Най-търсени за последните 7 дни
Пълнени пиперки с млечен сос
Необходими продукти:
10бр. червени пиперки
500г. кайма смес
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 глава лук
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. кимион
1 с.л. червен пипер
За млечния сос:
500г. кисело мляко
2 ч.ч. вода
3 яйца
2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно моркова и лука и ги задушете докато омекнат в предварително загрята на умерена температура мазнина.
Прибавете ориза,които предварително измиваме през няколко води за да се махне излишното нишесте.
След като се омазни добре сложете и каймата.
Трябва много добре да се разбърква за да стане на "трохи"
Сложете подправките и отново разбъркайте.
Налейте 3 ч.ч. вода или бульон и оставете на умерен огън докато ориза е полу-сготвен и цялата смес остане само на мазнина.
След като сместа е поела цялата течност с помощта на лъжичка напълнете предварително почистените от дръжките и семената пиперки, като разбира се не забравяме и да ги измием.
Вече напълнените пиперки потопете в брашно за да се запечата като капаче и да не излезе от сместа.
Подредете в тавичка и сложете 2 ч.ч. бульон или вода.
Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна, като аз покривам с фолио през първите 30 минути за да се "подкожат" преди да се запекат и така неприятната люспа да падне и да остане само месестата част.
След като мине половин час махнете фолиото и печете докато се запекат добре.
Следва да приготвим соса.
Използвах такава тава за пиперките,която мога да сложа на котлона .
Махнете пиперките от тавата и ги сложете в чиния,защото ще използваме соса,който се е образувал при печенето като основа на млечния сос.
Разбийте киселото мляко с яйцата и брашното като внимавате да не се получат бучици и добавете водата или бульона.
Сложете тавата на котлона и добавете при непрекъснато бъркане млечната смес.
Нужни са му около 5-6 минути само колкото да се сгъсти .
Посолете ако е необходимо и отстранете от котлона.
Върнете пиперките в тавата със соса.
Получава се невероятна вкусна комбинация,която задължително трябва да опитате.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Див ориз с гъби кладница
Гъбите кладница са ми сред любимите гъби,тъй като са месести и са добър заместител на месото, а и стават прекрасни различни ястия с тях.
Най-любимата ми рецепта с гъби кладница е фалшивата шкембе чорба,която за мен е по-вкусна от класическата рецепта и Ви препоръчвам да я опитате, а ако желаете гарнитура или просто мезе,то непременно си направете задушени гъби кладница в масло и чесън.
Необходими продукти:
300г. гъби кладница
250г. див ориз
50г. краве масло/зехтин
2 скилидки чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете ориза според указанията на опаковката,тъй като на него са му нужни малко повечко минутки за варене.
В тиган загрят на умерена температура поставете маслото и като се разтопи сложете ситно нарязания чесън, а ако не желаете го сложете само да овкуси маслото и го премахнете.
Ако спазвате вегански режим на хранене ,можете да замените със зехтин или друго растително олио.
Задушете във вече овкусеното масло гъбите кладница и задушете.
Като са омекнали достатъчно добавете и вече сварения ориз.
Разбъркайте и посолете.
Поднесете ястието топло!
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Пилешка супа с див ориз
Необходими продукти:
200г. пилешко месо
1 средно голям морков
250г. див ориз/може и обикновен
1 малка червена пиперка
1 малка глава лук
1 стрък целина
сол
черен пипер
За застройката:
1 яйце
100мл. течна сметана за готвене
Начин на приготвяне:
В тенджера сложете 1,5л. студена вода и сложете на умерена температура да заври.
Сложете пилешкото месо.
Отделно сварете дивия ориз.
Не бях приготвяла до сега ,но бях чувала,че му е нужно повече време за варене,затова реших да го сваря отделно за всеки случай. Използвах ТОЗИ метод за варене на ориз, който не се разкашква и остава на отделни зрънца.
Нарежете на ситно лука, пиперката и целината ,а моркова на кръгчета.
В тенджерка сложете малко мазнина и ги задушете.
Сложете ориза за няколко секунди просто да се овкуси от задушените зеленчуци.
Налейте бульона ,в който се е варило пилешкото месо, а него накъсайте или нарежете на ситни парченца.
Прибавете го към супата.
Оставете да къкри на умерена температура за 20 минути.
Подправете.
Оставете да се охлади леко и застройте с разбитото яйце и сметана ,които предварително сме оставили поне за час да добият стайна температура иначе има опасност да се пресекат.
На тънка струйка при непрекъснато бъркане добавете към супата.!!! Разбира се ако нямате сметана не слагайте,но аз исках супата да е "бяла" и затова сложих,но и само яйце ще свърши прекрасна работа.
Поднесете със ситно нарязан магданоз и резен лимон.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!