понеделник, 13 юли 2015 г.

Пърленки с масло и шарена сол


Пърленки с масло и шарена сол







Необходими продукти за тестото:

400мл. вода
800г. брашно
1/2 кубче (20г.) свежа мая или 1 пакетче (7г) суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. олио


За намазване на пърленките:
масло за намазване на пършенките
шарена сол






Начин на приготвяне:

За месете меко еластично тесто от продуктите и оставете да втаса докато удвои обема си.
Разделете на топки ( аз разделих на 12 части) , но станаха с диаметър около 12 см. , а ако искате по-големи ,разделете тестото на по-малко на брой топки.
Като цяло диаметъра и дебелината им завидят изцяло от Вашия вкус.
Разточете и изпечете на сгорещен сач или скара, а може и грил тиган, а ако са с незалепващо покритие намажете с олио.
След като се изпече от едната страна, обърнете и намажете с разтопено масло към ,което сте прибавили шарена сол.







Като е готова и другата страна на пърленката намажете и нея.
Слагайте една върху друга пърленките и завийте с кърпа за да останат меки, по-дълго време, а най-добре е да се консумират веднага след като сте ги направили.
Нашите изчезват веднага.
Прекрасно допълнение са към всякакви ястия и супи.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



 

 

 
 


 





неделя, 12 юли 2015 г.

Печен картофен чипс с пушен червен пипер


Печен картофен чипс с пушен червен пипер



Необходими продукти:

2 средни картофа
1 с.л. пушен червен пипер, но без проблем може да се замени и с обикновен 
1/4 ч.л. черен пипер
3/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин


 




Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на максимална температура.
През това време измийте картофите, ако са с дебела кожа ги обелете.
С остър нож нарежете възможно най-тънки "филийки".
Всяко кръгче оставете върху пласт кухненска хартия.
Като нарежете и двата картофа наложете още един пласт отгоре им за да се дехидратират.
Сложете ги в купа и полейте със зехтина и подправките.
Хубаво разбъркайте.
В тава постелете хартия за печене и сложете кръгчетата едно до друго.



Печете за около 15 мин. като ги наблудавате да не изгорят, аз изгорих първата тава ,защото станаха изключително бързо.
Печения чипс става не по-малко вкусен от стандартния пържен особено ако е направен с домашно отгледани картофи, а и са страхотна добавка към студената бира!
Добър Апетит!

източник на рецептата: myrecipes.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




събота, 11 юли 2015 г.

Талиатели със сос от печен пипер и сирене "Фета"


Талиатели със сос от печен пипер и "Фета" сирене





Необходими продукти:

1 пакет Талиатели 

10бр. печени червени пиперки или 1 буркан със стерилизирани такива
3 големи скилидки чесън
3 с.л. краве масло
200г. заквасена сметана
1 бучка Фета сирене - около 200-250 грама
150г. кашкавал








Начин на приготвяне:

Сваряваме талиателите в подсолена вода според указанията на опаковката.


В дълбок тиган на умерена температура разтапяме маслото.
Слагаме и скилидките чесън като внимаваме да не прегорят.
Добавяме нарязаните на едро пипер, заквасена сметана и натрошеното сирене.
Бъркаме енергично за да не се пресече сметаната за около 2-3 минути.
С помощта на пасатор , пасираме всичко до получаване на кремообразен сос.
Подправяме със сол на вкус.
Връщаме на котлона за още няколко минути и прибавяме пастата.
Разбъркваме добре и сервираме веднага с настърган кашкавал и пресни листенца босилек.
Добър Апетит!

източник на рецептата: laughingspatula.com



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Студена напитка с диня


Студена напитка с диня







Необходими продукти:


1 резен диня около 500г. почистен плод от кората и семките
1/3 ч,ч, кафява захар
1 лайм
2 чаши вода може и газирана минерална 
лед
свежа мента







Начин на приготвяне:


В блендер, в шейкър кана или с пасатора разбийте на хомогенна смес динята ,нарязана на парчета за по-лесна работа на машината, захарта и 1 чаша вода.
Сипете сместа в кана или друг подходящ съд , добавете лед, нарязания на тънки кръгчета лайм и останалата вода.
Разбъркайте.
Поднесете напитката веднага след като сте я приготвили с много лед и с по стръкче мента за свежест.
Наздраве!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








четвъртък, 9 юли 2015 г.

Домашна лимонада

Домашна лимонада





Необходими съставки:

4 лимона
600мл. газирана вода, а  ако предпочитате използвайте и негазирана
мед на вкус
листенца мента
кубчета лед




Начин на приготвяне:


В сокоизтисквачка за твърди плодове пуснете измитите лимони както са цели, а ако не разполагате с такава ги обелете от кората, почистете бялата им част ,защото тя съдържа горчивина,нарежете ги и ги пасирайте.
Прецедете през цедка.(ако сте използвали пасатор) иначе всяка каничка си има така наречения "сепаратор"
Ако използвате сокоизтисквачка става по-плътен ,наситен и фин сок.
Ако сметнете,че Вашата машинка не е толкова мощна,за да поеме цял плод, не рискувайте, а го нарежете,за да не я счупите.
Може да се образува пяна, в зависимост от мощността на мотора й , но не се притеснявайте тя бързо изчезва или можете да я отделите с лъжица.
Изсипете в подходящ съд или кана , добавете водата и подсладете с мед на вкус.
пуснете листенцата свежа мента и кубчетата лед.
Разбъркайте.
Ако желаете нарежете един лимон на резени и пуснете в каната.
Сервирайте веднага
Изключително свежа натурална лимонада,която е подходяща за горещите летни дни и много богата на витамин С.
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми  страница на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Сладкиш с пудинг

Сладкиш с пудинг






Необходими продукти:


3 яйца
1/3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема:

2 опаковки пудинг 
1/3 ч.ч. захар
1 л. прясно мляко


Начин на приготвяне:

Яйцата разбиваме със захарта.
Прибавяме млякото и олиото и отново разбиваме.
Смесваме сухите съставки и ги прибавяме към яйчената смес.
Изсипваме в предварително намазнена и набрашнена тавичка.
Печем до "суха" клечка в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Охлаждаме блата и правим в него дупки или с формички за сладки или с уред за почистване на ябълки.
През това време си правим пудингите според указанията на опаковките като ги подслаждаме допълнително с 1/3 ч.ч. захар.






След като се охлади леко заливаме надупчения блат.
Посипваме с изрезките от блата като ги натрошаваме.
Оставяме сладкиша в хладилник поне за 2 часа.
Добър Апетит!


източник на рецептата: qni.blogspot.com


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Млечна напитка с кафе

Млечна напитка с кафе





Необходими съставки:

200 мл. студено прясно мляко
1 ч.л. захар
100 мл. студена вода
3 кубчета кафе еспресо
бита сметана


Начин на приготвяне:

В чаша сложете захарта, кубчетата еспресо и 100мл. от млякото.
* Кубчетата еспресо правим като охладено кафе, разсипем във формички за лед и замаразим.
Така ще имаме на разположение за всякакъв вид ледени напитки за горещите летни дни.
Разбийте с миксерче/машинка за фрапе докато се разтвори захарта.
Трябва да се получи въздушна смес с пяна.
Добавете останалото мляко,водата и няколко кубчета лед.
Украсете с разбита сметана.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Моето тесто за пица


Моето тесто за пица



Сега ще Ви покажа начина,по който правя тестото за пица. 
В къщи обожаваме пица и всякакви видове паста -  изобщо италианската храна като цяло.
От италианци съм чувала,че тестата им за пица съдържат единствено,брашно,вода , мая и сол.
Аз съм си направила пропорциите ,които са достатъчни за 2 тавички за пица с диаметър 32 см.
Експериментирала съм доста с тестата за пица по различни рецепти,но като,че ли тази най-ми допада. 
Прекрасна основа е както за ПИЦА "МАРГАРИТА",така и за ЗАТВОРЕНАТА ПИЦА "КАЛЦОНЕ",  а според това каква пица приготвяте можете да сложите в него и подправки, като чубрица (въпреки,че изобщо не приляга тъй като не е италианска подправка), риган или от тези готови миксове от сушени подправки за пица. 




Необходимите продукти за тестото са:

300мл. вода
660г. брашно (3 ч.ч.)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче свежа мая за хляб или 1 пакетче от 7г. суха мая
3 с.л. зехтин
(препоръчвам Ви да използвате овкусен или такъв, в който са се мариновали сушени домати)




 



Начина на приготвяне е както за обикновените хлебни теста.
Разтворете в част от топлата вода маята, заедно със захарта и 1 ч.л. брашно.
Трябва да стане на гъста кашица,която оставяме на топло да шупне.
Ако помещението Ви не е топло , можете да сложите в съд с топла вода.
След като е шупнала маята, сложете брашното на плот или тава,в която ще месите, направете кладенче, изсипете останалата топла вода и маята, а по външния край на брашното посипете солта за да няма допир с маята.
Прибавете и зехтина, а често добавям в самото тесто и свежи подправки лятото,когато имам , а зимата сушени като риган и босилек.

Замесете меко и еластично тесто,което оставете за час покрито за да втаса или толкова време,че да удвои обема си.
След втасване се получава много "въздушно" .



Преместете тестото на подходящо място и го разделете на 2 равни части.
Разточете на пласт с дебелина не повече от сантиметър, защото при печене се надува доста и има опасност да стане пицата Ви дебела.



Сложете в намазнени тавички и гарнирайте с продукти по желание.



Ако не разполагате с пещ и печете на обикновена готварска печка или фурна, загрейте предварително на максималната температура ,която достига печката Ви , а ако имате вентилатор към нея , включете и него - той спомага за хрупкавата коричка.
Пекат се много за кратко поради високата температура и буквално след 10-12 минути ще имате разкошна пица с хрупкава коричка и мека сърцевина на блата.
Съвет:  Когато извадите пицата от фурната още както е гореща, намажете "борда",който се е получил по края с четка напоена със зехтин и ще получите уникална хрупкавина!

Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...