събота, 12 юли 2014 г.

Ароматни мъфини с нектарини

                                                     Ароматни мъфини с нектарини


Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб, 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 3 нектарини, по желание аромат есенция или ванилия на прах.

За глазиране: Кайсиево сладко

За поръсване: Нарязани бадеми


Начин на приготвяне: Млякото поставяте в купа и прибавяте содата. Оставяте да шупне. Като шупне слагате яйцето (ако е много малко сложете 2 малки), олиото, захарта, и брашното и разбийте с миксер ако разполагате с такъв ако не с тел за яйца до хомогенна смес. Аз лично не прибавих аромат, а използвах сокът ,който се отделя от нектарините като ги нарязах на ситно директно над купата със сместа и той си капеше там. Ароматизира разкошно сместа. Отново разбъркваме хубаво и разпраделяме в чашки за мъфини леко намазнени за да се отделят лесно при консумация. Пекох на 180 градуса за 20 мин. (пробвате с клечка или дървен шиш) и после оставих леко да се охладят.
Глазирах с помощта на четка с кайсиево сладко и поръсих със запечени в сух, нагорещен тефлонов тиган нарязани бадеми , до колкото да си пуснат аромата.
Прекрасно допълнение към следобедното кафе! Да Ви е сладко!







петък, 11 юли 2014 г.

Селски хляб тип франзела



                                                                Селски хляб тип франзела





Необходими продукти:
750г. брашно, 1 ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая или 10 грама жива мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар , 2 ч.л. олио/зехтин

за намазване: 2 ч.л. брашно, вода

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се оставя да си удвои обема за около час. След това се премесва и се оставя още за 30 мин.
Тестото се оформя по начин,който на вас ви харесва , а аз го направих като го разделих на 3 равни части и ги оформих в продълговата форма тип руло. Поради липса на форма за франзели или багети направих прегради от хартия за печене за да запазят формата си до колкото е възможно.




Оставят се да втасат , докато си удвоят обема. Направих разрези отгоре и с брашното направих брашняна кашичка с която намазах отгоре (става много хрупкава коричка).
Изпекох на 200 градуса за около  20-25 мин. После намокрих с вода и покрих с кърпа за да омекнат допълнително!




четвъртък, 10 юли 2014 г.

Пилешки долни бутчета мариновани в мляко

                                    Пилешки долни бутчета мариновани в мляко



Необходими продукти: използвах 8 пилешки долни бутчета (копанчета), 3 с.л. соев сос, 1/2 ч.л. черен пипер, сол на вкус, 5-6 с.л. зехтин/олио, 1 средна глава лук, 5 големи скилидки чесън, кисело/прясно мляко (пробвала съм и става и с двата вида мляко, но според мен най0хубаво става в кисело), колкото да покрие месото .


Направих следното: Нарязах на полумесеци главата лук, скилидките чесън само смачках за да пуснат аромат, сложих пилешкото месо и покрих с мляко. Добавих соевия сос, зехтинът и подправките. Хубаво разбърках и оставих в хладилник за 2 часа , а най-добре стават  ако престоят една нощ.


След това се отцеждат и в намазнена тавичка се редят , поливат се с малко мазнина и около чашка вода или бульон в зависимост колко сос искате да получите и ако е необходимо се слагат още подправки, а може и зеленчуци по желание. Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса 30 мин. затворени отгоре с алуминиево фолио и после още колкото е необходимо до добиване на коричка ( обикновено им трябва още толкова)!

Внимание: Ако месото ,което обработвате е старо става леко жилаво (имала съм такива случаи), ако обаче е прясно направо се топи в устата!

Да Ви е сладко!



вторник, 8 юли 2014 г.

Дип от печена червена капия с чесън


                                             Дип от печена червена капия с чесън





Необходими продукти: Червени пиперки по възможност по-месести, 4-5 скилидки чесън, сол, 1 с.л. с връх заквасена сметана по желание олио/зехтин

Начин на приготвяне: Пиперките се изпичат и се задушават за да се подкожат. Обелват се и се почистват от семките (аз не ги мия за да се запази опушеният аромат ,който са придобили).
Обелват се скилидките чесън и се прибавят към пиперките като се слага и сметаната , може повече да сложите ,но аз предпочетох да си запазя наситеният червен цвят от капията. Овкусява се и се пасира.
Може да се сервира както като алтернатива на кетчупа така и самостоятелно върху препечена филийка. Да Ви е сладко!






А ето и вариант, в който е едросмлян Вие си изберете този,който Ви харесва повече!





неделя, 6 юли 2014 г.

Хрупкав паниран пипер



                                                                           Хрупкав паниран пипер






Всичко ,което Ви е нужно е:
Пипер (по възможност по-месест), царевично брашно , галета и разбити 2 яйца за паниране, олио за пържене.

Начин на приготвяне: Пиперът се изпича, задушава се за да се покожи и се обелва. Панира се като се потапя в яйцата след това в царевичното брашно (панировките с царевично брашно стават по-хрупкави) после отново в яйца и накрая в галета.
Пържи се в силно сгорещена мазнина и се оставя след това върху хартия за  да се отдели излишната мазнина. Безсолен е поради липсата на сол , затова по желание добавете в галетата преди да оваляте пиперът!
Добър Апетит!

събота, 5 юли 2014 г.

Салата "Табуле"


                   Салата "Табуле"




Необходими продукти:
1/2 ч.ч. кус-кус, 1/2 връзка магданоз, 3 средни домата, листенца мента, лимонов сок, зехтин.

Начин на приготвяне:
кус-кус-а сварих 1:3 с вода с малко сол и като е готов се отцежда аз лично ги и измих. Нарязват се на дребни кубчета доматите, а магданозът и ментата на много ситно.
Всичко се омесва добре и се подправя на вкус с лимоновия сок и зехтинът.

Картофени кюфтета

Картофени кюфтета







Необходими продукти:
около 1 кг. картофи,
1 голямо яйце,
1/2 връзка магданоз,
1 връзка пресен лук,
100-150 г. сирене, галета ако е необходимо за сгъстяване и за паниране,
сол и черен пипер на вкус.



Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода. Оставят се да изстинат в студена вода обелват се и се намачкват така че да не останат едри парчета от тях.

Нарязват се на ситно магданозът и пресният лук и се прибавят към картофите.
Слага се и яйцето и се подправя сместа. 




Ако ви се стори, че има нужда от сгъстяване прибавяте галета и отново хубаво омесвате.
Загребвате със супена лъжица и слагате в галетата и овалвате. (супената лъжица е нещо като мярка да станат еднакви на големина). Оформяте с ръце и овалвате отвсякъде в галетата. 





Пържат се в силно сгорещена мазнина в дълбок съд като аз използвах високия тиган на Деличия тъй като много бързо се сгорещява заради покритието си и не се използва толкова голямо количество мазнина . Отцедете върху хартия за печене и оставете да се охладят леко.
Поднесете с подходящ сос
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















"Богата" кашкавалена бъркана баница

"Богата" кашкавалена бъркана баница




Необходими продукти:
5 големи яйца, 1 кисело мляко (вземам на Мизия Милк голямата опаковка която е + 130г.),1 пакет кори "Фамилия " от 500г. , 200г. сирене, 1 торбичка кашкавалена извара ( по мандрите продават на торбички по 300 г. мисля), 3 с.л. газирана вода, 1 ч.л. сода за хляб, слагам малко повече от 1/2 к.ч. олио


Начин на приготвяне:
Содата се прибавя към киселото и като шупне слагам яйцата, газираната вода и олиото. Много хубаво разбивам (ползвам миксер, но може и с тел за яйца), след което слагам натрошеното сирене и кашкавалената извара. С шпатула хубаво обърквам отново и слагам малко по малко корите за баница, предварително нарязани на ивички. Трябва много добре да се поемат от сместа. Слагам в тавичка и пека на 180 градуса с вентилатор на по-долно ниво на фурната до готовност като пробвам с клечка или дървен шиш. Като е готова се оставя 10-15 мин. да почине и да слегне и така се сервира. 






вторник, 1 юли 2014 г.

Пълнозърнесто хлебче със семена


                                             Пълнозърнесто хлебче






Необходими продукти:
около 700 г. брашно 1:1 бяло пшенично и пълнозърнесто-многозърнесто брашно, 2 с.л. микс от сурови семена ( ленено семе, сусам, слънчогледови семки, маково семе), 1,5 ч.ч. топла вода , 1/2 ч.л. хималайска или морска сол, 1/2 ч.л. захар, 1 пакетче суха мая / 10 г. жива мая, семена за поръсване , малко прясно мляко или вода за намазване.


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто като се оставя леко лепкаво. Оставя се да удвои обема си . Разделя се на 2 и се слага тестото в 2 продълговати форми или друга подходяща.
Отново се оставя да втаса , след което направих резки отгоре, намазах с прясно мляко за да полепнат семената и поръсих обилно с тях.





В предварително загрята на 180 градуса пекох за около 25 мин. или до зачервяване.
Като станат готови напръсках с вода и оставих под кърпа да омекнат допълнително.






С такова хлебче правя здравословни запечени сандвичи ,които стават много вкусни! Да Ви е сладко!






!!! Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК. Благодаря Ви от сърце! !!!

понеделник, 30 юни 2014 г.

Баница в кексова форма


         Баница в кексова форма





Необходими продукти:
1 пакет от 400г. кори за баница,

 1 цяло кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб, 
3 с.л. газирана вода,
 4 големи яйца, 
200г. натрошено сирене, 
1/2 ч.ч. олио.

Начин на приготвяне: 

Корите както са от пакета нагънати с остър нож се нарязват на 1 см. ленти. 
С ръка се разделят за да не станат на тестена топка във формата.
Киселото мляко се разбърква със содата и като шупне се слагат яйцата.

 Разбиват се много добре, прибавя се олиото,газираната вода и като бъркате с шпатула малко по малко се добавят и лентите кори за баница докато се усвоят от сместа. 
Добавяме и сиренето предварително натрошено с вилица.
Сместа се слага в  кексова форма аз използвах с керамично покритие ,но все пак намазах с четка с олио и се изсипва сместа за баница.
Ако използвате от по-старите форми за кекс намаслете и хубаво набрашнете формата, за да се запази цялостта на баницата след като я извадите.
В предварително загрята на 180 градуса пеках за 45 мин.
Оставих да се охлади за 10 мин. и обърнах формата върху чиния. 

Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Пилешка каша


Пилешка каша








Необходими продукти:
1 голямо пилешко бутче, 
1,5 с.л. червен пипер, 
3 с.л. брашно, 
3-4 скилидки чесън 

 щипка чубрица,
 сол, 
черен пипер на вкус, 
олио за запържване.








Начин на приготвяне:


Бутчето сваряваме в 1,5л. вода на умерен огън.  

Като е готово го обезкостяваме и накъсваме на много дребно. 
В тенджерка или в друг подходящ съд се слага мазнина, в която запържваме ситно нарязаните скилидки чесън за около 10 сек, колкото да се овкуси мазнината.
Сложете пилешкото месо и веднага след това брашното.
Разбъркайте енергично и след минутка започнете да добавяте от бульона.
 Имайте предвид , че ако е леко течно то като поизстине ще се сгъсти сместа, затова си преценете на око колко брашно да добавите според това с колко бульон разполагате.
Прибавете червения пипер и разбъркайте.

Оставяте да покъкри на умерен огън за още 15  минути като периодично бъркате 

Подправяте с  чубрица, сол и черен пипер на вкус. 
Това е !


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...