понеделник, 8 декември 2014 г.

Салата от бейби спанак и сирене "Фета"

         Салата от бейби спанак и сирене "Фета"




Необходими продукти:
1/2 пакет бейби спанак, 2 средни червени пиперки, печени и обелени, сирене "Фета", сол, зехтин/олио, лимонов сок, черен пипер


Начин на приготвяне:

Пиперките се режат на ленти, сиренето "Фета" на кубчета.
Също така можете да използвате и друго сирене по Ваш вкус,което е на сметанова основа.
В купа слагаме бейби спанака и подправяме с зехтина, солта, лимоновия сок и черния пипер. Хубаво разбъркваме за да се овкуси всяко листенце.
Преместваме в чиния и разпределяме печените пиперки. "Поръсваме" с кубчетата сирене.
Много свежа салата, подходяща и като предястие и като гарнитура към печено месо


неделя, 7 декември 2014 г.

Охлювчета с плънка

Охлювчета с плънка












Необходими продукти: 


250мл. топла вода, 1 пакетче суха мая, 1/2 ч.л. захар, 750г. брашно, 1 с.л. ронена чубрица, 2 с,л, олио, 1/2 ч.л. сол.


За плънката:
Доматено пюре, колбас по избор, 1 с.л. олио/зехтин, кисели краставички, царевица, кашкавал, ронена чубрица.


Начин на приготвяне:
Замесваме гладко ,меко тесто като слагаме и чубрицата в него и го оставяме да "почине" за час и половина. След това примесваме и разточваме на пласт с дебелина сантиметър. Мажем с доматено пюре , отгоре редим с продуктите . Поръсваме с олио/зехтин и обилно с настърган кашкавал.








Завиваме на руло. 

Режем на парчета с дебелина около 3 см. и редим в тава покрита с лист хартия за печене.







Оставяме да втаса за около 30 мин. След това поръсваме обилно с кашкавал .






Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!
















Коледни джинджифилови сладки


    Коледни джинджифилови сладки

(Gingerbread Cookies)






Необходими продукти:
1 яйце, 1 1/2 захар, 3 с.л. меласа (аз нямах и ползвах мед), 250г. меко масло, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. джинджифил на прах, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. сол, 1 ампула ванилова есенция, 2 ч,л. сода за хляб

За белтъчната глазура:
1 белтък на стайна температура, 70г. пудра захар
Сладкарски бои с цветове по избор

Начин на приготвяне:
Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се разбива заедно със захарта, яйцето, ванилията и меласата или както в случая меда. Трябва да се получи пухкава смес.
След това прибавяме пресятото брашно, содата за хляб, канелата, джинджифила на прах, солта и карамфила. Аз не разполагах с карамфил на прах и затова си го строших с помощта на чукчето за месо :)
Всичко се разбива добре докато се усвоят всички съставки.
Не става типично тесто, а делящо се на частици. Не се притеснявайте, това трябва да се получи.
Преместете в купа, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да почине за 2-3 часа.
Тъй като не може да се разточи като нормалното тесто, аз си измислих начин да стане бързо и лесно разточването: сложете лист хартия за печене, отгоре сложете тестото и покрийте отново с лист харатия за печене, Разточете до постигане на 1 см дебелина и с формички по желание изрежете. Преместете внимателно сладките в тава покрита с хартия за печене като оставяте място между всяка сладка около 2,5 см. тъй като се надуват.
Оберете останките от тестото,сложете в средата и разточете отново с помощта на лис хартия. Става бързо, лесно и най-важното чисто тъй като самото тесто е мазничко.
В предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор или 160 с вентилатор (така пекох аз)  , печете 11-14 мин. до добиване на златист цвят.
Сладките остават леко меки , и аз направих грешката да ги оставя още малко, но не знаеш, че като изстиват се стягат и първите станаха леко твърдички.
Та спокойно стягат се като се охладят,но внимавайте да не прегорите ,защото стават наистина бързо точно докато подготвите следващата "партида" сладки,предните вече са се опекли.
Аромата е невероятен. Мирише на Коледа и коледни подправки, все пак има карамфил и канела.



Като се охладят напълно може да ги съхранявате в затворена кутия до 2 седмици до колкото разбрах от интернет, нашите няма да изтраят до тогава :)





Ако решите да украсите с белтъчна глазура, разбийте белтъка с 2 пъти пресятата пудра захар, до получаване на полу-твърд крем. Оцветете с цветове по желание и украсете по ваш вкус.
Оставете да изсъхне глазурата и можете да украсите дори и елхата с тях.







Заповядайте и в страницата на блога във Фейсбук като щракнете ТУК

понеделник, 1 декември 2014 г.

Бухтите със сладка царевица на Гордън Рамзи със сос от кисело мляко

   
    Бухтите със сладка царевица на Гордън Рамзи със сос от кисело мляко







Необходими продукти:
1 консерва сладка царевица, 1 прясна червена чили чушка, 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 8 с.л. прясно мляко, 2 яйца, пресен кориандър, 2 стръка зелен лук,сол, черен пипер


За соса:
1 ч.ч. кисело мляко, 1 прясна червена чили чушка, пресен кориандър, стрък пресен лук


Начин на приготвяне:
Брашното се пресява , прибавя се бакпулвера, яйцата и прясното мляко. Забърква се гъста лепкава каша.






Подправя се. Прибавят се на ситно нарязаните кориандър,пресен лук и чили, без семките.
Сладката царевица се отцежда и леко се подсушава с кухненска хартия. Прибавя се към сместа. Хубаво се разбърква.



С помощта на супена лъжица се сипва в тиган със сгорещена мазнина и се изпържва от двете страни.
Не препълвайте лъжицата,защото от вътре не се изпържват (личен опит)



Сосът се прави като към киселото мляко се прибавят ситно нарязаните кориандър,пресен лук и чили,отново с отстранени семки и се подправя.



Не можах да намеря чили и не сложих, а кориандъра замених с магданоз, тъй като не го ядем вкъщи.
Станаха много много вкусни! Опитайте и Вие!




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




Свинско по македонски

         Свинско по македонски



Необходими продукти:
500г. свинско месо от бут, 1 голяма глава лук (100г.), 1 среден морков (60г.) , 400 г. печена белена червена капия, 250г. мариновани гъби (аз използвах пресни печурки), 1 голяма опаковка заквасена сметана (400г.), растително масло, 1 ч.л. червен пипер, сол.


Начин на приготвяне:
  Месото се измива и се нарязва на еднакви парчета. Запържва се до побеляване в растителното масло.





Лукът и моркова се режат на дребно и се прибавят към месото.

 Поръсват се с червеният пипер.
 Долива се с 1 ч.ч. вода и се оставя да къкри до полу-омекване на месото. 
Ако използвате пресни гъби, а не стерилизирани като мен запържете заедно с лука и моркова, ако не стерилизираните гъби се режат на 2 , а печените пиперки на пръстени и се добавят към полу-омекналото месо.




Ястието се посолява и се оставя за още 15-20 мин, да се задуши. 
Отнема се от котлона и се прибавя сметаната.
Поднася се топло.
Добър Апетит!














неделя, 30 ноември 2014 г.

Багети

 Багети




Необходими продукти:
1 ч.ч. топла вода, 1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха мая, 750 г. брашно, 1/2 ч.л. захар, 1 ч.л. сол


Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто и се оставя да почине докато удвои обема си. Премесва се отново върху набрашнена повърхност и се разделя на равни части 8 на брой.
Разточват се на дебели "фитили" с дължина около 15 см. и се нареждат в тавички с хартия за печене, като между всяка багета оставяме по 5 см.  за да не се слепят като се надуят. Аз слагам по 4 бр в тавичка.
Оставяме отново да се отпуснат за около 30 мин.
Слагаме в огнеупорна купичка вода,която слагаме най-отдолу във фурната и загряваме на 200 градуса.
След това правим разрези за украса на хлебчетата и печем за около 15-20 мин.
Ако желаете хрупкава коричка оставете да се охладят върху решетка, а ако не желаете такава,покрийте с памучна кърпа за да омекне хлебчето.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Бисквитена торта с домашен крем

 Бисквитена торта с домашен крем






Тортичката е изключително лесна за направа и с уникален вкус, а ако я опитате, ще се уверите, че няма по-вкусен крем от домашния и никога повече няма да опитате от стандартните бисквитени торти с нишестените кремове.

И така за започваме ....



.... необходими са Ви:
1 1/2 големи опаковки бисквити "Закуска", 4 яйца, 1 л. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 2 ванилии.







Начин на приготвяне:

500мл. от млякото завираме в подходящ съд заедно с ванилийките, а останалата част разбиваме заедно с яйцата, захарта и брашното.
След като е завряло млякото на тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме яйчената смес и отново връщаме на котлона, на умерен огън , докато се сгъсти, като разбъркваме за да не загори. Охлаждаме леко.
В подходяща тавичка слагаме пласт крем, след това редим бисквитите и така докато свършат продуктите като най-отгоре завършваме с крем.
Слагаме в хладилника да стегне поне за 3 часа, а най-добре е да се направи предната вечер.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...