разбъркват и се покрива купата с фолио .
Оставих да престои 24 часа и понеже вече е топло направо се утрои затова имайте предвид с големината на купата.
На другия ден смесвате в купа посочените за тестото продукти плюс бигата и замесвате меко гладко тесто.
Оставете да втаса за около час докато удвои обема си.
След като е втасало върху плот с брашно и пшеничен грис разделяте тестото на 6 хлебчета, аз го направих като сложих вече втасалото тесто и без много да го мачкам за да има повече въздух в него само леко с шпатулата за тесто го разделих на  продълговати парчета и хи преместих в тава с пласт хартия за печене.




Отгоре поръсете отново с брашно и грис и покрийте с кърпа за да втасат за още 30 минути.
Във фурната , в която трябва да сложите тава с вода, загрейте на 250 градуса .
След като се загрее фурната намалете градусите на 200 с включен  вентилатор при печенето.
Печете около 20-25 минути или до получаване на хубава златиста коричка.
Охладете върху решетка
Добър Апетит!



рецептата е адаптирана от Бон Апети



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










вторник, 10 май 2016 г.

Ванилов сладолед

Ванилов сладолед





Необходими съставки:

6 яйца
500 мл. течна сладкарска сметана
100г. захар

ванилова есенция /остърганата средна част на една шушулка ванилия



Начин на приготвяне:

Разделете жълтъците от белтъците.
Жълтъците разбийте с миксер заедно със захарта и ванилията, докато се сгъстят и се получи хубав гладък крем.
Сметаната трябва да е леко охладено и също разбийте.
Прибавете я към жълтъците поетапно като разбърквате в една посока с шпатула докато се съединят в една смес.
Белтъците разбийте на сняг и добавете отново разбърквайки в една посока и на части към общата смес.
Разпределете в кутии и оставете да се замрази без да разбърквате за поне 4 часа, а най-добре за една нощ.
Искам да Ви кажа,че тази рецепта е изключително сполучлива и за сега е най-успешната ,която съм правила,защото сладоледа не става на скреж,с много лек и ефирен вкус е и по нищо не отстъпва вкусово на купешкия,който е пълен с всякакви химии.
Рецептата е на шеф Иван Манчев
Сервирах го със солен карамелен сос,а  рецептата за него можете да видите ТУК
!!Ако желаете можете да разбъркате сместа със сладко по Ваш избор,но ще трябва след като приберете сладоледа във фризера след около 2 часа да го разбъркате, за да не остане сладкото на дъното тъй като е по-тежко,а сместа много лека и ефирна, а ако не сложите нищо не се разбърква
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, , а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
















понеделник, 9 май 2016 г.

Класическа лазаня

Класическа лазаня



Необходими продукти:

кори за лазаня
200г. кашкавал

500 г. телешка кайма (правила съм и със смес няма кой знае каква разлика)
400г. доматен сос консервиран или консервирани цели домати,които трябва да пасирате.
1 морков
1 глава лук
Пресен босилек
2-3 скилидки чесън
1 с.л. с връх брашно
1 ч.л. червен пипер
Сол,черен пипер
Стъпка по стъпка как се прави сос "Болонезе" можете да видите ТУК


800 мл. прясно мляко
60г. краве масло
60г. брашно
Сол
Бял пипер
Стъпка по стъпка как се прави сос "Бешамел" можете да видите ТУК



Начин на приготвяне:
Приготвяме първо сосовете като за бешамела разтопяваме маслото,прибавяме брашното и бъркаме енергично,а след като се съединят двете съставки прибавяме на тънка струйка млякото.
Оставяме да закъкри леко и да се сгъсти като внимаваме да не загори.
Отстраняваме от котлона.


Болонезе правим като пасираме доматите заедно с босилека,щипка захар,сол и малко зехтин.
Моркова ,лука и чесъна наситняваме.
Загряваме дълбок тиган с олио или зехтин и ги задушаваме,а след това слагаме каймата.
Хубаво я надребняваме за да стане на "трохи" докато леко се запържи.
Добавяме подправките ,а след това и доматения сос с босилека.
Оставяме да покъкри за 15 минути и започваме да сглобяваме лазанята.


В подходяща тавичка слагаме малко от соса Болонезе,редим корите за лазаня - ползвам такива без варене,а ако си ги направите сами ще е още по-вкусно.
Покриваме ги със сос "Болонезе" ,отгоре слагаме сос "Бешамел" и настъргваме малко кашкавал.


Повтаряме продуктите като завършваме със сосовете и обилно настърган кашкавал.
Печем лазанята в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
Добър Апетит!










Сос "Бешамел"

Сос "Бешамел"



Необходими съставки:

800 мл. прясно мляко
60г. краве масло
60г. брашно
бял пипер
сол





Начин на приготвяне:

Сварете прясното мляко ако не е от кутия разбира се и го оставете настрана.
В подходящ съд разтопете маслото и след това с постоянно бъркане добавете брашното.
Внимавайте да не загори.



След около 10 секунди хубаво като се е усвоило брашното от маслото отново с постоянно бъркане започнете да добавяте прясното мляко.
Бъркайте енергично за да не се получат бучки.
Ако е необходимо коригирайте температурата на котлона и го сложете на по-ниска степен ,защото има опасност да загори.


След като започне леко да бълбука соса и се сгъсти,можете да го махнете от котлона.
Подправете го на вкус.




Използвайте го веднага ,а ако искате да го оставите за по-късно го покрийте с фолио,за да не се образува коричка и го съхранявайте в хладилник.
Този сос има широко приложение и можете да го използвате за приготвянето на макарони на фурна, лазаня, пилешко месо и различни видове зеленчуци.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!















петък, 6 май 2016 г.

Целувчени кошнички с ванилов сладолед и ягоди

Целувчени кошнички с ванилов сладолед и ягоди

У дома обожаваме целувките и често ги приготвям тъй като периодично ми остават поне по 3 белтъка,които събирам в купичка в хладилника и след това правя обикновени целувки или торта "Павлова" например.
Днес реших да изпробвам и нещо различно като целувчени кошнички,които се получиха доста ефектни и затова Ви ги препоръчвам.





Необходими продукти:


5 белтъка
300г. захар
1/4 ч.л. лимонов сок
щипка сол
на върха на ножа сладкарска червена боя
ванилов сладолед с ягоди (рецептата за домашен вижте ТУК)
 ягоди за поднасяне



Начин на приготвяне:

Белтъците е задължително да са поне на ден и преди да започнете да ги разбивате трябва поне за час да ги оставите на стайна температура.
Сложете ги в купа заедно с щипката сол ,лимоновия сок и започнете да разбивате .
Като започне да стават на пухкав крем добавете поетапно захарта и разбивайте до пълното й усвояване и получаването на твърд крем.
Накрая сложете малко червена боя като продължите да разбивате за да се получи леко розов цвят.


Целувченият крем е готов,когато на бъркалките на миксера останат връхчета от крема.
Сложете го в пош и шприцовайте кошничките като започнете от средата и след това просто само по края обикаляте тази средна част за да се получат стени.
Сушете в загрята на 100 градуса фурна с вентилатор или 120 градуса без за около час и 10 минути.
Ето как трябва да изглеждат:



След като се изсушат ги оставете още 10 минути във фурната при отворена врата .
Напълнете ги с ванилов сладолед с ягоди или с пълнеж и плодове по Ваш избор
Допълнително покрих със сметана, а можете да сложите и само сметана и плодове като пълнеж
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 5 май 2016 г.

Ягодово изкушение с чиа

Ягодово изкушение с чиа




Необходими продукти:


1 шепа пресни или замразени ягоди
100 мл. ядково мляко/прясно мляко/ вода
1 ч.л. мед 
2 с.л. чиа
листа мента
(аз имам ягодова мента,която подсилва вкуса на закуската и ако разполагате с такава Ви я препоръчвам)






Приготвяне:


В блендер сложете всички съставки без чиата.
Миксирайте до гладкост.
Ако Ви се стори гъста сместа сложете още течност.
Добавете чиата.
Оставете за около 5 минути леко да набъбнат зрънцата чиа и сервирайте.
Получава се невероятна сутрешна закуска или такава за късния следобед, засища и е идеална добавка към Вашето здравословно меню.
Аз лично си го правя 30 минути след сутрешната тренировка , която правя в 7 часа и ме засища чак до обяд.
Надявам се да Ви хареса!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


сряда, 4 май 2016 г.

Домашен млечен продукт

Домашен млечен продукт





Снощи попаднах в една от социалните мрежи на една дама - рускиня Альфия Лукманова
и нейните рецепти,които меко казано са страхотни и много лесни- точно каквито обичам .
Харесах си няколко рецепти и ще започна с тази,която беше озаглавена "Домашно сирене"
Знам,че в сиренето не се слагат яйца и заквасена сметана,които съдържа тази рецепта, затова го нарекох просто домашен млечен продукт.
Веднага го приготвих и мога да отбележа хубавата и лошата страна.
Хубавата е,че става много ама много вкусно,прави се бързо и лесно освен това.
Лошата е,че става малко ,а при мен беше точно 400г.


Ето и необходимите продукти:

1 л. пълномаслено прясно мляко
4 яйца
1 голяма опаковка от 400г. заквасена сметана
1 с.л. сол




Приготвяне:


В подходящ съд сложете млякото и солта.
След като започне леко да ври, дръпнете от котлона и добавете предварително разбитите с миксер заквасена сметана и яйца, разбира се като непрекъснато бъркате.
Върнете на котлона и задължително разбърквайте периодично,докато започне отново да ври.
Веднага дръпнете от котлона.
Ще забележите,че млякото се е пресякло и са се получили отделни парчета в него подобни на извара.



Изсипете цялото съдържание на съда в друг съд с тензух , забържете и оставете да се отцежда 


сиренето една нощ или не по-малко от 6 часа.
Получи се невероятно, аз го направих снощи и тази сутрин закусихме със сандвич с домашно сиренце.
Препоръчвам Ви го горещо!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












вторник, 3 май 2016 г.

Зеленчукова запеканка


Зеленчукова запеканка




Необходими продукти:
1 голям морков
1 голяма тиквичка
2 средни домата
200г. заквасена сметана
4 големи яйца
100-150г. кашкавал
сол,черен пипер

Начин на приготвяне:
С белачка за зеленчуци, режете моркова и тиквичката на тънки ленти.
Завийте ги на "рулце" и ги подредете в намазнена тавичка.


Доматите нарежете на резени и сложете по стените на тавичката.
В купа разбийте яйцата със заквасената сметана (може да замените и с по-гъсто кисело мляко) и настържете кашкавала.


Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Залейте сместа върху зеленчуците и печете в предварително сгорещена фурна на 180 градуса за около 35-40 минути.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...