петък, 11 септември 2015 г.

Карамелизирано мляко или Дулче де Лече


Карамелизирано мляко или Дулче де Лече







Необходими продукти:

950 мл. пълномаслено  прясно мляко 
200г. кристална захар (аз използвах кафява за да подсиля цвета)
1/4 ч.л. сода бикарбонат







Начин на приготвяне:

В тенджерка или друг подходящ съд поставете млякото,захарта и содата за хляб.
Като заври оставете на ниска температура като трябва да продължи да къкри и разбърквайте периодично.
Процеса по сгъстяването и промяната на цвета ще Ви отнеме около час ,затова много внимавайте да не загори.







Консистенцията трябва да стане като на мед и тогава премахнете от котлона,защото ще се сгъсти допълнително след като се охлади.







Може да използвате за различни десерти или да си направите карамелен сос подходящ за всякакви украси и топинг за сладоледи .
Да Ви е сладко!



Рецептата е вдъхновена от моята приятелка и невероятна кулинарка  Нели Йонева 
Благодаря ,Нели!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






четвъртък, 10 септември 2015 г.

Кондензирано мляко


Кондензирано мляко

Кондензираното мляко представлява подсладено мляко,което съхранявано в хладилник може да издържи и няколко месеца.
Прекрасно допълнение е към кафе или различни десерти.
Ето и как си го приготвих аз в домашни условия, а всъщност е много лесно и Ви препоръчвам да изпробвате



Всичко,което Ви е необходимо е:

500мл. прясно мляко с висок процент масленост
200г. бяла кристална захар
щипка сода за хляб



Начин на приготвяне:

В тенджерка сложете млякото и захарта на умерена температура.
Оставете да къкри за 17-18 минути след,което се забелязва,че се променя цвета.



Сложете щипката сода и охладете.
Това е!
Присипете в подходящ добре затворен съд и съхранявайте в хладилник


Източник: manusmenu.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


Пилешка супа с див ориз

Пилешка супа с див ориз



Необходими продукти:

200г. пилешко месо
1 средно голям морков
250г. див ориз/може и обикновен 
1 малка червена пиперка
1 малка глава лук
1 стрък целина
сол
черен пипер

За застройката:
1 яйце
100мл. течна сметана за готвене

Начин на приготвяне:

В тенджера сложете 1,5л. студена вода и сложете на умерена температура да заври.
Сложете пилешкото месо.
Отделно сварете дивия ориз.
Не бях приготвяла до сега ,но бях чувала,че му е нужно повече време за варене,затова реших да го сваря отделно за всеки случай. Използвах ТОЗИ метод за варене на ориз, който не се разкашква и остава на отделни зрънца.
Нарежете на ситно лука, пиперката и целината ,а моркова на кръгчета.
В тенджерка сложете малко мазнина и ги задушете.
Сложете  ориза за няколко секунди просто да се овкуси от задушените зеленчуци.
Налейте  бульона ,в който се е варило пилешкото месо, а него накъсайте или нарежете на ситни парченца.
Прибавете го към супата.
Оставете да къкри на умерена температура за  20 минути.
Подправете.
Оставете да се охлади леко и застройте с разбитото яйце и сметана ,които предварително сме оставили поне за час да добият стайна температура иначе има опасност да се пресекат.
На тънка струйка при непрекъснато бъркане добавете към супата.!!! Разбира се ако нямате сметана не слагайте,но аз исках супата да е "бяла" и затова сложих,но и само яйце ще свърши прекрасна работа.
Поднесете със ситно нарязан магданоз и резен лимон.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

вторник, 8 септември 2015 г.

Гъби кладница с масло и чесън

Гъби кладница с масло и чесън








Необходими продукти:

500г. гъби кладница
2 скилидки чесън
50г. краве масло
сол на вкус



Начин на приготвяне:


Накъсайте или нарежете на еднакви парчета гъбите като отстраните пънчетата.






Загрейте подходящ тиган или друг съд и разтопете маслото.
Сложете нарязаните на дребно скилидки чесън.
Разбъркайте колкото да се овкуси маслото и прибавете гъбите.






Задушете до готовност, но внимавайте да не станат жилави, ако се готвят по-дълго време.
Сервирайте веднага като като предястие или гарнитура и по желание може да поръсите със ситно нарязан пресен копър.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 

 




Фалшива шкембе чорба от гъби кладница

Фалшива шкембе чорба от гъби кладница



Необходими продукти:

500г. гъби кладница
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. прясно мляко
60г. масло
1/2 ч.л. сол
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете или както аз накъсайте на по-дребно гъбите кладница.
Те са месести и  лесно се отделят на парченца.



Сложете в тенджерка 2/3 от предвиденото количество масло и ги задушете на умерена температура.
След като омекнат и пуснат сока си сложете брашното и бъркайте енергично,но внимателно за да не се образуват бучици.
Прибавете водата и млякото и оставете да къкри за 15 мин.
Посолете.
В подходящ съд сложете останалото масло и запържете за кратко червения пипер, като внимавате да не прегори,защото в противен случай ще загорчи.
Сервирайте супата топла и поръсете със запръжката, а можете и да я добавите към цялото количество супа - вие решавате.
Поднесете както класическата шкембе чорба с оцет и чесън , а за любителите на лютото и със сухо чили.
Добър Апетит!

Източник на рецептата тук

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Содени мъфини с колбас и кашкавал

Содени мъфини с колбас и кашкавал



 

 
Необходими продукти:

300г. брашно
300г. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб + 1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. чубрица
100г. колбас по избор
100г. настърган кашкавал




Начин на приготвяне:

Сложете в купа киселото мляко заедно със содата и оцета.
Разбъркайте и оставете за 5 мин.
Сместа започва да бълбука ,но това не трябва да Ви притеснява.
Прибавете брашното и разбъркайте.
Сложете колбаса нарязан на кубчета , чубрицата,солта и настъргания на дребно ренде кашкавал.



Разбъркайте отново добре и сложете във форма за мъфини/кексчета, по една препълнена супена лъжица от лепкавата смес,която се е получила.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин. или до суха клечка.
Охладете за кратко и поднесете!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


понеделник, 7 септември 2015 г.

Глазирани сладко-кисели пилешки крилца

Глазирани сладко-кисели пилешки крилца









Необходими продукти:

1 кг. пилешки крилца
сол,черен пипер



За глазирането:

1/4 ч.ч. кафява захар
2 с.л. сладък чили сос
1 с.л. соев сос
сока на един лимон
2 с.л. разстопено краве масло





Начин на приготвяне:


В подходяща тавичка поставете пласт хартия за печене и подредете пилешките крилца,но така че да има поне 4-5 см. между тях ,за да могат да станат наистина хрупкави .
Посолете със сол и черен пипер.






Поставете тавичката в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути.
Обърнете след като минат 15-20 мин.
През това време в тиган на умерена температура поставете всички съставки за глазирането и бъркайте докато се обединят много добре.
Сложете вече изпечените крилца в купа, а върху тях разпределете глазурата.







Разбъркайте добре и поднесете веднага!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 

 



Зеленчукови спагети с доматен сос и пилешко

Зеленчукови спагети с доматен сос и пилешко




Необходими продукти:

2 бр. пилешки гърди или месо от обезкостени бутчета 
100г. доматено пюре или 1 голям домат ако използвате пресен
1 с.л. зехтин
щипка сол
шипка черен пипер


Начин на приготвяне:

Зеленчуковите спагети пригответе както е показано ТУК , за да не Ви занимавам с публикуване на еднакви рецепти.
Нарежете пилешкото на дълги парчета и го овкусете със сол и черен пипер.
Изпечете го на грил тиган - използвам този на Деличия,защото не залепва и много бързо се сгорещява, и го оставете да се охлади.



Загрейте в тиган зехтина, а ако сте правили преди това зеленчуковите спагети използвйте същия тиган,ще обере всички останали от спагетите вкусове и аромати.
Сложете и доматеното пюре, ако използвате пресен домат то той трябва да е около 100г. и да сте го настъргали на ренде или пасирали в блендер.
Разбъркайте докато се изпари излишната вода от него и добавете пилешкото месо.
Посолете и подправете със сол и черен пипер.
Това е! 
Бързо ,лесно, вкусно и изключително здравословно!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 

Зеленчукови спагети


Зеленчукови спагети



Необходими продукти:

1 зелена тичквичка
1 жълта тиквичка
1 морков
1/2 глава червен лук
3 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин аз ползвах от ароматен зехтин

Начин на приготвяне:

Приготвят се изключително лесно ,а същевременно са толкова вкусни.
Измийте добре тиквичките и моркова изрежете излишните краища и нарежете на ивички с помощта на спиралайзер.




Загрейте зехтина и задушете за десетина секунди ситно нарязаните лук и чесън.
Като омекнат добавете тиквичките и моркова и разбъркайте.
Посолете.
Трябва им много кратко време за да омекнат и да се сготвят затова разбърквайте често.
Поднесете веднага!
Ако не сте вегетарианци или вегани можете да си направите и зеленчукови спагети с доматен сос и пилешко .
Това е една страхотна и много здравословна алтернатива на спагетите.
Опитайте!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 6 септември 2015 г.

Печено чесново пиле


Печено чесново пиле



Необходими продукти:

1 цяло пиле предварително почистено от вътрешностите
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол
100мл. олио

Начин на приготвяне:

В купичка разбъркайте добре олиото с всички подправки.
С помощта на четка намажете пилето от двете страни.
Ако желаете сложете в тавичка картофи или други зеленчуци,защото пилето ги овкусява страхотно, а ако искате го изпечете самостоятелно.




Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час и половина или до готовност.
След като се изпече оставете да се охлади за 10 минути преди да сервирате.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Ароматен зехтин


Ароматен зехтин




Необходими съставки:

250 мл. зехтин екстра върджин
1 дафинов лист
2-3 зърна черен пипер
1 скилидка чесън
клонка розмарин
по желание червено люто чили чушле



Начин на приготвяне:
В подходящ съд или оливерник какъвто ползвах аз , сложете зехтина а в него и всички бивки и подправки, като разбира се можете да сложите и мащерка или каквото пожелаете и е според Вашия вкус.
Оставете на тъмно хладно място за 4-5 дни, а ако използвате по-голяма бутилка например оставете седмица за да се ароматизира добре.
Този ароматен зехтин е прекрасно допълнение  към всякакви салатки и предястия и можете да си го правите по всяко време на годината.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


сряда, 2 септември 2015 г.

Засищаща салата със сос


Засищаща салата със сос








Необходими продукти:

3 сварени картофа
2 кисели краставички
1/2 средно голям морков
1 сварено яйце
3-4 стерилизирани гъби
100г. пилешко роле или друг пушен колбас
100г. сварен грах може и от консерва
сол,черен пипер



за соса:
2 с.л. кетчуп
1 с.л. майонеза
1 с.л. цедено кисело мляко









Начин на приготвяне:

Картофите нарежете да едро, краставичките на кръгчета, гъбите на "филийки" .
Прибавете граха и разбъркайте всичко.
Подправете със сол и черен пипер.
Разбийте майонезата с кетчупа и цеденото мляко.
Сложете продуктите в чиния , накъсайте на едро колбаса ,който ползвате и отгоре разпределете соса.
Сложете настъргания морков на дребно ренде и яйцето нарязано на 4.
Изключително засищаща салата - основно, която няма да Ви остави гладни и се прави с подръчни материали.
Добър Апетит!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...