четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Празничен шоколадово-портокалов кекс

    Празничен шоколадово-портокалов кекс









Необходими продукти:
3 яйца,

 1 ч.ч. захар, захаросани портокалови корички от 3 портокала,
 2 ч.ч. брашно (пресято), 
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок, 
1/2 ч.ч. олио, 
1 пакетче бакпулвер, 
7 с.л. неподсладено какао.


За ганаша:
200мл. течна сладкарска сметана, 

100г. черен шоколад, 
100г. бял шоколад


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, до получаване на пухкава смес, прибавят се портокаловия сок и олиото. Отново разбиваме. Следва пресятото с бакпулвера брашно и какаото.
Разбиваме до гладка смес. Прибавяме захаросаните портокалови корички - на 3 портокала използвах аз и отново разбъркваме всички този път с шпатула. Ако Ви се стори много гъста сместа разредете с още 2-3 с.л. портокалов сок.
Намазняваме и набрашняваме кексова форма или съд за печене по избор и изсипваме сместа.
Печем на 170 градуса с вентилатор до суха клечка.
Като е готов охлаждаме и обръщаме на решетка. Оставяме още за 10 мин. да се доохлади.
В 2 купички разделяме сметаната на по 100 мл. като в едната слагаме черния шоколад, а в другата белия.
Загряваме в микровълнова за около 20 сек на пълна мощност като много внимаваме да не заври сместа , защото се пресича. Ако Ви притеснява тази манупулация загрейте първо сметаната и след това сложете шоколада и разбъркайте до пълното му втечняване.
Покриваме кекса първо с черния после с белия шоколад и оставяме да стегнат за около 15 мин.
Много лъскав вид добива, а от вътре остава сочен.
Да Ви е сладко!





ко използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


Благодаря Ви от сърце!

















Ориз на фурна с булгур и пилешко

Ориз на фурна с булгур и пилешко





Необходими продукти:
2 пилешки цели бутчета, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. булгур, 1 среден морков, 2 глави лук, черен пипер на зърна, клонка целина (зелената част с листата), 1 с.л. универсална подправка със сушени зеленчуци, сол, черен пипер, растителна мазнина.

Начин на приготвяне:
В 2 л. вода слагаме около 10 зърна черен пипер, 1 глава лук нарязана на едро и клонката целина. Посоляваме и слагаме бутчетата. Варим до готовност. След това прецеждаме бульона и ако е необходимо порционираме бутчетата.
Наситняваме другата глава лук, както и моркова.
В сгорещена мазнина задушаваме.
Ориза измиваме няколко пъти до отмиване на нишестето т.е. до чиста вода и прибавяме заедно с булгура към задушените лук и морков. Разбъркваме и оставяме на умерен огън за около 5 мин.. Добавяме универсалната подправка и отново разбъркваме. Прибавяме черпак по черпак от бульона.  Подправяме със сол и черен пипер. Когато оризът и булгурът достигнат почти сварено състояние, преместваме цялата смес в тава. Слагаме 2-3 черпака от бульона и разпределяме пилешкото месо.
В загрята на 150 градуса с вентилатор фурна, печем до готовност.





Така с бавно печене оризът става много пръхкав и не се изсушава.
Опитайте и Вие!





вторник, 25 ноември 2014 г.

Салата с пушено пиле и "оранжева" майонеза

Салата с пушено пиле и "оранжева" майонеза




Необходими продукти:

1 голямо пушено пилешко бутче , 3 средни кисели краставички, 3 средни картофа, сол, черен пипер.

За "оранжевата" майонеза:

1 яйце, 300мл. олио, 1 ч.л. горчица, сол и черен пипер на вкус, 1 чаена лъжичка куркума, сок от 1/2 лимон.


Начин на приготвяне:

Яйцето, горчицата, сока от лимона, олиото солта и черния пипер заедно с куркумата се слагат в тесен и висок съд може и буркан, ако нямате такава мензурка към пасатора и с пасатора на средна степен разбивате като издърпвате леко нагоре, докато се усвои цялото количество олио.
Куркумата оцветява,но също така и дава един пикантен по-екзотичен вкус. В зависимост от качеството на подправката става по-блед или по-наситен оранжевият цвят.
Ако не сте любители на тази подправка разбира се я изключете , все пак тя е само за цвят.
Пушеното пилешко бутче се накъсва или нарязва на дребно, киселите краставички на тънки кръгчета, а картофите, сварени в подсолена вода- на кубчета.
Подправят се продуктите и се прибавя майонезата. Разбърква се много добре и се охлажда за 30 мин. в хладилник.











Чеснови франзелки

Чеснови франзелки





Необходими продукти:
3 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 с.л. сол, 1 пак. суха мая за хляб, 2 с.л. захар, 1 и 1/2 ч.ч. топла вода, 3 с.л. разтопено краве масло.

За намазване:
1/2 ч.ч. разтопено масло, 3 с.л. чесън на прах


Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Когато шупне се прибавя разтопеното масло и пресятото брашно със солта.
Разделя се тестото аз разделих на 5 и се разточва на дебели "фитили".
Оставят се да втасат  до удвояване на обема си.
В загрята на 200 градуса фурна се слагат да се пекат за около 7 мин.
Маслото се размесва с чесъна на прах и се мажат франзелките. Отново се връщат във фурната за 7 мин. Пак се мажат с останалата смес и се доизпичат за не повече от 10 мин.




Източник на рецептата: http://directlyfromemilskitchen.blogspot.com










неделя, 23 ноември 2014 г.

Щолен

Щолен




Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. топло прясно мляко, 1 пакетче суха мая/ 10 г. жива мая, 2 яйца, 1 ч.ч. захар,  4 ч.ч. брашно, 125г. краве масло (1 пакетче) , 250г. стафиди, 125 мл. ром, 125г. бадеми, 35г. захаросани портокалови корички, 35г. захаросани лимонови корички, може всякакви сушени плодове по избор да сложите.

За покриване:
Разтопено краве масло, пудра захар


Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват с рома за 24 часа.
Маята разтваряте в топлото мляко заедно със захарта. Оставя се да шупне след което се прибавят леко разбитите яйца и мекото масло. Малко по малко се прибавя брашното. Като стане лепкаво тестото се слагат изцедените от ромът стафиди, оваляни в брашно за да не потънат на дъното на тестото. Ромът може да  запазите и да го добвите към тестото ако желаете.
Прибавят се на ситно нарязаните бадеми и сушени плодове както и лимоновите и портокаловите корички.




Аз си ги направих в домашни условия предната вечер можете да видите тук как да си ги направите и вие.



Замесва се меко тесто и се оставя да почине около 20-30 мин.



След това оформете както желаете аз отлетох за по-нестандартен вид и оставете за още 10 мин.






Печете на 180 градуса и ако започне да покафенява отгоре, покрийте с алуминиево фолио и печете до готовност като пробвате с клечка или дървен шиш и щом като излезе сух значи е готов щоленът.
Оставете на решетка и щом се охлади леко намажете с разтопено масло и покрийте обилно с пудра захар.
Търсих из нета много рецепта за щолен и попаднах все на различни така, че това е моят начин,по-който го приготвих.
Ако Ви е допаднал ,пробвайте и Вие!













Спагети "Ла Франческа"


   Спагети "Ла Франческа"





Необходими продукти:
500г. спагети, 60г. краве масло, 10г. сол,120г. шунка, 400г. гъби,4бр. жълтъци,60г. лук, магданоз, 2 с.л. брашно, 2 с.л. растително масло.

Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват в подсолена вода. След това се отцеждат и се разбъркват с маслото.
Почистените гъби се сваряват във вода за 30мин. Изваждат се и се нарязват, а бульонът им се прецежда. Брашното и ситно нарязаният лук се запържват. Прибавя се бульонът като се бърка постоянно. Оставя се да поври , отнема се от огъня и се пасира.
Шунката се нарязва на малки кубчета и заедно с гъбите се задушават в олиото.
Към соса се прибавят жълтъците един по един при непрекъснато бъркане, както и задушените шунка и гъби.
Спагетите се поставят в чиния и се заливат с направения сос.
Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан магданоз.









петък, 21 ноември 2014 г.

Картофена запеканка с пилешко

Картофена запеканка с пилешко





Необходими продукти:
400г. пилешко месо, 1,5 кг. картофи, 500мл. течна сметана за готвене, 3 яйца, 200г. заквасена сметана, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 200г. кашкавал, сол, черен пипер.


Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, измиват се и се режат на шайби с еднаква дебелина.
Пилешкото месо се нарязва на късчета и се задушава в малко олио.
В тавичка се редят пласт картофи, подправяме на вкус, отгоре пласт пилешко месо, отново подправяме и намазняваме леко и така докато продуктите свършат като най- горният пласт завършва с картофи.
В купа се разбиват яйцата заедно със заквасената и течната сметана Сместа се подправя.





Заливат се картофите и  пилешкото месо със сместа като след това добре разклащаме за да се разнесе равномерно течността.





В умерена фурна печем около 30-35 мин.. Трябва да не е силна за да могат картофите да се сготвят.
След това вадим тавата и поръсваме обилно с настърган кашкавал и връщаме във фурната докато добие ястието златиста коричка .
Добър Апетит!

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК










Кейк със захаросани плодове и кока-кола

     Кейк със захаросани плодове и кока-кола



Необходими продукти:
4 яйца (от най-големия размер), 5 с.л. кока-кола,1 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия или аромат по избор, 100г. захаросани плодове нарязани на ситно.
Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта с миксер до пълното й усвояване, прибавят се кока-колата, олиото и отново се разбърква. Малко по малко се прибавя брашното,ванилията и бакпулвера към сместа като се пресяват преди това.
Добавят се и захаросаните плодове като разбъркването става с шпатула или лъжица, докато се разпределят равномерно.
В намазнена и набрашнена тавичка , аз използвах продълговата , но можете да използвате всяка каквато решите,  се изсипва сместа, и в предварително загрята на 180 градуса се пече до готовност, като се пробва с клечка.
Охлажда се и се поръсва обилно с пудра захар.


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...