Най-търсени за последните 7 дни
Печено пилешко бутче със "Сметанови" гъби
Необходими продукти:
400г. гъби, 1 (400g.) кофичка заквасена сметана, 50г. масло, 500мл. пилешки бульон, 2 жълтъка, 1 ч.л. универсална подправка, 1/2 връзка копър, сол, черен пипер.
Необходими продукти за пилешкото месо:
пилешко бутче, 3 скилидки чесън, олио/масло, пресен риган,мащерка или подправка на вкус, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Пилешкото бутче, трябва да е охладено, а не замръзено. В тавичка слагаме олио или масло, пресните подправки и скилидките, както са с обелките, само леко натиснати с нож да могат да си пуснат аромата, отгоре слагаме бутчето посоляваме със сол и черен пипер. Наливаме 200 мл. бяло вино и покриваме тавичката с алуминиево фолио.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 мин., след това махаме фолиото поливаме със соса който се е получил и запичаме до получаване на златиста коричка като намаляме фурната на 180 градуса.
Приготвяме соса като
гъбите се обелват , нарязват се на не много тънки филийки и се задушават в маслото. Посоляват се. Като са готови се отцеждат за да им изтече "черната" вода ,която пускат при обработка, защото ще се "оцвети" сметановия сос.
Разбиваме жълтъците и заквасената сметана и слагаме в дълбок тиган или тенджерка. Като започне да къкри, разреждаме с пилешкия бульон / вода и добавяме гъбите. Подправяме. Оставяме да покъкри още 15 мин. на слаб огън.
Непосредствено преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан копър.
Може да се поднесе така или като добавка към печено месо, аз често го поднасям с печено пилешко бутче.
Да Ви е сладко!
А сосът може да го сервирате и с паста. 1 сос три приложения.
Ето как изглежда и пастата:
Гъста пилешка супа
Необходими продукти:
1 пилешко бутче,
1 червена пиперка-малка,
1 среден морков,
2-3 средни картофа,
целина,
1 малък лук,
1,5 л. вода,
1 шепа фиде, сол, черен пипер
За застройката:
2 жълтъка,
сока от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Пилешкото бутче се слага във водата да се свари.
През това време наситняваме пиперката , лука и целината.
Моркова режем на кръгчета с еднаква дебелина, а картофите на кубчета.
Аз често ги режа в чопъра за да се наситят всички зеленчуци и детето да не им се мръщи.
След като се свари бутчето, прецеждаме бульона и го наситняваме.
В малко мазнина задушаваме целината, лука, моркова и пиперката, докато омекнат.
След това добавяме картофите и наливаме бульона. Оставяме на умерен огън леко да къкри, до готовност на зеленчуците.
Добавяме и пилешкото месо.
Като заври отново супата слагаме и фидето.
Подправяме със сол и черен пипер.
В купа смесваме жълтъците и сока от лимон.
Ако искате можете да сложите и цели яйца, но няма да се получи наситен жълт цвят на супата.
Застройката трябва да престои поне 30 мин. на стайна температура, за да не се пресече при прибавянето й.
Аз лично правя първо нея и докато стане супата тя е придобила стайна температура и не е студена.
Като се е поохладила супата с черпак при непрекъснато бъркане прибавяме малко по малко от бульона към застройката, а като се уеднаквят температурите се прибавя застройката и бульона към цялото количество супа, разбира се за всеки случай отново на тънка струйка и при непрекъснато бъркане.
Поднася се по желание със ситно нарязан магданоз или целина и резен лимон.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Чобан салата
Необходими продукти:
1 краставица 2 домата, 1 червен лук, 1 връзка магданоз, 1 пиперка може и чорбаджийска чушка, сок от нар, лимонов сок, сумак, зехтин, сол, сирене.
Начин на приготвяне:
Краставицата, доматите и пиперката се нарязват на ситно (на кубчета), магданоза се наситнява, а лукът се нарязва на тънки полумесеци.
Всички зеленчуци се слагат в купа посправят се със сока от нар, лимоновия сок , сумака, солта и зехтина на вкус.
Поднася се салатата с плочка сирене , а аз поръсих и със зрънца от нар за разкош.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Бутер мини пай
Необходими продукти:
Бутертесто, пилешко месо- сварено и обезкостено, 1 малка опаковка заквасена сметана (200г.) , 1 опаковка сирене крема, 1 малка връзка копър, 2-3 стръка зелен лук, черен пипер, сол на вкус.Начин на приготвяне:
Листа бутертесто се разточва леко и с помощта на чаша и нож се разрязват кръгове. От 1 лист излизат 6 пайчета.
Слагат се във форми за кексчета като добре притискаме по стените да слегне тестото.
Плънката правим като размесваме кремата сирене със заквасената сметана , добавяме ситно нарязаните лук и копър и накъсаните на дребно парченца пилешко месо. Подправяме на вкус със сол и черен пипер.Слагаме във всяка чашка от бутертесто по 1 пълна чаена лъжичка от сместа.С остатъците от тестото правим "капачета" като оформяме по желание, аз направих решетка и със сърчица,които се застъпват.Пекат се на 200 градуса първите 5 мин, после на 180 още 15 или до готовност т.е. до придобиване на златист цвят.Охлаждаме и поднасяме!
Донъти с глазура
Необходими продукти за тестото:
1 кубче мая, 1 ч.ч. мляко, 4 яйца, 7 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 3 ванилии, 3 с.л. олио,брашно за омесване на меко тесто.За глазурата: 3 белтъка , 210г. пудра захарЗа декорация: бои за оцветяване на храна, захарни пръчициНачин на приготвяне:
В хлебопекарната направих тестото като в кошничката сложих топлото мляко със захарта и разтворих маята. Оставих малко да шупне. След това сложих леко разбитите яйца, олиото и солта. След това добавях малко по малко брашно при включена програма (тесто) като така постепенно се усвоявава и си показва колко му е необходимо.Трябва да се получи гладко тесто, което не лепне.Оставя да втаса според програмата. След това се слага на плот или удобно място и се примесва. Разточва се на сантиметър дебелина може и на 1,5 см. и с чаша се изрязват кръгове, а след това и по-малки кръгчета в средата.
Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност и завити с кърпа за около 30 мин. и се обръщат и от другата страна да се отпуснат приблизително отново за 20-30 мин. Пържат се в силно сгорещена мазнина и се слагат в тава или някакъв подобен съд покрит с кухненска хартия, но едно до друго се нареждат, защото се смачкват.Охлаждат се.Глазурата се прави като се разбиват белтъците с пудрата захар до бяла плътна консистенция и по желание се разделя на части ,които се оцветяват в цветове по избор.Поръсват се също по желание с декоративни захарни фигурки,пръчици или разтопен шоколад.Оставят се леко да позасъхне глазурата и са готови за консумация.
!!!!!
Поръсете със захарните пръчици непосредствено преди сервиране, тъй като както се вижда и на снимките изключително бързо се разтварят в глазурата особено ако е и топло в помещението!
Крутони
Крутоните са страхотна добавка към супи и салати,обикновено от зеленолистни зеленчуци и никак не са сложни за приготвяне.
Изключително лесно и бързо се приготвят, овкусяват се по Ваш избор и всичко,което Ви е необходимо е вчерашен хляб, мазнина (олио,зехтин) ,подправки по избор, тава и добре загрята фурна.
Правя ги в 3 варианта: чеснови, с червен пипер, ако намерите пушен още по-добре или само осолени.
Можете да ги направите и в тиган и на фурна ,като в първият вариант поне за мен стават доста по-мазни, но който и начин да изберете метода на приготвяне е един и същ. Ето и моят:
Необходими съставки :
За 350г хляб (1/2 стандартен от 700г. ) се слагат 2-3 с.л. мазнина, олио или зехтин,
1/2 ч.л. сол
1 с.л. чесън на прах или червен пипер.
Начинът на приготвяне
е изключително опростен.
Включвате фурната на 200 градуса аз включвам и вентилатора, след което вземате хляба и режете на филийки ако не е нарязан , а след това на еднакви по големина кубчета.
Много е важно хляба да е от предния ден поне, защото ако е мек се разтрошава и кубчетата развалят целостта си.
В тавата от фурната слагам лист хартия за печене , след това кубчетата и заливам равномерно със мазнината, след това със солта и накрая със подправката по избор, чесън на прах или червен пипер, а можете и да ги оставите така просто да са осолени. Следва да се поизцапате малко , защото от опит Ви препоръчвам да ги разбъркате с ръце, а не с лъжица или друг помощен инструмент , тъй като се разтрошават.
Слагате ги във фурната и на около 5 мин. разтръсквате тавата да се изпекат равномерно отвсякъде.
Процесът трае в зависимост от мощността на фурната, но обикновено е около 15-20 мин. не повече.
След като са станали златисти , изваждате тавата и оставяте да се охладят.
Ако все пак останат , защото у дома изчезват мигновено, след като са напълно охладени можете да съхраните в затворен буркан и така ще ги имате винаги под ръка като могат да издържат месеци, а е и страхотен начин да не изхвърляте хляб,който Ви е останал или е позасъхнал
Това е!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Понички
Необходими продукти за тестото:
5 ч.ч. брашно (в зависимост от типа брашно, което ползвате може и малко повече да Ви е нужно),
1 ч.л. сол,
5 с.л. захар,
1 кубче жива мая (40-42г.),
3 с.л. масло или олио,
3 ванилии,
1 ч.ч. прясно мляко,
4 яйца,
олио за пържене.
Необходими продукти за крема:
4 яйца,
1 л. прясно мляко,
2 ванилии,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. брашно.
Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята + захарта, а след като шупне се слата яйцата, маслото, солта и малко по малко брашното ,докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса. След като втаса се разточва на лист с дебелина 1 см. и с помощта на чаша се режат кръгчета. Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност и покрити за 20 мин, , след което се обръщат от другата страна и втасват още толкова.
В нагорещена мазнина на умерена температура се пържат, аз използвах тенджерка наполовина пълна с олио и две по две ги пържех , като след като се нагорещи веднъж мазнината става изключително бързо.
Оставят се да се отцедят върху кухненска хартия и като се охладят пълним с крема с помощта на удължен накрайник, а самият крем приготвяме като сложим в дълбок съд половината мляко да заври, а другата половина разбием с яйцата, ванилиите, захарта и брашното и на тънка струйка прибавим към заврялото мляко. Продължаваме с енергични движения да разбъркваме крема докато се сгъсти ( остават следи от телта за разбиване) и отнемаме от котлона, като също така внимаваме и да не загори.
Поничките поръсваме обилно с пудра захар!
Рецептата е благодарение на Дора Грозева!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Кюфтета с бял сос
Необходими продукти:
500г. кайма смес,
1 к.ч. ориз,
2 глави лук,
1 морков,
300г. кисело мляко,
1 цяло яйце + 2 жълтъка,
1,5л. бульон/ вода, 6 с.л. брашно ,черен пипер на зърна, сол,черен пипер млян,
1/2 връзка магданоз,
сокът от 1/2 лимон, 1 ч.л. подправка за кайма,
брашно за овалване на кюфтетата
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с белтъка от яйцето, ориза, ситно нарязаната 1 глава лук, подправката за кайма и няколко стръка ситно нарязан магданоз.
Правят се не много стегнати кюфтета , за има място оризът като се свари да се надуе, без да се развали цялостта им.
В плитка тенджера (аз използвам тази на Деличия,защото е мултифункционална и си приготвям ястията от самото начало и не ми се налага да сменям и мия съдове) се слага бульона , аз имах пилешки тъй като го замръзявам , а не го изхвърлям като ми е излишен , но ако не разполагате с такъв го заменете с вода. Подсоляваме го с 1/2 ч.л. сол.
Прибавяме към него другата глава лук и моркова нарязани на едро както и 5-6 зърна черен пипер.
След като заври оставяме на умерена температура и слагаме кюфтетата ,които са оваляни в брашно. Като се сварят се изваждат и се пасира бульона със зеленчуците и черния пипер, а след това се прецежда през фина цедка.
В тенджера или съд, в който ще се довърши приготвянето на ястието се разбиват 3-те жълтъка с киселото мляко и брашното ( аз използвах телта за разбиване на яйца към пасатора за по-сигурно) и се връща на котлона.
Като започнат да се появяват мехурчета с помощта на черпак се слага от бульона на тънка струйка като се разбърква енергично с тел за яйца.
Гъстотата зависи изцяло от Вашето предпочитание и затова сложете толкова бульон, колкото искате да е гъсто или съответно рядко ястието.
Подправяме със сокът от лимона, сол и черен пипер.
Трябва да се получи гладък и плътен сос като за фрикасе.
Прибавят се кюфтетата и се оставя още за около 5 мин. ястието на котлона под капак.
Непосредствено преди поднасяне поръсете обилно със ситно нарязан магданоз и резен лимон.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!